Cardhu Geplaatst: 15 juni 2012 Delen Geplaatst: 15 juni 2012 Dit kwam voorbij in een ander draadje. http://preppers.nl/forum/threads/542-quot-Geef-ons-heden-ons-dagelijks-brood-quot Bij deze een aantal brood recepten waarbij wel of geen boter / olie gebruikt wordt Let op: een aantal recepten zijn in het Engels of Duits. Ik heb de Amerikaanse maateenheden voor de zekerheid erbij vermeld Standaards: Cups: 250ml (1 Cup) 125ml (1/2 Cup) 80ml (1/3 Cup) 60ml (1/4 Cup) 30ml (1/8 Cup) 15ml (1 Tablespoon) 7.5ml (1/2 Tablespoon) 5ml (1 Teaspoon) 2.5ml (1/2 Teaspoon) 1.2ml (1/4 Teaspoon) 0.6ml (1/8 Teaspoon) ================================================== Fahrenheit vs Celcius: °F to °C Deduct 32, then multiply by 5, then divide by 9 °C to °F Multiply by 9, then divide by 5, then add 32 300 Fahrenheit = ca. 150 C. 350 Fahrenheit = ca. 180 C. 425 Fahrenheit = ca. 225 C. ================================================== Oatmeal = havermeel Oats = havervlokken Rolled Oats = havervlokken Brood met boter / olie bereid het basisrecept voor brooddeeg voor wit brood: 500 gram bloem 25 gram gist 10 gram zout 350 dl water of melk 60 gram boter Bereiding Vermeng de bloem met het zout op het aanrecht en maak in het midden een kuiltje. Verwarm het water of melk tot lauwwarm (ca. 35 graden). Meng 15 gram gist aan met een deel van het vocht en schenk dit met de rest van het vocht in het kuiltje. Roer het vocht met uw vinger of een houten lepel van het midden uit door de bloem en kneed en sla het daarna tot een soepel deeg. Leg het deeg een 30 a 45 minuten op een warme plaats te rijzen en kneed het dan weer goed door. Leg het vervolgens weer 30 a 45 minuten te rijzen. Afbakken in een voorverwarmde oven op 240 in ongeveer 25 minuten. Volkorenbrood Maak deeg van 500 gram volkoren tarwemeel, 10 gram zout, 25 gram gist en 3½ dl. lauwwarme melk volgens het basisrecept en laat het de eerste keer ruim een uur rijzen. Volg het recept verder en bak het brood in 25-30 minuten bruin en gaar op 240 graden. Rozijnenbrood Vermeng 400 gram bloem met 6 gram zout en 20 gram basterdsuiker en doe in het kuiltje 30 gram aangemaakte gist met 2 dl. lauwwarme melk, een half ei en 65 gram gesmolten boter. Volg verder het basisrecept, maar doe bij de tweede keer kneden ca. 200 gram gewassen, gewelde en goed gedroogde rozijnen door het deeg. Bak het brood in 35-45 minuten bruin en gaar op 220 graden. Gemberbrood Volg het recept voor rozijnenbrood maar vervang de rozijnen door 200 gram kleingesneden, goed uitgelekte gember. Wentelteefjes Brood 3 eieren Melk Boter of olie Eventueel kaneel of suiker Klop de eieren en melk door elkaar en doop hier een boterham helemaal in onder. Bak de boterham in een pan met olie of boter aan beide zijden kort en klaar is kees. Eventueel suiker of kaneel er over en smullen maar. Bagels Recept voor tenminste 12 bagels • 450 gr. tarwebloem • 1½ theel. zout • 1 zakje instantgist • 1 eetl. basterdsuiker • 2 eetl. zonnebloemolie • 3 dl. lauwwarm water • 1 eetl. kristalsuiker • melk voor het bestrijken • evt. maan- of sesamzaad om te bestrooien. • Jam voor te serveren 1. Vet 2 bakplaten in of gebruik een siliconen matje. 2. Zeef de bloem met zout, suiker en gist. Maak in het midden een kuiltje en voeg de olie toe. Roer de olie door het deeg en voeg er zo veel water aan toe tot een zacht deeg ontstaat. 3. Kneed het deeg op een met bloem bestoven ondergrond goed door. Vorm een bal en leg deze in een kom. Laat het rijzen tot het volume verdubbeld is. 4. Sla het deeg door en verdeel het in 12 gelijke delen. Maak hier bolletjes van en prik er met een houten lepel een gat in. Maak het met de vingers iets groter( anders gaat het gat alsnog tijdens het rijzen dichtzitten). 5. Verwarm de oven voor op 200ºC. Breng een grote pan water aan de kook en voeg de kristalsuiker toe. 6. Laat de bagels voorzichtig in het kokende water glijden en pocheer ze in drie minuten. Keer ze in die tijd één keer om. 7. Haal de bagels uit het water, laat ze goed uitlekken en leg ze terug op de bakplaat. 8. Bestrijk de bagels met wat melk en bestrooi ze evt. met maan- of sesamzaad. 