Voor iedereen die begint met brood bakken en moeite heeft een beetje goed zelfgebakken brood te krijgen,
het brood is te hard, te droog, niet lekker, of wat dan ook, hierbij een receptje voor 2 kleinere broden
die altijd lukt. Ik zie veel opmerkingen van mensen die beginnen en veel vragen hebben of wie het niet lukt.
Leuke is ook dat dit brood een soortemet SHTF brood is, de gezondheid van volkoren, de zachtheid van witbrood,
nouja de bedoeling is duidelijk..eigen recept na veel experimenteren met de taakstelling:
-Al die recepten op internet werken nooit (was mijn ervaring tenminste..)
-Snel brood, geen supermarkt.
-Altijd lukken, maken en je kan eten..zo voor die dagen dat het druk hebt..
-Geen moeite met ingredienten, of wegen etc..alles standaard zakjes en aanwezig in SHTF voorraad
-Meer naar volkoren toe meer tarwemeel gebruiken, meer naar wit toe meer tarwebloem gebruiken..
Noot: Gebruik exact de ingredienten, niks weglaten, alles heeft een bedoeling voor het lukken!
Benodigdheden:
450 ml kokend water.
80 gram melkpoeder
400 gram tarwemeel
425 gram tarwebloem
50 gram boter (liefst roomboter)
1 zakje gist levure (7 gram gedroogde gist andere)
1 zakje bakpoeder (15 gram)
2 zakjes vanille suiker of 1 eetlepel bruine rietsuiker/witte suiker/basterdsuiker wat je hebt..
olijfolie of zonnebloemolie, elke plantaardige vloeibare olie okay.
1 theelepel suikerstroop of zeeuwse siroop of wat je hebt..
snuifje zout, naargelang meer/minder..niet meer dan 1 theelepel..
1. Doe zakje gist in 4 eetlepels warm water..(goed warm!! niet lauw, gist activeren bij 45 graden celsius!!)
Doe 1 theelepel siroop erbij..
Roeren , laten staan, tot er zich schuim vormt..
2. In de tussentijd, meng zakje bakpoeder door 425 gram tarwebloem.
3. In grote schaal 450 ml kokend water doen..
Roomboter erbij oplossen..
2 zakjes vanillesuiker erbij oplossen..
Melkpoeder erbij, eetlepel olie erbij, roeren en oplossen.
4. Als mengsel in grote schaal lauw is..
Het gistmengsel erbij..roeren..
Eetlepel olie erbij, roeren..
5. 400 gram tarwemeel, LET OP tarwemeel eerst erbij doen en goed mengen..
6. Als alles gemengd is, de zout bij het deeg..
8. DAN de 425 gram tarwebloem/bakpoeder mengsel erbij in delen..goed mengen..
7. Als bijna alles van de resterende tarwebloem erbij is, een eetlepel olie bij de deeg en de laatste meel erbij..
8. Kneden tot een deeg..makkelijkste is uitrollen met deegroller tot platte lap..en oprollen en weer opnieuw plat rollen..
Tot je een consistente deeg krijgt, na zo een 15 keer rollen..
Deeg tot bal maken..kom schoonmaken en hergebruiken voor rijzen..
9. In kom eetlepel olie doen, en deegbal besmeren tot oppervlakte bedekt is,waarbij ruimte is voor het rijzen,
kom=2 keer zo groot als deegbal!
Afdekken met warme vochtige theedoek en op niet tochtige plaats 1.5 uur laten rijzen.
10. Na rijstijd, deegbal in 2 gelijk stukken..en van beide lange vormen (duikboten) maken, NIET WEER KNEDEN, snijden en leggen.
11. eetlepel olie in 2 cakeblikken smeren, 2 stukken plaatsen in 2 cake blikken..
Warme vochtige theedoek erover en in niet-tochtige plaats 1 uur verder rijzen.
12. Warm je oven voor op 200 graden celsius, na plaatsen van 1 cakevorm, terug naar 190 en bakken in exact 36 minuten.
13. Doe dit voor de 2e ook.
14. Laten afkoelen in blik en dan brood eruit halen.
15. Brood direkt snijden in boterhammen, en verpakken in plastic luchtdikke zak of invriezen..
het is een lange handleiding, maar voor beginners als je exact dit volget kan het niet mis gaan...let wel op je oven
temperatuur, die moet 190 graden zijn..