spechtje Geplaatst: 16 januari 2013 Delen Geplaatst: 16 januari 2013 Als je geinteresseerd bent in het kweken van paddestoelen allerhande vind ik de boeken van Paul Stammets echte aanraders (The mushroom cultivator, Growing gourmet and Medicinal mushrooms) Ben een aantal jaren geleden speciaal van Antwerpen naar Amsterdam gespoord om deze te kopen in the American Bookshop. Zoals hierboven al vermeld, is het echter niet altijd even simpel om de juiste groeiomstandigheden te creëren kwestie van temperatuur en vochtigheid. Die juiste omstandigheden kosten dus inderdaad energie, en het is dan ook maar de vraag als je er niet 'serieus' mee bezig bent, en geen geschikte ruimte hebt of wil/kan creeeren of het wel loont. Of je inderdaad je champi's voorlopig niet beter kan kopen in de handel. Maar die opmerking heb ik nog al eens gemaakt. Ik zou wel willen weten hoe ik zelf graan moet kweken en verwerken om brood te kunnen maken als het ooit nodig moest zijn. Maar voorlopig is dat nog meer moeite dan gewoon een brood te kopen bij de bakker om de hoek. Maar voor mij persoonlijk is dat nu net een groot gedeelte van het preppen, zorgen dat je weet dat je de info hebt, en ze zou kunnen toepassen als het ooit nodig moest zijn Dat gaat dan niet alleen over het kweken van paddestoelen, maar over alle skils die post-collapse van belang kunnen zijn. En dat zijn er veel, mijn bibliotheek blijft groeien Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Lucardi Geplaatst: 17 januari 2013 Delen Geplaatst: 17 januari 2013 Ik heb ooit een keer zo een setje gehaald maar na 1 kleine oogst kon je de hele bak al weggooien. Veels te prijzig voor champignons. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Blik(voer) op oneindig Geplaatst: 18 januari 2013 Delen Geplaatst: 18 januari 2013 @Lucardi, jammer is dat toch. Ik doe het ook geen tweede keer. Als je nagaat dat ik voor 3 euro 500gram champignons kan krijgen dan was dit een hele dure actie, zo'n 13 euro voor 300 gram. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Lucardi Geplaatst: 18 januari 2013 Delen Geplaatst: 18 januari 2013 Ik verheugde me juist met zo een setje, het leuke idee van het zelf doen, maar kwam hier van een koude kermis thuis. @Lucardi, jammer is dat toch. Ik doe het ook geen tweede keer. Als je nagaat dat ik voor 3 euro 500gram champignons kan krijgen dan was dit een hele dure actie, zo'n 13 euro voor 300 gram. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Blik(voer) op oneindig Geplaatst: 18 januari 2013 Delen Geplaatst: 18 januari 2013 Ik verheugde me juist met zo een setje, het leuke idee van het zelf doen, maar kwam hier van een koude kermis thuis. Je zou toch zeggen dat het wel moet lukken ooit bij iemand anders, koopt niemand die dingen toch? Ik heb hem dus automatisch op een thermostaat staan om op gelijkmatige temperatuur te houden, dus daar kan het niet aan liggen. Ik denk wel dat ze mij een oude uit een afgeschreven voorraad hebben gegeven. Hij zag er heel droog uit als ik de foto's met @Fluitketel vergelijk. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Blik(voer) op oneindig Geplaatst: 20 januari 2013 Delen Geplaatst: 20 januari 2013 En grappig, ik heb de hele opstelling weggezet, maar nog wel aan de stroom laten hangen. Kijk ik vandaag, zijn er toch weer twee knoppen die ontwikkelen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Lucardi Geplaatst: 24 januari 2013 Delen Geplaatst: 24 januari 2013 Je zou toch zeggen dat het wel moet lukken ooit bij iemand anders, koopt niemand die dingen toch? Ik heb hem dus automatisch op een thermostaat staan om op gelijkmatige temperatuur te houden, dus daar kan het niet aan liggen. Ik denk wel dat ze mij een oude uit een afgeschreven voorraad hebben gegeven. Hij zag er heel droog uit als ik de foto's met @Fluitketel vergelijk. Misschien denken ze dat het geen houdbaarheidsdatum heeft, correctie kweekheidsdatum Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Blik(voer) op oneindig Geplaatst: 26 januari 2013 Delen Geplaatst: 26 januari 2013 Misschien denken ze dat het geen houdbaarheidsdatum heeft, correctie kweekheidsdatum ja ja! En mijn volgende honderd gram zit er toch aan te komen. Wonder boven wonder, zet het voor de vierde keer door, alleen niet in die hoeveelheden die de plaatjes beloven, maar toch leuk. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Diamantje Geplaatst: 19 februari 2013 Auteur Delen Geplaatst: 19 februari 2013 Sorry! Terug van weggeweest.. Ik was vandaag bij Intratuin om wat groentenzaadjes in te slaan. En toen kwam ik een kweekbak voor champignons tegen, met alle benodigdheden er in voor 14,95, kon ik natuurlijk niet laten liggen! Ik kan niet wachten tot de eerste champignonnetjes zichtbaar zijn! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Chinaka Geplaatst: 11 mei 2013 Delen Geplaatst: 11 mei 2013 Zo'n kleine 20 jaar terug ( jheez das lang geleden) dacht ik paddenstoelen kweken dat is echt mijn ding. Dus ik opzoek naar informatie ( Google waar was je toen? ) Maar toch ik zocht en vond een boekje genaamd " Zo'n lekker paddestoelenhoekje bij mij thuis" door Magda Verfaillie. Ik was verkocht. Heb even gekeken, 1986 heb ik het gekocht. Waar is de tijd. En natuurlijk na het verslinden van elke letter uit dat boek moest ik wel aan de slag. En omdat economisch denken een aangeboren talent is ging mijn interesse toen uit naar oesterzwammen die waren toen behoorlijk duur. Hier gaan we: Het broed had ik reeds gekocht en sorry weet echt niet meer waar. Een door gezaagd vat werd mijn ketel om stro in te ontsmetten. Grote zwarte vuilniszakken ( toen nog van kwaliteit) en het broed , mycelium noemt dat als ik juist ben, lagen klaar. Na het stro een tijdje ik geloof net onder het kookpunt gehouden te hebben werd het in een tweede vat gedaan met gaten in om uit te lekken en af te koelen. Daarna ging het in lagen in de vuilniszaken, een laag stro een laag broed tot ze vol waren. Toebinden en op verschillende plaatsen een gleuf maken. Als ik het me goed herinner hadden we 8 of 9 grote zwarte zakken vol met misschien paddenstoelen. En die plaatsten we in de schuur. Ik weet niet meer hoelang het duurde voor de oesterzwammen eruit kwamen maar verdorie we hebben maanden oesterzwam gegeten. We hadden er meer dan we op kregen. Wat was dat leuk. Groetjes Chin Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Sterredag Geplaatst: 29 september 2014 Delen Geplaatst: 29 september 2014 En dan .... zie champignons. Dit wil ik toch echt wel eens uitproberen. Zou grappig zijn als dat werkt. En een stuk eenvoudiger EN goedkoper dan al die kweeksetjes. De rest is natuurlijk ook wel handig Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.