vheeswijk Geplaatst: 10 april 2013 Auteur Delen Geplaatst: 10 april 2013 Op een of andere manier begin jij ook steeds te bruisen @vheeswijk en kristalliseer je weer een fantastische post die van het forum af knalt. Even technisch: als je dus alles x 10 opschaalt, heb je gelijk een flinke hoeveelheid en heb je geen super-nauwkeurige weegschaal nodig. Toch? Procedure 1 wordt dan 200 ml water met 53 citroenzuur en 24 gram basisch magnesiumcarbonaat. Met een grammen-weegschaal, zoals een briefweger wel te doen toch? Inderdaad! @Heksenboot . Dat kan als de weegschaal op 1 gram nauwkeurig werkt. Uiteraard kun je dat niet meer in het schaaltje boven een waxinelichtje doen. Het kan dan worden gedaan in een roestvrij-stalen pannetje (géén aluminium), mits je zorgt dat het voorzichtig op het fornuis boven de kleinste stand, met een warmte-verdeler (zo'n metalen gaas constructie) zo gelijkmatig mogelijk kan worden verwarmd om "aanbranden" tegen te gaan. Ik heb deze kleine schaal voor de bereidingen gekozen voor de ontwikkeling van deze recepturen. Driekwart van mijn magnesiumhydroxycarbonaat is reeds verdwenen in het riool voordat ik de goede procedures voor het maken van deze preparaten te pakken had. Die kleine schaal is voor de gemiddelde prepper gemakkelijk te doen, het kán gewoon niet misgaan, en als het lukt zal hij/zij al gauw overgaan op een veel grotere schaal, want het stelt technisch echt niet veel voor. Mijn vrouw en ik zijn nu al reeds overgegaan op het calcium-magnesium combipreparaat. De nu overbodige "theelichtjes" met schaaltje van de ACTION (1 euro) kunnen ook worden gebruikt voor het opdienen van warme dipsausjes . Wolf Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 10 april 2013 Delen Geplaatst: 10 april 2013 Aha, goed dat je dat erbij zegt @vheeswijk, van dat pannetje. De heksenwinkel krijgt het druk. Nogmaals bedankt. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
vheeswijk Geplaatst: 12 april 2013 Auteur Delen Geplaatst: 12 april 2013 Er zijn nogal wat preppers, heb ik begrepen, die de beschikking hebben over een moestuin met het oogmerk self-sufficiënt te zijn als de SHTF. Niet alleen voor hun calorieën-behoefte maar vooral ook voor vitaminen en mineralen die hun oogsten kunnen verschaffen. Deze posting gaat met name over de mineralen Calcium (Ca), Magnesium (Mg) en Kalium (K). Bulk-meststoffen voor de landbouw zijn gericht op vooral stikstof- (N) en fosfor- (P) bemesting en missen vaak mineralen zoals Magnesium en Kalium. Ze missen zéker micronutriënten zoals Koper (Cu), Mangaan (Mn), Zink (Zn), Seleen (Se), Zwavel (S), etc.. Zie het document "Schaarste van micronutriënten in bodem, voedsel en minerale voorraden". Het ligt voor de hand dat mensen met een moestuin eerder aan een suppletie van de bodem zullen denken dan aan farmaceutische formuleringen voor hunzelf die in dit draadje zijn beschreven. De moestuin geeft immers deze mineralen weer aan ons terug samen met voedingsstoffen en vitaminen. De planten worden gezonder, groeien beter, geven grotere oogsten en geven ons de mineralen terug in een cocktail, zeg maar combi-preparaat, dat véél gevariëerder is dan we ooit zelf kunnen maken (dit draadje). Een voorbeeld: Magnesium is één van de mineralen die we het meest tekort komen. Dit omdat de bodem van de groente- en fruit- teeld door gebruik van kunstmest het element magnesium in de meeste gevallen mist. De bodem waarop we telen is gewoon uitgeput. Wortelen bevatten nog maar 25% magnesium t.o.v. de waarde gemeten in 1985. Deze trend zet zich nóg verder door. Dit geldt zéker voor micro-nutriënten . Hoe heeft het dan zo ver kunnen komen? Plantaardige producten worden altijd op gewicht verkocht. Een tomaat als een waterhoofd (Dld: Wassertomate) levert meer euro's op dan zijn natuurlijker lichtere kleinere broer die bovendien meer in huis heeft. Het zijn vooral commerciële krachten en motieven die ons voedsel verarmen. De prepper bezit altijd een te kleine moestuin, als hij/zij er al een heeft, maar heeft wél de unieke mogelijkheid een regime te volgen waarvan hij/zij én de planten er veel beter van worden. Een oorzaak waarom het in de moderne landbouw zo verschrikkelijk mis gaat is, omdat we in tegenstelling tot de "primitieve" mens verzuimen de natuur de spullen (bouwstoffen) weer terug te geven. Een indianen-stam hangt een stuk vlees dat hij geschoten heeft in een boom als een dankbaar offer aan de Moeder Natuur. Een andere indianenstam offert zelfs zichzelf aan de Natuur door hun doden in een boom op te baren waar deze wordt opgegeten door arenden en gieren. De "primitieve" indiaan heeft nooit gehoord van Mg, Ca, P, Zn, etc., maar wist wel hoe je deze nutriënten moest recyclen. Teruggeven van de Materie aan de "Mater Naturalis", de Moedergodin, de steeds weer barende Gaya. De hierboven genoemde bomen zijn trouwens een krachtig symbool van het moeder-archetype van de anaytisch psycholoog/psychiater Carl Gustav Jung. Google: Moederarchetype. Dit even terzijde. Kalium Als we de moestuin "vruchtbaarder" willen maken door Kalium, dan "offeren" we materialen als bananenschillen, residuen van houtvuren (hier en daar) , en zelfs graniet-stof (slijp-, zaagstof) dat we kunnen halen van graniet-verwerkende ondernemingen (keukenbladen, grafzerken, etc.) De laatste stof is een "slow-release" materiaal dat Kalium, maar ook de zeldzame micro-nutriënten in de loop van jaren (!) afgeeft. De moeder Natuur verwacht van ons niet eens zulke grote "offers". Hardwood ashes are a popular “home-made” source of potassium. http://www.todayshomeowner.com/organic-sources-of-potassium-for-your-lawn-or-garden/ Over een nood-suppletie van Kalium (Potas, kampvuur-residu) uit de Natuur heb ik al eerder gepost. Calcium en fosfor Als u geen kippen heeft dan zijn eischalen een goede bron van calcium en fosfor (P, als calcium fosfaat). De lege schalen gooit u nu niet meer weg maar legt deze op een mierenhoop. De mieren eten alle restjes eiwit-velletjes op en en schone schalen slaat u fijn met de schop en verstrooit de schalen in uw moestuin. U kunt ook het calcium onsluiten uit uw kippenei-schalen en het gevormde calcium-acetaat oplossen in een gieter water en gieten in uw moestuin. Het fosfaat gaat dan grotendeels verloren. Als u zelf kippen heeft dan denk ik dat het doelmatiger is om de fijngestampte schalen te verwerken in kippenvoer. Teruggeven aan de kippen dus. Magnesium: Voor het behandelen van magnesium-deficièntie (bleke bladeren) kunt u natuurlijk een pot magnesiumsulfaat kopen. Een goed alternatief om mee te beginnen is om groen-afval (groen = Mg in chlorofyl) niet meer weg te gooien. U kunt groen-afval uiteraard composteren, maar laten drogen en/of verbranden is allemaal prima voor een magnesium-suppletie. Merk op dat magnesium vooral in groene bladeren zit en Kalium overwegend in houten stengels en stammen. Iedereen die de beschikking heeft over een moestuin kan deze principes implementeren. De lijst van andere nuttige nutriënten en bodemverbeteraars is lang maar iedereen die gegrepen is door deze info moet nu middels het web zelf nuttige info kunnen vinden en kan zelf een draadje starten in de sectie tuinieren (ik heb zelf nog geen moestuin). Happy prepping, @vheeswijk (chemicus) 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
