AWOL Geplaatst: 9 juni 2014 Delen Geplaatst: 9 juni 2014 Hoe hou je je mes roestvrij in shtf zonder middelen ? Persoonlijk heb ik een nogal vette gezichtshuid (vroeger acne enzo) en ik kan mij voorstellen dat huid oliën al voldoende zijn om het staal te beschermen, even vinger langs de neus en voorhoofd en over het staal wrijven. Nog lichaamseigen ook dus zal wel veilig zijn Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
prepass Geplaatst: 9 juni 2014 Delen Geplaatst: 9 juni 2014 Lichaamseigen vetten zijn vaak nogal zout. Ik heb ooit eens m'n mes met ontbijtspek ingesmeerd bij gebrek aan goede olie........auwwww.....volgende ochtend snede compleet oranje van de roest.... nou is ontbijtspek geen lichaamseigen vet.... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
AWOL Geplaatst: 9 juni 2014 Delen Geplaatst: 9 juni 2014 Lichaamseigen vetten zijn vaak nogal zout. Ik heb ooit eens m'n mes met ontbijtspek ingesmeerd bij gebrek aan goede olie........auwwww.....volgende ochtend snede compleet oranje van de roest.... nou is ontbijtspek geen lichaamseigen vet.... Hmm, misschien weet @vheeswijk hier iets over te zeggen? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 9 juni 2014 Delen Geplaatst: 9 juni 2014 Het is nu gelijk welk mes het is , na gebruik droog wegbergen . Als je het lang net ga gebruiken inolien . Ik heb altijd een mes op zak en het is zeker geen roest vast staal . Maar het geeft geen tijd om te roesten . Half uurtje geleden nog een haan mee geslacht . Geert Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
phaelin Geplaatst: 9 juni 2014 Delen Geplaatst: 9 juni 2014 Persoonlijk heb ik een nogal vette gezichtshuid (vroeger acne enzo) en ik kan mij voorstellen dat huid oliën al voldoende zijn om het staal te beschermen, even vinger langs de neus en voorhoofd en over het staal wrijven. Nog lichaamseigen ook dus zal wel veilig zijn Er zitten ook zuren in 't vocht/vet dat van je huid komt. Daarom krijg je ook van die mooie geroeste vingerafdrukken in een katana als je niet oppast. Dus da's niet geheel een goed idee denk ik. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
prepass Geplaatst: 9 juni 2014 Delen Geplaatst: 9 juni 2014 Het is nu gelijk welk mes het is , na gebruik droog wegbergen . Als je het lang net ga gebruiken inolien . Ik heb altijd een mes op zak en het is zeker geen roest vast staal . Maar het geeft geen tijd om te roesten . Half uurtje geleden nog een haan mee geslacht . Geert Precies Geert droog opbergen! En voor langere opbergen: tijd licht inoliën. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
phaelin Geplaatst: 9 juni 2014 Delen Geplaatst: 9 juni 2014 Ik doe m'n katana setje elke 3 maanden. Waarschijnlijk niet nodig maar is meer een Zen momentje voor mij Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
bjo1998 Geplaatst: 9 juni 2014 Auteur Delen Geplaatst: 9 juni 2014 Lichaamseigen vetten zijn vaak nogal zout. Ik heb ooit eens m'n mes met ontbijtspek ingesmeerd bij gebrek aan goede olie........auwwww.....volgende ochtend snede compleet oranje van de roest.... nou is ontbijtspek geen lichaamseigen vet.... Vaak is ontbijt spek ook (licht) gezouten denk ik ( ben zelf vegetarier) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
vheeswijk Geplaatst: 9 juni 2014 Delen Geplaatst: 9 juni 2014 Hmm, misschien weet @vheeswijk hier iets over te zeggen? @AWOL : Ontbijtspek, Bacon en Spek bevat ca. 3 gram keukenzout en 33 gram water per 100 gram product en is dus zéér corrossief. . Bron: http://home.kpn.nl/~vheeswijk/prepvoer/index.html (Voedingsdatabase voor Preppers). Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
bjo1998 Geplaatst: 9 juni 2014 Auteur Delen Geplaatst: 9 juni 2014 @AWOL : Ontbijtspek, Bacon en Spek bevat ca. 3 gram keukenzout en 33 gram water per 100 gram product en is dus zéér corrossief. . Bron: http://home.kpn.nl/~vheeswijk/prepvoer/index.html (Voedingsdatabase voor Preppers). Bedankt, weet je toevallig hoe je mes roestvrij te houden in shtf zonder middelen ( alle interessante dingen lijken we nog niet te zien bij chemie ) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
