Tja, daar loop je dan. Over het lege weiland, door het stille bos, in het uitgestorven stadspark, langs de verlaten weg.
Wanhopig op zoek naar wat te eten, voor je hongerende kinderen, en je jammerende vrouw, of man.
Geen dier te zien, niets dan gras, korstmos, en boomschors om te oogsten. Had je nu maar wat basiskennis van paddenstoelen.
Want die kom je overal tegen. Sommigen zelfs het hele jaar door. Bijvoorbeeld de Judasoren. De watte?
Voor al diegenen die hier afhaken, verbaast opkijken, met de mond vol tanden staan, en zich achter het (eigen) oor krabben: Het Paddenstoelenboek.
Als de schrijver van een boek zegt dat het het beste is om de door hem gegeven informatie toch ook echt met een ander naslagwerk te vergelijken,
dan kan dat twee dingen betekenen:
– Hij vertrouwt zijn eigen kennis niet.
– Hij weet donders goed waar hij het over heeft, maar wil absoluut niet dat zijn lezer(es) fouten maakt.
Na het lezen van 'Het Paddenstoelenboek' ben ik overtuigd van het laatste. Dit boek is geschreven door een liefhebber, een kenner, en een lekkerbek.
Dat merk je aan elke bladzijde, in veel alinea's, en in heel wat zinnen. Raak je hiervan niet overtuigd door de eerste 95 bladzijden,
dan toch zeker door de heerlijke recepten in het laatste deel van het boek.
Die recepten, daarover moet nog iets belangrijks vermeld worden. Ze zijn ontstaan uit een samenwerkingsverband met een meesterkok! Heerlijk!
Gegrilde zeebaars op kruidenrisotto met eekhoorntjesbrood en wilde Hollandse cantharellen, verse tortellini met voorjaarspronkridderzwammen en
weidekringzwammen, stoofschotel van riblappen met shiitakes en judasoren. Goed, ik stop hier even, en ren naar de koelkast.
Dit boek behandeld het gehele spectrum betreffende de eetbare paddenstoel. Het vinden, determineren, de gevaren, zelf kweken, oogsten, conserveren, en het
bereiden. Alles komt aan bod.
Laten we beginnen bij het begin. De schrijver, Edwin Florés, heeft er bewust voor gekozen om slechts een klein aantal eetbare paddenstoelen te behandelen. Waarbij voorop staat dat deze niet of nauwelijks te verwarren zijn met giftige soorten.
In hoofdstuk 1 wordt de basiskennis behandeld: Wat zijn paddenstoelen, in welke groepen worden ze verdeelt, wat doen ze, hoe leven ze.
Hoofdstuk 2 geeft je alle benodigde informatie over het daadwerkelijke zoeken naar de paddenstoelen: De drie groepen die belangrijk zijn voor de zoeker,
waar moet je op letten bij het determineren, wat heb je er voor nodig, waar en wanneer zijn ze te vinden, wat zijn de algemene spelregels bij het zoeken.
Er wordt hier ook een klein lijstje gegeven met paddenstoelen waar je voor moet oppassen, incl. de gevaren ervan.
Nu wordt het interessant, want hoofdstuk 3 bevat de lijst van 21 eetbare paddenstoelen die niet te verwarren zijn met giftige paddenstoelen,
mits je je aan de regels houdt. Van elke paddenstoel wordt beschreven wat de kenmerken zijn, waar je ze kunt vinden, het seizoen, hoe ze te verwerken,
waar je op moet letten bij mogelijke verwarring met een schadelijke soort. Inclusief hele duidelijke foto's. En dat vind ik wel een pre voor een boek over paddenstoelen.
Ik geef een voorbeeld:
Cantharel
Waar te vinden
Op zure zandgronden in heel Nederland, vooral op de Veluwe, in Utrecht, en in Drenthe. Ze leven in symbiose met bomen als ........
Seizoen
van eind juni tot in ........
Verwerken
Het lekkerst is deze paddenstoel als je hem bakt in wat boter en serveert bij ........
Let op!
Je zou de gele cantharel kunnen verwarren met de valse hanenkam (Hygrophoropsis aurantiaca) ........
Hij ziet eruit als een cantharel, maar je kunt hem niet verwisselen, want cantharellen groeien niet op bomen.
Kenmerken
Volgt een lijstje met kenmerken.
Hoofdstuk 4 gaat in op het kweken van paddenstoelen. Dat lijkt wel wat voor mensen die denken makkelijk aan paddenstoelen te komen, maar er komt het een en ander bij kijken.
Vooral geduld. Maar ook wat arbeid. Nu goed, als het eenmaal groeit, komen de paddenstoelen je al snel de neus uit.
Je vindt hier ook de beste adressen (in Nederland en België) voor het aanschaffen van het 'broed'. Zeg maar, de schimmel waar de paddenstoel uit groeit.
Diverse soorten paddenstoelen zijn heel goed zelf te kweken. Het aanschaffen van kant en klare 'groeibaaltjes' is ook een optie.
Dan, als kroonstuk op het werk, het koken met paddenstoelen in hoofdstuk 5. Zorg ervoor als je dit hoofdstuk leest dat je wat te eten bij de hand hebt.
Of op z'n minst een handdoekje voor het kwijlen. Ik kreeg er in ieder geval ontzettend veel zin van om het bos in te rennen, en gelijk aan het koken te slaan.
In ieder geval heb ik hiermee het boek gevonden waarmee ik als beginner aan de slag ga. Luisterend naar de tip die Edwin Florés aan zijn lezers geeft,
begin ik met 1 soort. En ga ik verder met een volgende als ik wat ervaring heb opgebouwd.
Na het lezen van dit boek heb ik er alle vertrouwen in dat ik het onder de knie ga krijgen zonder met paars aangelopen hoofd op de keukenvloer gevonden te
worden.
Natuurlijk zijn er ook wat nadelen. Ik zou dit boekje graag als pocket zien. Dan loop je er wat makkelijker het bos mee in.
Op pagina 18 vroeg ik me af bij de zin "Deze twee groepen hebben een totaal verschillende vorm." wat die vormen dan wel zijn.
Nu ja, ik had ook de moeite kunnen nemen om even wat verder te bladeren.
Of de prijs van € 17,95 ook een nadeel is, dient een ieder voor zich uit te maken. Je krijgt een hoop kennis voor die prijs.
Al met al, in mijn ogen hét ideale boek om te beginnen met het zoeken van paddenstoelen. En minstens zo belangrijk, het bereiden ervan.
Het Paddenstoelenboek, € 17,95, op Bol.com.
Leuker is het natuurlijk om het boek op de website van Edwin Florés zelf aan te schaffen, want: "inclusief een Koningsoesterzwam groeibaaltje"
Hardcover, 128 pagina's.
Schrijver: Edwin Florés, www.casaforesta.nl
Becht's Uitgevers-Maatschappij, H.J.W.
November 2012
ISBN10 9023013719
ISBN13 9789023013716
NUR 440