techie Geplaatst: 12 april 2013 Delen Geplaatst: 12 april 2013 Mooie aanvulling voor mensen die interesse hebben voor permacultuur. Mineraalbehoud is daarbij essentieel. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 12 april 2013 Delen Geplaatst: 12 april 2013 Thanx man, @vheeswijk. Leuk verhaal ook over Moedergodin. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Geplaatst: 13 april 2013 Delen Geplaatst: 13 april 2013 @vheeswijk Veel dank weer voor de nieuwe posts! Nog wel even een vraag over de combi-preparaten. Ik wist van de duo's Ca-Mg en Ka-Mg, maar als ik deze twee duo's gebruik, krijg ik toch dubbel magnesium binnen en dus naar verhouding weer te weinig kalium, calcium? Of zie ik nu iets over t hoofd? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Bunkerprepper Geplaatst: 13 april 2013 Delen Geplaatst: 13 april 2013 Er zijn nogal wat preppers, heb ik begrepen, die de beschikking hebben over een moestuin met het oogmerk self-sufficiënt te zijn als de SHTF. Niet alleen voor hun calorieën-behoefte maar vooral ook voor vitaminen en mineralen die hun oogsten kunnen verschaffen. Deze posting gaat met name over de mineralen Calcium (Ca), Magnesium (Mg) en Kalium (K). Bulk-meststoffen voor de landbouw zijn gericht op vooral stikstof- (N) en fosfor- (P) bemesting en missen vaak mineralen zoals Magnesium en Kalium. Ze missen zéker micronutriënten zoals Koper (Cu), Mangaan (Mn), Zink (Zn), Seleen (Se), Zwavel (S), etc.. Zie het document "Schaarste van micronutriënten in bodem, voedsel en minerale voorraden". Het ligt voor de hand dat mensen met een moestuin eerder aan een suppletie van de bodem zullen denken dan aan farmaceutische formuleringen voor hunzelf die in dit draadje zijn beschreven. De moestuin geeft immers deze mineralen weer aan ons terug samen met voedingsstoffen en vitaminen. De planten worden gezonder, groeien beter, geven grotere oogsten en geven ons de mineralen terug in een cocktail, zeg maar combi-preparaat, dat véél gevariëerder is dan we ooit zelf kunnen maken (dit draadje). Een voorbeeld: Magnesium is één van de mineralen die we het meest tekort komen. Dit omdat de bodem van de groente- en fruit- teeld door gebruik van kunstmest het element magnesium in de meeste gevallen mist. De bodem waarop we telen is gewoon uitgeput. Wortelen bevatten nog maar 25% magnesium t.o.v. de waarde gemeten in 1985. Deze trend zet zich nóg verder door. Dit geldt zéker voor micro-nutriënten . Hoe heeft het dan zo ver kunnen komen? Plantaardige producten worden altijd op gewicht verkocht. Een tomaat als een waterhoofd (Dld: Wassertomate) levert meer euro's op dan zijn natuurlijker lichtere kleinere broer die bovendien meer in huis heeft. Het zijn vooral commerciële krachten en motieven die ons voedsel verarmen. De prepper bezit altijd een te kleine moestuin, als hij/zij er al een heeft, maar heeft wél de unieke mogelijkheid een regime te volgen waarvan hij/zij én de planten er veel beter van worden. Een oorzaak waarom het in de moderne landbouw zo verschrikkelijk mis gaat is, omdat we in tegenstelling tot de "primitieve" mens verzuimen de natuur de spullen (bouwstoffen) weer terug te geven. Een indianen-stam hangt een stuk vlees dat hij geschoten heeft in een boom als een dankbaar offer aan de Moeder Natuur. Een andere indianenstam offert zelfs zichzelf aan de Natuur door hun doden in een boom op te baren waar deze wordt opgegeten door arenden en gieren. De "primitieve" indiaan heeft nooit gehoord van Mg, Ca, P, Zn, etc., maar wist wel hoe je deze nutriënten moest recyclen. Teruggeven van de Materie aan de "Mater Naturalis", de Moedergodin, de steeds weer barende Gaya. De hierboven genoemde bomen zijn trouwens een krachtig symbool van het moeder-archetype van de anaytisch psycholoog/psychiater Carl Gustav Jung. Google: Moederarchetype. Dit even terzijde. Kalium Als we de moestuin "vruchtbaarder" willen maken door Kalium, dan "offeren" we materialen als bananenschillen, residuen van houtvuren (hier en daar) , en zelfs graniet-stof (slijp-, zaagstof) dat we kunnen halen van graniet-verwerkende ondernemingen (keukenbladen, grafzerken, etc.) De laatste stof is een "slow-release" materiaal dat Kalium, maar ook de zeldzame micro-nutriënten in de loop van jaren (!) afgeeft. De moeder Natuur verwacht van ons niet eens zulke grote "offers". Hardwood ashes are a popular home-made source of potassium. http://www.todayshomeowner.com/organic-sources-of-potassium-for-your-lawn-or-garden/ Over een nood-suppletie van Kalium (Potas, kampvuur-residu) uit de Natuur heb ik al eerder gepost. Calcium en fosfor Als u geen kippen heeft dan zijn eischalen een goede bron van calcium en fosfor (P, als calcium fosfaat). De lege schalen gooit u nu niet meer weg maar legt deze op een mierenhoop. De mieren eten alle restjes eiwit-velletjes op en en schone schalen slaat u fijn met de schop en verstrooit de schalen in uw moestuin. U kunt ook het calcium onsluiten uit uw kippenei-schalen en het gevormde calcium-acetaat oplossen in een gieter water en gieten in uw moestuin. Het fosfaat gaat dan grotendeels verloren. Als u zelf kippen heeft dan denk ik dat het doelmatiger is om de fijngestampte schalen te verwerken in kippenvoer. Teruggeven aan de kippen dus. Magnesium: Voor het behandelen van magnesium-deficièntie (bleke bladeren) kunt u natuurlijk een pot magnesiumsulfaat kopen. Een goed alternatief om mee te beginnen is om groen-afval (groen = Mg in chlorofyl) niet meer weg te gooien. U kunt groen-afval uiteraard composteren, maar laten drogen en/of verbranden is allemaal prima voor een magnesium-suppletie. Merk op dat magnesium vooral in groene bladeren zit en Kalium overwegend in houten stengels en stammen. Iedereen die de beschikking heeft over een moestuin kan deze principes implementeren. De lijst van andere nuttige nutriënten en bodemverbeteraars is lang maar iedereen die gegrepen is door deze info moet nu middels het web zelf nuttige info kunnen vinden en kan zelf een draadje starten in de sectie tuinieren (ik heb zelf nog geen moestuin). Happy prepping, @vheeswijk (chemicus) Dank voor je zeer nuttige post! Bunkerprepper Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