9. Bak de bagels in 20 minuten goudbruin. Snijd de bagels open en besmeer ze met roomkaas of jam. Wel deeg maar geen oven: What if you had all the fixin's to make bread but no oven? In the event of a natural disaster, that could be the case. Don't despair—there are lots of ways to make delicious bread without an oven. Fry it. Those indulgent raised, glazed donuts are fried. You can do the same with any dough. Serve them hot with a little butter and syrup or honey and you will have a treat that the kids will clamor for. Simply mix the bread as instructed and let the dough rise. Instead of forming loaves, roll or pat the dough on a counter until it is about 1/2-inch thick. Slice the dough into wedges, separate the pieces, and let them rise again until twice as thick. Heat a pan of oil until hot and slip the dough pieces two or three at a time into the hot oil. When one side is browned, turn the dough over. If the oil is hot enough, the dough should absorb little oil. When done, drain the fried bread on paper towels. Boil it. Bagels are boiled. Actually, they are boiled and then baked. You can form your dough into a bagel shape, let it rise, and then gently slip it into a large pan of rapidly boiling water. Once the bread is firm, remove it with a slotted spoon, let dry, and then fry each side in a lightly greased skillet to create a crust and finish the cooking. The advantage in this technique is that you can use much less oil (and less fat in your diet) than deep frying. Bake it. That's right—even without an oven you can bake bread. It's easy to do on most outdoor grills. (Be prepared. Always have extra propane or charcoal on hand but never use an outdoor grill indoors.) Baking requires heat from both above and below. If your grill doesn't have a cover, use a bucket or tub to capture the heat and direct it down onto the bread. (You want as much heat coming from above as below.) If the bread is too close to the heat—as it likely is—stick something under the bread pan to raise it—a couple empty tuna cans, an old brick—almost anything will work as long as it doesn't insulate the bread from the heat. You can use a Dutch oven to bake bread. Line the Dutch oven with aluminum foil and place the dough on the foil or lay the bread pan in the Dutch oven. Stack hot coals on the lid. You can bake bread over an open fire with two pans. Two pie tins will work for biscuits. To form a makeshift oven, put a large heavy pan on warm coals, a lid or baking sheet over the top, and stack on hot coals. Remember, you are trying to get as much heat from above as below. (The tendency is to have too much heat at the bottom.) WHOLE WHEAT BREAD 1 tablespoon yeast 1⁄4 cup warm water 21⁄2 cups hot tap water 7 cups whole wheat flour (or any combination of whole wheat and white flour) 1⁄2 tablespoon salt 1⁄3 cup oil 1⁄3 cup sugar In a small bowl, mix the yeast into the warm water (adding a half teaspoon of sugar will help it grow). In a mixing bowl, blend the hot tap water with about half of the flour. Add salt, oil, and sugar to mixture. Mix until well blended. Add prepared yeast mixture. Add the rest of the flour to make the dough just stiff enough to clean the sides of the bowl. Knead on low mixer setting for 10 minutes. On a slightly oiled counter, divide the dough into two equal ortions, cover with a damp towel, and let rise until double in size. Shape loaves and place in greased loaf pans. Cover and let rise in a warm place until dough has doubled in size again. Bake at 350o F for 30 to 35 minutes. Makes two loaves. HARDTACK (UNLEAVENED BREAD) 1 cup water 4 tablespoons oil 2 2⁄3 tablespoons sugar 1 teaspoon salt 2 1⁄3 cups whole wheat flour Mix together water, oil, sugar, and salt. Add flour. Stir well and roll out dough to 1⁄4-inch thickness. Cut into 2-inch squares and poke several holes in each square with a fork. Bake 35 minutes at 350o F. Makes approximately 20 crackers Honey Whole Wheat Bread Recipe Ingredients: 2 cups all-purpose flour 1 tsp. salt 1 package quick rise yeast ¾ c. milk (can also use powdered milk) ¾ c. water 2 T. honey 2 T. vegetable oil 2 c. whole wheat flour Directions: Combine 1 ½ cups all-purpose flour, salt, and yeast in large mixing bowl. Heat milk, water, honey and oil until hot to touch. Gradually add to dry ingredients. Beat 2 minutes at medium speed of mixer, scraping bowl occasionally. Add ½ cup all-purpose flour. Beat at high speed for 2 minutes, scraping bowl occasionally. With spoon, stir in whole wheat flour and enough additional all-purpose flour to make stiff dough. Knead on lightly floured surface until smooth and elastic, about 6-8 minutes. Place in greased bowl, turning to grease top. Cover, let rest for 10 minutes. Spray loaf pan with vegetable pan spray. Roll dough to 12×8” rectangle. Roll up from short end to make loaf. Pinch seam and ends to seal. Place, seam side down, in prepared pan. Cover, let rise in warm place until doubled in size, about 30 minutes. Bake at 375° for 35 minutes or until bread sounds hollow when tapped. Remove from pan, cool in a wire rack. