Ga naar inhoud
GENEGEERD

The making of Palinka, ofwel zelf je drank stoken


Piroska

Aanbevolen berichten

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 76
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

Ik denk dat eiken schaafsel het beste is. Veel contactoppervlak en sneller resultaat.

Ook goed zelf te doen...

 

Daarna wel de drank zeven en bottelen.

Wellicht gewoon bottelen op eiken schaafsel...

Moet ik zlef ook eens proberen.

 

 

Driehart

 

 

Als je bottelt op schaafsel denk ik dat de smaak te penetrant wordt, wel leuk dit moet ik zeggen, lekker uitproberen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wij hebben hier zelf oude eiken vaten in de wijnkelder staan, en ook geen intratuin hier :p . OK dus maar een klein beetje schaafsel en dan regelmatig proeven, moet kunnen! (vooral dat proeven)

 

Dan zeven en bottelen neem ik aan?

 

Ik zou zeer zeker zeven voor het bottelen haha :D

 

Greener

Link naar reactie
Delen op andere sites

Schaafsel mag je niet gebruiken...moet echt een ''blok (je) '' eik zijn.

De tijd dat dat dit er in zit hangt af van hoe donker je dit zelf wilt.

Blokje wordt eerst heel goed gewassen daarna deels gebrand en weer gewassen. Dan drogen en danpas in de moonshine...

Dit is een traag proces dus verwacht niet dat je na een maand dokere shine hebt he...

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Tom maakt toch niet uit of je snippers gebruikt? lijkt me gewoon sneller , gaat dit te snel? de echte distileerders trekken hun wenkbrouwen op bij dit soort praktijken, maar tis maar voor de hobby. Hoeft geen wereld drank te worden.

 

@oblrien oude whisky vaten hebben dus al bijna alle hout smaken afgegeven aan de whisky, maar ik kan me wel voorstellen dat iets van de whisky en wijn/sherry smaak dan weer in je moonshine trekt

 

ik zou een vers stukje eiken proberen dan, een grote plank van snoeihout, een kant lekker verkolen en dan in je alkohol, de drank die in je plank trekt ben je wel kwijt op het laatst, dus misschien ook niet te groot stuk inderdaad

Link naar reactie
Delen op andere sites

Leuk Tom, daar dachten wij toevallig ook aan, een eikenblokje toevoegen en dan weg zetten, weet jij hoe lang dat dan moet om het lekker te maken?

 

Ik zelf gebruik chips van brouwmarkt. In mijn geval 5-30 gr/ 10 L. Minimaal 1 week max 2 maanden. Gewoon wekelijks proeven....

http://www.brouwmarkt.nl/eiken-chips-krullen-c-255_40_312.html

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 5 maanden later...

@Piroska @driehart

 

Tis ook erg leuk om zoiets te bouwen!!..

Ik ga hem van het weekend schoonstoken met azijn en water zodat alle viezigheid loskomt....

 

Wel heb ik nog een aantal vragen wat betreft het schoon houden van de ketel,telkens met azijn spoelen/koken of is spoelen met water en goed drogen na afloop voldoende ?.

 

Mvg grassie

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Piroska @driehart

 

Tis ook erg leuk om zoiets te bouwen!!..

Ik ga hem van het weekend schoonstoken met azijn en water zodat alle viezigheid loskomt....

Mvg grassie

 

 

Wel heb ik nog een aantal vragen wat betreft het schoon houden van de ketel,telkens met azijn spoelen/koken of is spoelen met water en goed drogen na afloop voldoende ?.

 

Ik doe er verder ook niets mee. Als je geregeld wat maakt dan is er niets aan de hand. Alleen even met water spoelen en gaan met die banaan.

Anders na lange tijd niet gebruik weer even een schoonmaakronde.

 

Driehart

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Piroska @driehart

 

Bedankt voor de reacties!.:D

 

Dan ga ik hetzelfde doen,leeg gieten en op laten drogen,mocht er wat aan de wanden blijven zitten dan even spoelen met water.

Ik begin simpel met een suiker vergisting,even wat ervaring opdoen.

 

Van een goede vriend vanmij (ex yugoslaaf) kreeg ik de tip om een potje voor de helft gevuld met water in een emmer te zetten en daar het distilaat in op te vangen.

Zijn uitleg is alsvolgt,methanol bind zich aan het water ethanol niet,alles wat over de rand van het potje in emmer valt is ethanol en dus drinkbaar.

Klinkt dit voor jullie bekend ?.

 

Mvg gras

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Piroska @driehart

 

Bedankt voor de reacties!.:D

 

Dan ga ik hetzelfde doen,leeg gieten en op laten drogen,mocht er wat aan de wanden blijven zitten dan even spoelen met water.

Ik begin simpel met een suiker vergisting,even wat ervaring opdoen.

 

Van een goede vriend vanmij (ex yugoslaaf) kreeg ik de tip om een potje voor de helft gevuld met water in een emmer te zetten en daar het distilaat in op te vangen.

Zijn uitleg is alsvolgt,methanol bind zich aan het water ethanol niet,alles wat over de rand van het potje in emmer valt is ethanol en dus drinkbaar.

Klinkt dit voor jullie bekend ?.

 

Mvg gras

 

Deze methode ken ik niet

 

Driehart

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Piroska @driehart

 

Bedankt voor de reacties!.:D

 

Dan ga ik hetzelfde doen,leeg gieten en op laten drogen,mocht er wat aan de wanden blijven zitten dan even spoelen met water.

Ik begin simpel met een suiker vergisting,even wat ervaring opdoen.

 

Van een goede vriend vanmij (ex yugoslaaf) kreeg ik de tip om een potje voor de helft gevuld met water in een emmer te zetten en daar het distilaat in op te vangen.

Zijn uitleg is alsvolgt,methanol bind zich aan het water ethanol niet,alles wat over de rand van het potje in emmer valt is ethanol en dus drinkbaar.

Klinkt dit voor jullie bekend ?.

 

Mvg gras

 

Zijn uitleg lijkt mij niet correct, beide zijn volledig oplosbaar in water: http://www.solubilityofthings.com/water/alcohols

 

Lijkt mij een niet werkende dus extreem gevaarlijke methode om methanol te vermijden

Link naar reactie
Delen op andere sites

Methanol is toch lichter?

Dan kan ik het me andersom nog wel voorstellen.

 

Lastig te scheiden die twee, helemaal in wateroplossing. Maar gelukkig valt het mee met de methanol bij thuisstokers aangezien het niet onstaat bij vergisting van suikers tot alcohol, maar door de enzymatische afbraak van pectines: http://kokenmetkanker.blogspot.nl/2009/01/zelf-distilleren-het-gevaar-van.html

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...