vheeswijk Geplaatst: 13 april 2013 Auteur Delen Geplaatst: 13 april 2013 @vheeswijk Veel dank weer voor de nieuwe posts! Nog wel even een vraag over de combi-preparaten. Ik wist van de duo's Ca-Mg en Ka-Mg, maar als ik deze twee duo's gebruik, krijg ik toch dubbel magnesium binnen en dus naar verhouding weer te weinig kalium, calcium? Of zie ik nu iets over t hoofd? Voor Calcium suppletie of voor Magnesium suppletie gebruike men gewoon het Ca-Mg-Combipreparaat welke ook het gemakkelijkste is te maken op grotere schaal. Het K-Mg-combipreparaat is in de eerste plaats een middel voor Kalium-suppletie, het aandeel Mg hierin moet de opname van K "assisteren". Kalium-suppletie zal, zoals eerder geargumenteerd, niet snel optreden WTSHTF, Een K-Mg suppletie wordt kuur-gewijs hoofdzakelijk toegepast, na hevige buikloop/overgeven/diarree, als electrolietverlies accuut kan zijn. Eigenlijk moet je daarbij ook wat keukenzout (NaCl) en glucose bijnemen. De K-Mg-suppltie is wat moeilijker te maken (kristalliseert veel langzamer). Mik dus vooral op het Ca-Mg-combipreparaat voor het "onderhoud". Wolf 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
vheeswijk Geplaatst: 13 april 2013 Auteur Delen Geplaatst: 13 april 2013 De witte as gevonden op meestal een verkoolde ondergrond bestaat uit het zogenaamde "Potash" of "Potas". Hiervan is afgeleid de Engelse naam Potassium (= Nederlands: Kalium). Dit witte poeder is overwegend kaliumcarbonaat (K2CO3) met nog wat andere belangrijke mineralen. U schraapt wat van dit witte spul met uw survival mes of multitool in een borrelglaasje en voegt een paar ml water toe. Daarna voegt u een mespuntje citroenzuur toe (toch al aanwezig in een ingesmolten rietje). Als het mengsel gaat bruisen of schuimen, dan weet u dat u héél goed spul heeft. Dit opdrinken, eventueel via een rietje waar u aan het einde een klein propje watten heeft gemonteerd om te filtreren. De aanwezigheid echter van wat houtskool of verkoolde resten in het "medicijn" is alleen maar gunstig. Vooral als u ook veel moet braken. In de bovenstaande posting over Kalium-suppletie wordt een klein filtertje beschreven gemaakt van een rietje met een plukje watten erin. Wist u dat de wattenstaafjes die u overal koopt hol zijn? U knipt één einde van zo'n wattenstaafje af en u heeft een héél goed waterfiltertje waardoor u kleine hoeveelheden van een troebele vloeistof, zoals boven beschreven, kunt filtreren. Misschien brengt u dat zelfs op andere ideeën. 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
All D. Survivalist Geplaatst: 14 april 2013 Delen Geplaatst: 14 april 2013 Uiteraard kun je goede calcium-tabletten kopen, maar deze zijn duur. De goedkope tabletten bevatten gewoon kalk of krijt en het calcium daaruit is slecht resorbeerbaar. Als op het etiket alleen "Calcium" staat zonder de volledige naam als citraat-, ascorbaat-, gluconaat-, etc., dan is het echt rommel. Het hier gepubliceerde middel calciumcitraat heeft een hoge biologische beschikbaarheid, d.w.z. wordt zéér goed opgenomen. Je kunt hierop googlelen. Let dus op het etiket! Het "calcium" MOET een "achternaam" hebben. De orale bioavailability is inderdaad hoger voor citraat dan voor carbonaat maar het verschil is niet van die grootte dat je daarom zelf moet gaan calcium citraat maken. Neem gewoon een klein beetje meer carbonaat. The increment in urinary calcium (during the second 2 hr) following calcium citrate load (0.5 g calcium) was 0.104 ± 0.096 mg/dl glomerular filtrate (GF), which was higher than that of 0.091 ± 0.068 mg/dl GF obtained from 2.0 g calcium as calcium carbonate. Fractional calcium absorption from calcium citrate of 0.402 ± 0.067 was significantly higher than that of 0.314 ± 0.100 obtained from calcium carbonate. Harvey JA et al. (1988). Dose dependency of calcium absorption: A comparison of calcium carbonate and calcium citrate. J Bone Mineral Res 3(3): 253-258. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
vheeswijk Geplaatst: 14 april 2013 Auteur Delen Geplaatst: 14 april 2013 De orale bioavailability is inderdaad hoger voor citraat dan voor carbonaat maar het verschil is niet van die grootte dat je daarom zelf moet gaan calcium citraat maken. Neem gewoon een klein beetje meer carbonaat. Je kunt ook het carbonaat innemen met wat citroenzuur in water. Je kan dan wel gaan "boeren" (CO2), maar dat kan nauwelijks een bezwaar zijn. Er wordt dan het citraat gevormd. Er wordt overigens wel aangeraden om calcium samen met magnesium in te nemen. Wolf Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
All D. Survivalist Geplaatst: 14 april 2013 Delen Geplaatst: 14 april 2013 Urban prepper: Prep 1 suppletie pot kalium tabletten (250 mg) Prep gedroogde gist. Prep citroenzuur (ook in dichtgesmolten rietje). Prep dunne bleek en ascorbinezuur Prep goed waterfilter. @vheeswijk (huischemicus) Gewoon dieetzout kopen maar opletten dat het voor 100% uit kaliumchloride bestaat (meestal is het een mengsel van kalium- met natriumchloride). Ik koop altijd 100% kaliumchloride in de biowinkel. Je kunt het ook puur in bulk online kopen. Er is bijvoorbeeld een brouwwinkel waar je online een hele kilo kaliumchloride voor voedingsdoeleinden kunt kopen voor amper 9.06 euro. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
