Ga naar inhoud
GENEGEERD

Bloed & bloedgroep


Aanbevolen berichten

pardon? getroll??? *... opnieuw iets over pot en ketel denkt...*

@dR3 als ik jou was zou ik waardering hebben voor het feit dat @rescue nog steeds de moeite neemt om je inhoudelijk te antwoorden. de rest van de oorspronkelijke posters in deze draad is daar allang mee opgehouden.

 

Tja, 'It's all in the eye of the beholder'. Imho neem ik nog steeds de moeite om door te vragen, een echt antwoord is er nog niet.

 

het valt me op dat je informatie blijkbaar exact op maat aangeleverd wilt krijgen, dus letterlijk zoals je het zelf formuleert. en zo werkt het nu eenmaal (meestal) niet.

 

Fout, als je iets beweert dan moet je dat ondersteunen met bewijs. Niet degene die vraagt om je bronnen.

 

ook ik ben inmiddels afgehaakt en heb dus totaal geen behoefte om verder te reageren of het gesprek aan te gaan. wil alleen wel graag even openlijk mijn steun aan rescue geven, die wat mij betreft al 10 bladzijden tamelijk glashelder een heleboel info deelt.

 

Al die informatie vervuilt m.i. juist het topic en beantwoord de TS vraag ("Is het handig om je bloedgroep te weten voor SHTF") niet.

 

Dunning-kruger effect. Verder laat ik het hierbij.

 

Die term was nieuw voor me, weer wat geleerd! Het idee erachter was mij al wel bekend. Ik vraag mij af op wie dat effect slaat volgens jou, vast niet op mij want ik heb meerdere malen aangegeven een onbenul op het medische vlak te zijn. Jezelf bedoel je vast niet, want jij komt imo redelijk 'down to earth' over. Bedoel je Rescue?

 

Ik vermoed dat je een antwoord zoekt op een vraag als deze:

 

'Een bloedtransfusie lijkt de enigste mogelijkheid een slachtoffer nog te kunnen redden, het is mogelijk een betere keuze dan niks doen want dan zal het slachtoffer in dit geval hoogstwaarschijnlijk overlijden dus daarom liever nog een last resort: een bloedtransfusie. Als een bloedtransfusie zou KUNNEN baten/helpen/het slachtoffer zou KUNNEN redden waarom dan TOCH afzien van dit middel? Stel dat tijdens een normale bloedtransfusie onder goede omstandigheden in geval van nood deze wel zou worden toegepast wat zijn dan de cruciale factoren om dit tijdens een SHTF niet te doen of waarom zou deze transfusie gedoemd zijn nu ineens te mislukken?'

 

Klopt mijn vraag zo'n beetje @dR3?

 

Correct Kungfufox. En ik wil nogmaals levensreddend benadrukken, geen transfusie betekend dus dat je vrouw of kind dood gaat. Blijkbaar is er iets met transfusies dat gegarandeerd voor een nog pijnlijkere dood zorgt, wat is dat en wat is die garantie? 50% kans op infectie is nog beter dan 100% kans op de dood.

 

Ik mis ook de prepper-mentaliteit in dit topic, waar is de wil om oplossingen te zoeken in de (hopelijk hypothetische) situatie dat je een geliefde alleen kan redden met een volbloedtransfusie? Ik snap dat voor sommige 'problemen' geen oplossingen zijn, maar bij leven of dood kwesties gaan we meestal veel verder voordat we de dood accepteren. Dit verhaal kent volgens mij iedereen, die man had ook de keus tussen leven of dood. Hij was geen arts, had niet het juiste gereedschap, geen hulp, kon niet steriel werken, geen laboratorium ter beschikking etc etc. Die man had vast ontzettend geluk maar als hij niets gedaan had, had hij het niet na kunnen vertellen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 116
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

In dat geval wil ik (Foxxie dus) graag de volgende vraag stellen:

 

Wat als je aan de voorwaarden van een bloedtransfusie zou kunnen voldoen of redelijk goed zou kunnen schatten dat aan AL de randvoorwaarden is voldaan om een bloedtransfusie te overwegen. Dus het bloeden is op tijd gestelpt (er zit geen gat meer in de leiding) en een bloedtransfusie wordt als middel overwogen om het leven van het slachtoffer te redden. Waarom dan wel of niet doen?

 

Checklist: is gedaan..juiste bloedgroep...geen hiv of andere ziektes de 'waardes' zullen hoogstwaarschijnlijk ook goed zijn, de instrumenten zijn aanwezig, je weet welke aders etc, de gok om het in een niet steriele omgeving te doen is te verwaarlozen aangezien niet ingrijpen zekerheid geeft op overlijden voor het slachtoffer. Het slachtoffer is een dierbaar lid van je gezin en je legt nog liever zelf het loodje dan diegene te zien overlijden dus ALLES wordt uit de kast getrokken.. Bloedtransfusie is dan GEEN optie??? Gewoon hopeloos toekijken hoe diegene sterft?

