Een poosje geleden was ik weer eens op "jacht". Natuurlijk mogen we niet echt jagen, trappen, snaren, vergiftigen of welke andere manier van het ontnemen van de bewegingsvrijheid van de door ons zo geliefde binnenlands fauna.
Dat neemt niet weg dat ik een duif die door auto van het voorruit, cq windscherm is afgeketst niet in mijn oven kan stoppen, moet er natuurlijk wel echt dood zijn want als dat beestje nog ligt te flapperen gaart hij nooit mooi.
Enfin, ik op pad. Nou vind ik de meeste bruikbare roadkill slachtoffers langs de 60 km tot max. 80 kilometer wegen. Daarboven is er vaak dermate veel trauma letsel waardoor het een hele puzzel kan worden voordat je daarvan een hap in je maag hebt.
Deze keer had ik geluk, een echte stadsduif (https://nl.wikipedia.org/wiki/Stadsduif) lag langs de kant van de weg. Hmmm eens even kijken, lijk lijkt me intact, heldere ogen en geen rare lucht en een beetje rigor mortis. Lijkt me een ideale kandidaat.
Helaas een beetje onscherpe foto maar iedereen weet wel hoe een duif eruit ziet, denk ik.
Er zijn meerdere manieren om deze verenvriendjes van hun veertjes te ontdoen maar ik had ervoor gekozen om hem/haar (geen idee hoe je het verschil kan zien) gewoon te plukken en daarna van de ingewanden te ontdoen.
Een duif was eigenlijk ook nieuw voor mij maar eigenlijk kan je alle vogels op de zelfde manier van veren ontdoen. Ik koos voor deze.
Ik kijk altijd naar de ingewanden om te zien hoe gezond en misschien wel om te zien hoe het dier is gestorven.
Bij deze duif vond ik eigenlijk heel weinig schade aan boten en ingewanden. Totdat ik de lever vond en deze was in tweeën gescheurd. Volgens mij kunnen alle levende wezen die een lever hebben er niet zo goed tegen als deze in tweeen is, ik ben natuurlijk geen arts maar het leek mij een plausibele verklaring.
Mijn idee was om dit recept te gebruiken http://www.poelier.nl/recepten/recepten-duif/gevulde-duif-oven.html. Ik had niet alles in huis dus ik heb uiteindelijk alleen spek, ui, nootmuskaat en Worcestershiresauce gebuikt.
In de tijd dat de duif in de oven stond heb ik wat organen gebakken. Natuurlijk de lever, want daar hoor je altijd zoveel over, Bear Grills en de andere "experts" zijn er dol op. Mijn mening...... goed doorbakken is het wel oké. Maar mijn voorkeur gaat uit naar het hart. Een echt heerlijk stukje mals vlees.
Nou goed, na lang genoeg te hebben gewacht kwam de duif uit de oven. Eigenlijk rook het echt lekker en zeker met de wild smaak van de duif is dit een hele lekker recept.
Toch zijn er wel wat dingen die ik anders zou doen de volgende keer. Wat je eigenlijk alleen eet zijn namelijk de borstfilet van de duif. Gordon Ramsay laat zien hoe en wat. Wat mij opviel is dat hij een paar de zelfde ingrediënten gebruikte.
Wie weet, eet smakelijk.