Ga naar inhoud
GENEGEERD

Duurzaam leven: Uitstapjes


lewieke

Aanbevolen berichten

Als je duurzamer leeft, dan heb je in principe minder middelen nodig. Als je minder geld nodig hebt, kan je minder werken. Aangezien je minder werkt heb je meer tijd voor je gezin/vrienden. Gebruik je die tijd ook zinvol ? Als je dat doet, verdiept het je menselijke relatie met je partner, huisgenoten, kinderen.

 

Zelf proberen we dat ook. Geregeld wat ondernemen met de kids of met mijn vrouw, zonder de kids. Alleen, zodra je buiten komt stelt dat bankje van 50€ helemaal niet veel meer voor. Voor een koffie betaal je al gauw 2.5€, zit je op een prestigieuze plek, of drink je wat speciaals dan betaal je al gauw 5€ per consumptie. En dan heb je meer geld nodig, moet je meer werken, krijg je minder vrije tijd. Kortom je krijgt er stress van.

 

We proberen meer en duurzamere uitstapjes te maken. Die voldoen idealiter aan een paar voorwaarden :

 

- ze zijn niet duur

- ze liggen in onze eigen omgeving of zijn vlot bereikbaar

- ze leveren een meerwaarde

- het is ontspannend

- de auto laten we zo veel mogelijk op stal

[ATTACH=CONFIG]14629[/ATTACH]

 

Een paar van de dingen die we af en toe doen :

 

- Wandelen in het natuurdomein (dat steeds meer gecommercialiseerd wordt jammer genoeg) dat zowat in onze achtertuin ligt http://www.degavers.be/public/grondplan.cfm

 

- Fietsen langs de fietsroutes in onze regio, liefst bij mooi weer. Perfect te organiseren. Aan de hand van de uitgetekende fietsroutes. We trekken er dan een namiddagje op uit met het hele gezin. http://www.fietsroute.org/Fietsroutes-West-Vlaanderen.php Natuurlijk gaan we wel eens wat drinken maar dat zijn dan ook de enige kosten die we hebben. Meestal zoeken we dan een mooi, origineel of bijzonder plekje uit.

 

- Of we gaan eens naar de plukboerderij. Hierover maakte ik al eerder een draadje. http://preppers.nl/forum/threads/6787-De-plukboerderij-Een-zoen-krijgt-ze

 

- We gaan wel eens naar een vernissage of een kunstenatelier waar een tentoonstelling wordt gehouden door beginnend kunstenaars. Heel vaak zijn er drankjes en taartjes voorzien. Koop je er wat, dan heb je gelijk wat unieks in je woning om het gezellig te maken, tegen een prijs waar de handel niet tegen op kan.

 

Heb jij nog tips voor uitjes met het gezin ? Wil je ze delen onder dit stukje ? Daar kunnen we allemaal nog wat van leren.

 

Meer stukjes vind je hier.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Leuk wat je schrijft vooral dat je meer moet werken als het geld kost.

Zins een jaar ongeveer zijn wij daar ook bewuster mee bezig, zo nemen wij nu zelf eten en drinken mee als we op pad gaan. Het voordeel hier van is dat je niet opzoek hoeft te gaan naar waar je wilt eten.

Is er een leuke pleintje of iets en er staat een gemeente bankje of gazonnetje dan gaan we hier lekker zitten in plaats van op een terras.

 

Nog meer dingen die gedaan kunt worden zijn:

Verschillende speeltuinen in de stad afgaan, verschillende kinderboerderijen, hertenkamp bezoeken, in de zomer naar zwemvijver gaan wat vrij toegankelijk is, lammetjesdag, nationale monumenten, open gevangenis dag bezoeken.

 

In plaats van uit eten gaan bijvoorbeeld samen een lekkere maaltijd koken. Dit kan je met ze tweetjes doen, maar ook met vrienden. Lekker bij elkaar eten en dat je afspreekt om afzonderlijk van elkaar 1 voor gerecht te maakt en de andere hoofdgerecht enz. Dit is meer iets wat je met vrienden of gezamenlijk doet dan met gezin hoewel dat wel zou kunnen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Lekker eten met vrienden deden we jarenlang. Mijn vrouw is een meer dan behoorlijke hobbykok. We nodigden wekelijks vrienden uit tot we vaststelden dat het toch wel heel erg eenrichtingsverkeer werd. Iedereen kwam graag eten en lekkere wijn drinken, zelf kregen we maar zelden een uitnodiging.

