JohnVonSchutz Geplaatst: 24 maart 2013 Delen Geplaatst: 24 maart 2013 Ik heb vorige week bij de kringloop een mooi rooster met standaard gevonden om boven een vuur mee te koken. (foto zal ik morgen plaatsen.) Het plan is om deze of buiten te gebruiken of binnen met de openhaard. Ik was dus even aan het kijken wat de mogelijkheden waren totdat ik deze link tegen kwam. http://www.firepit-and-grilling-guru.com/fireplace-cooking.html Ik vond het al een goed idee maar nu vind ik het een nog beter idee. Ik denk wel dat het belangrijk is als je dit vaker doet wel je schoorsteen schoon te maken zodat er geen schoorsteenbrand kan onstaan. Ook lijkt het me geen goed idee om heel vet eten direct boven het vuur te plaatsen. Meer mensen een idee of tips hierover? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 24 maart 2013 Delen Geplaatst: 24 maart 2013 In m'n huis in Belgie had ik een hele grote openhaard. In de schuur vond ik vier staafjes metaal en een rooster, bleek perfect te passen in die haard. 'k Heb er heel wat biefstukken op klaar gemaakt, gewoon in de pan op het rooster of direct op 't rooster. Ook kun je een pan met pasta rechtstreeks tegen het vuur aanzetten. Juist het prutsen, terwijl je samen met een jonge dame op een kleedje voor de haard zit, is het leuke. Steeds goed opletten, pannetje verplaatsen als het te heet of te koud wordt, barbecueën in huis! Een aanrader! 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
12gauge Geplaatst: 24 maart 2013 Delen Geplaatst: 24 maart 2013 Dan heb je in een gemiddelde openhaard meer ruimte dan in een gesloten kachel dus dat is toch een behoorlijk pluspuntje voor de openhaard in een gesloten kachel heb je niet veel meer plek dan voor 2 blikken soep Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Rothbard Geplaatst: 24 maart 2013 Delen Geplaatst: 24 maart 2013 Open vuur is vreselijk inefficiënt met hout, zowel om mee te koken als je huis te verwarmen. Ik zou naar alternatieven kijken, bijvoorbeeld een rocket stove om te koken en een houtkachel om je huis te verwarmen, of een houtkachel waar je ook op kan koken. 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
SHTF Geplaatst: 24 maart 2013 Delen Geplaatst: 24 maart 2013 Open vuur is vreselijk inefficiënt met hout, zowel om mee te koken als je huis te verwarmen. Ik zou naar alternatieven kijken; bijvoorbeeld een rocket stove om te koken, en een houtkachel om je huis te verwarmen, of een houtkachel waar je ook op kan koken. 1 uurtje stoken en 24 uur warmte: ik moet er nog even voor sparen, maar op een dag staat deze pontificaal in mijn huiskamer Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
JohnVonSchutz Geplaatst: 24 maart 2013 Auteur Delen Geplaatst: 24 maart 2013 Ja, daar had ik ook wel eens aangedacht maar dat zie ik in de nabij toekomst niet gebeuren. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 24 maart 2013 Delen Geplaatst: 24 maart 2013 Ja, daar had ik ook wel eens aangedacht maar dat zie ik in de nabij toekomst niet gebeuren. Gewone houtkachel/houtfornuis is best te doen toch? Verbetering van je energie-verbruik en je kan er makkelijker op koken. Betaalbaar. Rookgas-afvoer heb je al. Massa kan je zelf makkelijk maken, i.p.v. dure speksteen gewoon leem of beton. In elke vorm en afwerking die je maar leuk vindt. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
JohnVonSchutz Geplaatst: 24 maart 2013 Auteur Delen Geplaatst: 24 maart 2013 hmm. 2 dingen. ik vind mijn openhaard erg gezellig. Het 2de is, als ik een houtkachel wil dan moet mijn openhaard eruit en dat wordt volgens mij best een verbouwinkje om dat allemaal netjes en aangesloten te krijgen. Of is zo iets makkelijk? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Rothbard Geplaatst: 24 maart 2013 Delen Geplaatst: 24 maart 2013 Je open haard kan gewoon blijven. Je kunt het zo aanpakken: Of iets dergelijks. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
JohnVonSchutz Geplaatst: 24 maart 2013 Auteur Delen Geplaatst: 24 maart 2013 Nou ik heb het muntje al opgegooid bij de vrouw. Maar dat wordt niks, maar bedankt jullie input Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 24 maart 2013 Delen Geplaatst: 24 maart 2013 Nou ik heb het muntje al opgegooid bij de vrouw. Maar dat wordt niks, maar bedankt jullie input Hehe. Mooie oplossing @Rothbard, zo kan je ook van je vlammen genieten. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Rothbard Geplaatst: 24 maart 2013 Delen Geplaatst: 24 maart 2013 Nou ik heb het muntje al opgegooid bij de vrouw. Maar dat wordt niks, maar bedankt jullie input Ach, je vrouw kan niet altijd thuis zijn... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
