Communicator Geplaatst: 10 juli 2014 Delen Geplaatst: 10 juli 2014 in het kader van: "3 eitjes per dag is teveel voor huize Communicator" ben ik gaan bedenken wat je nog meer met eitjes kunt doen. 1 van de hardlopende producten in ons huis is mayonaise... blijkt dit dus enorm simpel zelf te maken te zijn! RECEPT Heb je een staafmixer? Dan kan je heel makkelijk en snel mayonaise maken: Doe 1 heel ei in een hoge beker, een eetlepel lekkere azijn, een theelepeltje zout, flinke theelepel mosterd en peper. Vervolgens 250 ml zonnebloemolie daarbij, de staafmixer op de bodem zetten, aandoen en terwijl je tot 15 telt de mixer heel langzaam omhoog halen. Klaar is je mayo...., nog even proeven of er nog zout of peper bij moet. Denk er wel aan dat alles op kamertemperatuur moet zijn! Echt, ... zo simpel is het! en hij smaakt fantastisch! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
prepass Geplaatst: 10 juli 2014 Delen Geplaatst: 10 juli 2014 @Communicator. Leuke tip! Let wel op dat je met rauwe eieren werkt........ Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Communicator Geplaatst: 10 juli 2014 Auteur Delen Geplaatst: 10 juli 2014 Wat bedoel je daarmee te zeggen? Houdbaarheid niet langer dan een week in de koelkast? Dat gaat die pot niet redden Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Peerke Geplaatst: 10 juli 2014 Delen Geplaatst: 10 juli 2014 Wat bedoel je daarmee te zeggen? Houdbaarheid niet langer dan een week in de koelkast? Dat gaat die pot niet redden Ik denk dat prepass meer doelt op Salmonella en de gevolgen daarvan. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Communicator Geplaatst: 10 juli 2014 Auteur Delen Geplaatst: 10 juli 2014 Dat heeft natuurlijk ook direct met de houdbaarheid te maken iemand enig advies hierover? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
konijn Geplaatst: 10 juli 2014 Delen Geplaatst: 10 juli 2014 maar het zou kunnen helpen als je de mayonaise een dag of twee in de vriezer te doen, door de kou gaan de bacteriën ook dood, als je het gaat verwarmen namelijk stolt het ei, maar de kans op salmonella die blijft er altijd als je met rauw ei werkt ( behalve dan uit de vriezer, dan een heeeeeel stuk minder kans ) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
prepass Geplaatst: 10 juli 2014 Delen Geplaatst: 10 juli 2014 Wat bedoel je daarmee te zeggen? Houdbaarheid niet langer dan een week in de koelkast? Dat gaat die pot niet redden Kolere dan eten jullie veel mayonaise......... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Peerke Geplaatst: 10 juli 2014 Delen Geplaatst: 10 juli 2014 maar het zou kunnen helpen als je de mayonaise een dag of twee in de vriezer te doen, door de kou gaan de bacteriën ook dood, als je het gaat verwarmen namelijk stolt het ei, maar de kans op salmonella die blijft er altijd als je met rauw ei werkt ( behalve dan uit de vriezer, dan een heeeeeel stuk minder kans ) Bacterieën gaan niet dood door in te vriezen !!! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
konijn Geplaatst: 10 juli 2014 Delen Geplaatst: 10 juli 2014 niet? ik dacht het want de broer van mijn opa is kok en die zij het Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
carismo Geplaatst: 10 juli 2014 Delen Geplaatst: 10 juli 2014 Dat heeft natuurlijk ook direct met de houdbaarheid te maken iemand enig advies hierover? geen eieren gebruiken :-) mayo zonder eieren: Veganaise - 200 ml soyamelk of amandelmelk of hazelnootmelk - 400 ml koolzaadolie (dus een verhouding 1 op 2) -1 theelepel mosterd - (optioneel 1 groenten-bouillonblokje ) (wil je de mayo vaster voeg meer olie toe, wil je deze meer lopend voeg meer melk toe) In een hoge smalle beker met een staafmixer ook langzaam naar boven gaan. afkruiden naar smaak. (curry, lookpoeder, tijm, basilicum,...) Blijft 2 weken goed in de koelkast. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Communicator Geplaatst: 10 juli 2014 Auteur Delen Geplaatst: 10 juli 2014 Kolere dan eten jullie veel mayonaise......... Mayo bij de friet, bij de normale aardappelen groenen en vlees, maar ook op brood bij beleg bijvoorbeeld. Jup.... mayonaise is hier een geliefd product en we kunnen het allemaal hebben gelukkig! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
