Raycoupe Geplaatst: 31 oktober 2013 Delen Geplaatst: 31 oktober 2013 Ik denk dat er genoeg "vrije" natuur is waar je e.e.a. kunt planten. Denk hier bijv. aan bramen. Dan kun je je eigen ruimte gebruiken voor de wat lastiger gewassen. Ik weet uit ervaring dat guerrilla tuinieren zo z'n eigen specifieke problemen met zich meebrengt. Maar zeker om erbij te doen. Mocht je ermee weg kunnen komen. Niet geschoten is altijd mis en 't kost voor iets als bramen weinig energie. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
sunnysuzanna Geplaatst: 31 oktober 2013 Delen Geplaatst: 31 oktober 2013 Ik lees hier ook wel eens berichtjes over vierkante meter tuintjes en aardappelen in bigbag's en auto banden.Nu is dat natuurlijk een leuke leerzame hobby maar met preppen heeft het natuurlijk weinig te maken,hooguit met het aanleren van bepaalde skill's. je kunt je het beste voorbereiden door je skills te ontwikkelen. Je kunt nooit een voorraad aanleggen om jaren en jaren jou en je gezin van voedsel te voorzien. Daarom is zelf voedsel verbouwen op welke manier dan ook, een belangrijk onderdeel van preppen. Als de SHTF dan heb je uiteindelijk, dus als de ergste crisis voorbij is, meer aan zelfvoorzienening dan aan voorraad, die toch altijd sneller op is dan je lief is. Het kan prima om op een heel klein stukje grond een zo groot mogelijke oogst te halen en dat is cruciaal voor stadbewoners. Tip in het algemeen (maar misschien is al gezegd want ik heb (nog) niet alle pagina's gelezen): * Voedselbos / Bostuin = een hoofdzakelijk zelf-onderhoudende vruchten- en groentetuin op ecologische basis, en in een natuurlijk model. Voordeel: véél minder onderhoud en werk en toch veel te oogsten, is zeer goed bestand tegen grote temperatuur of klimaatwisseling (veel regen / langdurige droogte) http://www.permacultuurnederland.org/permacultuurtk/bostuin2007.pdf (incl ontwerp) http://www.visionair.nl/politiek-en-maatschappij/nederland/de-eetbare-bostuin/ (incl filmpjes met rondleiding) * Permacultuur: Evenwichtig systeem dat de grond vruchtbaar houd ipv uitput, gebruikmakend van alle andere natuurlijke elementen zoals insecten, vogels. Geen gebruik van chemische meststoffen of pesticiden. Je hebt er minder werk van en je hebt er veel meer oogst van. website met o.a. -films/docu's over permacultuur -eetbare planten database -cursussen -voorbeelden -planten/zaden ruilen http://www.permacultuurnederland.org/index.php?id=48 korte cursus (pdf): http://www.permacultuurnederland.org/permacultuurtk/permacultuur7.3.pdf Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
sunnysuzanna Geplaatst: 31 oktober 2013 Delen Geplaatst: 31 oktober 2013 P.S. Zelfvoorziening is niet alleen met je eigen gezinnetje leven, maar meer als kleine gemeenschap samenwerken. Iedereen heeft zijn eigen talenten en draagt zo wat bij. Nog een leuke link met tuinontwerp: http://ttpermatuin.wordpress.com/the-design/ Hele jaar door oogsten: Met een dieptekas: http://www.de12ambachten.nl/tuinbouw.html (Er is al veel over al deze manieren van groenteteelt te vinden op dit forum.) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Piroska Geplaatst: 31 oktober 2013 Delen Geplaatst: 31 oktober 2013 Ik denk nog steeds dat het zo goed als onhaalbaar is. Stel dat je een optimale moestuin van duizenden m2 hebt, je een tovermiddel hebt tegen slakken en andere narigheid, de weergoden je altijd goed gezind zijn en je naast je 12-urige werkdag nog de moed en energie hebt om flink door te werken in je tuin. Per dag 8x2500 calorieën oogsten is echt een grote opgave. Zeker als je ook nog enige balans wilt brengen in de hoeveelheden eiwitten/vetten/koolhydraten en je dagelijkse dosis vitaminen en mineralen. De vraag is waarom je een 12-urige werkdag nodig hebt buitenshuis als je zelfvoorzienend wil leven. Wij hebben een tuin van 5000m2, de moestuin beslaat 100m2 met daarbuiten nog fruit en her en der nog mais, pompoenen, aardperen en nog wat spul verspreid door de tuin. Van de opbrengst kunnen we in principe het hele jaar door eten met 2 personen. Een deel van de tuin (2000m2) is uitgeleend aan een boer, de boer betaalt ons uit met stookhout of met mais en graan (hoeven we dat dus