 

Als reactie daarop zijn we enkel nog mensen gaan uitnodigen die ons ook uitnodigden. Na twee jaar kwam nog 25% van de 'vrienden' over de vloer. Aan de trend om wekelijks op restaurant te gaan met vrienden hebben we nooit meegedaan.

 

Vandaag eten we nog altijd lekker maar dan vooral binnen het gezin. Wat we besparen (want lekker eten bereiden is vaak wel duur) besteden we aan activiteiten met onze kinderen, theaterbezoek, een optreden, festival, reis, ...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hieronder wat ik vroeger deed met de kinderen en nog doe als uitstapjes.

 

- Parkactiviteiten, denk dan aan Park Sonsbeek in Arnhem of het Vondelpark in Amsterdam. Beiden hebben een website met daarop de parkactiviteiten.Naast deze parken heb ik ook Gronings park, Maastricht, Deventer, Nijmegen, Utrecht bezocht (en nog meer) Bijna elke stad heeft wel zo'n park met activiteiten.

Van wekelijks muziekmoment, cabaret, theatervoorstelling, tot natuurwandeling met een gids. Maar ik deed bv ook gedichtenwandeling, blotevoetenwandeling, leren rolschaatsen in het park, leren koken met onkruid in het park, fotocursusje in het park, historiewandeling in het park...

 

- Open Molendagen en Molenmarkt zijn leuk om te bezoeken,maar ook op andere dagen is een molen open en kan je er rondleiding en uitleg krijgen van de vaak zeer enthousiaste vrijwilligers. Desnoods even afspraak maken tevoren als je niet voor niets wilt komen.

 

- Museumjaarkaart...kost wel wat, maar je kan de meeste musea in. Wij dronken zelfs elke week na de zaterdagse boodschappen koffie in museumcafé omdat het daar rustiger was dan in een koffietentje in het centrum.

 

- Fiets en wandelvierdaagse en wandeltochten. Als je niet perse een medaille wilt is het meelopen vaak gratis. Ik loop elk jaar de Bevrijdingstocht, Polentocht, Airbornetocht, Pegasustocht,....allen in het teken van de oorlog en bevrijding. Elk van deze tochten is sfeervol en goed te doen met kinderen, er lopen dan ook veel kinderen mee. Onderweg veel historische punten, bij de Airbornetocht kan je bv een bezoekje aan museum doen. Bij de Pegasustocht zit er een rit met een oude militaire auto bij.

 

- Natuurcentrum bezoeken. Naast de gewone openingstijden heeft natuurcentrum vaak ook leuke acties met thema. Bv sterren kijken(savonds/snachts) of sporen zoeken, of een snertwandeling (met snert na), paddenstoelenwandeling.

 

-De boer op...ofwel, zoek de boeren in je omgeving en fiets erheen, koop je aardappels, groenten, melk, eieren daar en vraag wanneer hij open dag heeft. Bezoek die open dagen, heel leuk en leerzaam, ook voor de kinderen.

 

-Oogstfeest in kasteel Doorwerth. Met rondleiding in de middeleeuwse moestuin en de oogst die verkocht wordt plus een aantal "goede" bedrijven die hun producten ook daar verkopen.

 

-Naar de imker...ook die hebben elk jaar wel een open dag waar je langs enkele imkers kan en uitleg kan krijgen, én goede honing kan aanschaffen.

 

-Lichtfeest in Eindhoven en Lightfestival in Amsterdam. Kost je de reis, en is verder gratis. Indrukwekkend mooi.

 

-De Parade, in vier grote steden in Nederland trekt zomers "De Parade" rond, en als je voor bepaalde tijd het terrein opgaat is er geen entree...behalve als je naar een voorstelling gaat, die betaal je(kost niet erg veel) Aparte sfeer, aan te raden.

 

-Koningsdag, overal is wel wat te doen. Muziek, optocht, kleedjesmarkt, theater, ballonnen oplaten enz.

 

-Veel dorpen hebben wel een thema waarop ze een feestweek baseren. Als ik google op dorpsfeest komm ik er al heel wat tegen.

Meeste activiteiten kosten weinig of niets. Ballonfestival in Barneveld, Heideweek in Ede, Lampengietersweek in Veenendaal, Bevrijdingsfeest in Wageningen...Meestal met een optocht, een muziekevenement, een markt.

 

-Pasar malam, een Indonesisch festijn, dat op vele plaatsen wordt gehouden.

 

-Stadswandelingen. Omdat ik van oude gebouwen en steden houd, loop ik regelmatig een stadswandeling. Meestal gewoon de route van internet en anders van de VVV. In Amsterdam zijn enkele bijzondere wandelingen, bv naar de Wallen, Zeedijk, Chinatown, Jodenbuurt.

