Ga naar inhoud
GENEGEERD

Zenden zonder je bol/bil te laten peilen


Kans

Aanbevolen berichten

Zou PEILEN moeten zijn....

 

We willen graag bereikbaar blijven, dus we hebben het regelmatig over de opties.

 

Met een portofoon is het bereik beperkt maar kun je natuurlijk heel makelijk een eind bij je locatie vandaan lopen en dus 'risicoloos' zenden.

 

Met een basis antenne is dat anders.

Ik heb voor dit doeleinde dus ook een Wilson op magneetvoet en kan dus makelijk elke auto als zendstation gebruiken.

Op een van mijn vele verkennings rondjes op zoek naar uitzicht punten viel een kwartje...

Er zijn enorm veel gsm masten van zo'n 15-20 meter hoog maar ook enkele torens van zon'n 40 meter hoog.

De meeste zijn heel makelijk te beklimmen en dus na tshtf een heel goede plaats voor een uitzending ofwel met je porto of mobiele maar zeker ook om een basis antenne op te zetten!

 

Als je elke van toren wisseld zullen ze je uiteindelijk wel vinden maar in iedergeval veel moeilijker en hopelijk geven ze het na een kaar keer dagenlang posten gewoon op?

 

Je bent natuurlijk als je in zo'n toren klimt of zit wel enorm zichtbaar en kwetsbaar dus doe dit bv in het donker?

Ik zou op twee hogen torens denk een vaste antenne zetten en de kabel laten hangen tot op de grond.

Binnen 1 minuut je zender gereed en indien nodig weer weg!

 

Ook elke hoog gebouw is natuurlijk bruikbaar en dan heb je betere vlucht wegen!

 

Aanvullingen zijn natuurlijk welkom.

 

Met zo weinig mogelijk vermogen en dus een richtantenne gebruiken is wel heel algemeen? En heeft ook weer beperkingen!

 

Zend ze,

Kans

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Interessant idee.

Maar kabel kost geld, zendvermogen en moet je hebben liggen. (meter of 40 per mast?)

Een hoog punt is dan praktischer maar heeft soms ook beperkingen.

Na SHTF is een hoge verdieping van een flat het eenvoudigste vermoed ik.

Voordeur ligt open, veel trappen op en je bent er.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Alternatief is een mobiele bak (geen porto) met een accu en een draagbare antenne.

Daarmee dan die hoge verdieping opzoeken en na de daad weer weg.

Is dat sjouwbaar in een rugzak? (uur of wat aan stroom)

Is de antenne opvouwbaar te krijgen met voldoende effectiviteit wanneer uitgevouwen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

40 a 50 meter kabel rg-213 dikke kabel dus kost 3 euro de meter.

Daarbij als je een kabel neemt van zeg 40 meter en je sluit daar een 4 watt bakkie op aan komt er aan het eind van de kabel 1 watt uit.

Verlies van vermogen door een te lange kabel.

Daarbij zou je een liniear kunnen aansluiten om dit op te vangen maar die trekt zo jouw accu leeg.

 

Als je een dunne kabel van 40 meter neemt is het verlies van vermogen nog veel erger.

Daarbij kan een dunne kabel niet veel vermogen aan en geeft veel storing af

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je echt ver zou willen komen moet je over een bakkie met SSB band gaan nadenken.

Met deze band kan je over de hele wereld werken met redelijk weinig vermogen en antenne poes pas.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heel ver hoef niet, maar om 100km altijd te kunnen overbruggen moet je allebij al op ongwveer 40 meter hoogte zitten.

En 100km lijkt me wel een fIjne afstand om te kunnen bereiken.

Met ssb kun je ver komen, er zijn totaal geen garanties, als de omstandigheden niet goed zijn pech, je zou maar net mijn antibiotica nodig hebben......

 

Ik kan me locaties en situaties voorstellen waarbij enkele honderden km's ook handig is..

 

Grt kans

Link naar reactie
Delen op andere sites

De eerste tijd na een SHTF situatie zou ik zowiezo niet zenden, helemaal niet. Wel veel luisteren, scanner en radio's e.d. aan, kijken wat er in de buurt allemaal gebeurt. Als er veel radioverkeer is dan goed luisteren naar waar het over gaat, is het een militie oid, dan lijkt 't me verstandig om je snavel te houden. Zijn 't uitsluitend buren die met elkaar praten dan kan je, na een tijdje, besluiten om mee te gaan praten. Gebruik altijd zo min mogelijk vermogen. Het is nogal onhandig om met 100 Watt te gaan zitten blazen, als 0,5W al genoeg is. Geen onnodige aandacht trekken. Geen verhalen over waar je je bevindt, hoe je aan je eten komt en andere dingen waarvan mee luisterende mensen zoiets kunnen hebben van "hee, daar moeten we eens even langs". Is er geen stroom in de regio, dan dus ook niet zenden! Moet je toch zender terwijl je weet dat meegeluisterd wordt: Hou het heel kort. Als "verkenner" ben je mobiel en kan je dus best waarschuwen dat er iets aankomt (maar pas op dat je niet teveel info weggeeft, de vijand luistert mee!), als basis hou je het gesprek op "OK!" of "ontvangen!" en verder niet zenden.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

cynisch: dan heb je voor de basis ook niet echt zenders/ontvangers nodig........:o

 

Grt

Kans

 