 

7. In de gevallen, dat de ernstige bloeding wel snel gestopt kan worden, en de druk nog niet totaal is weg is. we hebben daarmee een ernstige zieke patiënt, waar bij je wilt dat iemand sneller hersteld, dan het lichaam dat zelf kan. Moet je ten eerste het lichaam niet slechter maken, dan het al is..,

Lijkt me logisch maar dat betekend geloof ik niet dat een bloedtransfusie per definitie de toestand van het slachtoffer slechter maakt (al is hier in onze situatie wel >90% kans op) Immers:

 

En natuurlijk weet je net als die experts, dat een niet goed uitgevoerde bloedtransfusie, maak je per definitie het lichaam heel veel slechter door dat je het zelf herstellend vermogen van lichaam even heerlijk om zeep helpt.
Als je weet dat je slachtoffer aan het overlijden is waarom dan niet alsnog die gok van 10% op een goede of succesvolle bloedtransfusie (hierboven) nemen of overwegen ipv toekijken??

 

Geef je het lichaam zelf de kans om te herstellen.. in een paar dagen, met de juiste love, tender and care of neem je het risico dat ik er iets in stop, waar ik het zelf herstellend vermogen van lichaam om zeep helpt.
Het lichaam heeft vrijwel geen kans om zelf te herstellen en het risico op goed geslaagde bloedtransfusie wordt in deze casus dus groter geacht (zonder bloedtransfusie kans op overleven geschat op 2% maar met goed uitgevoerde of succesvole bloedtransfusie wordt de kans op overleven geschat op 15%)

 

Zelfs onze super medics, hier op het forum, en daarbuiten beginnen niet aan dit soort interventies, maar die hopen er sterk op, dat zal in een veel vroeger stadium, levensreddend kunnen zijn, en anders is het domweg over...
Die medics hoeven deze keuzes in dagelijks leven denk ik ook niet te maken? Ze zijn in het ziekenhuis vaker beter af dus daar ligt de nadruk op: het naar het ziekenhuis brengen het slachtoffer DAAR hebben ze alle middelen. In dit geval (during SHTF) is er geen ziekenhuis dus zul je zelf het ziekenhuis/dokter moeten 'spelen'. Is het dan per definitie: sorry een bloedtransfusie werkt toch niet jammer voor je? Of waag je 'een last shot'?

 

We hebben hier op het forum ook een 'handleiding amputatie' dus als je nu iemand zou kunnen helpen door hem te informeren over bloedtransfusie? Het is een specialistische en zeer lastige procedure maar wie weet?

 

@rescue & @Jim90

@dR3 Gelieve nu niet meer reageren op oude/nieuwe berichten gelet op het feit dat deelnemers in deze discussie blijkbaar niet langer bereid zijn commentaar te leveren. Bij voorbaat dank.

 

@Allen keep some respect!

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo allemaal,

 

Ik zie dat er veel vragen en onduidelijkheid bestaat omtrent het uitvoeren van een bloedtransfusie.

Het uitvoeren van een bloedtransfusie gaat gepaard met vele mogelijke risico’s. Dit word wel steeds benoemd maar m.i. maar in mate beschreven of onduidelijk uitgelegd voor een leek.

Het uitvoeren van een transfusie vraagt om veel kennis en ervaring maar wilt niet zeggen dat het niet uitvoerbaar is door een nu nog onervaren persoon.

Daarom begrijp ik @dR3 heel goed dat hij er meer van wilt weten en dat niet alle antwoorden die hij verkregen heeft bevredigend zijn.

Dat wij niet allemaal zorgprofessionals zijn dat mag duidelijk wezen. En dat wij het een leek niet aanraden om zonder blikken of blozen hieraan gaan beginnen is een feit.

Maar toch vindt ik het belangrijk dat ik een ander de kans geef om zich hierin te verdiepen.

Zodat hij of zij voor zich zelf kan bepalen wat hij of zij er mee wil doen.

Daarom heb ik een heel stuk uitgewerkt over wat is bloed, welke bloedgroepen zijn er, welke bloedgroepen elkaar kunnen geven of van elkaar mogen ontvangen, het uitvoeren van een transfusie en de mogelijke reacties die kunnen optreden tijdens een transfusie.

 

Ik heb de klinische informatie weggelaten zoals een transfusie in het ziekenhuis op dit moment verloopt omdat ik er van uitgaat dat dit enkel in een SHTF van toepassing zou kunnen zijn.

 

Mijn informatie is afkomstig uit eigen ervaringen op de IC en de haematologie.

En zoals mijn onderschrift al zegt: "de een zijn bloed is de ander zijn spoed!

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Bloed:

Bloed is het transportsysteem van ons lichaam. Het stroomt voortdurend door ons lichaam om zuurstof, voedingsstoffen en andere stoffen aan weefsels te leveren en afvalproducten weer af te voeren. Daarnaast zorgt bloed voor de verdediging tegen indringers, stolling van bloed bij verwondingen en regulering van de lichaamstemperatuur.

 

Een volwassen mens heeft vijf tot zes liter bloed in zijn lichaam. Dit wordt rondgepompt door het hart in een systeem van slagaders, aders en haarvaten. In rust circuleert het bloed in ongeveer een minuut door ons lichaam, bij zware inspanning duurt dit twintig seconden.

