Ga naar inhoud
GENEGEERD

[Review] Boek: PlukPlanten voor als de Pleuris uitPreekt


Marc67NL

Aanbevolen berichten

Mocht je honger hebben en een zware behoefte om te lachen, pak een grote tas en dit boek, en ga erop uit. Nee, dit is geen gein.

Door het hele jaar heen is er wel wat te eten te vinden in de plantenwereld. En het lachen? Ook daar voorziet dit boek prima in.

Volgens eigen zeggen van de schrijfster, Roos Boum, is dit boek ontstaan als geheugensteuntje voor eigen gebruik.

En waarschijnlijk omdat je het beste die zaken onthoudt waar je om moet lachen, is het boek doorspekt met humor.

Zo is er over de distel te lezen: Giftigheid? Stekels kunnen verd.. irriteren. En over de brandnetel: Typisch kenmerk? Niet in de (blote) hand houden.

 

Roos Boum leeft een leven waar veel mensen van dromen. Vanaf 2000 verblijft zij op een rustiek boerderijtje in Zuid-Frankrijk.

Ver van het jachtige stadsleven en met een minimum aan huishoudelijke verplichtingen.

Tot 2000 werkzaam als paardentrainer en woonconsulente, besloot ze in 2006 dat het tijd was om haar pen op te pakken en de boeken die daarom vroegen het levenslicht te laten zien.

En met succes. Reeds 8 boeken en diverse verhalen zagen het daglicht. Van autobiografie, roman en fictie, tot reis/land/cultuurverslag en plantengids.

In 2011 redacteur voor het tijdschrift "Pure Thrillers", jurylid van de PTA, en schrijfcoach voor de fantasy manuscriptenwedstrijd van Castlefest/Pure Fantasy.

Daarnaast staat ze collega-auteurs bij met proeflezen en redigeren.

 

De beste manier om een boek te leren kennen waarin 110 eetbare planten staan is ermee de hort op te gaan. Aldus. Ik start in mijn tuin. En dat begint al niet goed.

Van huis uit meegekregen, heb ik van de complete tuin een moestuin gemaakt. Zo midden in de winter staat er nog wat boerenkool, wat kale bomen en wat struiken die op de lente wachten.

Dit jaar maar eens wat minder onkruid wieden. Pardon, kruid. Dan maar naar de weilanden die hier niet ver vandaan liggen.

 

Onderweg, lopend door de straat, kom ik langs een groot aantal voortuinen, en een aantal gemeenteplantsoenen. Nu begint het ergens op te lijken. Het is ongelooflijk wat ik zo al in het boekje terugvind.

Mensen moesten eens weten wat ze aan eten en medicatie in de tuin hebben staan. Al gaat dit boekje expliciet over wilde planten, enkelen daarvan zijn ook in netjes aangelegde tuinen terug te vinden.

Waar ze bedoeld of onbedoeld naar binnen kruipen.

 

Na het voorwoord en de inhoudsopgave volgt een medische index en een kalender die per maand aangeeft wat er zoal te vinden is.

Dankzij deze kalender en de goede index heb ik geen enkele moeite om een lekker maaltje samen te stellen. Daarnaast middeltjes tegen hoofdpijn, slechte adem, buikloop, en diverse andere onaangename zaken.

Volgende keer als ik een avondje ben wezen stappen, weet ik wat ik moet doen. Helaas is het een beetje onbeleefd om zomaar tuinen leeg te plukken. De weilanden wachten.

 

Gewoonlijk ziet een weiland er vrij eentonig uit. Laag bij de grond groeiend groen, weinig variatie. Niet met dit boekje in de hand.

Nu ik nauwkeurig kijk, en alles wat ik in en rond het weiland tegenkom opzoek, blijkt er ook hier een veelvoud aan eetbaars te vinden. Zelfs in de winter.

Ook al staan er geen recepten in dit boek, het water loopt me in de mond. En over griepjes en bloeddruk hoef ik me ook niet meer druk te maken.

 

Onder de ouderwets aandoende en uitgebreide botanische tekeningen, staan kort en overzichtelijk de eigenschappen en toepassingen opgesomd.

