Ga naar inhoud

Erelijst

Populaire inhoud

Toont inhoud met de hoogste reputatie op 06/28/14 in alle zones

  1. We zijn net terug van een 7-maandse reis, met onze BOV, de camper, door Spanje en Marokko. Daarbij hebben we gebieden aangedaan, waar het niet altijd mogelijk was, om in te slaan. Zo is er b.v. in Marokko geen LPG te koop en dat gebruiken we voor de koelkast, verwarming en koken. De koelkast heeft in dit rijtje de hoogste prioriteit. We houden ervan om "off road" of door onherbergzame gebieden te trekken, vooral omdat je daar het meest authentieke deel van een land en de bevolking kan meemaken. Voedsel. Mijn "try out" voor deze reis was 10 kilo kaas, die ik heb laten vacumeren in de winkel. Die heb ik gewoon bewaard in de banken, zonder koeling. Ik was blij verrast door de houdbaarheid: na 7 maanden was hij prima gebleven, afgezien van een paar stukken, die niet goed vacuum waren getrokken. Er was wel wat olie uit de kaas gelopen, maar dat maakte voor se smaak niet uit, gewoon afvegen. Ik heb altijd voorraden aan boord, voornamelijk gedroogd voedsel. Daarvoor heb ik dus water en gas nodig. En juist deze twee dingen waren soms lastig te krijgen. We hebben een 100 liter watertank en boord en vullen grote waterflessen (6 en 8 liter) waar we maar kunnen. We hebben zo'n levensgevaarlijk eenpits kooktoestelletje aan boord en daar hebben we een grote voorraad gasbusjes bij. Hier zijn een paar van mijn tips (voor wat het waard is) om zuinig te doen met water en gas. Water: * water voor koffie en thee eerst afpassen, dus niet zo maar een keteltje vullen. * ik heb washandjes, geïmpregneerd met reinigende lotion aan boord, kan prima een douchebeurt vervangen voor een keer. * pasta en rijst koken met zo veel water, dat er geen water meer over is, als het spul gaar is. * eieren koken in de stoom van een klein laagje water, dus niet een hele pan met water. Elektrische eierkokers werken ook met stoom. * spoelwater van de (hand)was gebruiken voor een volgende was, liever spoelen in een schone rivier, maar die heb ik soms niet bij de hand. Gas: * pasta of (snelkook)rijst aan de kook brengen, twee minuten laten koken en dan het gas uit. Deksel op de pan laten en laten staan, Wordt vanzelf gaar. * koken in een thermosfles gaat prima, zelfs met gedroogde bonen. * kachel later aan en eerder uit. Er bestaan ook kacheltjes, die werken op een gasflesje van het kooktoestelletje. Ik heb er eentje, maar nog niet gebruikt. * we hebben 4 zonnepanelen, goede accu's en een 1000 watt omvormer. Ik gebruik een elektrisch waterkokertje van 500 watt. Spaart een heleboel gas. * douchen met warm water uit een solar douchezak. Gaat prima, maar ik ben wel voorzichtig, i.v.m. Legionella. * haren (of andere dingen) wassen gaat prima met water uit een waterfles, die de hele dag in de zon op het dahsboard ligt. Pas op: wordt gloeiend heet! Dit is waar ik zo even snel aan dacht. Ik ben erg geïnteresseerd in nog veel meer tips, en daarvoor ben ik hier vast wel aan het goede adres. Overigens: als er "echt" iets zou gebeuren en we zijn afhankelijk van onze BOV, zoek ik wel gebieden uit, waar het niet koud is, dan hoeft de kachel ook niet zo vaak aan. Maar we hebben nu vaak op meer dan tweeduizend meter hoogte in de sneeuw gestaan en dat was koud! Maar toch hebben we het gered met onze gasvoorraad, het was een heel leerzame ervaring! Nog iets, wat ik tegen kwam, maar nog niet heb uitgeprobeerd: de was doen met ammoniak i.p.v. zeep wasmiddel. Het scheelt een heleboel spoelwater en schijnt superschoon te wassen. Google maar eens op: laundry + ammonia.
    3 punten
  2. omdat ik zelf gek ben van kaas , en ook nog redelijk zuinig heb ik mijn kaasvoorraad op een andere manier opgebouwd als een wekelijks puntje in de winkel halen. ik koop bij de aldi van die lelijke edammers die in de wax verpakt zitten , die rode waslaag haal ik eraf en verwijder ook het zacht geworden eerste laagje plastic ( je hebt nu een "kale" kaas over die nauwelijks te bewaren is . bij de Brouwmarkt in almere kaascoating gekocht . daarmee "schilder" je je kaas rondom , dit doe je een keer of 4, nu ziet je kaasje er al veel beter uit . van deze bewerkte jonge edammers heb ik er 3 staan die ik 2-3 maanden laat rijpen ( het word dan belegen edammer) , bij het aansnijden van de eerste kaas ga ik ook weer naar de winkel en haal een nieuwe jonge edammer waarbij ik hetzelfde ritueel weer doe . de kazen staan gewoon in de keuken , bovenop een kast ( dus NIET in de koelkast) op deze manier heb ik altijd 3 edammers staan waar ik dus makkelijk een paar maanden mee toe kan , je voorraad raakt ook nooit over datum , je voorraad is feitelijk ook nog mee geld waard geworden , want belegen kaas is duurder als jonge .... succes
    1 punt
  3. Met een camper trekken moet je leren . Ik heb er ook een gehad bijna 30 jaar geleden toen reden er nog niet veel . Tweede hands gekocht en omgebouwd . Zoals 2de brandstoftank zelf gemaakt warmwatervoorziening op het dak extra batterij lpg tank er onder . Als je op plaatsen bent waar je gemakkelijk water kan bekomen weinig in slaan . Elke liter is een kilo dat je mee sleurt en verbruikt extra brandstof . In Frankrijk kan je water bekomen op elk marktplein . In België aan elke begraafplaats enz. Mooie opsomming voor gas en water bezuiniging . Geert
    1 punt
×
×
  • Nieuwe aanmaken...