Vooruit dan maar, Samurai's citroenmelisse-honing brouwsel:
Neem 500 ml extra virgine olijfolie.
Neem 250 gram verse citroenmelisse uit je tuin.
Haal de bladeren (breek ze af, neem takjes halve cm onder de bladeren mee) eraf.
Breng een pan heet water aan de kook, zet dan het vuur uit, mag net onder/rondom kookpunt zitten.
Doe de olie in een glazen schaal die in de pan water past.
Doe de citroenmelisse in de olie en druk het aan zodat alle bladeren ondergedompeld worden.
Blijf erbij en roeren, tot de olie goed is opgenomen door de citroenmelisse.
Na een half uur, eventueel de blender gebruiken in lichte stand (overbrengen) om de bladeren licht te pureren/breken.
Teruggieten in de schaal, en nog 3 kwartier heel langzaam laten "infusen". Bij die tijd moet de olie glanzend lichtgroen/donkergeel zijn.
Pak een schone kaasdoek. doe hier het mengsel in en knijp erg goed uit, zorg ervoor dat alle olie uit de bladeren is.
Dan hou je een bolletje droog bladermengsel over.
Je laat het mengsel afkoelen tot het net meer dan warm is (honing eigenschappen blijven dan bewaard!).
Dan pak je een pot bloemenhoning, dus de dikke stevige lichtgele, niet de gewone.
De pot door het gefilterde mengsel mengen goed mengen, dan even in de koelkast en weer mengen zodat als het afgekoeld is
je een goede emulsie krijgt.
Dit in een potje doen, en in de koelkast zetten.
Je kan een eetlepel in een kop heet water doen voor een kalmerend kopje zoete thee.
Je kan het op ruwe en pijnlijk geirriteerde/blauwe plekken smeren. Het heeft een verzachtende werking.
Je kan er gewoon een theelepel van in je mond nemen tegen (opkomende) verkoudheid en griep. (Merk het effect op je keel!!)
Je kan het voor wel alles gebruiken..