al niet meer te verbouwen) Onze tuin is onze " baan" dus er is geen 12-urige werkdag BUITEN de tuin. Die is dan ook niet nodig want er is haast geen geld nodig dus alle energie kan de moestuin in. De fruitbomen leveren voldoende fruit voor wijn en sterke drank (zelfgestookt) En dan heb ik het over slechts 1 perenboom, 1 kers en een rijtje vlieren voor dit doeleinde. Dit levert 30 liter sterke drank en 250 liter wijn op per jaar. Dan hebben we een plek waar we appels kunnen rapen (gratis) dit levert per jaar 100 liter cider en 15 liter brandewijn op. De drank kan verkocht/geruild voor andere zaken. In de tuin lopen 16 kippen voor eieren en vlees en in het voorjaar komen er 2 of 3 varkens bij voor vlees en verkoop. Als je zorgt dat je producten hebt om te ruilen of te verkopen HOEF je dus helemaal niet alles zelf te verbouwen maar ben je toch in alles voorzien en je hebt stukken minder grond nodig. Van ons land is er een stuk van 1000 m dat wij nauwelijks gebruiken (is kampeerterrein) en we hebben ca 1500m gras en siertuin dus als je die aftrekt van het totaal blijft er onder de streep 2500m2 over wat nuttig gebruikt wordt (inclusief het uitgeleende stuk) , en dat is voldoende voor ons 2-en ( en geloof mij, ik kook dagelijks voor 4 personen omdat mijn man zoveel eet) en dan hebben de helft van het jaar hordes met gasten die ook mee-eten. Ik weet vrijwel zeker dat je als je het goed aanpakt dat je met het dubbele, dus 4 a 5000m voor 8 man wel rond komt. (betreft het hier 8 volwassenen?? Want kinderen is wel een heel ander verhaal natuurlijk) Over de vitaminen en mineralen: reken er maar op dat dat nou juist het probleem niet is met een eigen moestuin, daar komt per stukje groente heel wat meer vrij dan wat je in de supermarkt koopt aan doorgekweekt, platgespoten kastroep. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
f150 Geplaatst: 31 oktober 2013 Auteur Delen Geplaatst: 31 oktober 2013 De vraag is waarom je een 12-urige werkdag nodig hebt buitenshuis als je zelfvoorzienend wil leven. Hi @Piroska leuk dat je reageert. Volgens mij ben je (met @Mrsjones en @niki) een van de weinigen die echt 365 dagen per jaar rondkomen van eigen kweek en teelt. Veel respect! Lange werkdagen doe ik mezelf aan; ik klaag daar niet over, integendeel. Vandaag de dag mag je blij zijn áls je werk hebt. Ik heb in Nederland bijna 35 m/v in dienst en er zullen weinig ondernemers zijn die niet als 'bestuurder-op-afstand' maar als betrokken leidinggevende zich er met 40 uur per week van af kunnen maken. Er liggen concrete plannen op korte termijn om landelijk te gaan wonen. Vandaag ben ik nog bij de gemeente geweest voor de wet- en regelgeving. De boomgaard die bij het perceel hoort heeft bv een archeologische status - daar mag feitelijk geen schop in de grond (als ik dat al zou willen). Ik verwacht ca. 2.500 meter te kunnen benutten als moestuin, en moeiteloos in de bijgebouwen grootschalig gebruik te kunnen maken van wateropslag en aquaponics. Tegen de tijd dat het uitgewerkt gaat worden, kom ik nog wel om goede raad vragen! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Piroska Geplaatst: 31 oktober 2013 Delen Geplaatst: 31 oktober 2013 Hi @Piroska leuk dat je reageert. Volgens mij ben je (met @Mrsjones en @niki) een van de weinigen die echt 365 dagen per jaar rondkomen van eigen kweek en teelt. Veel respect! Lange werkdagen doe ik mezelf aan; ik klaag daar niet over, integendeel. Vandaag de dag mag je blij zijn áls je werk hebt. Ik heb in Nederland bijna 35 m/v in dienst en er zullen weinig ondernemers zijn die niet als 'bestuurder-op-afstand' maar als betrokken leidinggevende zich er met 40 uur per week van af kunnen maken. Er liggen concrete plannen op korte termijn om landelijk te gaan wonen. Vandaag ben ik nog bij de gemeente geweest voor de wet- en regelgeving. De boomgaard die bij het perceel hoort heeft bv een archeologische status - daar mag feitelijk geen schop in de grond (als ik dat al zou willen). Ik verwacht ca. 2.500 meter te kunnen benutten als moestuin, en moeiteloos in de bijgebouwen grootschalig gebruik te kunnen maken van wateropslag en aquaponics. Tegen de tijd dat het uitgewerkt gaat worden, kom