Ga naar inhoud
GENEGEERD

High Alert over World Cup Dengue fever (Knokkelkoorts) outbreak


Aanbevolen berichten

RSOE EDIS stuurt een alert uit met de volgende melding:

 

 

High alert over World Cup dengue fever (Knokkelkoorts) outbreak

 

 

The risk of an outbreak of dengue fever during the upcoming FIFA World Cup Finals in Brazil is serious enough to warrant a high alert in three of the 12 host cities, according to an early warning system for the disease.

 

 

Bron:GulfWeeklyWorldwide

 

 

Wat is Dengue?

Dengue (ook wel knokkelkoorts) is een virusziekte die voornamelijk wordt overgebracht door beten van de muggensoort Aedes aegypti. Er zijn vier verschillende verwante virussen bekend (van de groep flavivirus) die een vergelijkbaar ziektebeeld kunnen geven; na het doormaken van een infectie met een van de vier is men voor die variant levenslang immuun. Er ontstaat echter geen kruisimmuniteit tegen de overige drie virussen. Er zijn integendeel zelfs aanwijzingen dat een infectie met een van de andere virussen dan juist ernstiger kan verlopen. Dit komt doordat het afweersysteem in eerste instantie de bestrijding activeert met de afweerstoffen die eerder zijn aangemaakt voor een andere variant. Dengue is een ziekte in opkomst; de mens is het voornaamste virusreservoir, en de kans op overdracht van het virus neemt toe als veel mensen dicht op elkaar wonen en muggen makkelijk toegang hebben.

 

 

 

 

Symptomen

Plotse koorts (tot 41 °C), met zware hoofdpijn, pijn in gewrichten en spieren, en soms een uitslag, die uit helderrode petechiën bestaat en meestal op de onderbenen en de borst begint. Er kan ook een maagdarmontsteking bestaan met misselijkheid, overgeven en/of diarree (met bloed).

 

 

In sommige gevallen zijn de symptomen veel milder, en kan de ziekte, als er geen uitslag optreedt, worden miskend als griep of een andere virusinfectie.

 

 

De klassieke dengue duurt na een korte incubatieperiode (minder dan 10 dagen) ongeveer 6-7 dagen, met een kleine koortspiek tegen het eind ('bifasisch temperatuurverloop'). De hoeveelheid bloedplaatjes blijft dalen tot de temperatuur weer normaal is, en tegen het einde van de koorts komen ook de huidafwijkingen opzetten.

 

 

In gevallen van hemorragische dengue (met bloedingen) treedt ook hoge koorts op, met bloedingsneiging door trombocytopenie en indikking van het bloed. Een klein percentage van deze gevallen raakt in shock; dit 'dengue shocksyndroom' (DSS) heeft een hoge mortaliteit.

 

 

Bron:Wikipedia

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

dus heel veel zwetende mensen op elkaar en dan ook nog in volgens mij de favela hoofdstad van de wereld met slechte hygiënische omstandigheden...

 

doet me denken aan een quote uit de series band of brothers: Remember boys, Flies spread disease. So keep yours closed

Link naar reactie
Delen op andere sites

Betere vraag: is er een besmetting gevaar? Ik bedoel alleen maar, er zijn mensen die daar heen gaan voor 1 wedstrijd en dan weer weggaan, kortom ze zijn weer terug voor de incubatie tijd afgelopen is. Kunnen deze mensen anderen aansteken als ze weer terug in hun eigen land zijn?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Betere vraag: is er een besmetting gevaar? Ik bedoel alleen maar, er zijn mensen die daar heen gaan voor 1 wedstrijd en dan weer weggaan, kortom ze zijn weer terug voor de incubatie tijd afgelopen is. Kunnen deze mensen anderen aansteken als ze weer terug in hun eigen land zijn?

 

Volgens mij niet, als ik de Wiki lees dan ziet het er naar uit dat het virus alleen door muggen word overgedragen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Even voortborduren op die muggen...er stond een artikel in de bijlage van de Volkskrant dit weekend.

 

Hybride-mug-mogelijk-nieuw-gevaar-volksgezondheid

 

Een nieuwe muggensoort kan een gevaar voor de volksgezondheid geven als er in Nederland een gevaarlijk virus heerst. Het gaat om een kruising van gewone huissteekmug (Culex pipiens pipiens)en naar het noorden oprukkende molestusmug (Culex pipiens molestus) , dat melden onderzoekers van de Wageningen University. Uit eerdere waarnemingen blijkt dat er een nauw verwante variant van de huissteekmug is die hier vaker voor lijkt te komen dan gedacht. Deze mug is eerder op ondergrondse plekken aangetroffen, zoals in de metro in Amsterdam, en gaat niet zoals de huissteekmug in winterrust. Deze mug heeft bovendien, in tegenstelling tot de huissteekmug, een sterke voorkeur voor bloed van zoogdieren in plaats van vogels. Op grond van haar uiterlijk is ze niet te onderscheiden van de huissteekmug. De molestus-variant is alleen met recentelijk beschikbaar gekomen DNA-analysetechnieken van de gewone huissteekmug te onderscheiden. Met name het gedrag van de molestus verschilt vormt daarbij het grootste gevaar. Deze hybride muggen kunnen als een brug fungeren tussen vogels enerzijds en mensen en andere zoogdieren anderzijds, hetgeen bij het overbrengen van ziektes een bepalende rol kan spelen.

 

Tot nu toe brengen muggen in ons land geen virussen of parasieten over op mensen en vormen ze geen bedreiging voor de volksgezondheid. Maar in andere Europese landen, zoals Griekenland, Italië en Hongarije, worden al wel regelmatig besmettingen met het West-Nijlvirus gemeld. Verschillende onderzoeksgroepen in Nederland doen onderzoek naar de mogelijke risico’s die een nieuwe mug of een exotisch virus met zich mee kan brengen. Aan Wageningen University doen onderzoekers proeven in een speciaal daarvoor beveiligd lab waarbij zij verschillende Nederlandse muggensoorten voeden met bloed dat is geïnfecteerd met het West-Nijlvirus. Zo kunnen zij vaststellen of deze soorten daadwerkelijk kunnen bijdragen aan de overdracht van dit virus.

 

Voor de rest het artikel aanklikken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ah,ik heb een paar keer dengue gehad. Je Ben meer 3 manden ziek van,je blijf nog heel lang slaap van,en je gewichten blijven nog langer pijn doen.niks een week.het is echt een ziekte die je heel lang vloers.mijn man heef de hemoragish dengue gehad,bijna dood gegaan.maar Bon dood gaan wij toch en minder voetbal supporter is toch een winst.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...