vheeswijk Geplaatst: 18 april 2013 Auteur Delen Geplaatst: 18 april 2013 In een eerdere posting is gebleken dat een bereiding van een Magnesiumcitraat suppletie uit Magnesiumsulfaat toch te moeilijk bleek voor de gemiddelde prepper. De bereiding van een Kalium-Magnesium-Combipreparaat uit magnesiumsulfaat is echter een groot succes. Magnesiumsulfaat is zeer goedkoop en u kunt het ook gebruiken voor de bemesting (magnesium-suppletie) van uw moestuin, google: magnesium meststof. K-Mg-combipreparaten Deze combipreparaten zijn voornamelijk bedoeld als Kalium-suppletie vooral als er sprake is van water en electroliet-verlies door hevige diarree. Voor de behandeling van Calcium en/of Magnesiumtekorten kan men beter grijpen naar een Calcium-Magnesium combipreparaat. Hieronder volgen 2 procedures voor het maken van dit K-Mg-Combipreparaat (in blauw font). Kalium Magnesium Suppletie (Combipreparaat) Kalium Magnesium Suppletie (als bruispoeder) Kalium Magnesium Suppletie (Combipreparaat) In 20 ml water in een ondiep schaaltje worden Magnesiumsulfaat (MgSO4.7H2O, 9,9 gram) en citroenzuur (5,6 gram) opgelost met verwarming (waxinelichtje) in een opstelling als eerder beschreven. Aan de verkregen heldere oplossing wordt Kaliumcarbonaat (K2CO3, 5,6 gram) portiegewijs en met roeren toegevoegd. Het verkregen mengsel langzaam indampen tot er een brei ontstaat. Deze brei regelmatig omspatelen en verder indampen tot droog. De droge koek fijnmaken in een mortier en in een potje doen. Opbrengst: ca. 14 gram; K 15%, Mg 7%. Als Kalium-suppletie: 1/2 afgestreken theeleper per dag. Bij electrolyt-verlies door diarree samen met wat glucose/honing en keukenzout 1 afgestreken thelepel per dag. Kalium Magnesium Suppletie (Combipreparaat-bruispoeder). Kristallijn Magnesiumsulfaat (MgSO4.7H2O, 4,9 gram) wordt op een schaaltje verwarmd (minstens een uur en regelmatig omspatelen). Het meeste kristalwater (7 H2O) is dan uit het preparaat verwijderd. Deze procedure wordt herhaald met Citroenzuur (4,2 gram voorzichtig 0,5 uur verwarmen en regelmatig omspatelen). De fijngemaakte poeders worden samen in een schaaltje of mortier gebracht met een flinke mespunt Kurkuma (Curcuma, geelwortelpoeder) en gemengd tot een egale kleur (zonder witte spikkels en gele strepen) wordt verkregen. Voeg Kaliumcarbonaat (2,8 gram) en weer een flinke mespunt Kurkuma aan het mengsel en meng/maal wederom tot een poeder met een egale lichtgele achtergrondkleur wordt verkregen. Droog en goed gesloten bewaren. Dosis 1 x daags afgestreken theelepel in een half gevuld borrelglaasje met water. Roeren tot het bruisen is afgelopen. Dosering als hierboven. In de hierboven beschreven procedure wordt geel-wortel poeder (Kurkuma, Curcuma) gebruikt bij het fijnmaken en mengen van de poeders. Dit is een ouderwetse apothekers-truc om te zien of de verkregen mengpoeders wel fijn genoeg en goed gemengd zijn. Het poeder moet egaal zijn zónder donker-gele strepen en witte spikkels. Geelwortel (Kurkuma) wordt hier gebruikt als een hulpmiddel bij de bereiding van het bruispoeder. Het wordt gebruikt om voedingsmiddelen geel te kleuren en heeft zelfs een E-nummer (E-100), maar het is een specerij met heel bijzondere eigenschappen en daar gaat de volgende posting over. @vheeswijk (huischemicus) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
vheeswijk Geplaatst: 18 april 2013 Auteur Delen Geplaatst: 18 april 2013 In de bovenstaande posting wordt geelwortelpoeder gebruikt als een hulpmiddel bij het goed mengen van witte poeders. Het gebruik van gekleurde poeders voor het verkrijgen van homogene poeders is een ouderwetse apothekerstruc. Het Kurkuma wordt in deze pharmaceutische formulering overigens niet opgenomen door het lichaam. De actieve stof (en kleurstof), in geelwortel is curcumine (goed overzicht). Curcumine is door de Europese wetgeving goedgekeurd als voedseladditief met E-nummer E100. Het komt voor in de specerij kurkuma of koenjit in de Indonesische en Indiase keuken, en is de basis van wat onder de naam kerrie bekend is geworden. Geelwortel (kurkuma, curcuma, koenjit) wordt in Azië niet alleen gebruikt om rijst mee te kleuren, maar ook als medicijn tegen allerlei ziektes, zoals trombose en hersenaandoeningen waaronder de ziekte van Alzheimer en Parkinson. In India waar massa’s kurkuma worden gegeten is bovendien gebleken dat het aantal prostaatgevallen het laagste is op de hele wereld. In India krijgen 5 van de 100.000 mannen de kankersoort, terwijl dit in landen als Engeland 116 mannen zijn. Overigens kan dit ook met de genen van de mannen te maken hebben. Interessant zou zijn om een dergelijk onderzoek te doen met mannen in India uit een Europese genetische "pool". Kurkuma is helend voor lever, gal, darmen, longen en het bloed en heeft krachtige kankerwerende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het is anti-bacterieel, anti-schimmel, anti-parasitair en ook anti-viraal. Het is ook een natuurlijk antioxydant. Kurkuma is een van de krachtigste en meest veelzijdige natuurlijke geneesmiddelen en een van de belangrijkste medicijnen uit de Indische en Chinese geneeskundige traditie. In de Ayurveda geneeskunde is het medicijn nummer een! De toepassingen van kurkuma tegen kanker zijn dus veelbelovend. Maar er zijn nog onvoldoende mainstream wetenschappelijke gegevens over het effect bij mensen met kanker, waardoor het ook nog niet veel wordt toegepast. Het probleem is, dat dit soort onderzoek ook nauwelijks plaatsvindt. En dat heeft helaas alles met commercie te maken. Kurkuma is namelijk 'niet-patenteerbaar'. Dat wil zeggen: op kurkuma is – net als op alle natuurlijke stoffen – geen patent aan te vragen. En dus is de verkoop niet exclusief voorbehouden aan degene die het onderzoekt. Curcumine (in Kurkuma) is met andere woorden niet lucratief. Als wetenschapper gaan mijn tenen dan sceptisch krullen, want dat is mij zo geleerd, maar mijn onderzoek leert ook dat de berichtgeving rond opmerkelijke resultaten met curcumin zó hardnekkig is en de bestaande onderzoeken zó professioneel zijn uitgevoerd dat ik toch geneigd ben aan te nemen dat veel bevindingen juist zijn en de farmaceutische industrie dit gegeven inderdaad doodzwijgt. Googelen op: Curcumin of Curcumine is zeer verhelderend. Opneembaarheid (bioavailability) van Curcumine. Een probleem met Curcumine, dat de farmaceutische industrie in de kaart speelt, is dat de opname van deze stof in het lichaam niet optimaal is. Wanneer het in het eten zit, nemen we er maar een beperkt deel van op. Dat maakt de stof wel heel geschikt voor plaatselijke behandeling en dat is ook gebleken uit het dieronderzoek: op vrijwel alle kankers van het maag-darmsysteem heeft kurkuma een gunstige invloed. Maar voor de verdere werking in het lichaam is een goede opname natuurlijk essentieel. Olie/vet-oplosbaarheid van curcumine Curcumin is slecht wateroplosbaar, vandaar dat het absoluut niet wordt opgenomen in de K-Mg-bruispoeder preparaat in de vorige posting. Het is wél goed vet/olie -oplosbaar. Het UCLA liet ook zien dat curcumine samen met visolie bood tegen cognitieve tekortkomingen, maar schrijver deses vermoedt dat dit voornamelijk komt omdat curcumine gewoon goed vet/olie-oplosbaar is. Voor een goede resorbtie van curcumine door de darmwand zal het toevoegen van Kurkuma