prepass Geplaatst: 10 juli 2014 Delen Geplaatst: 10 juli 2014 maar het zou kunnen helpen als je de mayonaise een dag of twee in de vriezer te doen, door de kou gaan de bacteriën ook dood, als je het gaat verwarmen namelijk stolt het ei, maar de kans op salmonella die blijft er altijd als je met rauw ei werkt ( behalve dan uit de vriezer, dan een heeeeeel stuk minder kans ) Zeg..........Konijn...........ik las ergens dat je graag helpt......als je dat zo graag wilt, kan je dan wel goede/juiste informatie hier plaatsen. Nu check ik gelukkig veel zaken die anderen posten, maar dit slaat echt nergens op........mbt je vriezer verhaal.... zie: http://www.ond.vlaanderen.be/voedselveiligheid/tips/kippenvlees.pdf Door het invriezen zijn de bacteriën niet dood: ze zijn schijndood. Bij het ontdooien ontwaken ze en beginnen ze te groeien. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Lion Geplaatst: 10 juli 2014 Delen Geplaatst: 10 juli 2014 @Communicator, ik maak ook zelf mayonaise en ken dit alleen maar met eidooiers en niet met hele eieren. Wat betreft de salmonella: je voegt azijn toe en volgens mij worden de bacteriën door zuren gedood, heb ik zo geleerd. Aan de mayonaise kan je ook kruiden toevoegen voor mayonaise Tartare of knoflook of citroensap voor iets zuurdere mayonaise. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
konijn Geplaatst: 10 juli 2014 Delen Geplaatst: 10 juli 2014 oké, maar het is altijd goed als ik verbeterd word natuurlijk:D Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
carismo Geplaatst: 10 juli 2014 Delen Geplaatst: 10 juli 2014 oké, maar het is altijd goed als ik verbeterd word natuurlijk:D Misschien eerst een beter te checken wat je verkondigt wel klopt, betreffende bacteriën en parasieten kan dat gevaarlijk worden en zo bespaar je anderen de tijd, de moeite en bij sommigen de frustratie... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
konijn Geplaatst: 10 juli 2014 Delen Geplaatst: 10 juli 2014 zal ik op letten sorry, van sommige dingen weet ik meer dan van andere dingen, hiervan weet ik dus blijkbaar minder, maar die tip kreeg ik bij het zelf maken van marsepein ( daar moet ook rauw ei in ) bij die tip werd wel verteld dat salmonella alleen op de schaal zit maar ( heb ik gecheckt ) hoeft niet zo te zijn want er zijn soorten ( slechts een paar van de 2300 salmonella soorten ) die ook in het ei zelf zitten, maar als de mayo zo snel op gaat is er een heel stuk minder kans op besmetting Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 10 juli 2014 Delen Geplaatst: 10 juli 2014 Hier wordt wekelijks majo gemaakt ook om de eieren te doen minderen . Veel varianten met heel ei met dooier zelfs de combinatie een el azijn vind ik wat veel ik doe er ook citroensap in en soms verschillende soorten mosterd . Ook doe ik er soms ui in soms look soms ansjovis . Er bestaan tientallen varianten . Weet er iemand hoe men die zoete Nederlandse majo maakt ? Geert Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
carismo Geplaatst: 10 juli 2014 Delen Geplaatst: 10 juli 2014 Weet er iemand hoe men die zoete Nederlandse majo maakt ? Geert Ik bekom een gelijkaardige smaak door er een beetje agavestroop bij te doen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Greener Geplaatst: 10 juli 2014 Delen Geplaatst: 10 juli 2014 Hier wordt wekelijks majo gemaakt ook om de eieren te doen minderen . Veel varianten met heel ei met dooier zelfs de combinatie een el azijn vind ik wat veel ik doe er ook citroensap in en soms verschillende soorten mosterd . Ook doe ik er soms ui in soms look soms ansjovis . Er bestaan tientallen varianten . Weet er iemand hoe men die zoete Nederlandse majo maakt ? Geert Daar gaat een klein scheutje Heineken doorheen. Greener Sorry, kon het niet laten Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Simurgh Geplaatst: 10 juli 2014 Delen Geplaatst: 10 juli 2014 Even een snel linkje over hoe je eieren zelf kunt pasturiseren: http://www.ah.nl/kookschrift/recept?id=363109 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Pr3parator Geplaatst: 10 juli 2014 Delen Geplaatst: 10 juli 2014 Parasieten in rauwe vis gaan naar mijn weten wel kapot na invriezen. Nooit sushi eten van een vis die niet bevroren is geweest! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Piroska Geplaatst: 10 juli 2014 Delen Geplaatst: 10 juli 2014 [quote name= Doe 1 heel ei in een hoge beker, een eetlepel lekkere azijn, een theelepeltje zout, flinke theelepel mosterd en peper. Vervolgens 250 ml zonnebloemolie daarbij, de staafmixer op de bodem zetten, aandoen en terwijl je tot 15 telt de mixer heel langzaam omhoog halen. Klaar is je mayo...., nog even proeven of er nog zout of peper bij moet. [/quote] Zo maak ik ook altijd mijn mayo maar dan met 2 eetlepels azijn en 1 eetlepel ipv een theelepel mosterd, zo heeft hij wat meer bite. Dat geneuzel over salmonella trek ik mij echt niks van aan hoor, als je gezond bent en geen baby of hoogbejaarde of iemand met een verlaagde weerstand wegens een chronische ziekte kan je best een salmonellabesmetting oplopen sterker nog de kans is erg groot dat wij dat allemaal wel eens gehad hebben. En als je daar toch angst voor hebt dan mag je ook geen zachtgekookte eieren eten of gebakken eieren waar het geel of wit nog een beetje zacht van is, of de kom van het cake-beslag uitlikken of de mixer aflebberen na het maken van beslag. Ik eet heerlijk elke week mijn pot home-made mayo leeg met veel plezier! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Wafels Geplaatst: 10 juli 2014 Delen Geplaatst: 10 juli 2014 @Piroska ik heb ooit eens toen ik jong was ( en heel gezond ) een voedselvergiftiging gehad (broodje slechte ham )en dat was verre van leuk en indertijd vond mijn huisarts dat ik best veel geluk heb gehad . Ik zou er toch niet al te lichtzinnig over denken (zeker niet als er geen medicijnen of ziekenhuis zouden zijn ) gr will Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Piroska Geplaatst: 10 juli 2014 Delen Geplaatst: 10 juli 2014 @Piroska ik heb ooit eens toen ik jong was ( en heel gezond ) een voedselvergiftiging gehad (broodje slechte ham )en dat was verre van leuk en indertijd vond mijn huisarts dat ik best veel geluk heb gehad . Ik zou er toch niet al te lichtzinnig over denken (zeker niet als er geen medicijnen of ziekenhuis zouden zijn ) gr will Tuurlijk dat is niet leuk, we hebben allemaal wel eens een voedselvergiftiging gehad dat is geen pretje. Een gezond mens heeft geen medicijnen nodig met een salmonellabesmetting, je moet zorgen dat je niet uitdroogt door braken en diarree.Maak je eigen ORS en je komt een heel eind, geen arts nodig hoor. Als je alles gaat laten waar een potentieel risico aan verbonden zit is het leven niet zoals ik het wil leven. Ook moet je je realiseren dat als je jezelf regelmatig blootstelt aan "viezigheid" je er ook minder last van hebt , je bouwt immuniteit op. Ik was dus ook niet mijn handen voor het eten en koken, alleen als ik visite heb want die kunnen meestal minder hebben dan ik. En echt, de kans dat een eitje besmet is met salmonella als je het goed gekoeld bewaard is zeer klein, rauwe kip daarentegen is zeer vaak besmet met salmonella en dat snij je ook lekker op je plankje in reepjes om te bakken en daarna snij je een uitje voor door de sla, dat is pas een risico. De kans dat je van home-made-mayo ziek wordt is erg klein, ik heb al honderden potten verorberd met mijn hele gezin en nog NOOIT is iemand er ziek van geworden. Maargoed ieder zijn ding hoor, speel je liever op safe, tja koop lekker je potje mayo in de super! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 10 juli 2014 Delen Geplaatst: 10 juli 2014 Ik zuip wekelijks min 1 rauw ei . Vers van de kip . En nog beter is een ei in bruin bier met war bruine suiker . Geert Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.