 

Het hart pompt dus ongeveer 6 liter bloed per minuut. De linkerhelft van het hart zorgt ervoor dat zuurstofrijk bloed door het lichaam wordt gepompt. De rechterhelft is verantwoordelijk voor dat het zuurstofarme bloed in de longen terecht komt.

De grootste slagader van het lichaam, de aorta, ontspringt aan de linkerkamer. Alle andere slagaders (arteriën) takken daarvan af, of zijn nog verdere vertakkingen. Deze kleinere vertakkingen noemen we arteriolen en die gaan weer over in de allerkleinste vaatjes: de haarvaatjes (capillairen).

 

De haarvaten gaan over in venulen. Dit zijn de kleinste aders en vanuit de venulen wordt het bloed weer via de aders (venen) en de bovenste of onderste holle ader terug in de rechterhelft van het hart gepompt.

 

De kleur van bloed wordt bepaald door hemoglobine. Zuurstofrijk bloed is helderrood, zuurstofarm bloed is donkerrood. Doordat aderen onder enkele lagen weefsel liggen, lijkt het bloed donkerder. Hierdoor kunnen aderen niet rood, maar blauw door de huid schemeren.

 

De twee hoofdcomponenten van bloed zijn:

de bloedcellen en het bloedplasma.

 

Plasma

Het plasma (serum) is verantwoordelijk voor ongeveer 55 procent van het bloed en bestaat voornamelijk uit water. In dit water bevinden zich onder andere mineralen, koolhydraten, vitaminen, vetten, hormonen en meer dan honderd verschillende eiwitten.

 

Eiwitten

Al deze eiwitten hebben verschillende functies. Zo heb je albumine dat een wateraanzuigende functie heeft. Hierdoor blijft het water in de bloedvaten en lekt het niet weg naar de weefsels. Daarnaast bevat het plasma verschillende eiwitten die samen met de bloedplaatjes een belangrijke rol vervullen binnen het bloedstollingproces.

 

In het water van het bloedplasma bevinden zich ook antistoffen. Deze eiwitten beschermen het lichaam tegen infectieziekten door zich te hechten aan binnengedrongen virussen en bacteriën.

 

Bloedcellen

Ongeveer 45 procent van het bloed wordt gevuld door bloedcellen. Deze bloedcellen worden aangemaakt in het beenmerg. Ons bloed kent drie soorten: de rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes.

 

Rode bloedcellen

De belangrijkste functie van rode bloedcellen, erotrocyten, is het opnemen van zuurstof in de longen en deze vervolgens te vervoeren naar de organen. De cellen bevatten hemoglobine. Deze stof geeft bloed zijn rode kleur en bindt met het zuurstof.

 

In de organen wordt de zuurstof afgegeven en geruild voor koolstofdioxide. Dit is een afvalproduct van de cellen in de weefsels en organen. De rode bloedcellen vervoeren de koolstofdioxide terug naar de longen. Met het uitademen verlaat dit afval het lichaam weer.

 

Witte bloedcellen

Leukocyten, witte bloedcellen, is een verzamelnaam voor diverse cellen. De cellen zijn groter dan rode bloedcellen, maar je hebt er dan ook minder van. Gezamenlijk hebben de witte bloedcellen twee belangrijke functies.

 

Allereerst het verdedigen van het lichaam tegen infecties met lichaamsvreemde stoffen en indringers zoals bacteriën, virussen, parasieten, schimmels en gisten. Bij een infectie zijn er ook meer witte bloedcellen in ons lichaam aanwezig.

 

De tweede functie is het opruimen van afgestorven stoffen in het lichaam.

 

Bloedplaatjes

De derde groep bloedcellen zijn de bloedplaatjes, trombocyten. Dit is de kleinste cel in het bloed. Trombocyten zijn met name van belang voor de stolling van het bloed. Ze helpen bij de genezing van wonden door er voor te zorgen dat het bloeden stop en een korst ontstaat.

 

Bloedcellen hebben een beperkte levensduur.

Rode bloedcellen leven 120 dagen, witte bloedcellen twee en bloedplaatjes tien dagen. Het lichaam breekt de cellen zelf af en vervangt ze door nieuwe.

Link naar reactie
Delen op andere sites

In het onderstaande schema is te zien welke bloedgroep de kinderen van een ouderpaar kunnen krijgen en welke niet. Dit schema geldt voor het ABO-bloedgroepsysteem.

 

t.jpg.e5869bf388ebe48e929e3df2946cf712.jpg

 

* In bijzondere situaties is soms een andere bloedgroep mogelijk.

Voor het Rhesus D (RhD)-kenmerk geldt het volgende. Als beide ouders hier negatief voor zijn, dan is het kind ook RhD-negatief. Als één van beide of beide ouders RhD-positief zijn, dan kan het kind zowel positief als negatief zijn.

 

Antistoffen bij verkeerde bloedgroep

Voordat de bloedgroepen werden ontdekt was een bloedtransfusie vaak dodelijk. Het is namelijk heel belangrijk om vóór een bloedtransfusie de bloedgroep van de patiënt en de donor te weten.

