Hallo @Ronin Kogaratsu, Ik neem even de vrijheid om te antwoorden voor Hamster. Het is ja en nee. Het ligt aan een aantal zaken, waaronder de soort olie/ vet wat je gebruikt. Veel mensen frituren in de zonnebloemolie, omdat dit gezond zou zijn. Tegendeel is waar. Hoe meer onverzadigde vetzuren er in de olie zitten, hoe meer schadelijke verbindingen deze aan kunnen gaan en leiden o.a tot het vormen van schadelijke trans-vetzuren. Deze blijven ook in de olie na filtering. Beter is het daarom om te frituren in een olie die voornamelijk uit verzadigde vetten bestaat, zoals geurvrije kokosolie of palmpit olie. Mens spreekt ook wel over het rookpunt van de olie, dit is de temperatuur, waarbij de olie begint te walmen. Hoe lager deze is, hoe eerder er schadelijke stoffen voor ons ontstaan. Verzadigde ( plantaardige) vetten hebben een hoger rookpunt.
De dierlijke variant, Ossewit zien we bijna niet meer, maar was ook goed. Een alternatief is ook pindaolie, dat tot op hoge temperatuur stabiel blijft.
Tweede punt is dat tijdens frituren, schadelijke stoffen ontstaan, o.a acrylamide.
bron: voedingscentrum.nl
Dit zeef je ook niet volledig uit je olie. Daarom is het dus belangrijk om te weten hoe je de olie gebruikt hebt, te hoge temperatuur en je kunt hem eigenlijk beter weggooien en ook hoelang je hem gebruikt hebt. Dit laatste verschilt weer per soort en kwaliteit olie.
Zeven is een goede gewoonte om de vervuiling zo lang mogelijk uit te stellen.
https://www.foodwatch.nl/laatste_nieuws/vraag_van_de_maand/januari_2013/index_nl.html