aan vetten en oliën in de bereiding van het voedsel veel doelmatiger zijn. Nóg effectiever is het door het vet-compartiment een groot oppervlak te geven door dit te emulgeren en/of te binden zoals dit in sausen, jus, milks, gebonden soepen, etc. gebruikelijk is. Als de curcumine eenmaal is opgenomen door de darmwand doet zich een ander probleem voor. Curcumine wordt al in de 1e leverpassage verwijderd of onwerkzaam gemaakt. Het komt dan toch niet/nauwelijks in het lichaam terecht. We kunnen echter het snelle metabolisme van curcumine in de lever sterk vertragen, zegmaar de lever "foppen". Zwarte Peper / piperine) Uit onderzoek is gebleken dat de toevoeging van een kleine hoeveelheid zwarte peper (dankzij de stof piperine, bv 20 mg) de serumconcentratie van curcumine vele malen verhoogt; volgens sommige berichten tot wel 2000 maal bij de rat en in de mens zonder nadelige effecten. Opmerkelijk is dat hiervoor maar weinig piperine (5-7%, in zwarte peper) nodig is. Piperine remt het metabolisme van curcumine in de lever aanmerkelijk waardoor het nu toch in de bloedsomloop komt. De combinatie van curcumine en piperine in een vet/olie-gedragen farmaceutische formulering ligt dus voor de hand. Deze farmaceutische formuleringen zijn gewoon in de winkel te koop of verkrijgbaar op het internet. [1] [2] [3] [4] . De prijzen van dit soort preparaten zijn erg hoog en dat zal voor velen en zeker de prepper niet erg aantrekkelijk zijn. De prepper zal streven naar goedkope preparaten die liefst in grote hoeveelheden zijn te preppen. Ik heb een receptuur gevonden op het internet die voldoet aan de hierboven genoemde criteria: Om de opname te verbeteren en de smaak te verzachten kunt u het volgende doen: kurkuma mengen met zwarte peper, een paar lepels (lijnzaad- of olijf)olie en wat yoghurt. Eventueel kunt u als smaakmaker een beetje honing toevoegen. U kunt dit dagelijks gebruiken, bij het ontbijt of het avondeten. Gezien de hierboven genoemde criteria: olie-oplosbaar, aanwezigheid van piperine (uit zwarte peper) en geëmulgeerd (yoghurt) is dit recept in de ogen van een chemicus erg geraffineerd! Interessant, maar u zult geen beschikking hebben over yoghurt WTSHTF. Ik heb nagedacht over dit thema en ben tot de conclusie gekomen dat de meest eenvoudige en goedkope oplossing is zelf een "curry" te bereiden op basis van gemalen geelwortel (kurkuma) en fijn gemalen zwarte peper, waarin de curcuma overheerst. U moet hier zelf op smaak mee experimenteren en wel nú zodat u er een gewoonte van maakt. Uw eigen poeder-mix verwerkt u dan bij koken, bakken en braden voornamelijk in het vet/olie-compartiment van uw gerecht voor een optimale darmwand-passage. Er is in dit forum al meer dan eens sprake geweest hoe je met kruiden/specerijen de SHTF brouwsels een beetje kunt oppeppen. We kunnen nu met deze "farmaceutische formulering", deze WTSHTF-curry, het aangename met het heilzame combineren. Referenties: Google op: piperine curcuma Kurkuma 1 Kurkuma 2 Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Piperine enhancing bioavailability: Role of Piperine As A Bioavailability Enhancer @vheeswijk (huischemicus) 3 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 18 april 2013 Delen Geplaatst: 18 april 2013 @vheeswijk: Mooie post weer! Ik ben gelukkig dol op kerrie, kurkuma en zwarte peper. De positieve effecten van kurkuma kende ik al, maar niet dat dit enorm versterkt wordt door peper. Gelukkig bevatten alle kerrie's (mix van soms wel 30 verschillende kruiden, die uit de supermarkt maar vijf of zes) zwarte peper! Het staat ook bekend als afrodisiacum. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Geplaatst: 18 april 2013 Delen Geplaatst: 18 april 2013 @vheeswijk Geweldig leuk en interessant vind ik dit, zo'n wetenschappelijke onderbouwing van de logica achter traditionele recepten. Bij kruiden en specerijen is altijd de vraag of op welk moment in het kookproces je ze het beste kunt toevoegen om hun werking en de opname te optimaliseren. Mijn Indiase vrienden zijn er tamelijk precies in - sommige specerijen worden in de olie gefruit, andere worden toegevoegd op het moment dat er vocht bijkomt en worden dus alleen meegekookt en dan zijn er nog die je op het allerlaatst toevoegt omdat ze hun werking in hoge mate verliezen bij verhitting. Uit je post begrijp ik dat de kerrie (=kurkuma, peper en nog zo het eea) meefruiten met het uitje, zoals in alle indiase recepten gebeurt, dus inderdaad de optimale volgorde lijkt te zijn. Vanuit natuurgeneeskundige hoek kreeg ik namelijk het advies om verse geelwortel bij voorkeur niet te verhitten (maar misschien is er ook weer verschil tussen gedroogd en vers?). Bevestigt allemaal wel weer de waarde van het survivalrecept dat @Mrsjones al postte. Indiers loven het als volwaardige maaltijd die je desnoods jaren eenzijdig kunt eten: rijst, peulvruchten, geneeskrachtige specerijen en liefst wat groente, wat je maar voorhanden hebt. http://preppers.nl/forum/threads/2879-Blijf-leven-(survival-recept)?p=57968&viewfull=1#post57968 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
vheeswijk Geplaatst: 18 april 2013 Auteur Delen Geplaatst: 18 april 2013 @vheeswijk Geweldig leuk en interessant vind ik dit, zo'n wetenschappelijke onderbouwing van de logica achter traditionele recepten. Bij kruiden en specerijen is altijd de vraag of op welk moment in het kookproces je ze het beste kunt toevoegen om hun werking en de opname te optimaliseren. Mijn Indiase vrienden zijn er tamelijk precies in - sommige specerijen worden in de olie gefruit, andere worden toegevoegd op het moment dat er vocht bijkomt en worden dus alleen meegekookt en dan zijn er nog die je op het allerlaatst toevoegt omdat ze hun werking in hoge mate verliezen bij verhitting. Uit je post begrijp ik dat de kerrie (=kurkuma, peper en nog zo het eea) meefruiten met het uitje, zoals in alle indiase recepten gebeurt, dus inderdaad de optimale volgorde lijkt te zijn. Vanuit natuurgeneeskundige hoek kreeg ik namelijk het advies om verse geelwortel bij voorkeur niet te verhitten (maar misschien is er ook weer verschil tussen gedroogd en vers?). Bevestigt allemaal wel weer de waarde van het survivalrecept dat @Mrsjones al postte. Indiers loven het als volwaardige maaltijd die je desnoods jaren eenzijdig kunt eten: rijst, peulvruchten, geneeskrachtige specerijen en liefst wat groente, wat je maar voorhanden hebt. http://preppers.nl/forum/threads/2879-Blijf-leven-(survival-recept)?p=57968&viewfull=1#post57968 @leidseprepper : Curcumine smelt bij 175 ' Celcius (chemische specificatie), het is dus zelfs bij deze temperatuur thermisch stabiel, anders stond bij het smeltpunt: ontleding!. Je kunt het dus gewoon meefruiten in de olie met andere producten. Er kunnen wellicht stoffen in kurkuma kapotgaan bij deze temperatuur, maar curcumine zelf hoort daar niet bij . Wolf Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