 

Wanneer je lichaam in contact komt met lichaamsvreemde stoffen maakt het afweerstoffen aan als natuurlijke beschermingsreactie. Deze afweerstoffen worden ook wel antistoffen genoemd.

 

Je lichaam maakt ook antistoffen aan tegen de eiwitten op de rode bloedcellen die je zelf niet hebt en gaat het gevecht aan met die eiwitten. Er ontstaat dan een transfusiereactie, waarbij de patiënt het ontvangen bloed probeert af te breken. Hierdoor kan de patiënt erg ziek worden en zelfs overlijden.

 

Je lichaam ziet bloedgroep B dus als lichaamsvreemd als je zelf bloedgroep A hebt en vice versa. Als je zelf bloedgroep AB hebt en een transfusie krijgt van bloedgroep A of B, dan gaat het wel goed. Je lichaam herkent dan bloedgroep A en bloedgroep B als lichaamseigen. Als je bloedgroep O hebt, kun je geen bloedgroep A, B en AB ontvangen. Je kunt echter wel aan iedereen doneren

 

Naast de bloedgroepen A, B, AB en O zijn er nog andere bloedgroepen die een rol kunnen spelen bij het afbreken van het donorbloed door het lichaam van de ontvanger. Zoals de rhesusfactor.

 

Ongeveer 84% van de mensen heeft de rhesusfactor en is hiermee rhesus(D)-positief. Bij de overige 16% ontbreekt de rhesusfactor, deze mensen noemen we rhesus (D)-negatief.

 

Antistoffen tegen de rhesusfactor komen niet van nature voor. Iemand zonder rhesusfactor (rhesusfactor-negatief) moet dus eerst in contact komen met rhesus-positief bloed voordat rhesus-antistoffen worden aangemaakt. Dat contact kan bijvoorbeeld een bloedtransfusie zijn of een zwangerschap van een rhesus-positief kind. Ook rhesus-antistoffen kunnen een zeer heftige afweerreactie veroorzaken. Indien een vrouw antistoffen tegen de rhesusfactor heeft en zwanger is van een rhesusfactor positief kind, dan kan dit zeer ernstige gevolgen hebben voor het kind.

 

Aangezien het vaststellen van iemands bloedgroep absoluut zeker moet zijn, wordt de bloedgroep (AB0 en rhesusfactor) altijd tweemaal bepaald in onafhankelijk afgenomen bloedmonsters.

 

Mocht dit niet mogelijk zijn (bijvoorbeeld door een plotselinge zeer heftige bloeding) dan krijgt een persoon altijd het meest veilige bloed toegediend: namelijk met bloedgroep 0 en rhesusfactor negatief.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoe gaat een bloedtransfusie in zijn werk

Bij een bloedtransfusie worden de rode bloedcellen, de bloedplaatjes of het plasma toegediend via een bloedvat, meestal in de onderarm. Het bloedvat wordt aangeprikt met een naald, die via een steriele slang via een infuus wordt aangesloten op een bloedzak.

 

Hoe voer je de handeling uit:

 

•Leg de bloedontvanger uit wat er gaat gebeuren en zorg ervoor dat hij/zij in een prettige houding ligt.

•meet de bloeddruk, de pols en temperatuur

•creëer een werkruimte waardoor je bij de bloedontvanger kan blijven en niet steeds van hem weg hoef te lopen.

•Leg alle benodigdheden klaar op je zojuist gecreëerde werkruimte.

•Controleer de infuuszak. Als deze kapot is of is beschadigd dan is deze niet meer steriel. Wanneer er stolsels te zien zijn kan het bloed niet meer worden gebruikt. Als het bloed er verkleurd uitziet of er schuimend uitziet kan het ook niet meer worden gebruikt. Dit geld ook voor luchtbellen.

•Laat voor de transfusie eerst een neutrale vloeistof met Nacl 0,9% in het infuussysteem inlopen. Controleer of infuussysteem goed loopt en er geen complicaties ontstaan. Zoals een infectie aan de insteekopening of het subcutaan (onderhuids ) inlopen van de infuusvloeistof.

•Als alles goed is desinfecteer je de insteekplaats en dan breng je de spike in.

•Zorg er voor dat de druppelkamer zodanig goed gevuld is dat de bloedcellen niet kapot kunnen vallen op de filter. De eerste 50 ml bloed moeten langzaam inlopen in ongeveer 30 minuten. Als de bloedontvanger reageert op het bloed of bloedproduct, gebeurt dat meestal in het eerste half uur. Vertoont de ontvanger geen reacties, dan is de kans daarop in de tijd erna ook niet groot.

•Als de bloedontvanger meerdere zakken met bloed krijgt spoel je steeds na iedere zak het infuussysteem door met Nacl 0,9%. Na drie zakken is het raadzaam om infuussysteem te vervangen i.v.m. de doorgankelijkheid.