ik nog wel om goede raad vragen! Klinkt goed! Wij hebben ook in een overgangsfase gezeten hoor, in Nederland ons uit de naad werken en dan alle vrije momenten naar Hongarije om daar de boel op orde te krijgen. Dat is inderdaad geen makkelijke opgaaf. Maar als het tijdelijk is moet het wel lukken. ( ermz... duurde bij ons toch nog 7 jaar) Ik neem aan dat als je alles daar op orde zou hebben dat je dan niet meer 12 u per week blijft werken? en ja hoor, trek maar aan de bel Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Mrsjones Geplaatst: 7 november 2013 Delen Geplaatst: 7 november 2013 Ik denk nog steeds dat het zo goed als onhaalbaar is. Stel dat je een optimale moestuin van duizenden m2 hebt, je een tovermiddel hebt tegen slakken en andere narigheid, de weergoden je altijd goed gezind zijn en je naast je 12-urige werkdag nog de moed en energie hebt om flink door te werken in je tuin. Per dag 8x2500 calorieën oogsten is echt een grote opgave. Zeker als je ook nog enige balans wilt brengen in de hoeveelheden eiwitten/vetten/koolhydraten en je dagelijkse dosis vitaminen en mineralen. die hoeveelheid calorie met groenten word ook niet echt haalbaar. maar met wat dieren,bijen, vet produceren ed, dan is het wel mogelijk.je heb het over een groep van acht mensen, werken jullie allemal 12 uur per dag. 7 dagen per week? ik schat dat de tijd die ik nodig heb voor 6 man groenten ,ong 1 uur per dag is.kippen verzorgen is niet zo tijd rovend ,in 15 min heb je de eieren gerapt,de kippen water en voer gegeven,dat doe mijn dochter van 9.een keer per week uitmesten,dat is 1 uur hard werk.ik heb nu meer dan 50 kippen. in het begin is het een tijd investering, een boom planten doe je in een paar uren zonder graf machine, maar na een paar jaren begin de rendement en de tijd versus winst is dan erg gunstig.met fruit boom is dat nog sterker.plant, wacht, bemest en snooie ieder jaar na 4 jaar gem het je een antal kilo fruit, na een jaar of 15 kaap je je boom, je heb dan brandhout of je kun een tafel maken. met 4000 m2 kun je niet alles maar wel veel. een paar varken nemen niet zoveel ruimte, kippen en konijnen ook niet. aardappels in grote banden werk echt goed.geleide bomen en planten besparen grond. met een bak van ong 1 m2 heb je genoeg sla voor een gezin ,de hele jaar. je heb een bedrijf ,je weet dus dat een op bouw fase meer tijd vraag,zo ook landbouw. de indiaanen op mijn eiland zijn zeker niet meer dan 2 uur per dag bezig. zij hebben eten en een huis.ik ben juist vaak verbaast hoe makkelijk het is om van het land te leven . who dare win. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Mrsjones Geplaatst: 7 november 2013 Delen Geplaatst: 7 november 2013 Grappig dat je Spirulina noemt. enerzijds omdat ik een keer een topic hierover gestart heb als iets dat je zeker kunt/ moet preppen, anderzijds omdat spirulina een alg is en die kun je met geen mogelijkheid op je moestuin verbouwen, maar ik neem aan dat je dat niet bedoeld? Ik heb in het verleden wel eens soja boontjes op mijn moestuin gehad, echter zijn deze nogal gevoelig voor weersinvloeden. Wanneer de zomer te koel en te nat is, rotten ze spontaan weg. Als alternatief, meer passend in ons klimaat, kun je voor bruine bonen enz gaan. Hennep heb je idd gelijk, ook omdat die plant voor 1001 dingen bruikbaar is. Ik denk dat iedereen die een beetje serieus met een moestuin omgaat, het seizoen behoorlijk verlengt, door binnenshuis voor te zaaien en te voor te trekken, waardoor de produktie behoorlijk toeneemt. Met mais is het oppassen dat je de grond waar je op wil werken, niet meteen helemaal leegtrekt, voor de tijden erna. Mais heeft behoefte aan veel en goede bemesting. Voor eigen consumptie is trouwens alleen de suikermais echt geschikt, andere maissoorten worden verbouwd als veevoer. gewoon mais is te malen tot een meel waar je van alles kunt bakken ,liefs samen met een andere meel ,maar ook zo te eten , polenta, is een volks voedsel in heel latin america.trouwens een makkelijk manier om je grond voor te bereiden op mais,is een paar varken een paar weken goed laten vroeten. je grond is bemest en geploeg. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.