JohnVonSchutz Geplaatst: 24 maart 2013 Auteur Delen Geplaatst: 24 maart 2013 ach, je vrouw kan niet altijd thuis zijn... hahahahaha, Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Ronin Kogaratsu Geplaatst: 24 maart 2013 Delen Geplaatst: 24 maart 2013 Gewone houtkachel/houtfornuis is best te doen toch? Verbetering van je energie-verbruik en je kan er makkelijker op koken. Betaalbaar. Rookgas-afvoer heb je al. Massa kan je zelf makkelijk maken, i.p.v. dure speksteen gewoon leem of beton. In elke vorm en afwerking die je maar leuk vindt. Gewoon leem? dat is pokke duur volgens mij, ik heb net gezocht op leem stuc, maar dat is best prijzig nog Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 24 maart 2013 Delen Geplaatst: 24 maart 2013 Gewoon leem? dat is pokke duur volgens mij, ik heb net gezocht op leem stuc, maar dat is best prijzig nog Ja, leem is niet goedkoop inderdaad, raar genoeg, want het is klei. Maar leemstuc heeft een fijnere structuur, is gezeefd en verpoederd, soms gekleurd. Dat maakt het nog duurder. Als je het alleen als stuc zou gebruiken, heb je niet zoveel nodig, dus valt het wel weer mee. Het gaat om de massa. Warmte-opslag combineren met infrarood-straling van het gietijzer. Aan de achterkant van de kachel flink dik en aan de zijkant wat dunner. Leem is leuk, als het in je grond/tuin zit. Zeeland en Flevoland denk ik. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 24 maart 2013 Delen Geplaatst: 24 maart 2013 @Heksenboot: Leem zit hier in Drenthe op sommige plaatsen ook. Moet je wel een paar meter willen graven. Toen m'n ouders hun eigen huis gingen bouwen (eigen beheer en een hoop zelf doen, mbv bouwvakkers), zat op 3,5 meter leem. Of dat kwalitatief goed genoeg is voor een oven, geen idee, maar er moesten wel gaten doorheen geboord worden, voor drainage, voor de kelder onder het hele huis. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 25 maart 2013 Delen Geplaatst: 25 maart 2013 @Heksenboot: Leem zit hier in Drenthe op sommige plaatsen ook. Moet je wel een paar meter willen graven. Toen m'n ouders hun eigen huis gingen bouwen (eigen beheer en een hoop zelf doen, mbv bouwvakkers), zat op 3,5 meter leem. Of dat kwalitatief goed genoeg is voor een oven, geen idee, maar er moesten wel gaten doorheen geboord worden, voor drainage, voor de kelder onder het hele huis. Ja, Nederland heeft veel variatie in de grond. Beton is de makkelijkste manier om een gietijzeren kachel van een massa te voorzien. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Davena Geplaatst: 25 maart 2013 Delen Geplaatst: 25 maart 2013 Ik vond het al een goed idee maar nu vind ik het een nog beter idee. Ik denk wel dat het belangrijk is als je dit vaker doet wel je schoorsteen schoon te maken zodat er geen schoorsteenbrand kan onstaan. Ook lijkt het me geen goed idee om heel vet eten direct boven het vuur te plaatsen. Meer mensen een idee of tips hierover? Was gisteren net op TV, n.a.v. een schoorsteenbrand door de felle wind. Daar waarschuwde een brandweerman voor het verbranden van allerlei andere dingen dan hout: de binnenkant van de schoorsteen wordt daardoor sneller vuil, met meer risico op brand inderdaad. Ik kan me voorstellen dat je door het koken/bakken in de open haard een soort 'vettige' aanslag krijgt aan de binnenkant (voel maar eens aan de onderkant van je afzuigkap, en die kun je zelf eenvoudig reinigen). Zelf had ik ook al gedacht aan een dergelijk rooster http://www.barbecook.nl/nl/products/accessoires-detail.asp?groep=6&id=9836, maar ik wil hem alleen gaan gebruiken in geval van een SHTF. (hopelijk dus een kortdurende). Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
