Nu de praktijk test.
Hij brand, hoe kun je er dan op koken, te veel vlammen en je hebt een roet zwarte pan, te weinig vlammen en je heb lauwe prut.
Eigenlijk is dit verbazend simpel, het is een kwestie van de takken meer of minder in de stove steken. In de breedte van de stove liggen takken en dan is het proberen. Dit is een kwestie van gevoel, maar ik had na een minuut of 2 al door hoe je het vuur hoog of laag zet.
Goed wat gaan we eten papa.
Deze jonge woudlopers hadden met mama takken verzameld, dan moet ze natuurlijk wel goed kunnen zien wat papa ermee doet en waar het voor is.
Oke, de pan op het vuur.
Water er is, pasta erbij en koken maar.
De pan staat erg stevig op de stove, heel handig zijn de inkepingen in de gietijzeren bovenkant die er voor zorgen dat ieder formaat pak gemakkelijk gecentreerd op de stove komen te staan.
De warmte en isolatie
Ook viel me al snel op dat de stove erg goed geïsoleerd is. Natuurlijk is dit een deel van het principe van de rocket stove(zie ook dit draadje http://preppers.nl/forum/threads/1911-Rocketstove-(theorie)?highlight=rocket+stove), maar het is wel fijn, zeker met kinderen.
Belangrijk om te noemen, de warmte, het is niet warm om er omheen te zitten, alle warmte komt als een kolom uit de stove. Tot wel anderhalve meter boven de stove is het lekker warm, maar als je met je handen naast de opening zit aan de bovenkant voel je haast niets. Houdt hier rekening mee als je kook onder een poncho of tarp.
Rood is heet, zwart niet meer (het gietijzer zelf uiteindelijk natuurlijk wel).
Het uitzetten van de stove
Net zo gemakkelijk als het regelen van hoog of laag vuur, je haalt de takken uit de stove laat deze op het rack liggen en na 10 minuten is alles uit en na een uurtje is alles koud.
Aan tafel voor de eerste keer
Een eenpansgerecht voor 4 in nog geen half uur op tafel, verwarmt met een paar takken. Heerlijk, zelfs de kritische kinderen vonden het lekker.
In het derde deel kook variaties en wat test resultaten.