Ga naar inhoud

Het forum is weer online!

Welkom mede-preppers, zoals jullie zien is het forum na 4 jaar weer online. Tijd voor een feestje! Je kunt met je oude gebruikersnaam en wachtwoord inloggen. Als dit is gelukt, pas dan gelijk je e-mailadres aan. Deze klopt namelijk niet meer omdat we die 4 jaar geleden hebben verwijderd.

Weet je je wachtwoord niet meer? Dan kan je de wachtwoord vergeten functie NIET gebruiken, omdat we je e-mailadres dus niet meer hebben. Mail in dat geval naar forum@preppers.nl en noem je gebruikersnaam en voeg een notificatiemail bij van het oude forum als je die nog hebt.

Mocht je echt niks hebben mail ons dan sowieso je gebruikersnaam, we zullen je dan verdere instructies geven!

eva1986

Zo veel mogelijk eten uit een kleine "tuin"

Recommended Posts

Ik wil zeker niet beweren dat ik alle antwoorden heb, maar ik durf wel te stellen dat ik misschien anderen nog iets kan leren als het om moestuinieren gaat ;) (dat hoop ik althans)

 

Mijn voorstel is eigenlijk om hier een mooie discussie te houden of waar je tuiniert (of wilt gaan tuinieren) en wat je wil kweken, en hier over ervaringen uit te wisselen, met uiteraard als inslag: hoe kweek ik zo veel mogelijk eten op mijn stukje grond/tuin/balkon/dakterras/vensterbank.

 

Om maar de spit af te bijten... Mijn tip voor iedereen met volle grond is aardpeer (let op, wordt hóóg) en pastinaak. Beide lang in de grond te bewaren en minder vatbaar voor plagen dan aardappel.

 

Aardpeer 343 kJ, 81 Kcal per 100 gram.

Pastinaak 373 kJ, 89 Kcal per 100 gram.

( ter vergelijking, aardappel 402 kJ, 82 Kcal per 100 gram)

 

Ik hoop op veel mooie tips! ;)

  • Leuk 5

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Op zoek naar waterfilters, branders, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga snel naar www.prepshop.nl!

Ja, dat klopt, máár...

 

Courgette wordt met gemak 4m² groot (en pas dan eet je hele straat ervan), verkeerde bemesting en je krijgt afrottende vruchtbeginselen, slechts kort te bewaren, korte oogst periode, Courgette geeft maar 27 Kcal per 100 gram.

 

Begrijp me niet verkeerd, ik houd echt van courgette, maar ik zou het niet snel in mijn post-SHTF tuin zetten! ;)

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Wilde aardbeien.

Zelfs nu hangen er nog een aantal aardbeien aan de struik (zichzelf afvragend wat ze daar doen in de kou maar ze hangen er wel)

Het is wel een plant die woekert dus ik heb het netjes in de gemeentegrond geplant ipv in mijn eigen tuin :D

Zo heeft iedereen er wat aan.

  • Leuk 1

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Snijbonen. Geeft lange tijd opbrengst, enkele kilo's per stok (3 a 4 planten). Groeit snel en er kan vrij vroeg in het jaar al geoogst worden.

 

Bieten doen het ook prima. Zijn wel wat kleiner, maar weinig last van ziekten en plagen, en kunnen dicht op elkaar gezaaid worden. Kilo's per vierkante meter.

 

Snijbiet, en dan niet in één keer de hele plant er uit trekken, maar het blad enkele centimeters boven de grond afsnijden. Binnen enkele weken staat de plant er weer, en kan je weer snijden, tot de herfst aan toe.

 

Zet ook vooral een fruitboom neer, hoeft geen 10 meter hoog te worden, goed snoeien. Heb zelf appel, peer en kers.

  • Leuk 1

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Die kun je ook makkelijk ik bak kweken inderdaad, net als andere (doordragende) aardbeien. Ik heb Ostara en witte alpenaardbeitjes in pot. Geven ook van mei tot eerste vorst vrucht. En vermeerderd zichzelf goed! Weinig voedingswaarde, maar wel gezond en lekkerrrr!

 

Ook bessenstruiken zijn een goed idee, kan ook in grote pot! Vaste planten waar je ook van kunt eten! Ook aardbeien en bramenblad drogen voor in de thee! (of tegen aften spoelen met afgekoelde bramenbladthee!)

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Bietenblad van (gewone geen snij-) biet kun je ook eten!

 

En alle bonen je zowel vers kunt eten als kunt drogen zijn handig, makkelijk te bewaren voor de winter!

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Prei doet het ook heel goed.

Ik eet namelijk alleen de groene gedeelte en laat dus de prei(wortels en witte gedeelte) in de grond zitten.

Knip wat van de groene stengels af en het groeit weer aan.

De prei in mijn tuin staat al 4 jaar.

Gewoon in supermarkt gekocht voor een maaltijd en het witte gedeelte wat ik over had in de grond gepropt :o

Is ook winterhard.

 

Verder heb ik rozenbottels zaden van de gemeentestruiken geplukt.

Deze wil ik aankomende zomer hier en daar wat gaan laten groeien (ik woon aan het bos dus ruimte zat)

Deze struiken hebben nauwelijks onderhoud nodig, vandaar dat gemeentes er blij mee zijn.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

@eva1986:

 

Ook aardbeien en bramenblad drogen voor in de thee! (of tegen aften spoelen met afgekoelde bramenbladthee!)