vheeswijk Geplaatst: 9 juni 2014 Delen Geplaatst: 9 juni 2014 Bedankt, weet je toevallig hoe je mes roestvrij te houden in shtf zonder middelen ( alle interessante dingen lijken we nog niet te zien bij chemie ) @bjo1998 : Zonder hulpmiddelen? Eskimo's vetten hun mes in met de "blubber" (puur vet) van zeehonden en zeeleeuwen. Als je wel over hulpmiddelen beschikt kun je poetsen met een watje met vaseline (vuur maken) of goed inwrijven met kaarsvet. Anders zou ik het niet weten! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast DickBerts Geplaatst: 9 juni 2014 Delen Geplaatst: 9 juni 2014 Bedankt, weet je toevallig hoe je mes roestvrij te houden in shtf zonder middelen Door het te gebruiken (rust roest). Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
bjo1998 Geplaatst: 9 juni 2014 Auteur Delen Geplaatst: 9 juni 2014 @bjo1998 : Zonder hulpmiddelen? Eskimo's vetten hun mes in met de "blubber" (puur vet) van zeehonden en zeeleeuwen. Als je wel over hulpmiddelen beschikt kun je poetsen met een watje met vaseline (vuur maken) of goed inwrijven met kaarsvet. Anders zou ik het niet weten! bedankt , ik heb met staalwol het eraf gekregen Kun je me ook vertellen hoe schadelijk roest eigenlijk is? Mvg bjorn Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 9 juni 2014 Delen Geplaatst: 9 juni 2014 bedankt , ik heb met staalwol het eraf gekregen Kun je me ook vertellen hoe schadelijk roest eigenlijk is? Mvg bjorn Dat weet je zelf toch ook wel? Hee, ik denk dat er troep in je schede zit, waar je mes is van gaan roesten. Metaaldeeltjes, zout, weet ik veel. Goed wassen. Goed droog houden steeds. Altijd vaseline-watten bij je hebben. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
bjo1998 Geplaatst: 9 juni 2014 Auteur Delen Geplaatst: 9 juni 2014 Dat weet je zelf toch ook wel? Hee, ik denk dat er troep in je schede zit, waar je mes is van gaan roesten. Metaaldeeltjes, zout, weet ik veel. Goed wassen. Goed droog houden steeds. Altijd vaseline-watten bij je hebben. Ik hou mijn messen altijd perfect ( deze was een uitzondering) Ik denk dat de schadelijkheid van roest zal afhangen van metaal tot metaal Maar hoelang duurt het voordat een beetje roest je hele mes infecteert ? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 9 juni 2014 Delen Geplaatst: 9 juni 2014 Ik hou mijn messen altijd perfect ( deze was een uitzondering) Ik denk dat de schadelijkheid van roest zal afhangen van metaal tot metaal Maar hoelang duurt het voordat een beetje roest je hele mes infecteert ? Met dit soort messen? Heel lang. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
AWOL Geplaatst: 9 juni 2014 Delen Geplaatst: 9 juni 2014 @AWOL : Ontbijtspek, Bacon en Spek bevat ca. 3 gram keukenzout en 33 gram water per 100 gram product en is dus zéér corrossief. . Bron: http://home.kpn.nl/~vheeswijk/prepvoer/index.html (Voedingsdatabase voor Preppers). lol, ik bedoelde eigenlijk meer de menselijke huid oliën Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
vheeswijk Geplaatst: 9 juni 2014 Delen Geplaatst: 9 juni 2014 bedankt , ik heb met staalwol het eraf gekregen Kun je me ook vertellen hoe schadelijk roest eigenlijk is? Mvg bjorn @bjo1998 : Men onderscheidt 2 vormen van roest: De oxidatie van ijzer (Fe) naar FeO. Deze vormt een grijs-zwarte coating die men een "Patina" noemt. Gewoon carbon-steel (koolstof-staal) is zeer geschikt voor het maken van een "patina" coating. Er bestaat zelfs een cultuur rond het maken van decoratieve patina's op bv. Mora- en Opinel messen. Een patina-coating beschermt tegen verdere oxidatie en dus roest-vorming. Hoe vreemd het ook klinkt: het beschermt het mes tegen verder roesten. Meer info over (decoratieve) patina's: Google: "patina knives" De oxidatie van ijzer (Fe) naar Fe2O3. Deze vormt bruin-rode korsten die af kunnen bladderen. Dit is wat men algemeen onder roesten verstaat. In tegenstelling tot de patina-vorming vreet dit roestproces in de diepte van het ijzer, vormt daarbij putjes en kartels op het mes. Deze vorm van roesten wordt bevorderd door water en kan dramatisch worden versneld door chloride ionen (keukenzout, zeewater etc.). Deze vorm is zeer schadelijk voor een mes en i.h.b. voor het scherp van de snede. Het kan je mes mollen. Volledig herslijpen van grof naar fijn is dan het devies. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