 

-Geef de kinderen een fatsoenlijk fototoestel en leer ze foto's maken. Zo wordt een natuur of stadswandeling meteen een stuk leuker. Tegenwoordig met de digitale camera prima te doen (mijn kinderen hadden vroeger nog camera's met rolletjes die je af moest laten drukken, was een stuk duurder)

 

 

 

De meeste activiteiten haal ik uit de plaatselijke en regionale krant. Gewoon, omdat tot 25 km verderop alles nog gratis met de fiets te bereiken is. Campingbrandertje mee om onderweg verse koffie te zetten, appeltje en lunch mee (en regenjas, tja, je weet maar nooit) en ik kan me een dag prima vermaken zonder al te veel kosten of gratis.

 

Het laatste festijn waar ik was, was vorige week een slachtvisite bij de boer. "Varken op t leer" heette het.

Daar waren lokale jagers met zwijn, hazen, eenden die ze vilden en waarbij de jagers goede uitleg gaven over wat ze deden. (voor de tere vegetariers zal ik die foto's niet posten) Ook was er een slager die op ouderwetse manier een varken op een ladder(leer) slachtte.

De imker was er met honing, mede en kaarsen, appelboer met vers fruit en appelpers, de eierboer was er met eieren en advocaat. Plaatselijke wijnboer en bierbrouwer waren er ook en een natuurarts die leerde wat je met onkruid kon doen. Een palingboer die paling rookte. Twee koks die buiten een pan heerlijke soep maakten en een die wild bereidde. De kaasboer was er natuurlijk ook.

Alles werd gehouden op een gewone boerderij, waar kinderen ook konden kijken hoe de koeien leefden, waar de melk naartoe gaat als de koeien gemolken zijn, wat er gemaakt wordt en hoe.

 

Wie zelf nog een slachtvisite mee wil maken, google even op slachtvisite, wie weet is er een in de buurt en november is er de tijd voor. Na de laatste oogst en voor de winter.

Ik vond als eerste hit een slachtvisite bij Saksische boerderij “Erve Brooks” in Gelselaar aankomende woensdag.

http://www.hofvantwenteinfo.nl/agenda-item/16991/slachtvisite-bij-erve-brooks/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wij nodigen uiterst zelden iemand bij ons thuis uit, laat staan om te komen eten. Maar uit gaan eten doen wel wel al eens met vrienden,

maar dan wel niet te duur (geen sterren zaak). Ieder betaalt het zijne, wel zo eerlijk als gemakkelijk en je eet wat je (denkt dat je) graag lust.

 

We wijken een beetje af van de doorsnee VTM-kijker, maar hebben daar zelf geen last van :D :D

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat een leuke tips. Goed idee een gasbrandertje mee te nemen. Denk dat mijn jongens dat heel spannend vinden ;)

 

Mijn man en ik krijgen steeds meer genoeg van het geld gebeuren. Na jaren hard werken zit ik met een pensioengat die wellicht nooit goed komt en hoewel we beiden een baan hebben zijn de uitgaven regelmatig hoger dan de inkomsten. Met name tegenvallers. Lang leve de hypotheek, stijgende verzekringen en onverwachte perikelen ? Zodoende wil ik proberen om niet alleen te preppen maar me ook eens te verdiepen in fenomenen als dumpsterdiving en urban foraging (eten zoeken in de natuur in en rondom de stad). Consuminderen om onder het juk van de van de economie uit te komen. Minder afhankelijk te zijn van het systeem en omdat we genoeg hebben van de consumptiemaatschappij.

Ik denk dat als je zonder (of met minder) geld kan overleven dit ook een goede prepvoorbereiding is. Een spannend avontuur en duurzamer ook.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat een leuke tips. Goed idee een gasbrandertje mee te nemen. Denk dat mijn jongens dat heel spannend vinden ;)
Ik heb twee branders die regelmatig mee mogen. Of de houtbrander "wild woodgasstove" oa verkrijgbaar bij de Prepshop.

Of een Trangia spiritusbrandertje. Die laatste met een opvouwbare pot stove(standaard tevens windschermpje) dus niet de hele Trangia-set. Voor kids zal het houtbrandertje spannender zijn...maar als je verder wilt gaan, moet die wel leeg en afgekoeld zijn. Het Trangia-brandertje is sneller afgekoeld, kan lekvrij afgesloten worden, en kan vervoerd in de mok waar ik ook het water in kook. De Trangia is voor mij praktischer. Houtbrander vind ik in de hete zomer wat lastig als ik in bosgebied zit (brandgevaar, of dat mensen die ook pauzeren bij een bankje vinden dat ik brandgevaarlijk doe)

Met de Trangia krijg ik vooral commentaar dat het zo'n goed idee is zelf koffie te maken onderweg. Ik heb vaak ook wel een klapmokje extra en ik deel nog wel eens een bakkie uit. Leuke gesprekken en veel plezier levert het geheel mij dus op.