•Observeer de ontvanger op transfusie reacties. Bij reacties direct stoppen met transfusie. Koppel de infuus zak met bloed af en start direct met doorspoelen van een neutrale vloeistof en Nacl 0,9%. Omdat er een acute situatie ontstaat mag het infuus niet worden verwijderd omdat het nodig kan zijn dat er direct medicatie toegediend moet worden

•Het inlopen van een zakje rode bloedcellen duurt 1,5 tot 4 uur, een zakje plasma 30 minuten en een zakje bloedplaatjes ook 30 minuten.

•Tijdens de transfusie controleer je regelmatig of er bijwerkingen optreden, dit gebeurt onder andere door het opnemen van pols, temperatuur en bloeddruk.

 

Overgevoeligheidsreactie

Tijdens en/of na de bloedtransfusie kan een allergische reactie optreden. Deze is te herkennen aan koorts, koude rillingen, rode huid, jeuk, galbulten, pijn in de lendenen of kortademigheid. Deze allergische reacties verlopen meestal mild.

 

Koorts

Reden kan zijn dat de zorgvrager antistoffen aanmaakt tegen leukocyten. Het is een vervelende reactie maar gaat voorbij.

 

rillerigheid

kan optreden bij het toedienen van trombocyten concentraten. Oorzaak is het vrijkomen van antistoffen uit leukocyten in het trombocyten product gedurende de bewaar periode.

 

Allergie

word gevormd door antistoffen tegen de plasma eiwitten zoals jeuk, anafylactisch shock, urticaria(jeuk met bultjes)

 

acute hemolytische transfusie reactie

Hierbij gaat het meestal om een menselijke fout door verwisseling van bloed ontvanger met de donor of het bloed product. Transfusie word onmiddellijk gestopt en gestart met het toedienen van Nacl 0,9%.

 

uitgestelde hemolytische transfusie reactie

De bloed ontvanger heeft in een eerdere transfusie antistoffen aangemaakt, maar is niet bekend of ontdekt in een kruisproef. De verwachte stijging kan daardoor uit blijven

 

post-transfusie reactie.

Zijn reacties die na de transfusie kunnen voorkomen. Zoals sepsis, ernstige afstotings reactie met shock als gevolg, uitgebreide bloedingen van de huid en slijmvliezen, acute ademhalingsproblemen, longoedeem.

 

De laatste 2 reacties komen gelukkig maar zeer zelden voor.

 

Het bloed past toch niet helemaal

Soms vormen de bloed ontvangers na een bloedtransfusie afweerstoffen (antistoffen) tegen andermans rode bloedcellen of bloedplaatjes. Ook dit kan een koortsreactie geven. Bij een volgende bloedtransfusie krijgt de bloed ontvanger bloed waartegen deze antistoffen niet werken.

 

Reactie als gevolg van veel bloedtransfusies in korte tijd

Bloed wordt afgenomen en bewaard in een speciale vloeistof. Soms kan de bloed ontvanger op deze vloeistof reageren. Deze reacties doen zich alleen maar voor als een grote hoeveelheid in korte tijd wordt toegediend.

 

IJzerstapeling

Met elke bloedtransfusie van rode cellen krijgt men ook ijzer binnen. Wanneer men een heel lange periode achter elkaar rode cellen toegediend krijgt, kan een teveel aan ijzer in het lichaam komen, waardoor organen beschadigd kunnen raken.

 

Overdracht van infecties

Dit spreekt m.i. voor zich en behoeft geen verdere uitleg.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

In dat geval wil ik (Foxxie dus) graag de volgende vraag stellen:

Is er een situatie denkbaar dat je een bloedtransfusie kan overwegen (waarbij kans op overleven gedurende een SHTF dus hoger kan worden geschat met een succesvolle bloedtransfusie (waarbij het zou lonen om deels te gokken op een succesvolle bloedtransfusie)?

@Allen keep some respect!

 

Als je eerst nog moet bloed moet oogsten, behandelen, testen, is in de tijdsverloop de levensbedreigende situatie al voorbij en de patiënt al lang overleden. En anders zou de patiënt waarschijnlijk het ook overleven met love tender and care en noodzakelijke eerste hulp alsnog gered hebben. De bloedtransfusie maakt het in dit geval dan erger en verkleint de kans aanzienlijk in plaats van de kans van overleven vergroten. Dan doet met alle beperkingen van dien. een normaal NACL of plasma infuus misschien even meer. En de beperkingen daarvan dat deze geen zuurstof transport functie hebben..

 

Praktisch tijd is je grootste probleem. Heb je kant en klaar bloedzakken, met de juiste specificaties klaar liggen is vergroot je misschien in 10% van de gevallen de kans op overleven. De rest is de overlevingskans

Verder zal een dergelijk bloeding ook chirurgisch behandeld moeten worden.

 

Een amputatie is een ander verhaal. Daarmee berokken je schade, echter die in sommige gevallen wel levensreddend kan zijn. Maar dat is niet simpel. maar die kans op overleven is aanzienlijk en heel veel groter. En je maakt daar de rest van lichaam niet veel zieker.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een amputatie is een ander verhaal. Daarmee berokken je schade, echter die in sommige gevallen wel levensreddend kan zijn. Maar dat is niet simpel. maar die kans op overleven is aanzienlijk en heel veel groter. En je maakt daar de rest van lichaam niet veel zieker.