Gebruik, giftigheid, hoogte, waar vind je hem, bloei, vruchten, wat is eetbaar, smaakt rauw, medicijn, bereiding, typisch kenmerk.

En door de volledigheid van de tekeningen is het eenvoudig erachter te komen met welk plantje je te maken hebt.

Plantvorm, bladvorm, bloem, vrucht, stam, wortel, alles staat erin. Geen mogelijkheid tot vergissen, tenzij je echt niet goed kijkt.

 

Rest er nog 1 test. Het bos. Maar waarom daar nog over uitgeweid? Is het verrassend dat ook hier veel te vinden valt? Veel bomen, uiteraard. Ik ga naar huis, en dek de tafel.

 

Kortom, dit boekje is een must bij een lege maag en in zorgelijke tijden. Terwijl het daarnaast uitstekend dienst doet als zakapotheek.

Had ik al verteld dat ik regelmatig dubbel gelegen heb? Zelfs de disclaimer heeft humor.

 

plukplanten-kaft-s.jpg.723585548377b64458a9b83543058d2d.jpg

 

PlukPlanten voor als de Pleuris uitPreekt

Paperback, 144 Blz.

Te verkrijgen via de vertegenwoordigster van Roos Boum op dijkvanmonique1963@gmail.com

€ 19,00 (ex. 2,50 € verzendkosten)

  • Leuk 4
Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

@Marc67NL, leuk verhaal en interessant boek. Volgens mij heb ik laatst een dergelijk boek cadeau gekregen. Titel: Welke kruiden en bessen zijn dat?

van Eva Maria Dreyer, verkrijgbaar bij Bol.com en kost € 9,95. Hier wordt ook per jaargetijde aangegeven welke struiken, bessen, kruiden eetbaar zijn en wat je er mee kunt doen. Of je een en ander rauw kunt eten of dat je het moet koken en ook of het een geneeskruid is.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Leuk. Dat zijn de goede cadeaus om te krijgen. :) . Feitelijk een zelfde boek dus. Jaargetijden? Of per maand, zoals in PlukPlanten voor als de Pleuris uitPreekt.

Ik kende al een aantal boeken over kruiden en planten, maar ken er verder geen met humor. Dat is toch wel één van de redenen dat ik dit boek geweldig vind.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mooie review, @Marc67NL! Klinkt goed, dat boek.

 

Maar zeker bij dit soort plantendetermineerboeken ben ik altijd wel heel nieuwsgierig hoe het er van binnen uit ziet. Is het een optie dat je een pagina onder de scanner legt en die als voorbeeld erbij plakt?

Link naar reactie
Delen op andere sites

@leidseprepper: Het leuke van sommige boekjes is, dat je er als beginner mee kunt werken. Vele kruidenbijbels zijn zeer specifiek en vereisen een gedegen plantkundige kennis. Dit soort boekjes, zeker het boekje wat ik aanhaal, gaan over simpele plantjes, waarmee je eigenlijk niet de fout in kunt gaan, zelfs met simpele illustraties. Voor de beginner, zou ik ze echt aanraden. Eerst leuk en simpel ervaring opdoen met veilige plantjes, die makkelijk te herkennen zijn en geen giftige dubbelgangers hebben. Ik onderhield in m'n jeugd een apotheekje op basis van "Verzamel de vier seizoenen", erg leerzaam. :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

@leidseprepper

En gelijk heb je. Zeker bij dit soort boeken zijn plaatjes van levensbelang. Bij deze dus:

(Vergeef me, geen scanner, moest improviseren, randen ontbreken. Klik voor vergroting).

 

 

ATT00001.jpg.b961181d2e8f398426bcb4c89cbaa3d1.jpg

 

Ah, dank! Ook zonder randen heel inzichtelijk! ;-)

Dat staccato-lijstje bevalt me wel.

 

Er zijn zoveel van deze boekjes, heb er n stel en moet ze eigenlijk eens naast elkaar leggen.

(en vooral, op pad!)

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weken later...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...