 

Qua goedkoper leven @White Eagle, lees AL de tips van Lewieke eens door. Ander andere het moestuin en broodbak topic. Zelf brood maken is stukken goedkoper en lekkerder. De aanschaf van een broodbakmachine heb je er echt zo uit. Wat meel groot inslaan en aan de slag dus.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@lewieke

 

Haahhaha inderdaad

Het is meestal éénrichtingsverkeer...bij ons wordt er vrij regelmatig eens iets gedaan maar het is bij ons..zelden moet wij eens ergens anders gaan...

Daarom zeg ik nu ook STOP....enkel tweerichtingsverkeer of niks meer.

Als wij weggaan met de kinderen nemen we altijd zelf broodjes en drinken mee..

We gaan meestal naar het bos hier om de hoek..kan je zonder probleem een dag in wandelen...

5km verder ligt de kalmthoutse heide ...kan je heeeeeel lang wandelen..

Soms gaan we eens samen iets doen zonder de kinderen en dan mag het soms iets kosten ..gewoon omdat we dan samen met ons 2 eens niks hoeven te doen...met om de 14 dagen 4 kinderen in huis kan het eens deugd doen gewoon samen eens niks te doen en eens bedient te worden.

Maar er wordt altijd op de centen gelet.

Maar gewoon in het weekend met 2 thuis iets klaar maken en samen genieten bij lekker eten terwijl het houtvuur knettert kan verdomd 100 beter zijn dan eender welke plek;

We eten regelmatig ook iets lekker in de cave.....

Het gaat er bij ons om altijd alles samen te doen.

In de week is het hectisch genoeg en werken we ons uit de naad dus het weekend is er voor de kinderen en ons...het gezin.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Stuudje Ik bak wel eens brood maar helaas verkiezen de kids fabrieksbrood :(

En het zelfgemaakte is echt veel lekkerder :)

 

Ik zou mijn kids voor adoptie aanbieden. :D Laat de kids zelf brood bakken, betrek ze er bij, varieer, laat ze brood bij jou bestellen... . Een linkje om je verder te helpen : http://preppers.nl/forum/threads/7815-Werken-aan-onafhankelijkheid-brood-en-gebak

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Stuudje Ik bak wel eens brood maar helaas verkiezen de kids fabrieksbrood :(

En het zelfgemaakte is echt veel lekkerder :)

Volgens mij valt er dan nog heel wat te doen voor je aan dumpsterdiving en eten uit de natuur kan gaan beginnen.

Eerst de blagen maar van het fabrieksbrood en de cola halen. Leren eten wat de pot schaft. Tweedehands mobiel/fiets/laptopje laten kopen. De kinderen downsizen (hun wensen dan he, niet de koppen eraf slaan) De verwachtingen bijstellen aan de mogelijkheden...en niet je aan de kids aanpassen "omdat zij het niet willen". Zolang ze thuiswonen en jij de rekening betaalt, kan jij ze voorzetten wat jouw portemonnee blieft. Het hele duurzaam en downsizen en consuminderen zal de komende jaren moeten doorgaan wil men kunnen blijven rondkomen. Dus je kinderen dit nu leren levert hen ook een leuker leven op. Gewoon dat brood gaan bakken dus, en niet van broodbakmix maar van meel...en als de kinderen fabrieksbrood willen, dan kopen ze het lekker zelf of ze eten een paar boterhammen minder. Ook goed.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

@wodan ik denk dat het niet helemaal goed overkwam. Dat bepalen de kids natuurlijk niet. De jongste is gewoon een lastige eter.

 

Kan gebeuren. Maar ofwel beschouw je je kind als lastig, ofwel laat je hem / haar lastig zijn. Simplistisch gesteld, ik weet het, maar daarom niet minder waar.

Kinderen houden je een spiegel voor, vergeet dat niet.

 

(Ik heb zelf geen kinderen voor alle duidelijkheid, maar als ik merk dat lastige kinderen van een ander bij mij niet lastig zijn en bij hun ouders wel... dan ligt het niet enkel aan het kind.)

 

Maar we wijken af...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...