 

Bedankt voor je reactie! Ook @J.I. nurse bedankt voor je uitgebreide informatie!

 

Dus kort samenvattend levert het geheel van randvoorwaarden en mogelijk optredende complicaties bij een bloedtransfusie een dusdanige lage toegevoegde waarde of kans van overleven op, dat tijdens een SHTF, met gebruik van beperkte en gelimiteerde middelen, een bloedtransfusie als middel vrijwel uitgesloten kan worden als optie. Mede vanwege het feit dat in tegenstelling tot een amputatie, welke ook een deskundige en lastige operatie is, je het lichaam niet nog zieker maakt dan het op dat moment al is (je voegt bv geen potentieel 'gif' toe aan het slachtoffer en neemt slechts een levensbedreigend onderdeel weg).

 

De nadruk bij het preppen voor dit scenario kan dus beter worden gezocht in middelen om het mogelijke trauma (de bloeding/ernstig bloedverlies in dit geval) zo snel mogelijk te stelpen, verhelpen en/of de wond te verbinden. Wellicht kan iemand in een nieuw topic wellicht een 'Wat te doen bij....' of 'Handleiding...' maken voor dat onderwerp? @Keyser Suze wellicht? Ik dacht niet dat we daar al een handleiding voor hadden?:confused:

 

Gerelateerde of relevante topics:

http://preppers.nl/forum/threads/6680-Celox-ideaal-middel-om-bloedingen-te-stelpen?highlight=trauma

 

http://preppers.nl/forum/threads/6368-Strooipoeder-voor-wonden?highlight=trauma

 

http://preppers.nl/forum/threads/429-quickcloth?highlight=trauma

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoe gaat een bloedtransfusie in zijn werk

Bij een bloedtransfusie worden de rode bloedcellen, de bloedplaatjes of het plasma toegediend via een bloedvat, meestal in de onderarm. Het bloedvat wordt aangeprikt met een naald, die via een steriele slang via een infuus wordt aangesloten op een bloedzak.

 

Hoe voer je de handeling uit:

 

•Leg de bloedontvanger uit wat er gaat gebeuren en zorg ervoor dat hij/zij in een prettige houding ligt.

•meet de bloeddruk, de pols en temperatuur

•creëer een werkruimte waardoor je bij de bloedontvanger kan blijven en niet steeds van hem weg hoef te lopen.

•Leg alle benodigdheden klaar op je zojuist gecreëerde werkruimte.

•Controleer de infuuszak. Als deze kapot is of is beschadigd dan is deze niet meer steriel. Wanneer er stolsels te zien zijn kan het bloed niet meer worden gebruikt. Als het bloed er verkleurd uitziet of er schuimend uitziet kan het ook niet meer worden gebruikt. Dit geld ook voor luchtbellen.

•Laat voor de transfusie eerst een neutrale vloeistof met Nacl 0,9% in het infuussysteem inlopen. Controleer of infuussysteem goed loopt en er geen complicaties ontstaan. Zoals een infectie aan de insteekopening of het subcutaan (onderhuids ) inlopen van de infuusvloeistof.

•Als alles goed is desinfecteer je de insteekplaats en dan breng je de spike in.

•Zorg er voor dat de druppelkamer zodanig goed gevuld is dat de bloedcellen niet kapot kunnen vallen op de filter. De eerste 50 ml bloed moeten langzaam inlopen in ongeveer 30 minuten. Als de bloedontvanger reageert op het bloed of bloedproduct, gebeurt dat meestal in het eerste half uur. Vertoont de ontvanger geen reacties, dan is de kans daarop in de tijd erna ook niet groot.

•Als de bloedontvanger meerdere zakken met bloed krijgt spoel je steeds na iedere zak het infuussysteem door met Nacl 0,9%. Na drie zakken is het raadzaam om infuussysteem te vervangen i.v.m. de doorgankelijkheid.

•Observeer de ontvanger op transfusie reacties. Bij reacties direct stoppen met transfusie. Koppel de infuus zak met bloed af en start direct met doorspoelen van een neutrale vloeistof en Nacl 0,9%. Omdat er een acute situatie ontstaat mag het infuus niet worden verwijderd omdat het nodig kan zijn dat er direct medicatie toegediend moet worden

•Het inlopen van een zakje rode bloedcellen duurt 1,5 tot 4 uur, een zakje plasma 30 minuten en een zakje bloedplaatjes ook 30 minuten.

•Tijdens de transfusie controleer je regelmatig of er bijwerkingen optreden, dit gebeurt onder andere door het opnemen van pols, temperatuur en bloeddruk.

 

Overgevoeligheidsreactie

Tijdens en/of na de bloedtransfusie kan een allergische reactie optreden. Deze is te herkennen aan koorts, koude rillingen, rode huid, jeuk, galbulten, pijn in de lendenen of kortademigheid. Deze allergische reacties verlopen meestal mild.

 

Koorts

Reden kan zijn dat de zorgvrager antistoffen aanmaakt tegen leukocyten. Het is een vervelende reactie maar gaat voorbij.