 

Hoi Eva, wat zijn aften?

 

In de vensterbank van een raam op het zuiden heb ik wel eens tomaten en Spaanse pepers gekweekt.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Aardpeer, heb ik ook in mijn moestuin.

Word je wel erg gassig van...handig voor het biogas?

 

Aardappels, makkelijk te kweken in een vuilniszak, of zo'n big shopper boodschappentas (hierin kan je echt van alles kweken, worteltjes, rettich). Neem bintjes en kijk waar de uitlopers zitten. Snij zo dat je aan elk stukje ook een uitloopoogje hebt zitten. In de tas en dan telkens opkuilen als er groen op komt. Dus grond erop gooien, Na een poosje heb jij je eigen heerlijke gekweekte aardappeltjes. De volgende keer niet dezelfde zak gebruiken, zet er maar wat anders in en gebruik een nieuwe zak voor je andere oogst aardappels. Dus wissel. Zet tomaten en aardappels niet naast elkaar, ze versterken elkaars ziekten.

 

Knoflook kan je overal kweken. Neem een bolletje knoflook, pel de teentjes eraf. Zet in de grond, kan nu of zelfs tot en met december ook. Een teentje wordt een nieuwe bol. Als je gaat oogsten houd dan wat teentjes of een bol apart voor nieuwe kweek.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Bij peulvruchten kun je de overige grond gebruiken voor radijsjes en/of sla.

 

Ah, ja, zoeken op 'companion planting', of 'permaculture'. Vele planten kunnen gezellig bij elkaar groeien waardoor je oppervlakte van je tuin vrijwel verdubbeld, figuurlijk dan.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Ik zou vooral gaan voor planten die de hoogte ingaan, komkommer, stokbonen, courgette (omhoogleiden met een sterk bouwwerk).

Voor bijvoorbeeld stokbonen: neem een oud fietswiel zonder banden, zet hem op een (bezemstok), per twee/drie spaken een touw naar beneden laten vallen en vastzetten in de grond, om ieder touwtje drie bonen in de grond planten en tadaaa, je eigen bonen mobile op een redelijk klein stukje grond. Bonen inmaken en je hebt een perfect ruilmiddel/voedingsmiddel:-)

 

Courgette zou ik niet voor gaan trouwens, hou er niet van en de calorieen zijn laag. Wel giga hoeveelheid oogst en te maken tot soep eninvriezen (de soep dan)

 

Gr. Jox

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
aften, blaasjes in de mond ;)
Daar had ik gelukkig nog nooit van gehoord. Ook nooit last van gehad. Krijg je dat van scheurbuik oid?

@Twozeroprepper: Met zo'n enorme courgette oogst heb je ook wat te ruilen. Je kunt het ook inleggen in zuur heb ik ooit ergens gelezen. Pekelen ben ik ook wel eens tegen gekomen. Ook moes schijn je te kunnen wecken.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

@Dreutel ik weet het. Maar is het zon goed ruilmiddel in een shtf scenario? Lage calorieen en niet bepaald goed te bewaren. Als je een plekje overhebt en het lekker vind gewoon doen!

Ff fotootje van onze mega courgette van 1.750kg image.jpg.35d9bc4b44149dadcc7b45c1d4dbb2d0.jpgimage.jpg.35d9bc4b44149dadcc7b45c1d4dbb2d0.jpg

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Je hebt speciale klimcourgette, niet alle soorten klimmen, dus daar moet je wel op letten als je zaad koopt!

 

pompoen is ook wel een goed idee als je ruimte hebt (die klimt wel, moet je wel een netje spannen om de vruchten) blijft lang goed, en je kunt er véél!

 

Pompoen-pecan-cake, pompoensoep, pompoenpannekoeken, pompoenbrood, pompoentaart, pompoenroerbakschotel, enzo...

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

@Twozeroprepper, ik wil je niet telleurstellen, maar hoe groter de courgette, hoe sponziger het vruchtvlees, en hoe groter (en harder) de zaden. Als ze bij ons zo groot worden, dan geef ik ze aan de kippen (die zijn er gek op, en t komt dan weer terug als eitje), maar we eten we niet meer...

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

En verticaal tuinieren? Elk plaatsje wordt benut en je haalt er enorm veel groenten en fruit van. Ik heb momenteel bv olijfkomkommer dit groeit langs een paal van ong. 2 meter hoog naar boven en er hangen ong. 50 mini komkommers aan. Dit dus op een opp. van nog geen 50 cm2.

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.434158333296293.98483.197906956921433&type=3

 

olijfkomkommer: http://www.tuinadvies.be/cyclanthera_pedata_olijfkomkommer.htm

Rankspinazie: http://www.permacultuurnederland.org/planten.php?zoek=&laag=&functieSER=Z24=&pid=129&page=14

 

En zo zijn er nog tal van andere eetbare klimplanten die voedzaam zijn en toch weinig plaats innemen.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Ik weet het, hebben er desondanks soep van gemaakt en die was prima te eten volgens mijn oma ;-). Dus het kán wel maar de kleinere groene van ong 15cm schijnen lekkerder te zijn. Ze had wel de zaden eruit gehaald geloof ik. En anders door laten groeien en zaad oogsten, het kan in een week gigantisch groeien, ze zijn een beetje onvoorspelbaar op dat gbied.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...