Beste mensen,
De afgelopen drie weken heb ik geen boodschappen gedaan, maar heb ik geleefd van mijn voorraad. Gas, water en elektra waren er wel gewoon, want ik wilde niet thuis kamperen, maar wel zien waar de manco's in mijn voorraad zaten.
Brood:
Het verse brood is snel op, evenals de afbakbroodjes. het roggebrood, de houdbare melk en de eieren voor pannenkoeken. Gelukkig had ik flink wat crackers in huis, en als "rare Chinees" vond ik het niet erg of vreemd om met rijst te ontbijten, en daarvan had ik plenty. Toch overweeg ik nu om een broodbakmachine aan te schaffen, en wil ik eier- en melkpoeder kopen.
Broodbeleg: al heel snel is je koelkast leeg! Ik heb erg veel pindakaas gegeten, misschien zelfs wel iets teveel, want voorlopig heb ik daar even geen behoefte meer aan. Zelfgebakken brood met olijfolie en knoflook smaakt trouwens zeer goed!
Groenten:
Hiervan had ik ruim voldoende op voorraad, in blik, pot en gedroogd. Gelukkig hou ik van bonen. Best smakelijk was een "stamppot" van erwten: Je verwarmt een potje erwtjes, een beetje extra water erbij, en als het kookt gooi je er een pakje aardappelpuree (2 personen) bij. Dat bleek voldoende voor één persoon. Verse knoflook en uien had ik gelukkig voldoende in huis, dus mijn potjes knoflook heb ik niet open hoeven maken. Omdat ik een liefhebber ben van Aziatisch eten, heb ik best wel een gevarieerde voorraad groenten in blik, waaronder ook baby-mais, bamboespruiten, en andere "gekke" dingen, naast de bonen, doperwten, tomaten, worteltjes, mais, olijven, en dergelijke.
Vlees:
Ik had wat pakjes ontbijtspek in de koelkast liggen, en een paar plakjes zijn voldoende om smak te geven aan nasi, bami, macaroni, of chili. Verder at ik goulash uit blik, cornedbeef, smac, gehaktballetjes in saté-saus, vacuüm verpakte hamburgers, en knakworst. Die hamburgers koop ik nooit meer! Wat smerig! Overigens vind ik ook smac en cornedbeef niet echt lekker. Zei ik al dat ik gelukkig van bonen houd? Ik heb maar weinig vlees gegeten deze weken. Vis uit blik beviel mij veel beter, maar meestal at ik vegetarisch.
Smaakmakers:
Gelukkig had ik voldoende uien en knoflook in huis. Kruiden en specerijen had ik ook ruim voldoende, daar kan ik nog wel een jaar mee vooruit. Sambal en tabasco was ook geen probleem, maar augurken, piccalilly en andere tafelzuren ga ik voortaan een groter deel van mijn voorraad laten innemen. Ook was ik erg blij met mijn potjes Zwitserse kaas voor over de macaroni, want wat is macaroni zonder kaas?
Fruit:
Ik dacht dat ik flink wat blikken en potten fruit had staan, maar die gingen er echt hard doorheen! Natuurlijk nam ik elke dag vitamine c en ook heb ik wel eens tutti-frutti gemaakt, maar fruit heb je NOOIT genoeg!
Frisdranken:
Ik heb voornamelijk water en thee gedronken. De limonade siroop was al snel op, maar die heb ik verder niet gemist.
Genotsmiddelen:
Jemig, wat heb ik trek in een biertje vanavond!
Wat heb ik het meeste gemist?
Verse groenten, vers fruit, goed vlees, kaas, bier.
Wat maakte mij blij?
Zwitserse kaas, tabasco sambal badjak.
Wat heb ik het minst gebruikt?
Olijven
Waarvan heb ik meer nodig?
Zwitserse kaas, fruit in blik, tafelzuren, melkpoeder, eierpoeder.
Wat koop ik nooit meer?
Vacuüm verpakte hamburgers.
Nou ik hoop dat jullie wat hebben aan mijn ervaringen. Zelf vond ik het erg leerzaam, maar nu ga ik boodschappen doen!