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Cardhu Geplaatst: 15 juni 2012 Auteur Delen Geplaatst: 15 juni 2012 Brood zonder boter / olie bereid Kijk voor verhoudingen van de amerikaanse maateenheden een berichtje hoger. Jamie′s Platbrooddeeg voor 16 broodjes. -Bereiding,10 minuten. -Rijzen,ongeveer 40 minuten. -30 gram verse gist of 5 zakjes gedroogde gist van 7 gram. -30gram vloeibare honing of suiker. -61/4 dl lauw water. -1 kilo bloem van harde tarwe(Italiaanse winkel)en iets extra om te bestuiven. -20 gram zout. -olie om in te vetten. -Los de gist met de honing of suiker op in de helft van het lauwe water. -Maak op een schoon werkvlak of in een grote kom een berg van de bloem vermengd met het zout. -Maak een kuiltje in het midden en giet er het opgeloste gistmengsel in. -Maak vanuit het midden met 4 vingers van je hand,ronddraaiende bewegingen van het midden naar buiten. -Meng steeds meer bloem door het gistmengsel totdat het vocht volledig is opgenomen. -Giet de andere helft van het lauwe water in het midden en werk er geleidelijk alle bloem door tot een vochtig deeg ontstaat.(Sommige bloemsoorten hebben meer water nodig,dus wees niet bang om de hoeveelheden aan te passen) -Kneden! -Dit is het beste onderdeel, het deeg lekker rollen, duwen en vouwen. Hierdoor ontwikkelt zich het gluten en de structuur van het deeg.Wrijf eventueel je handen in met wat bloem,als het deeg aan je handen plakt. -Bestrooi na het kneden je handen met bloem en bestuif ook licht de bovenkant van het deeg. -Maak er een ronde vorm van en leg het deeg in een grote,licht met olie ingevette schaal. -Snijd de bovenkant van het deeg diep in met een mes.Dit zorgt ervoor dat het deeg zich ontspant en makkelijk rijst. -Dek de kom af met een vochtige theedoek of plasticfolie en laat het rijzen tot 2 keer de hoeveelheid. -Afhankelijk van de omstandigheden neemt het rijzen 40 minuten in beslag.Het deeg rijst het snelst op een warme,vochtige en tochtvrije plaats,bijvoorbeeld in de buurt van een warm fornuis of in een warme kamer.Het verbetert de smaak en de structuur van het deeg. -Als het deeg 2keer zoveel is geworden,moet je de lucht eruit slaan door het een minuutje in elkaar te stompen. -Nu is het deeg klaar om tot pizza of platbrood te worden getransformeerd. GEGRILD PLATBROOD MET ROZEMARIJNOLIE. -Bijgerecht(voor een heleboel broodjes). -Bereiding,ongeveer 15 minuten. 1keer het basisrecept voor brooddeeg(zie boven). -bloem om te bestuiven. -olijfolie. -rozemarijnnaaldjes. -zeezout. -Scheur hompen van het basisdeeg en rol dit uit tot onregelmatige,ovale rondjes van ongeveer 1/2cm dik. -Vet het rooster van de barbeque in,leg de platte broden op het rooster en bak gedurende 3 minuten. -Draai ze om en bak nog eens 3 minuten tot ze goudbruin ,knapperig en licht gestreept zijn.Dit geeft ze die echte barbequesmaak. -Haal de broden van de barbeque. -Meng olijfolie met met rozemarijnnaaldjes en kwast of druppel dit over de warme broden. -Bestrooi met zout en dien ze nog warm op. Wel deeg maar geen oven: What if you had all the fixin's to make bread but no oven? In the event of a natural disaster, that could be the case. Don't despair—there are lots of ways to make delicious bread without an oven. Fry it. Those indulgent raised, glazed donuts are fried. You can do the same with any dough. Serve them hot with a little butter and syrup or honey and you will have a treat that the kids will clamor for. Simply mix the bread as instructed and let the dough rise. Instead of forming loaves, roll or pat the dough on a counter until it is about 1/2-inch thick. Slice the dough into wedges, separate the pieces, and let them rise again until twice as thick. Heat a pan of oil until hot and slip the dough pieces two or three at a time into the hot oil. When one side is browned, turn the dough over. If the oil is hot enough, the dough should absorb little oil. When done, drain the fried bread on paper towels. Boil it. Bagels are boiled. Actually, they are boiled and then baked. You can form your dough into a bagel shape, let it rise, and then gently slip it into a large pan of rapidly boiling water. Once the bread is firm, remove it with a slotted spoon, let dry, and then fry each side in a lightly greased skillet to create a crust and finish the cooking. The advantage in this technique is that you can use much less oil (and less fat in your diet) than deep frying. Bake it. That's right—even without an oven you can bake bread. It's easy to do on most outdoor grills. (Be prepared. Always have extra propane or charcoal on hand but never use an outdoor grill indoors.) Baking requires heat from both above and below. If your grill doesn't have a cover, use a bucket or tub to capture the heat and direct it down onto the bread. (You want as much heat coming from above as below.) If the bread is too close to the heat—as it