vheeswijk Geplaatst: 21 april 2013 Auteur Delen Geplaatst: 21 april 2013 Zinktekort Een ernstig gebrek aan zink wordt zelden gezien, maar een lichte zinkdeficiëntie komt relatief vaak voor. Onderzoeken hebben laten zien dat veel vrouwen slechts de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid zink binnenkrijgen. De meeste kans op een tekort komt voor bij: strenge vegetariërs of veganisten. Dierlijke voeding zoals vlees en vis zijn de beste natuurlijke bronnen van zink. Fruit bevat hoegenaamd geen zink. Het eten van sojaproducten, wat veel voorkomt bij vegetariërs, verergert het probleem omdat soja fytinezuur bevat dat de opname van zink belemmert. mensen die veel vezels in hun voeding hebben. Vezels – met name die van granen – binden zink in de voeding en verhinderen dat het opgenomen wordt. diabetici – sommige mensen met diabetes kunnen een zinktekort hebben omdat zij zink niet goed kunnen opnemen en bovendien het te snel uitscheiden. Zinksupplementen kunnen hier soelaas bieden. Zink kan ook bij andere problemen van diabeten helpen; diabeten hebben vaak een trage wondgenezing en ontwikkelen frekwent infecties vooral aan de extremiteiten zoals de voeten. zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven – veel voedingsstoffen worden doorgegeven aan het kind waardoor een extra behoefte aan zink kan ontstaan. 50 plussers – het vermogen om zink uit de voeding op te nemen neemt af naarmate wij ouder worden. Onderzoekers doen de aanbeveling dat alle ouderen een supplement nemen van 11 mg zink per dag. Dat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Meer dan 40 mg per dag is ongezond, want een te hoog zinkgehalte belemmert de opname van andere nutriënten, zoals koper. Zink remt daarnaast ook de opname van calcium, magnesium en ijzer, en vice versa. Wees dus voorzichtig met de inname van zinksupplementen. In geval van een SHTF-event zijn dus vooral diabeten en ouderen die een risicogroep vormen voor het optreden en gevolgen van een zinkgebrek. Verschijnselen van een zinktekort zijn: haaruitval verminderde of vieze smaak verminderde afweer met verhoogde vatbaarheid voor infecties verminderde eetlust lusteloosheid prikkelbaarheid ontstekingen van de huid nachtblindheid bloedarmoede vertraagde wondgenezing verlate puberteit en verminderde vruchtbaarheid bij mannen groeiachterstand bij kinderen Indicaties voor extra zink zijn: Immunodeficiëntie, wondgenezing, aften, maagzweren, decubitus, chirurgie en brandwonden, mucositis bij radiotherapie, decubitus, zwangerschap en lactatieperiode, groei- en ontwikkelingsstoornissen bij kinderen, groeistoornis bij kinderen, sikkelcelziekte, ziekte van Crohn, virusinfecties, verkoudheid, ontstekingen, allergieën (zink heeft o.a. een anti-histaminewerking), keelpijn, malabsorptie / diarree, huidproblemen (vooral bij acne, hydradenitis, tinea vesicolor), vruchtbaarheidsstoornissen bij mannen en vrouwen. Zink in voedingsmiddelen Zink komt meer dan gemiddeld voor in: rood vlees kip vis Gedroogde gist (te preppen !!) schaaldieren eidooiers pompoenzaden (te preppen) granen noten (te preppen) peulvruchten (te preppen) aardappelen knoflook champignons druiven olijven Net zoals bij de calcium-, ijzer- en kalium-suppletie postings zien we dat de gedroogde gist-producten weer hoog genoteerd staan. Het is wederom toch een reden om ook flink wat gedroogde gist te preppen en te zien als een natuurlijk cocktail van vitamines, mineralen, micronutriënten en andere nuttige bestanddelen. Het is een hoogwaardig voedingsmiddel. Suppleties De meest gemakkelijke opneembare vormen van zink is zinkgluconaat. zinkpicolinaat, zinkcitraat of zinkmethionaat kunnen ook gebruikt worden. De laatstgenoemde stof wordt het beste opgenomen. Vermijd zinksulfaat of zinkoxide, deze zijn onbruikbaar. In deze posting wordt de bereiding van zinkcitraat beschreven. Bereiding van Zinkcitraat {Zn3(Citraat)3.3H2O} In 20 ml water in een ondiep schaaltje wordt citroenzuur (3,8 gram) opgelost met verwarming (waxinelichtje) in een opstelling als eerder beschreven. Aan de warme oplossing wordt zinkoxyde (2,0 gram) onder flink roeren toegevoegd, daarna door blijven roeren en de klonters zoveel mogelijk fijndrukken. De oplossing wordt bijna helder waarna geleidelijk een neerslag ontstaat. Een uur lang doorverwarmen met regelmatig omroeren. De warmtebron verwijderen en nog een uur laten staan. De massa wordt vervolgens overgebracht in een trechtertje met een plukje watten boven in de steel. Als het filter droogvalt voorzichtig naspoelen met een beetje water zonder de filterkoek teveel te verstoren. Dit eventueel herhalen. Daarna kan de filterkoek op het filter nog gewassen worden met een beetje bioethanol of blanke spiritus. Filter geheel droog laten vallen. Het residu overbrengen op een schoteltje en aan de lucht laten drogen. Er wordt ca. 4,7 gram aan droog zuiver zinkcitraat verkregen. Gehalte zink in dit preparaat: 31% Bij een dosering van 15 mg Zn per dag komt dat dus overeen met 48 mg zinkcitraat. Ons preparaat is dus identiek met een gangbaar commerciëel verkrijgbaar product. De bereiding laat zich gemakkelijk opschalen tot grote hoeveelheden. Doseringen De doseringen van handelspreparaten liggen tussen de 15 tot 30 mg per dag. 30 mg is al aan de hoge kant want meer dan 40 mg per dag is ongezond en kan de opname van andere nutriënten, zoals ijzer en koper belemmeren. Een veilige richtlijn voor zinkcitraat (31% Zn) is dan ca. 50 mg per dag. U wordt verwezen naar de hieronder geciteerde bronnen. Indien er geen sprake is van een SHTF-situatie of bepaalde ziektebeelden (zie hierboven) consulteert u uiteraard uw arts of apotheker. De hierboven beschreven bereiding van 4,9 gram komt dan overeen met ca. 90-100 doseringen (=dagen). En dat voor nog geen euro! Referenties Natuurdietisten.nl Praktijk-advance.nl Voedingscentrum.nl MedischDossier.nl Medline Plus MedicInfo.nl (en referenties daarin) Preppen: Gedroogde gist (ook voor Ijzer, Calcium, Kalium en micronutriënten) Over (voedings)gist volgt nog een mededeling. @vheeswijk (huischemicus) 3 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