vheeswijk Geplaatst: 9 juni 2014 Delen Geplaatst: 9 juni 2014 lol, ik bedoelde eigenlijk meer de menselijke huid oliën Mensen met een 'vette' huid hebben het meeste vet aan de (plooi van de) neusvleugels. Dit is inderdaad redelijk geschikt vet in noodgevallen. Als je niet toevallig zweet bevat dit bovendien weinig zout. Wrijf met uw wijsvinger in de plooi van de neusvleugel en wrijf dit over een spiegel. U zult versteld staan! 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
bjo1998 Geplaatst: 9 juni 2014 Auteur Delen Geplaatst: 9 juni 2014 @bjo1998 : Men onderscheidt 2 vormen van roest: De oxidatie van ijzer (Fe) naar FeO. Deze vormt een grijs-zwarte coating die men een "Patina" noemt. Gewoon carbon-steel (koolstof-staal) is zeer geschikt voor het maken van een "patina" coating. Er bestaat zelfs een cultuur rond het maken van decoratieve patina's op bv. Mora- en Opinel messen. Een patina-coating beschermt tegen verdere oxidatie en dus roest-vorming. Hoe vreemd het ook klinkt: het beschermt het mes tegen verder roesten. Meer info over (decoratieve) patina's: Google: "patina knives" De oxidatie van ijzer (Fe) naar Fe2O3. Deze vormt bruin-rode korsten die af kunnen bladderen. Dit is wat men algemeen onder roesten verstaat. In tegenstelling tot de patina-vorming vreet dit roestproces in de diepte van het ijzer, vormt daarbij putjes en kartels op het mes. Deze vorm van roesten wordt bevorderd door water en kan dramatisch worden versneld door chloride ionen (keukenzout, zeewater etc.). Deze vorm is zeer schadelijk voor een mes en i.h.b. voor het scherp van de snede. Het kan je mes mollen. Volledig herslijpen van grof naar fijn is dan het devies. Thx , Moraal van het verhaal mes drooghouden en roest asap verwijderen Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
AWOL Geplaatst: 9 juni 2014 Delen Geplaatst: 9 juni 2014 @bjo1998 : Men onderscheidt 2 vormen van roest: De oxidatie van ijzer (Fe) naar FeO. Deze vormt een grijs-zwarte coating die men een "Patina" noemt. Gewoon carbon-steel (koolstof-staal) is zeer geschikt voor het maken van een "patina" coating. Er bestaat zelfs een cultuur rond het maken van decoratieve patina's op bv. Mora- en Opinel messen. Een patina-coating beschermt tegen verdere oxidatie en dus roest-vorming. Hoe vreemd het ook klinkt: het beschermt het mes tegen verder roesten. Meer info over (decoratieve) patina's: Google: "patina knives" Waarvan akte: http://preppers.nl/forum/threads/5089-Opinel-mes-kopen?p=118917&viewfull=1#post118917 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
carismo Geplaatst: 10 juni 2014 Delen Geplaatst: 10 juni 2014 Gewoon ff oppoetsen met staalwol (heb je gedaan las ik) en dan via een velletje wc papier insmeren met koolzaadolie, lijnzaadolie, notenolie of een andere plantaardige niet zout bevattende olie en dit oppoetsen met wat krantenpapier. Om de binnenkant van je schede te reinigen kan je het beste doen met een wattenstaafje en een beetje wd40 en blijven herhalen tot de wattenstaafjes niet meer vuil zijn (bij de apotheek kan je normaal gezien grotere exemplaren verkrijgen) en dan met een proper wattenstaafje met dezelfde olie als je mes even in langsgaan. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
XytraS Geplaatst: 10 juni 2014 Delen Geplaatst: 10 juni 2014 Wil je een mes dat zo goed als niet zal roesten, ook als je het niet afkuist, neem dan iets met H1 staal van Spyderco. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
vheeswijk Geplaatst: 10 juni 2014 Delen Geplaatst: 10 juni 2014 @carismo : [...] [...] bij de apotheek kan je normaal gezien grotere exemplaren wattenstaafjes verkrijgen en dan met een proper wattenstaafje met dezelfde olie als je mes even in langsgaan. Wist ik niet. Hier ga ik achteraan. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
carismo Geplaatst: 10 juni 2014 Delen Geplaatst: 10 juni 2014 @carismo : Wist ik niet. Hier ga ik achteraan. Heb je nog nooit naar Najib Amhali gekeken met zijn soa test :-) *desnoods maak je ze zelf door een houten satestokje achteraan te splitten en deze in zo'n wattebol de draaien Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.