likely is—stick something under the bread pan to raise it—a couple empty tuna cans, an old brick—almost anything will work as long as it doesn't insulate the bread from the heat. You can use a Dutch oven to bake bread. Line the Dutch oven with aluminum foil and place the dough on the foil or lay the bread pan in the Dutch oven. Stack hot coals on the lid. You can bake bread over an open fire with two pans. Two pie tins will work for biscuits. To form a makeshift oven, put a large heavy pan on warm coals, a lid or baking sheet over the top, and stack on hot coals. Remember, you are trying to get as much heat from above as below. (The tendency is to have too much heat at the bottom.) Homemade Corn Bread Mix Supplies 1 cup yellow corn meal 1 cup flour 1/4 cup sugar (optional) 4 teaspoons baking powder 1/2 teaspoon salt Instructions Combine all ingredients. Mix well. Store in a plastic bag or tightly covered container at room temperature. May store at room temperature for up to six months. Instructions for Corn Bread 1. Pour mix into a large size bowl. 2. Add 1 egg, 1 cup of milk, and 4 tablespoons of softened shortening. 3. Beat for 1 minute or until smooth. 4. Pour into a greased 8x8x2 inch baking pan. 5. Bake at 425°F for 20 to 25 minutes. 6. Check to see if it is done by inserting a knife into the center. If the knife comes out clean, it is done. "Hardtacks" waren haltbare Brotrationen der amerikanischen Soldaten und Seeleute im 19. Jahrhundert. Zutaten: 5 große Tassen Mehl 1 große Tasse Wasser 1 gestrichener Esslöffel Salz Die Zutaten in einer Schüssel miteinander vermengen und gut durchkneten. Auf einer gut eingemehlten Unterlage den Teig auf ca. 1,5 cm Stärke ausrollen. Den Teig in ca. 8x8 cm große Quadrate zuschneiden und mit einem Zahnstocher Löcher hineinstechen. Die Hardtacks kommen nun auf ein gefettetes Backblech in den auf 200 Grad vorgeheizten Backofen und werden dort 25 Minuten von beiden Seiten gebacken. Nach einigen Tagen sind die Hardtacks steinhart und somit, sofern trocken gelagert, fast unbegrenzt haltbar. Vor dem Essen sollte man die Hardtacks auf jeden Fall einweichen, z.B. in Suppe, Milch, Tee, Kaffee usw. da man sich ansonsten die Zähne an ihnen ausbeißt. Im Soldatenjargon wurden sie deshalb auch "Sheet Iron „Draußen“ brot: Gut für Outdooraktivitäten geeignet :-), müsste fast jeder von euch kennen. Man brauche einen sehr heißen, sauberen, flachen Stein (oder eine Steinplatte) 2 Tassen Mehl 2 TL Backpulver 1/2 TL Salz ein wenig Zucker Wasser Kräuter oder Gewürze nach Belieben. Mehl, Backpulver und Salz, Zucker und Kräuter vermischen und dann mit Wasser zu einem weichen, nicht zu klebrigen Teig verkneten. Den Teig in runde Fladen formen (am besten recht dünn, dann ist es schneller fertig) Sollte man Öl oder etwas ähnliches da haben, kann man das auch gerne rein tun. Auf den vorbereiteten, am besten in der Glut liegenden Stein legen und von beiden Seiten backen. Aufpassen, manche Steine platzen im Feuer (ist mir schon mal passiert) Man kann den Fladen auch in Alu-Folie packen (falls man welche hat) und in der heißen Asche backen oder man hat Outdoorgeschirr aus Metall, was natürlich am vorteilhaftesten ist. Zur Not kann man auch einfach irgend eine Metallplatte nehmen. Sowas lässt sich überall (außer im tiefen Wald) auftreiben. PEANUT BUTTER BREAD Ingredients: 2 1/2 c flour 3 tsp baking powder 1/2 tsp salt 2/3 c sugar 1/3 c instant nonfat dry milk 1 egg beaten ( or 2 Tbsp whole egg powder add 3Tbsp of water to mixture) 1 Tbsp grated orange rind (or 1 tsp orange flavoring) 3/4 c water 1/2c peanut butter (or 1/4 c peanut butter powder and 1/4 c water) Directions: Mix flour baking powder salt sugar dry milk and peanut butter into a bowl. Add the orange rind, then in a separate bowl combine the egg and water then add to the flour mixture. Stir until just mixed. pour into a greased 9x5x3 loaf pan bake in a moderate oven at 350 degrees for 50 to 60 minutes remove from pan and cool on a wire rack. I have also made this in a bread maker and just “dumped everything in” and it still comes out great! But it does seem to take a bit longer. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Cardhu Geplaatst: 15 juni 2012 Auteur Delen Geplaatst: 15 juni 2012 Pannenkoeken en diversen Pannenkoeken (4 stuks) Basis Recept: 100 gr bloem 1 groot ei (niet nodig: kan ook zonder, bijv met een beetje bakpoeder) 250 ml melk Snufje zout 40 gr boter of beetje olie om in te bakken Zeef de bloem boven een kom. Klop het ei met de melk (of bakpoeder met de melk). Zeef de bloem en het zout beetje bij beetje bij de melk en klop met garde tot een glad geheel. Neem ¼ deel van de boter of de olie in de pan en bak hierin de pannenkoek. Herhaal nog 3x. Delicious Oatmeal Pancakes 1/2 cup whole wheat flour 1/4 teaspoon salt 1/3 cup powdered milk 1 cup water 1 cup rolled oats 2 teaspoons baking powder 2 tablespoon sugar 2 eggs, separated 3 tablespoons vegetable oil In medium bowl, combine flour, baking powder, salt, sugar, and powdered milk. Stir until well blended. In small bowl, beat egg whites until stiff; set aside. In large mixing bowl, combine egg yolks, water, oil, and oats. Beat slightly and allow to stand 5 minutes; then beat until blended. Mix in dry ingredients; then fold in beaten egg whites. For small pancakes, drop 2 tablespoons batter onto griddle, or use 1/4 cup for larger pancakes. Bake until cakes are full of bubbles on top and undersides are lightly browned. Turn with spatula and brown other side. Serve with applesauce or jam, or butter and maple syrup. Makes 8-10 pancakes. Testing comment: The recipe was a little complicated when preparing, but my family enjoyed the taste just as much or perhaps more than traditional pancakes. They were much more filling then a traditional pancake. Whole Wheat Pancakes * 3 cups whole wheat flour or substitute one cup with white flour. * 2 to 3 tablespoons sugar * 1/2 cup powdered milk * 1 tablespoon baking powder * 1 teaspoon salt * 1 egg or 1 tablespoon egg powder * 3 tablespoons oil Mix dry ingredients. Add water and mix. Add egg and oil, mix well. Add a little water to make it the right consistency, then fry them up. Note: The recipe needs the milk and sugar to help the pancakes brown up nicely Pannekoeken: 300g bloem, 200g volkoren meel, 100g poedermelk, 2 el eipoeder, 1 el. custardpoeder, 1 tl zout 1 tl bakpoeder. Als je dit mengt met 1liter water is je pannekoekenbeslag klaar. Kan gemakkelijke meerdere ‘servings’van maken: Gewoon in zakje wegleggen tot je het gebruikt. Corn Cakes Ingredients: - 1 1/4 cups whole wheat flour - 1/3 cup cornmeal - 1 egg (can use powdered eggs) - 1/3 cup granulated sugar - 1 1/2 cups buttermilk (can make with powdered milk) - 1 tsp. baking powder - 1 tsp. baking soda - 1/4 cup vegetable oil - 1/2 tsp. salt Directions: Preheat a skillet over medium heat. Spray skillet with nonstick spray Combine all ingredients in a large bowl with a mixer set on medium speed. Mix until smooth, but don’t over mix. Pour the batter by 1/4 – 1/3 cup portions into the hot pan and cook for 1 to 3 minutes per side or until brown. Repeat with remaining batter. Pannenkoeken 2: • Ingrediënten: o 300 gram bloem o 1 mespunt zout o 5 deciliter melk o 15 gram gist o Boter o Suiker • Bereiding: o Zeef de bloem boven een kom en voeg het zout toe o Verwarm de melk lauwwarm en los de gist op in wat lauwe melk o Maak een kuiltje in de bloem en giet daar de gistoplossing in o Maak vanuit het midden met een houten lepel - scheutje voor scheutje de rest van de lauwe melk bijschenkend - een mooi glad beslag o Laat het beslag - afgedekt met een vochtige doek - 1 uur op een warm plekje rijzen o Verhit in een koekenpan wat boter o Doe hier een kwart van het beslag in en draai de pan vlug rond, zodat het beslag de hele bodem bedekt o Laat de pannenkoek op laag vuur aan de onderkant mooi goudbruin worden en keer hem om als de bovenkant helemaal droog geworden is o Bak dan ook de tweede kant snel bruin o Bak vervolgens de drie andere en houd de pannenkoeken warm o Dien de pannenkoeken op met boter en suiker Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Kans Geplaatst: 15 juni 2012 Delen Geplaatst: 15 juni 2012 Bedankt veel info, ook alternatieven voor de oven, geweldig. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
proppert Geplaatst: 1 januari 2013 Delen Geplaatst: 1 januari 2013 He Cardu, goed bezig. Maar em, hoe bak je gewoon een simpel brood zonder allerlei poespas, en wat heb ik precies nodig. Liefst kort en bondig maar wel duidelijk. Ik heb intussen al een wonderpan aangeschaft die je schijnbaar zo in een vuurtje kan zetten. Maar kant en klare bakmixen zijn vrij snel over de datum en ik wil dat dat spul jarenlang goed blijft. En niet dat je net weer van dit of dat tekort komt. (ps mijn engels is ook in de ontwikkelfase, dus liefst nl of vl) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Cardhu Geplaatst: 1 januari 2013 Auteur Delen Geplaatst: 1 januari 2013 @proppert Ik denk dat je hiermee wel een eind komt. Is het meest basis recept dat ik heb opgeslagen: Ingrediënten •500 gram bloem •5 gram droge gist •10 gram zout •300 ml (lauw)warm water Doe alle ingrediënten in een kom en roer door elkaar tot alle bloem bevochtigd is. Stort de broodmix op je werkblad en kneed het deeg met je handen tot een soepel deeg. Vorm het deeg tot een bal en leg