Ik maak altijd broden in de broodbakmachine zonder gist, maar met baking soda.
Hieronder een recept.
Brood bakken
500 g volkoren speltmeel
- 360 ml lauwwarm water
- 4 el olijfolie
- 1 tl baksoda (baking soda)
- 1 tl zeezout
- 1 el honing, karnemelk of yoghurt
Bereiding:
Doe alle ingrediënten in de broodbakmachine. Druk op het menu en kies voor een kort programma ‘snel bakken’.
Omdat dit brood zonder gist wordt bereid kan je het korte programma gebruiken.
Variatie:
Gebruik je eigen inspiratie wanneer je andere ingrediënten wil toevoegen aan je deeg.
De ingrediënten voeg je direct in het begin toe, als je wilt dat ze gemengd worden door het hele brood, of je kan ze later toevoegen wanneer de machine klaar is met het kneden van het deeg, je hoort meestal een signaal. Dan blijven de toegevoegde ingrediënten bovenop je brood.
Variatie tips:
havermoutvlokken of quinoa
walnoten, hazelnoten, amandelen etc.
zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad, chiazaad, lijnzaad etc.
rozijnen, abrikozen, pruimen, dadels, vijgen etc.