hippo Geplaatst: 21 april 2013 Delen Geplaatst: 21 april 2013 Bedoel je gist wat je in brood doet? Zoals de bij de super verkochte 7g-zakjes of de grotere pakken Bruggeman (is dat hetzelfde, dacht het wel) En is het dan nog even effectief als je brood eet waar gist in is gegaan, of moet je de gist los eten? En er is ook biergist. Is dat net zo goed? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
vheeswijk Geplaatst: 22 april 2013 Auteur Delen Geplaatst: 22 april 2013 Bedoel je gist wat je in brood doet? Zoals de bij de super verkochte 7g-zakjes of de grotere pakken Bruggeman (is dat hetzelfde, dacht het wel) En is het dan nog even effectief als je brood eet waar gist in is gegaan, of moet je de gist los eten? En er is ook biergist. Is dat net zo goed? Laat ik nu toevallig bezig zijn met een uitgebreide posting over gist en gistextract (Marmite) met een uitgebreide analyse van wat er inzit of er niet meer inzit (uitgewerkte biergist). In bakkergist of voedingsgist zitten de meest optimale mineralen en vitamines. Deze blijven en zéker de mineralen intact en zitten dan ook in het brood. Zelfs als je het het gist zou verbranden dan zitten de mineralen nog steeds in de as. Met vitaminen is dat uiteraard niet zo. Ik ben niet voornemens over de micronutriën Mangaan, Koper, Seleen, Chroom, etc. nog uitgebreide postings te schrijven en wil hiervoor uitwijken naar het perfecte preppers-item hiervoor: GIST !!. Als je je eigen brood bakt met nog levende of levensvatbare (gedroogde) gist dan zit je zéker voor de genoemde micronutriënten altijd goed ! Wolf 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
hippo Geplaatst: 22 april 2013 Delen Geplaatst: 22 april 2013 Marmite! MMMMMMMM en wat te denken van Vegemite! Te koop in bulk voor heel redelijke prijs bij de UK Amazon. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
vheeswijk Geplaatst: 23 april 2013 Auteur Delen Geplaatst: 23 april 2013 Gist en Micronutriënten Ik ben niet voornemens apart te schrijven over de micronutriënten Koper, Mangaan, Molybdeen, Seleen en Chroom, maar uitwijken naar een natuurlijk "combipreparaat" par excellence dat alle genoemde mineralen in een goede mix bevat, namelijk gist. Gedroogde gist prept ook makkelijker en is goedkoper. Als toegift krijgen we daar ook nog een flinke hoeveelheid vitaminen bij, vooral die uit het B- en D-complex. Nóg sterker geldt dit voor gist-extracten zoals Marmite. Marmite heeft bovendien een overheersende smaak waarmee we een kleurloze SHTF-maaltijd smaakvoller kunnen maken. Er is in dit forum al meer dan eens sprake geweest hoe je met kruiden/specerijen de SHTF brouwsels een beetje kunt oppeppen. Een gist-extract hoort daar beslist bij. Verschillende soorten gist. GIST A en B A: Gist van de bierbrouwerij B:Gist voor voedingssupplementen, waaronder DODE GIST - LEVENDE GIST Biergist uit de A groep. We gaan eerst kijken naar de gist van voor de bierbrouwerijen. Firma’s als Gist Brocades zijn op dit gebied actief. De gist wordt toegevoegd aan het brouwproces. (gerstemout, hop, tarwe en water) De gist voedt zich met de suikers uit het mengsel en hierdoor ontstaan alcohol en koolzuur (CO2). De alcohol wordt gebruikt voor het bier en de koolzuur wordt vooral doorgeleverd aan de frisdrankindustrie. Alle mooie bubbeltjes die zich in je glaasje met Cola of Spa rood bevinden komen hier dus vandaan. Iedere bierbrouwer gebruikt zijn eigen karakteristieke biergist. De eigenheid van de gist bepaalt de smaak van het bier. Door het gistingsproces treedt veel materiaalverlies op, een deel van de vitamines en de hoogwaardige eiwitten worden verbruikt en gaat verloren. Deze brouwersgist wordt als het ware compleet uitgemergeld en sterft. Datgene wat van het product overblijft wordt gedroogd en gemalen. Dit is de ons alom bekende “biergist”. Van de vitamines etc. moet je je niet zoveel meer van voorstellen. Toch gaat niet alles verloren, vooral de vele eiwitten (+/- 45% van het gedroogde eindproduct) blijven bewaard in het restproduct. Over de mineralen in dit inferieure product heb ik helaas geen gegevens gevonden. Op het etiket prijkt de naam “biergist”, maar het is dus eigenlijk een afvalproduct van die bierbrouwerijen. Lees het etiket goed vooral als het product verdacht goedkoop is! Biergist uit de B groep. Deze gist heeft een heel ander doel. De gist wordt gekweekt op bietsuiker, rietsuiker of melasse. Om de gist te laten groeien worden mineralen en suikers toegevoegd. Een en ander vermenigvuldigt zich en er ontstaan vele aminozuren, mineralen en vitamines. Dat zijn in hoofdzaak de B vitamines, in mindere mate D en ook wordt er vitamine H geproduceerd. Des te hoger de kwaliteit van de voedingsbodem, des te hoger de biergist kwaliteit. De gist die wordt gekweekt op rietsuiker is minder rijk dan die op bietsuiker is gekweekt. Die is op zijn beurt weer rijker dan die op melasse is gekweekt etc. Er zijn oneindig veel variaties op de markt voor de specifieke doelen van de gebruiker. ”Dode gist” en “levende gist” uit groep B Afhankelijk van het drogingproces en maalproces krijgen we “levende” of “dode”gist. Levende gist komt pas weer tot leven als er weer water aan toegevoegd wordt. Deze biergist, ook wel bakkersgist genoemd, wordt gebruikt voor voedingssupplementen, is heel hoogwaardig en wordt zowel voor dieren als voor mensen gebruikt. Voor menselijke consumptie wordt in het algemeen gist gebruikt, die bij het droogproces op een zodanige temperatuur gebracht wordt, dat de gist doodgaat, maar de hoogwaardige voedingsstoffen en vitaminen onbeschadigd behouden blijven. Levende gist kan namelijk ook darmproblemen bij mensen veroorzaken. Koop je gedroogde “levende” gist, dan is dat gemakkelijk te controleren of die ook “leeft”: doe twee suikerklontjes in een glas, voeg een eetlepel gist toe en vul het glas tot de helft met lauw water. Na een kwartier is het glas tot bovenaan toe gevuld door de werking van de gist. Gebeurt dat niet, dan is er geen sprake van levende gist. Deze moet u hebben om zelf brood te bakken of alcoholische dranken te maken. De dode gist is nog wel waardevoller als voedingssupplement dan de “levende” variant. Deze gist moet u hebben om te preppen als vitaminen- en mineralen- supplement. Werkzame stoffen biergist/voedingsgist uit groep B. Het bijzondere aan voedingsgist is dat er alle essentiële aminozuren in zit. Alleen spirulina en mungbonen of sojabonen kunnen op dezelfde wapenfeiten bogen. Dat maakt voedingsgist tot een volwaardige bron van plantaardig