het in een licht met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg in ongeveer 60 minuten tot dubbel volume rijzen. Stort het deeg op de werkplek. Druk de lucht eruit en bol het deeg losjes op. Laat afgedekt 15-30 minuten liggen. Leg het gevormde deeg in een bebloemde vorm. Laat het deeg in 45-65 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is genoeg gerezen als het deeg langzaam terug veert als je met je vinger er op drukt. Verwarm ondertussen de oven op 230 graden Celsius. Snijd het basis brood met een scherp mes in en schuif het in de oven. Besprenkel de hete oven met wat water (daarmee krijg je een lekkere krokante korst). Verlaag na 20 minuten de oventemperatuur tot 200 graden Celsius en bak het brood nog 20 minuten gaar en goudbruin. Laat het brood afkoelen op een rooster. Succes ermee! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Simurgh Geplaatst: 1 januari 2013 Delen Geplaatst: 1 januari 2013 Wat gaaf @Cardhu het recept van hobbyboerin is ook erg lekker, dit gebruik ik meestal, kan het alleen niet vinden meer op het forum Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Cardhu Geplaatst: 1 januari 2013 Auteur Delen Geplaatst: 1 januari 2013 @Simurgh Ik weet welk recept je bedoeld en waarom je hem niet kunt vinden. Je moet namelijk zoeken op jolanda 650 gram volkoren meel 550 gram bloem 800 cc water 225 gram roomboter 1 eetlepel suiker 24 gram zout 25 gram gist 5 vitamine C tabletjes dit is goed voor 2 broden van 1 kilo voor wit brood 1200 gram bloem water met roomboter op warme en boter smelten *niet koken* Je meel en bloem zeven zout goed verdelen vitamine verkruimelen gist ook goed vermengingen suiker ook verdelen dan handwarm water en gesmolten boeter toe voegen en met gewone lepel goed roeren dan bloem op aanrecht en gooi de bak om bloem in zeef eroverheen strooien en dan kneden maar naar 15 minuten in rust gooien zo'n uurtje Dan deeg in twee stuken verdelen zo'n 1100 gram per stuk En kneden op bollen genoemd Dan het brood vouwen maak met handen of deegroller een rechthoek voor de uit eenden naar binnen en rol het deeg naar je toe en laat de rand onderop eindige gooi het in bak blik en handdoek er over een uurtje rust dan afbakken hoe heet oven weet ik niet dat doe ik op gevoel *bak op kolen* Dan heb je oerbrood Groet Jolanda Hopelijk heb je er wat aan Succes! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Simurgh Geplaatst: 1 januari 2013 Delen Geplaatst: 1 januari 2013 @Cardhu, je bent een engel. natuurlijk jolanda was het. Ik had hem nog uitgeprint, maar het leek me een goede aanvulling op dit draadje. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
samurai Geplaatst: 1 januari 2013 Delen Geplaatst: 1 januari 2013 @proppert Ik denk dat je hiermee wel een eind komt. Is het meest basis recept dat ik heb opgeslagen: Ingrediënten •500 gram bloem •5 gram droge gist •10 gram zout •300 ml (lauw)warm water Doe alle ingrediënten in een kom en roer door elkaar tot alle bloem bevochtigd is. Stort de broodmix op je werkblad en kneed het deeg met je handen tot een soepel deeg. Misschien de perfectionist in mij maar er moet iets meer gist in denk ik, zo'n 7 a 8 gram gedroogde gist. Maar het belangrijkste waarom ik reageerde, je moet NOOIT de zout direkt bij alles doen, als zout in aanraking komt met gist stopt de werking van gist. Dus gist bij bloem doen en zout apart houden. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Riesie Geplaatst: 2 januari 2013 Delen Geplaatst: 2 januari 2013 Heb al jaren zo een vast recept voor in het bos te bereiden. 350 gram volkoren tarwebloem (2 mokken vol) 15 gram suiker (1 eetlepel) Een snufje zout (bovenstaand kun je thuis vooraf al in een plastic zak klaarmaken) Verders nodig 3/4 zakje bakpoeder, en 250 ml water (1 mok) En ik doe er altijd een handje rozijnen of wat noten bij. Ik doe de ingrediënten in mijn billy-can (plastic zakje als liner) en voeg het water er langzaam bij. Kneden tot het deeg niet meer aan je vingers kleeft. Zakje eruit halen. En doe een beetje bloem op de bodem van de billy-can en leg de bol deeg hierop. Bol een beetje aandrukken, zodat het deeg wat platter is. En een kruis in de bovenkant van het deeg snijden. Dan hang ik het geheel een uurtje naast het vuur, niet erboven. Brood moet langzaam gaar worden. Als het enigszins gerezen is, deksel even openen, scheutje cognac of whiskey erop. Af en toe controleren met een tak door erin te prikken, als er geen deeg meer aan plakt....dinnertime Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Riesie Geplaatst: 2 januari 2013 Delen Geplaatst: 2 januari 2013 @Simurgh Ik weet welk recept je bedoeld en waarom je hem niet kunt vinden. Je moet namelijk