Voorkomen in Nederland
[.....]
Als gevolg van de aanvoer vanuit verschillende richtingen komt vuursteen vrijwel overal in de Nederlandse ondergrond voor. Niet alleen dieper in de bodem: op veel plaatsen is het ook aan het oppervlak te vinden. Vuursteen van noordelijke herkomst is te vinden op de zandgronden en in keileem. Ook op de stuwwallen van midden Nederland kun je veel vuursteen oprapen. Scandinavische vuurstenen zijn op de Drentse heidevelden, op de Hondsrug in Drenthe en Groningen, op Texel en in het Gooi in de provincie Utrecht in grote hoeveelheden aanwezig. In Zeeland zijn ze te vinden op de Colijnsplaat camping "Orisant". Verder kun je ze soms ook vinden op zandpaden waar puin op is gestort en misschien ook langs de spoorbaan op plekken waar ze niet natuurlijk voorkomen.
[.....]
Vuursteen van zuidelijke herkomst is vooral te vinden in Maas- en Rijnafzettingen. Het is een vast onderdeel van de dikke grindlagen die door de rivieren zijn afgezet. Hoe dichter bij het oorsprongsgebied, hoe meer vuursteen er te vinden is en hoe groter de vormen. Hoe verder weg van het oorsprongsgebied, hoe meer de vuurstenen door het transport geleden hebben en hoe kleiner en afgeronder de vormen.
[.....]
Vuursteen herken je o.a. aan de schelpvormige breuk, en scherpe randen. Vaak vormt vuursteen knollen. Let niet op de kleur maar op de vorm.
Ik heb vandaag toevallig vuursteen gevonden in de tuin van vrienden, vermoedelijk afkomstig uit een tuincentrum en ik heb er al kleine schilfers afgeslagen. Bloedscherp want ik heb me er al aan gesneden. Een enkele schilfer is al geschikt om te gebruiken als scalpel, gemonteerd op een chinees eetstokje, Ik houd het forum op de hoogte. Verder heb ik gevonden dat een grotere scherf fantastisch is als strijker voor een vuurstaal (ferrocerium staaf, firesteel).