 

rillerigheid

kan optreden bij het toedienen van trombocyten concentraten. Oorzaak is het vrijkomen van antistoffen uit leukocyten in het trombocyten product gedurende de bewaar periode.

 

Allergie

word gevormd door antistoffen tegen de plasma eiwitten zoals jeuk, anafylactisch shock, urticaria(jeuk met bultjes)

 

acute hemolytische transfusie reactie

Hierbij gaat het meestal om een menselijke fout door verwisseling van bloed ontvanger met de donor of het bloed product. Transfusie word onmiddellijk gestopt en gestart met het toedienen van Nacl 0,9%.

 

uitgestelde hemolytische transfusie reactie

De bloed ontvanger heeft in een eerdere transfusie antistoffen aangemaakt, maar is niet bekend of ontdekt in een kruisproef. De verwachte stijging kan daardoor uit blijven

 

post-transfusie reactie.

Zijn reacties die na de transfusie kunnen voorkomen. Zoals sepsis, ernstige afstotings reactie met shock als gevolg, uitgebreide bloedingen van de huid en slijmvliezen, acute ademhalingsproblemen, longoedeem.

 

De laatste 2 reacties komen gelukkig maar zeer zelden voor.

 

Het bloed past toch niet helemaal

Soms vormen de bloed ontvangers na een bloedtransfusie afweerstoffen (antistoffen) tegen andermans rode bloedcellen of bloedplaatjes. Ook dit kan een koortsreactie geven. Bij een volgende bloedtransfusie krijgt de bloed ontvanger bloed waartegen deze antistoffen niet werken.

 

Reactie als gevolg van veel bloedtransfusies in korte tijd

Bloed wordt afgenomen en bewaard in een speciale vloeistof. Soms kan de bloed ontvanger op deze vloeistof reageren. Deze reacties doen zich alleen maar voor als een grote hoeveelheid in korte tijd wordt toegediend.

 

IJzerstapeling

Met elke bloedtransfusie van rode cellen krijgt men ook ijzer binnen. Wanneer men een heel lange periode achter elkaar rode cellen toegediend krijgt, kan een teveel aan ijzer in het lichaam komen, waardoor organen beschadigd kunnen raken.

 

Overdracht van infecties

Dit spreekt m.i. voor zich en behoeft geen verdere uitleg.

 

Wouw @J.I. nurse

Dit zijn de posts waar we op wachten dikke +++++++++++++++

eindelijk iemand met kennis van zaken die het ook even wilt uitleggen en OOK snapt of er een mogelijkheid in een SHTF situatie is hoe te doen.

Alhoewel niet alles mij helemaal duidelijk is met de moeilijke woorden,ben ik erg blij dat er hier iemand is die aangeeft dat dit mits met bepaalde voorwaarden WEL mogelijk is.

Zou dit eventueel iets voor U zijn om hier voor de geintresseerden een demo van te kunnen geven, al gaat het alleen maar over het infuus ed.

Ook ik snap dat het geen eitje is maar de reacties van rescue en Jim hebben dus volgens mij geen meerwaarde,puur omdat ze zeggen het kan niet,sorry jongens maar hebben jullie dan wel een vak diploma een big registratie? of loop je ook zoals de meesten hier het internet als waarheid aan te nemen?

Ik en een paar mede preppers hopen dat je dit eens wilt laten zien een een meeting of zo,of eventueel op afspraak ik/wij willen ook wel voor uw tijd een bijdrage leveren

Nog maals geweldig

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dunning-kruger effect. Verder laat ik het hierbij.

 

Ja maar sorry hoor,net even het draadje helemaal doorgelezen,en dan vraag ik me af en waarschijnlijk meer mensen hier,je geeft alleen plukjes van "'antwoorden" die recht van het WWW, afkomen.

En zoals je zelf aangeeft in je openings post ben je 23jr en in de zorg???

Als je dan al denkt om ergens verstand van te hebben geef dan ook eens en bevredigend antwoord.

Diverse mensen hier vragen om opheldering over dit of dat,maar het enige antwoordt van jou is een link en zelfs dat niet van af google!!

En idd als je niet meer weet te zeggen /schrijven vanaf google kun je beter je eigen niet bemoeien met zaken die de echte preppers wel aan het hart gaan.

Sorry voor de harde toon maar als je niet weet waar het over gaat bemoei je dan ook niet mee.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor je reactie! Ook @J.I. nurse bedankt voor je uitgebreide informatie!

 

Dus kort samenvattend levert het geheel van randvoorwaarden en mogelijk optredende complicaties bij een bloedtransfusie een dusdanige lage toegevoegde waarde of kans van overleven op, dat tijdens een SHTF, met gebruik van beperkte en gelimiteerde middelen, een bloedtransfusie als middel vrijwel uitgesloten kan worden als optie. Mede vanwege het feit dat in tegenstelling tot een amputatie, welke ook een deskundige en lastige operatie is, je het lichaam niet nog zieker maakt dan het op dat moment al is (je voegt bv geen potentieel 'gif' toe aan het slachtoffer en neemt slechts een levensbedreigend onderdeel weg).