zoeken op jolanda 650 gram volkoren meel 550 gram bloem 800 cc water 225 gram roomboter 1 eetlepel suiker 24 gram zout 25 gram gist 5 vitamine C tabletjes dit is goed voor 2 broden van 1 kilo voor wit brood 1200 gram bloem water met roomboter op warme en boter smelten *niet koken* Je meel en bloem zeven zout goed verdelen vitamine verkruimelen gist ook goed vermengingen suiker ook verdelen dan handwarm water en gesmolten boeter toe voegen en met gewone lepel goed roeren dan bloem op aanrecht en gooi de bak om bloem in zeef eroverheen strooien en dan kneden maar naar 15 minuten in rust gooien zo'n uurtje Dan deeg in twee stuken verdelen zo'n 1100 gram per stuk En kneden op bollen genoemd Dan het brood vouwen maak met handen of deegroller een rechthoek voor de uit eenden naar binnen en rol het deeg naar je toe en laat de rand onderop eindige gooi het in bak blik en handdoek er over een uurtje rust dan afbakken hoe heet oven weet ik niet dat doe ik op gevoel *bak op kolen* Dan heb je oerbrood Groet Jolanda Hopelijk heb je er wat aan Succes! Oerbrood die was ik even kwijt, zalig voor onderweg, zwaar en o zo voedzaam. Thanks. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Cardhu Geplaatst: 2 januari 2013 Auteur Delen Geplaatst: 2 januari 2013 @samurai Daar heb je helemaal gelijk in. Ik gebruik vaak een beetje honing of suiker om de gist een boost te geven. Even flink laten bubbelen voor je het verwerkt in het deeg en eigenlijk nooit problemen Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
proppert Geplaatst: 2 januari 2013 Delen Geplaatst: 2 januari 2013 jongens, fantastisch, hiermee ben ik geholpen en dit ga ik binnenkort eens proberen. hoop alleen dat ik dit op een vuurtje kan doen, eventueel met een kachel, maar die over lijkt me in preptijden niet zo handig als je niet in je huisje bent met alles erop en eraan. grtzz Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
samurai Geplaatst: 2 januari 2013 Delen Geplaatst: 2 januari 2013 @samurai Daar heb je helemaal gelijk in. Ik gebruik vaak een beetje honing of suiker om de gist een boost te geven. Even flink laten bubbelen voor je het verwerkt in het deeg en eigenlijk nooit problemen hey Cardhu, het gaat me niet om gelijk maar het is lullig als je als beginner de gist met zout mengt en een baksteen krijgt en je afvraagt wat je toch mis hebt gedaan ;-) Alles om mensen te helpen, als het de 1e keer goed gaat dan is het een stimulans om door te gaan.. Hele mooie aktie trouwens van je, het zal wel wat tijd en moeite hebben gekost dit allemaal hier te plempen ;-) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Cardhu Geplaatst: 2 januari 2013 Auteur Delen Geplaatst: 2 januari 2013 Hey @samurai! Oh, begrijp me absoluut niet verkeerd, ik ben juist heel blij dat je het zegt! Voor mij is het zo vanzelfsprekend dat ik er gewoon niet meer over nadenk. Dus super dat jij het wel even vermeld! Zo helpen we elkaar weer Het verzamelen van de vele recepten heeft inderdaad wat tijd gekost, maar ik ben blij dat ik hier anderen mee vooruit kan helpen Samen zijn we immers sterk. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast oliestel Geplaatst: 2 januari 2013 Delen Geplaatst: 2 januari 2013 nog een vraagje over de zout en gist, is het ook zo dat zout de werking van bakpoeder verminderd? en wanneer moet je de zout dan toevoegen? op het laatst tijdens het kneden? alvast bedankt! ( dit boekje heb ik ook, staan ook een hoop broodrecepten in: http://www.bol.com/nl/p/kook-ook-brood/1001004004987640/ ) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Davena Geplaatst: 2 januari 2013 Delen Geplaatst: 2 januari 2013 Preppers zijn meestal zuinig dus weggooien van oud brood is dan geen optie, hier dus een recept om met oud brood een broodtaart te maken. Er zijn ook meerdere andere variaties te vinden op het net http://www.mamas.nl/gezond-eten-2/recept-broodtaart-2/ Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
samurai Geplaatst: 2 januari 2013 Delen Geplaatst: 2 januari 2013 nog een vraagje over de zout en gist, is het ook zo dat zout de werking van bakpoeder verminderd? en wanneer moet je de zout dan toevoegen? op het laatst tijdens het kneden? alvast bedankt! ( dit boekje heb ik ook, staan ook een hoop broodrecepten in: http://www.bol.com/nl/p/kook-ook-brood/1001004004987640/ ) Bakpoeder is eigenlijk speciaal bedoeld om fijne soorten als cake te maken omdat er extra stoffen aan toegevoegd zijn specifiek om fijne cakes te maken. Dus ja alle rijsmiddelen buiten de zout houden. Je activeert meestal eerst de gist met warm water, ze zeggen vaak lauwwarm water maar dat is al afgekoeld als je begint dus extra warm water is goed hoor..water erbij en even activeren, te zien door de schuim of dergelijke. Je merkt het wel. Dan de bloem op plaat, cirkel erin, en gistpapje erbij..bloem bijvoegen tot papje, en dan zout op het bloem rondom strooien en bijvoegen geleidelijk. Gewoon zorgen dat de gist niet direkt met zout in aanraking komt..voor de rest is het beetje eigen methode vinden. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