eiwit. Verder bevat een gisttablet ongelooflijk veel vitaminen: B1, B2, B3, B5, B6, B11 of foliumzuur, B12, B15, C, E, biotine en para-aminobenzoëzuur. Voedingsgist bevat 20 keer zoveel vitamine B als het orgaanvlees lever. Daarnaast is het gistsupplement een mooie bron aan mineralen waar dit draadje tenslotte over gaat. De wijze waarop gistcellen gekweekt worden bepaalt sterk de verhoudingen mineralen; naar keuze kan men chroomrijk of seleenrijk biergist maken. Kalium, mangaan, chroom, seleen, fosfor, magnesium, calcium en natrium mogen zich allemaal verheugen met hun aanwezigheid in een gedroogde voedingsgistcel. Enkele cijfers: Een goede voedingsgist, levende of dode uit de B groep is ongeveer 3 keer zo duur dan het afvalproduct van de bierbrouwer, uit de A groep, wat men, de koper misleidend, ook biergist placht te noemen. Hier enkele verschillen: Voedingsstoffen en vitaminen Biergist Uit groep A: ........... Voedingsgist: ..................mg / 100 gr. .. mg / 100 gram Eiwitten: ............ 43.5 ........... 47.5 Vet ................... 3.6 ............ 1 Vitamine B1 ....... -- ................ 13.5 Vitamine B2 .......... -- ............. 65 Vitamine B3 .......... 18 ............. 40 Vitamine B5 .......... -- ............ 400 Vitamine B6 .......... 24.8 ........... 25 Vitamine B11 ......... 19.5 ........... 20 Vitamine B12 minder dan 0.01 mcg 4 mcg Biotine ............... 0.55 ........... 0.55 Mineralen per 100 gram (uit groep B):_________________ Calcium, Ca ... 25 mg Voor suppletie onvoldoende IJzer, Fe ...... 5 mg Voor suppletie onvoldoende Magnesium, Mg . 59 mg Voor suppletie onvoldoende Fosfor, P .... 290 mg Kalium, K .... 610 mg Natrium, Na ... 16 mg Zink, Zn ....... 3.2 mg Voor suppletie onvoldoende Koper, Cu .......1.6 mg Selenium, Se ... 1 mcg Er bestaat dus 'biergist' in een 'afvalproduct' variant en een voedings-supplement variant. Als je 'biergist' koopt met de toevoeging brouwersgist of 'Brewer's Yeast' dan is dit toch goed spul. Deze nomenclatuur 'biergist' kan dus voor veel onduidelijkheid zorgen. Voor het onderhoud van mineralen in een gezond lichaam is dus gist al voldoende, zéker voor de micro-nutriënten. Als echter een tekort van bepaalde mineralen ontstaan (Calcium, Ijzer, Magnesium, en in mindere mate Zink), dan is een overeenkomend additioneel supplement aanbevolen. Deze aanvullende suppleties zijn in dit draadje reeds gepubliceerd. U kunt dus WTSHTF met bovengenoemde suppleties én voedingsgist uw volledige mineralen-behoefte dekken, zelfs bij deficiënties van een bepaald mineraal. Gedroogde gist heeft een karakterestiek smaakspectrum waardoor het wel wordt toegepast in gerechten. U wordt verwezen naar links hier en daar. In een SHTF-pastagerecht doet voedingsgist als vlokken het heel goed als alternatief voor parmezaanse kaas. Googelen op 'gist recepten' geeft honderden interessante treffers, alleen al voor het Nederlandse taalgebied. voor preppers die graag met SHTF-maaltijden willen experimenteren. Gistextracten Als de celwanden van dode gist worden verwijderd en de inhoud daarvan verder wordt geconcentreerd dan blijft er een dikke pasta over, die men een 'gist-extract' noemt. Dit hoog-concentraat is bekend in Nederland o.a. bij de naam Marmite . Uiteraard bevat dit mengsel nóg grotere hoeveelheden vitaminen en mineralen. U wordt verwezen naar een volledige chemische analyse (Energie, vetten, eiwitten, koolhydraten, vitaminen, mineralen). Marmite heeft een heel ander smaakspectrum dan de gedroogde gisten en dat schept mogelijkheden. Er zijn Marmite-lovers en Marmite-haters. Marmite kan héél dun worden gesmeerd en kleurt dan nog steeds uw hartkeks of gerecht met een bijna overheersende smaak. Marmite doet het ook goed in sausen en vooral soepen. Er zijn op het internet talloze recepten te vinden voor Marmite in gerechten. Google: 'Marmite recepten' of 'marmite recipes'. Voorbeeld voor een marinade. Houdbaarheid. Gedroogde voedings gist is jarenlang houdbaar. De opgegeven waarden lopen erg uiteen. Ik acht, mede door de aanwezigheid van antioxydanten in gist, verpakken met een zuurstofadsorber en zakje droogmiddel aanbevelenswaardig. Voor Marmite worden termijnen aanbevolen van 6 tot 12 maanden. Vermoedelijk zelfs meer in ongeopende verpakkingen. Marmite is een typisch 'last minute preppersitem'; het zal zéker nog op de schappen staan als de winkels zijn leeggeroofd. Overigens een leuk onderwerp voor een nieuw draadje: 'last minute preppersitems' Met deze posting is het draadje "Zelf maken van Mineraal Suppleties" afgesloten. Alle elementen/mineralen zijn behandeld. Misschien komt er nog een overzicht voor preppers die door de bomen het bos niet meer zien, of maken van andere DIY-medicijnen {link}. Referenties: Google: gedroogde gist voeding Voedingswaardetabel Voedingnet.nl FoodData (volledige analyse) Nutritional Yeast Marmite [1] [2] Nutritiondata (Full chemical analysis of yeast extract, Marmite) mens-en-gezondheid Recepten met voedingsgist [1] [2] @vheeswijk (huischemicus) 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
hippo Geplaatst: 23 april 2013 Delen Geplaatst: 23 april 2013 Reuze bedankt weer voor deze topbijdrage! In mijn ervaring is Marmite zelfs na opening nog jaren en jaren houdbaar. (Van Vegemite weet ik het niet want dat gaat hier altijd binnen een paar weken op.) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 23 april 2013 Delen Geplaatst: 23 april 2013 Super post natuurlijk weer @vheeswijk. Een toevoeging over gist-extract, oftewel MSG, natriumglutamaat. Daar is controverse over en daar moeten mensen over nadenken: http://www.natuurlijkgezondeten.nl/downloads/Gistextract%20artikel.pdf Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
hippo Geplaatst: 23 april 2013 Delen Geplaatst: 23 april 2013 Een toevoeging over gist-extract, oftewel MSG, natriumglutamaat. MSG is gistextract jaaa net zoals MSG tomaten is, en paddestoelen, en moedermelk. Lees hier wat het echt is: http://nl.wikipedia.org/wiki/Mononatriumglutamaat En lees hier wat het echt doet: https://www.cspinet.org/reports/chemcuisine.htm#msg Opvallend daarbij is de tekst " People who believe they are sensitive to MSG should be aware that other ingredients, such as natural flavoring and hydrolyzed vegetable protein, also contain glutamate. Also, foods such as Parmesan cheese and tomatoes contain glutamate that occurs naturally, but no reactions have been reported to those foods." Laat je geen flauwekul aanpraten. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.