 

De nadruk bij het preppen voor dit scenario kan dus beter worden gezocht in middelen om het mogelijke trauma (de bloeding/ernstig bloedverlies in dit geval) zo snel mogelijk te stelpen, verhelpen en/of de wond te verbinden. Wellicht kan iemand in een nieuw topic wellicht een 'Wat te doen bij....' of 'Handleiding...' maken voor dat onderwerp? @Keyser Suze wellicht? Ik dacht niet dat we daar al een handleiding voor hadden?:confused:

 

Gerelateerde of relevante topics:

http://preppers.nl/forum/threads/6680-Celox-ideaal-middel-om-bloedingen-te-stelpen?highlight=trauma

 

http://preppers.nl/forum/threads/6368-Strooipoeder-voor-wonden?highlight=trauma

 

http://preppers.nl/forum/threads/429-quickcloth?highlight=trauma

 

dit valt niet in een tekst goed samen te vatten. Volgt allen een goede EHBO cursus is mijn advies. En kijk eens in een anatomie boek.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ook ik snap dat het geen eitje is maar de reacties van rescue en Jim hebben dus volgens mij geen meerwaarde,puur omdat ze zeggen het kan niet,sorry jongens maar hebben jullie dan wel een vak diploma een big registratie? of loop je ook zoals de meesten hier het internet als waarheid aan te nemen?

 

Ja maar sorry hoor,net even het draadje helemaal doorgelezen,en dan vraag ik me af en waarschijnlijk meer mensen hier,je geeft alleen plukjes van "'antwoorden" die recht van het WWW, afkomen.

En zoals je zelf aangeeft in je openings post ben je 23jr en in de zorg???

Als je dan al denkt om ergens verstand van te hebben geef dan ook eens en bevredigend antwoord.

Diverse mensen hier vragen om opheldering over dit of dat,maar het enige antwoordt van jou is een link en zelfs dat niet van af google!!

En idd als je niet meer weet te zeggen /schrijven vanaf google kun je beter je eigen niet bemoeien met zaken die de echte preppers wel aan het hart gaan.

Sorry voor de harde toon maar als je niet weet waar het over gaat bemoei je dan ook niet mee.

 

Bijzonder onplezierige reacties. En wat mij betreft nodeloos vervelend richting members die vanuit hun kennis en hun ervaring hun eigen afweging maken.

Waarom niet gewoon blij met de bijdrage van @J.I. nurse? Waarom is het nodig om dan vervolgens @Jim90 en @rescue omlaag te gaan halen? Ik vind dat uitermate irritant gedrag.

 

Ik vind het supertof dat Nurse de moeite neemt om alles op te schrijven. Zoals eerder gezegd heb ik geen enkel probleem met de bijdragen van Jim en Rescue - en via PM heb ik van enkele andere reageerders (niet jim en rescue zelf) vergelijkbare reacties gehad. Ik snap volkomen waarom zij de keus maken om niet in detail alles te gaan uitleggen.

 

Tussen de regels door is het mij volledig helder: gezien de complexiteit en de risico's en de complicaties ga ik me hier niet in verdiepen of mee bezig houden. Dat betekent dat ik in zo'n geval gewoon dood ga. Of inderdaad, dat mijn kind gewoon dood gaat. Ik heb liever dat ik dan de tegenwoordigheid van geest heb om (hoe noemt Rescue het ook alweer?) met love tender en care aanwezig te zijn bij iemands laatste loodjes dan dat ik als een amateur-loodgieter tekeer ga zonder enige kans van slagen. Zo angstaanjagend is de dood nou ook weer niet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zelden heb ik een topic op preppers.nl gelezen waar zoveel domheid en kennis in één thread samenkomt.

 

Zo hebben we enerzijds de "nieuwsgierige hobbyist" en anderzijds de "geduldige kennisverstrekkers". De "nieuwsgierige hobbyist" (waarvan ik vermoed dat deze gedurende deze post lijdt aan continue bloedverlies in de vorm van menstruatie en de daarbijbehorende hormonale onhebbelijke trekjes) is niet tevreden met de antwoorden en de "geduldige kennisverstrekkers" blijven het maar proberen.

 

De "nieuwsgierige hobbyist" verandert gaandeweg het topic in een "vervelende bloedzuiger" (om maar ff on topic te blijven) en krijgt daarbij bijval van de, u raadt het al, de "agressieve aderlater", die de anderen alhier het "bloed onder de nagels vandaan haalt".

 

Ik zou maar wat liever zijn voor de hulpverleners. Voor u het weet laten ze u doodbloeden op straat, omdat u "doe het zelver" bent en ze een "bloedhekel" aan u hebben.

 

Als "doekje voor het bloeden" probeert de Mod de bloedzuiger en respectievelijk de aderlater, in "bloedmooie" bewoordingen het nogmaals uit te leggen.

 

Helaas...

 

Wie de schoen past...

 

Zo, dit topic is nu onderhand wel doodgebloed dacht ik zo.

 

Ga nog ff door, dan schrijf ik pas echt een stuk waar de (bloed)honden geen brood van lusten.

 

Bloedlink word ik van dat gezeur.

 

Jonny Bloody

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...