samurai Geplaatst: 2 januari 2013 Delen Geplaatst: 2 januari 2013 Nog eventjes, gist en alle rijsmiddelen zijn gewoon levende wezens, alleen piepklein, denk jezelf zo in dat als je in een zoutton wordt gegooid en daar een week in ligt...niet echt gezond voor je, gist=bacterien.. En voor een goed brood, vooral goed laten rusten en rijzen en goed kneden.. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast oliestel Geplaatst: 3 januari 2013 Delen Geplaatst: 3 januari 2013 bakpoeder is toch: natriumcarbonaat met een zuur? bedankt voor de uitleg over het gist, Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Teumaat Geplaatst: 3 januari 2013 Delen Geplaatst: 3 januari 2013 Ik heb nu 2x geprobeerd brood te bakken, maar het resulteert telkens in een massieve klomp.. Uiteraard zorg ik ervoor dat ik het zout als laatste mee-kneed. Ik maak zelf ook wijn dus ik ken de werking en kwetsbaarheid van gist maar al te goed! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast oliestel Geplaatst: 3 januari 2013 Delen Geplaatst: 3 januari 2013 misschien een domme vraag, maar zou de gist dan "dood" kunnen zijn? mijn laatste brooddeeg heb ik zullen we maar zeggen goed mishandeld tijdens het kneden, ik las dat door GOED kneden er iets gebeurd met de gluten die zorgen dat het brood goed kan rijzen. dit brood was ook het luchtigste welke ik ooit gemaakt had. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Fluitketel Geplaatst: 3 januari 2013 Delen Geplaatst: 3 januari 2013 Misschien de perfectionist in mij maar er moet iets meer gist in denk ik, zo'n 7 a 8 gram gedroogde gist. Maar het belangrijkste waarom ik reageerde, je moet NOOIT de zout direkt bij alles doen, als zout in aanraking komt met gist stopt de werking van gist. Dus gist bij bloem doen en zout apart houden. Meer gist is niet altijd beter. Als je met de hand kneed. dan is 4 gram gedroogde gist echt voldoende. Gebruik je een broodbak machine dan is 7 gram nodig. Ik gebruik nu sinds een aantal weken maar 4 gram gedroogde gist of 8 gram verse gist. En het brood is echt super gerezen en lekker luchtig. Mijn recept is: 150 volkorenmeel 350 bloem 2 el suiker (basterd) 2 tl zout 4 gram gedroogde gist of 8 gram verse gist 275 ml warm water. Ik mik de bloem en het meel bij elkaar dan de suiker en het zout. dit vermeng is goed. Daarna de droge gist en het water. Als je zorgt dat het zout goed vermengt is met de rest voor je de gist toevoegd is er niks aan de hand. 1 uur laten rijzen op de verwarming. daarna weer kneden en in een ingevette broodvorm een half uur laten rijzen. ondertussen de over voor verwarmen op 200 graden. Het brood een 32 minuten laten bakken. Zorg dat er een bakje water in de oven erbij staat en maak het brood even vochtig voor het in de oven gaat. Dit recept is hier een gigantisch succes. Het grappige is dat zodra de verwarming een graad lager staat of het water is iets kouder of warmer dan smaakt het brood net weer anders. Temperatuur is een belangrijke factor in de smaak. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
samurai Geplaatst: 3 januari 2013 Delen Geplaatst: 3 januari 2013 misschien een domme vraag, maar zou de gist dan "dood" kunnen zijn? mijn laatste brooddeeg heb ik zullen we maar zeggen goed mishandeld tijdens het kneden, ik las dat door GOED kneden er iets gebeurd met de gluten die zorgen dat het brood goed kan rijzen. dit brood was ook het luchtigste welke ik ooit gemaakt had. Echte bakkersgist is altijd het beste maar niet overal te krijgen. Weet zo de naam niet nu maar er is wel een gist wat goed is. Zit in een blauw pakje gebruik ik nu. Ik heb vroeger ook wel eens goedkoper gist gebruikt die zakjes die altijd iedereen gebruikt. En dan kan het zijn dat het niet zo goed werkt. Dus het kan zijn dat je ander gist moet proberen..altijd wel handig proberen het een en ander. En wat iedereen zegt klopt voor ieder voor zich, het beste brood krijg je door je eigen kneedmethode en zelf experimenteren wat het beste is, of je een oven gebruikt of magnetron en welke temperatuur kan ook invloed hebben. Vooral als je DENKT dat de oven een bepaalde temperatuur heeft en deze te laag is dan kan het mis gaan. Al met al de les: zelf experimenteren tot je je eigen perfecte methode hebt. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.