Tuurlijk wel, voorbeeld: Je BOL is redelijk goed verborgen, je familie en vrienden zitten daar; een paar zijn er dagelijks op verkenning (je moet tenslotte in de gaten houden wat er in je omgeving gebeurt), nu rijdt er opeens een groep gewapende lui in auto's in de richting van je BOL. Als verkenner wil je dan even een brul geven, "Hee let op, er komt verkeer die kant op, allemaal naar binnen en lichten enzo uit!". Zonder minimaal een ontvanger op je BOL kan je dat niet doorgeven; andersom is bevestiging dat je waarschuwing onvangen is ook wel prettig; alleen aangezien je BOL een vaste locatie heeft, hou je die bevestiging kort, om uitpeilen zeer lastig te maken. Hoe langer je zendt hoe makkelijker je 't maakt.

 

Het ligt uiteraard aan de situatie, maar zomaar gaan zenden en uitgebreide gesprekken hebben over de ether, is in mijn optiek nogal onverstandig... wees voorzichtig!

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Voor de zeer korte afstand, PMR of LPD

Voor iets verder, CB (bakkie dus), eventueel met een lineair erbij, maar wederom, gebruik niet meer vermogen dan noodzakelijk, 3 dorpen verderop hoeven ze niet te horen wat jij aan 't bespreken bent.

Voor echt lange afstand kom je op een HAM radio uit waar je nu dus nog een vergunning voor nodig hebt; na SHTF is dat natuurlijk niet relevant.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast gerbewoner

Uitpeilen is niet zo heel lastig en zeker als je op een wat hogere locatie gaat zitten ben je denk ik snel gevonden.

 

100 kilometer is best een stuk. Vanuit de omgeving Lelystad kun je dan bijna heel Nederland in de rondte komen. Alleen Limburg blijft buiten bereik. Als je toch een vaste BOL hebt zou ik denk ik meer heil zien in een draadloos systeem dat "meldt" als er iemand aankomt. Als je met mensen wilt gaan patrouilleren heb je best wat mensen nodig om een wat groter gebied te controleren, Dat gaat ook wel heel snel opvallen.

 

Als je er van uit gaat dat er nog maar weinig overheid is na een SHTF dan zou je ook kunnen overwegen om naar lagere frequenties te gaan. Schuif gewoon op naar de 20 of 40 meter band. Er zulllen minder mensen zijn die daar apparatuur voor hebben dus minder kans op uitgepeild worden en met een vishengel antenne kun je vanaf de meeste plekken heel Nederland rond.

 

Voor 300 euro heb je nieuw een 20 watt ssb transceiver voor de 20 meter band. Het klopt dat je daarmee niet meer kunt aanhaken op een 27mc netwerk maar je hebt wel betrouwbaardere communicatie over de afstand die je wilt hebben.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voor 300 euro heb je nieuw een 20 watt ssb transceiver voor de 20 meter band. Het klopt dat je daarmee niet meer kunt aanhaken op een 27mc netwerk maar je hebt wel betrouwbaardere communicatie over de afstand die je wilt hebben.

 

Dan spaar ik toch zeker door voor een yaesu Ft-817nd of Ft-857d

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ligt er aan, als niemand stroom heeft en jij zit lekker te zenden, dan geef je dus al 1 ding duidelijk aan: er valt bij jou iets te halen, want je hebt stroom en waarschijnlijk dus wel meer ook. Uitpeilen is vrij makkelijk en groepen met plunderaars zullen vrijwel zeker interesse hebben in mensen waar iets te halen valt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik hoor niemand over meet apparatuur ,niet om uit te peilen en niet om antenne verhoudingen te meten.daarnaast zijn er weinig mensen die kunnen peilen op pmr en lpd kanalen. Dit is wel een mooie http://www.scanman.nl/N_frame.html?http://www.scanman.nl/ is zelfs te modificeren nar meer power en kanalen ( dit mag niet hè' ) standaard zit er am/ fm en een lamp en een oplader voor je mobiel oid op.

Dus deze zend ontvanger met 1 of 2 porto's en je hebt een redelijk communicatie platform voor korte afstanden.

 

Gegroet

 

Ps dit is een betere linkhttps://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=midland%20basecamp%20pmr%20446&source=web&cd=2&ved=0CEQQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.scanman.nl%2FN_art_1449.html&ei=gTHOUN-pIeeX1AXzsIDoCg&usg=AFQjCNGFCtuIZnVNhfOZ9EyMi9pnyQYSGQ&bvm=bv.1355325884,d.d2k

Link naar reactie
Delen op andere sites

@hakin9

 

Oké.. Dank je..

Dan nog een vraag..

Wat heb ik precies nodig wil ik dat aanschaffen? (Ik ben een leek op dit gebied)

Misschien een link erbij?

 

Alvast bedankt.. Dakhaas

 

ligt aan je financien, ik wil wel graag voor 600 E zo'n vette zender, een SWR meter, een mobiele antenne, een voeding en nog wat losse matrialen om ter plekke een draad di-pool te maken.

 

Je zou echter ook eerst voor een prikkie een bakkie kunnen kopen (zoals al gemeld heb ik een danita + mobiele antenne gescoord voor 45e) om wat te oefenen (en blijft handig als mobiele bak als je later een mooie HF/VHF bak hebt. (die ook de 11 meter / 27 Mhz doet)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...