prepass Geplaatst: 25 maart 2013 Delen Geplaatst: 25 maart 2013 Was gisteren net op TV, n.a.v. een schoorsteenbrand door de felle wind. Daar waarschuwde een brandweerman voor het verbranden van allerlei andere dingen dan hout: de binnenkant van de schoorsteen wordt daardoor sneller vuil, met meer risico op brand inderdaad. Ik kan me voorstellen dat je door het koken/bakken in de open haard een soort 'vettige' aanslag krijgt aan de binnenkant (voel maar eens aan de onderkant van je afzuigkap, en die kun je zelf eenvoudig reinigen). Zelf had ik ook al gedacht aan een dergelijk rooster http://www.barbecook.nl/nl/products/accessoires-detail.asp?groep=6&id=9836, maar ik wil hem alleen gaan gebruiken in geval van een SHTF. (hopelijk dus een kortdurende). Wat zou dit rooster dan beter zijn tov een reguliere BBQ? Het voorkomt ook geen vetaanslag in je schoorsteen. Je kan ook met (bak)stenen en een eenvoudig rooster het eea voor elkaar krijgen. En..........wat als het een langdurende SHTF is? Waarom zou je niet meteen een betere oplossing kiezen? Een kleine houtkachel bijvoorbeeld? Volgens mij is er recent zelfs een portable houtkacheltje te koop. Frontier stove heet ie geloof ik? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 25 maart 2013 Delen Geplaatst: 25 maart 2013 Was gisteren net op TV, n.a.v. een schoorsteenbrand door de felle wind. Daar waarschuwde een brandweerman voor het verbranden van allerlei andere dingen dan hout: de binnenkant van de schoorsteen wordt daardoor sneller vuil, met meer risico op brand inderdaad. Ik kan me voorstellen dat je door het koken/bakken in de open haard een soort 'vettige' aanslag krijgt aan de binnenkant (voel maar eens aan de onderkant van je afzuigkap, en die kun je zelf eenvoudig reinigen). Zelf had ik ook al gedacht aan een dergelijk rooster http://www.barbecook.nl/nl/products/accessoires-detail.asp?groep=6&id=9836, maar ik wil hem alleen gaan gebruiken in geval van een SHTF. (hopelijk dus een kortdurende). Het grootste deel van het vet verbrand inzet open vuur zoals bij een BBQ wat mee ver dampt is klein . Het rook kanaal van een open haard is meestal iets groter dan van een kachel . Dus met een jaarlijkse poets beurt ga je geen proberen krijgen . Ik geloof dat dat nu ook wettelijke is één jaarlijkse poets beurt Geert Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Davena Geplaatst: 25 maart 2013 Delen Geplaatst: 25 maart 2013 Wat zou dit rooster dan beter zijn tov een reguliere BBQ? Het voorkomt ook geen vetaanslag in je schoorsteen. Je kan ook met (bak)stenen en een eenvoudig rooster het eea voor elkaar krijgen. En..........wat als het een langdurende SHTF is? Waarom zou je niet meteen een betere oplossing kiezen? Een kleine houtkachel bijvoorbeeld? Volgens mij is er recent zelfs een portable houtkacheltje te koop. Frontier stove heet ie geloof ik? Het is niet specifiek beter dan een reguliere BBQ, @JohnVonSchutz vroeg naar een reactie op het gebruik van een rooster in een open haard. Ik bedoelde juist ook dat je hiermee een vetaanslag krijgt. Zelf heb ik al een rocketstove, maar die kun je niet binnen gebruiken. Wanneer het gewoon veilig is om buiten te koken dan zal ik dat dus ook daarmee gaan doen. Maar dit extra bbq haardrooster is alleen voor nood, wanneer we maar beter niet naar buiten kunnen. Bij een langdurige SHTF heb ik ook nog wel gasflesjes en een campingfornuisje. Het is gewoon EN-EN voor de zekerheid. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
prepass Geplaatst: 25 maart 2013 Delen Geplaatst: 25 maart 2013 @Mrs.Lotte , je weet dat die kleine gasflesjes (prik busje bedoel je?) erg duur zijn, en dat een 5 of 10Kg gasfles goedkoper is? Een kookstel dat hierop kan werken haal je voor 10-30euro zo van marktplaats. Oja, aan allen: hongerige mensen ruiken gekookt/gebakken eten op grote afstanden. Hou hier ook rekening mee als de SHTF wat langer duurt dan een week oid en de pl@uris begint langzaamaan uit te breken door bijvoorbeeld voedsel gebrek......... Het koken/bakken met "lekker veel kruiden" is dan zeker een heroverweging waard..... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
JohnVonSchutz Geplaatst: 25 maart 2013 Auteur Delen Geplaatst: 25 maart 2013 Het is niet specifiek beter dan een reguliere BBQ, @JohnVonSchutz vroeg naar een reactie op het gebruik van een rooster in een open haard. Ik bedoelde juist ook dat je hiermee een vetaanslag krijgt. Zelf heb ik al een rocketstove, maar die kun je niet binnen gebruiken. Wanneer het gewoon veilig is om buiten te koken dan zal ik dat dus ook daarmee gaan doen. Maar dit extra bbq haardrooster is alleen voor nood, wanneer we maar beter niet naar buiten kunnen. Bij een langdurige SHTF heb ik ook nog wel gasflesjes en een campingfornuisje. Het is gewoon EN-EN voor de zekerheid. Klopt helemaal Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.