Rataplan Geplaatst: 16 november 2014 Delen Geplaatst: 16 november 2014 Vanmiddag heb ik een stoofschotel klaar gemaakt in een tajine. Van de week heeft de tajine eerst zo'n 2 dagen in het water gestaan om het water diep in het aardewerk door te laten dringen, dit om te voorkomen dat hij tijdens het verhitten gaat barsten. Voor dat de tajine vanmiddag op het vuur ging, heeft deze nog zo'n 2 uur in het water gestaan. De tajine op het fornuis geplaatst en op laagste vuur langzaam wat olijfolie (goeie scheut) verwarmd, hierna het runderstoofvlees ( 750 gr) in kleinere stukken gesneden en in zo'n 10 minuten aangebraden op wat hoger vuur, vervolgens 2 uien in ringen gesneden en aan het vlees toegevoegd, hier is 1 eetlepel bloem, 3 eetlepels bruine suiker en 1 blokje rundbouillon bij gegaan, gevolgd door 2 flesjes ( 33cl)donker kasteel bier, nog een klein blikje tomatenpuree, 2 laurier blaadjes en wat takjes tijm en als laatst nog wat peper en zout naar smaak. De tajine op laag vuur en lekker laten pruttelen Af en toe even kijken en beetje roeren Na zo'n 2 uur sudderen Nog ongeveer 3 kwartier laten door sudderen en het ziet er heerlijk uit en het vlees is heerlijk zacht, nog wat peterselie voor het plaatje. Klaar, dus aan tafel, kasteel biertje erbij en wat turks brood ( heerlijk om in de saus te doppen) maakt het geheel compleet. De smaak is echt fantastisch, het vlees valt heerlijk uit elkaar en is superzacht en het biertje super. Ik heb nog een klein beetje over, hiervan ga ik morgen tussen de middag nog ff lekker genieten. 2 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Highway Geplaatst: 16 november 2014 Delen Geplaatst: 16 november 2014 lekker! Krijg er trek van! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast ghostwhiper Geplaatst: 16 november 2014 Delen Geplaatst: 16 november 2014 Krijg er ook honger van. Jou recept lijkt aardig op het stoofpotje wat hier de hele dag in de oven gestaan heeft. Alleen in plaats van bloem en bruine suiker zijn er 2 plakken goede ontbijtkoek door gegaan Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
MyronPrps Geplaatst: 16 november 2014 Delen Geplaatst: 16 november 2014 wat is het voordeel van deze tajine ten opzichte van een simpele stoofschotel pan. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
wodan Geplaatst: 16 november 2014 Delen Geplaatst: 16 november 2014 Ligt dat nu aan mij, maar volledig geglazuurd aardewerk neemt toch geen water op? Laat het eens "uitdrogen" en weeg het eens en laat het dan eens weken in water en weeg het dan weer eens en kijk of er water opgenomen is... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
FincaInSpanje Geplaatst: 17 november 2014 Delen Geplaatst: 17 november 2014 Ziet er lekker uit. Ik zou alleen de volgende keer een sudderplaatje onder de tajine plaatsen zodra je gaat sudderen, want dat moet heeeeeeeeel laaaaaaaangzaaaaaaam garen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Pathfinder Geplaatst: 17 november 2014 Delen Geplaatst: 17 november 2014 Ligt dat nu aan mij, maar volledig geglazuurd aardewerk neemt toch geen water op? Laat het eens "uitdrogen" en weeg het eens en laat het dan eens weken in water en weeg het dan weer eens en kijk of er water opgenomen is... Klopt @wodan, deze geglazuurde tajine neemt geen water op, laten drogen en wegen is niet nodig. Ik heb er zelf zo een en gebruik hem regelmatig voor vegetarische stoofschotels. Nog nooit in het water gezet, nog nooit barsten gehad. Heb je een ongeglazuurde tajine dan is het natuurlijk wat anders. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Rataplan Geplaatst: 17 november 2014 Auteur Delen Geplaatst: 17 november 2014 Ligt dat nu aan mij, maar volledig geglazuurd aardewerk neemt toch geen water op? Laat het eens "uitdrogen" en weeg het eens en laat het dan eens weken in water en weeg het dan weer eens en kijk of er water opgenomen is... @Pathfinder het gedeelte van de tajine wat zichtbaar is, is inderdaad geglazuurd, net als de binnenkant van de schaal. De rest van de tajine is ongeglazuurd en neemt dus wel degelijk water op. Op de eerste foto zie je dat kleine luchtbelletjes uit het aardewerk komen, dit komt doordat het water de plaats van lucht inneemt. De bijgeleverde papieren van de fabriekant voor gebruik, geven aan minimaal 48 uur in water te plaatsen, daarna in het begin 1 a 2 uur voor het daadwerkelijke gebruik, mocht je hem regelmatig gebruiken is dit op een gegeven moment niet meer nodig. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Rataplan Geplaatst: 17 november 2014 Auteur Delen Geplaatst: 17 november 2014 Ziet er lekker uit. Ik zou alleen de volgende keer een sudderplaatje onder de tajine plaatsen zodra je gaat sudderen, want dat moet heeeeeeeeel laaaaaaaangzaaaaaaam garen. Klopt helemaal, de tajine stond eerst linksvoor op het fornuis, die pit is een vlamverdeler, maar dan kon ik bijna niet meer bij de knoppen en bovendien werden die behoorlijk heet, toen toch maar verplaatst. Mn moeder had altijd van die losse plaatjes voor op het fornuis, die zal ik eens gaan halen anders is het binnenkort gedaan met mn tajine. Het recept is normaal 1,5 tot 2 uur sudderen, ik heb hier 2 uur en 3 kwartier van gemaakt en naar tevredenheid. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Rataplan Geplaatst: 17 november 2014 Auteur Delen Geplaatst: 17 november 2014 wat is het voordeel van deze tajine ten opzichte van een simpele stoofschotel pan. Geen volgens mij, de reden waarom ik de tajine gebruik is,omdat ik het leuk vind. Ik vind het er mooi uitzien en je hebt een mooie schaal waarin je het op kan dienen. Je kan ze ook op open vuur gebruiken, dat wil ik nog eens in de tuin gaan proberen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
MyronPrps Geplaatst: 17 november 2014 Delen Geplaatst: 17 november 2014 Geen volgens mij, de reden waarom ik de tajine gebruik is,omdat ik het leuk vind. Ik vind het er mooi uitzien en je hebt een mooie schaal waarin je het op kan dienen. Je kan ze ook op open vuur gebruiken, dat wil ik nog eens in de tuin gaan proberen. Ik ben benieuwd! Ziet er leuk uit inderdaad en weer minder afwas haha Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Highway Geplaatst: 17 november 2014 Delen Geplaatst: 17 november 2014 heb je geen oud hollands sudder petroleumstel? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Rataplan Geplaatst: 17 november 2014 Auteur Delen Geplaatst: 17 november 2014 heb je geen oud hollands sudder petroleumstel? Nee helaas Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Alpacaatje Geplaatst: 18 november 2014 Delen Geplaatst: 18 november 2014 Nee helaas bij de kringloopwinkel staan (hier) regelmatig petroleumstelletjes, misschien toch de moeite waard om te gaan kijken bij een kringloopwinkel in de buurt ;-) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Alpacaatje Geplaatst: 18 november 2014 Delen Geplaatst: 18 november 2014 zou je de tajine nadat je 'm goed hebt opgewarmd ook kunnen laten "garen" in de hooikist? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Ronin Kogaratsu Geplaatst: 18 november 2014 Delen Geplaatst: 18 november 2014 Zag gisteren zon ding bij de kringloop staan, vroeg mij nog af waar dat ding voor was. Nou het antwoord heb ik nu! bedankt voor de post. Wat is een normale prijs voor zon ding? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Highway Geplaatst: 18 november 2014 Delen Geplaatst: 18 november 2014 Zag gisteren zon ding bij de kringloop staan, vroeg mij nog af waar dat ding voor was. Nou het antwoord heb ik nu! bedankt voor de post. Wat is een normale prijs voor zon ding? Hangt van de maat af, maar vanaf zo'n 20 euro begint het genieten moet zeggen dat ik 'm ook nog steeds wil hebben na er van gegeten te hebben. Zijn van die dingen die je gewoon eens moet kopen, dus deze post triggerde ook hier goed En natuurlijk, ook bij de kringloper staan ze wel eens. Heb je 'm niet gekocht of ga je die nu snel halen? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Ronin Kogaratsu Geplaatst: 18 november 2014 Delen Geplaatst: 18 november 2014 [ATTACH=CONFIG]14677[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]14678[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]14679[/ATTACH] Zo, meteen maar even gekocht, ik moest 2,95 afrekenen. Wat mij wel opviel, is dat de kom volledig dicht is. Hoort dat zo? 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Rataplan Geplaatst: 18 november 2014 Auteur Delen Geplaatst: 18 november 2014 @Ronin Kogaratsu mooi prijsje, Ja kom hoort zo, alleen klein ontluchtings gaatje. Aangezien je niet weet hoe deze en of hij al gebruikt is zou ik hem minimaal 24 uur onderwater zetten. voordat je echt ermee gaat koken voorlopig eerst ook nog ff 1 a 2 uur in het water zetten. hij kan op heel laag vuur op het fornuis , maar beter zoals finca al zij een sudderplaatje eronder, dan kan je echt sudderen en ook beter voor je tajine. er staan een berg heerlijke recepten op internet, waaronder ook het recept dat ik beschreven heb, echter wel aangepast , 1 extra ui en 1 extra flesje bier en extra laurier blaadje, ieder naar z'n smaak. veel plezier ermee en smakelijk eten:) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Ronin Kogaratsu Geplaatst: 18 november 2014 Delen Geplaatst: 18 november 2014 @Ronin Kogaratsu mooi prijsje, Ja kom hoort zo, alleen klein ontluchtings gaatje. Aangezien je niet weet hoe deze en of hij al gebruikt is zou ik hem minimaal 24 uur onderwater zetten. voordat je echt ermee gaat koken voorlopig eerst ook nog ff 1 a 2 uur in het water zetten. hij kan op heel laag vuur op het fornuis , maar beter zoals finca al zij een sudderplaatje eronder, dan kan je echt sudderen en ook beter voor je tajine. er staan een berg heerlijke recepten op internet, waaronder ook het recept dat ik beschreven heb, echter wel aangepast , 1 extra ui en 1 extra flesje bier en extra laurier blaadje, ieder naar z'n smaak. veel plezier ermee en smakelijk eten:) Dank je, ik heb het gaatje doorgeprikt, en hem een uurtje in het water laten liggen. Nu pruttelt ie al een uurtje, en het gaat prima volgens mij. Er zit ook geen lak of iets op, het is net een ruwe bloempot. Heb een beetje Marokkaanse kruiden, rundvlees, paprika en uien en champignons gekozen. bouillon en bier haha Ben erg benieuwd naar het resultaat. Leuk dat je dit draadje begonnen bent, anders had ik dat ding niet gekocht. Groet Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Rataplan Geplaatst: 19 november 2014 Auteur Delen Geplaatst: 19 november 2014 @Ronin Kogaratsu En hoe was het resultaat van je eerste zelfgemaakte tajine maaltijd? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Ronin Kogaratsu Geplaatst: 19 november 2014 Delen Geplaatst: 19 november 2014 @Ronin Kogaratsu En hoe was het resultaat van je eerste zelfgemaakte tajine maaltijd? Absurd lekker! Echt! ik had een filmpje gemaakt, maar mijn fornuis was nogal rommelig, dus dacht laat maar haha. Maar echt een aanrader zon Tajine! Ik kan mij niet herinneren dat iets wat ik zelf gemaakt heb zo lekker was. 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Rataplan Geplaatst: 22 november 2014 Auteur Delen Geplaatst: 22 november 2014 heb je geen oud hollands sudder petroleumstel? Net een mooie op de kop getikt, 17,50, binnenkort eens ff in gebruik nemen Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Highway Geplaatst: 22 november 2014 Delen Geplaatst: 22 november 2014 ah mooi :-) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.