reconhell Geplaatst: 22 februari 2021 Share Geplaatst: 22 februari 2021 Ik heb bijv nu een klein voor raadje met glazen potjes allemaal op het zelfde moment gekocht maar heel uiteenlopende "tenminste houdbaar tot" datums. Je zou denken dat als het zolang houdbaar is dat die datums meer bij elkaar zouden liggen? Werkt de houdbaarheid hetzelfde voor deze producten? capucijners 07/21 augurken 12/21 Appelmoes 09/21 Dopert/worteltjes 06/22 Hoelang zou dit echt houdbaar zijn? Ik lees over decenia' 30 jaar? En dat het na 5 jaar vitaminen verliest? 5 jaar na aankoop of na de "tenminste tot" datum? Quote Link naar reactie Share on other sites More sharing options...
Gast anoniem Geplaatst: 22 februari 2021 Share Geplaatst: 22 februari 2021 5 uur geleden, reconhell zei: Hoelang zou dit echt houdbaar zijn? Ik lees over decenia' 30 jaar? En dat het na 5 jaar vitaminen verliest? 5 jaar na aankoop of na de "tenminste tot" datum? Zolang er geen zuurstof bij kan komen blijft het goed. In theorie kan het nog door fotosynthese gaan bederven omdat het glas zit maar dat is ook de reden dat men adviseerd om het "koel en donker" te bewaren. Resumerend: Hoor je nog een klik bij het openmaken? Dan is het nog goed. Sommige zaken kunnen gaan oxideren door het zuurgehalte vanuit de binnenkant. Je mag er van uit gaan dat je deze zaken over 15 jaar nog prima kan eten. En stel dat er zuurstof bij is gekomen dan ga je dat snel genoeg merken aan de geur bij het openmaken. Het is of 100% goed, of 100% bedorven. Quote Link naar reactie Share on other sites More sharing options...
reconhell Geplaatst: 22 februari 2021 Auteur Share Geplaatst: 22 februari 2021 (aangepast) 20 minuten geleden, martin zei: Zolang er geen zuurstof bij kan komen blijft het goed. In theorie kan het nog door fotosynthese gaan bederven omdat het glas zit maar dat is ook de reden dat men adviseerd om het "koel en donker" te bewaren. Resumerend: Hoor je nog een klik bij het openmaken? Dan is het nog goed. Sommige zaken kunnen gaan oxideren door het zuurgehalte vanuit de binnenkant. Je mag er van uit gaan dat je deze zaken over 15 jaar nog prima kan eten. En stel dat er zuurstof bij is gekomen dan ga je dat snel genoeg merken aan de geur bij het openmaken. Het is of 100% goed, of 100% bedorven. Oke, maar waarom zijn de "tenminste tot" data's zo verschillende als het op t zelfde moment gekocht is en t allemaal zolang erna om te eten is? En er geen verschil is of ik een augurk 15 of 30 jaar bewaar of doperten bijv.? Mag ik vragen waarom je 15 jaar zegt en niet 30 jaar zoals sommige plekke claimen (voor blik bijv iig) Is het voor glas minder wil je z ggen? 22 februari 2021 aangepast door reconhell Quote Link naar reactie Share on other sites More sharing options...
Gast anoniem Geplaatst: 22 februari 2021 Share Geplaatst: 22 februari 2021 2 uur geleden, reconhell zei: Oke, maar waarom zijn de "tenminste tot" data's zo verschillende als het op t zelfde moment gekocht is en t allemaal zolang erna om te eten is? En er geen verschil is of ik een augurk 15 of 30 jaar bewaar of doperten bijv.? Mag ik vragen waarom je 15 jaar zegt en niet 30 jaar zoals sommige plekke claimen (voor blik bijv iig) Is het voor glas minder wil je z ggen? Ik denk dat het voornamelijk met aansprakelijkheid te maken heeft. Stel dat je op je blik "t.m.h tot 2030" zou hebben staan dan ben je dus 9 jaar lang de sigaar als iemand zou claimen dat het niet goed is. De reden dat ik liever 15 jaar gebruik i.p.v. 30 is omdat ik ooit een test heb gedaan met wat blikjes bronwater en ik had toch de indruk een minimale smaakverandering te proeven die te maken heeft met de kunststof coating aan de binnenkant van het blik. Zie: https://www.preppers-shelter.nl/forum/threads/preptest-blikje-bronwater-15-jaar-over-de-tht.1518/ Quote Link naar reactie Share on other sites More sharing options...
reconhell Geplaatst: 23 februari 2021 Auteur Share Geplaatst: 23 februari 2021 Ik snap wat je zegt. Maar de aansprakelijkheid is blijkbaar verschillende voor verschillende potjes terwijl het hetzelfde merk is? Quote Link naar reactie Share on other sites More sharing options...
JJ&A Geplaatst: 24 februari 2021 Share Geplaatst: 24 februari 2021 Op 22-2-2021 om 13:20, reconhell zei: Ik heb bijv nu een klein voor raadje met glazen potjes allemaal op het zelfde moment gekocht maar heel uiteenlopende "tenminste houdbaar tot" datums. Je zou denken dat als het zolang houdbaar is dat die datums meer bij elkaar zouden liggen? Werkt de houdbaarheid hetzelfde voor deze producten? kapucijners 07/21 augurken 12/21 Appelmoes 09/21 Doperwt/worteltjes 06/22 Hoelang zou dit echt houdbaar zijn? Ik lees over decennia' 30 jaar? En dat het na 5 jaar vitaminen verliest? 5 jaar na aankoop of na de "tenminste tot" datum? Ik kom er nu op, dekseltjes willen ook nog wel eens roesten, vooral waar zeg maar de schroefdraadlipjes ziten op het glas, als die gaan roesten dan laat de deksel langzamerhand zijn grip kwijt en gaat de valium verloren. Wat je kan doen is de deksel met gekookte lijnzaadolie insmeren en vooral daar waar de deksel grip heeft op het glas. Het is ook niet verkeer blikken in te smeren met de Lijnzaadolie. De Lijnzaad olie hard wat uit net als verf, maar behoud wel zijn roest werende werking. Vroeger werden schepen aan de binnenkant onder de waterlinie in gesmeerd tegen roest, want de lucht condenseert daar op het metaal en zou dan gaan roesten. Ook word het wel gedaan bij auto's om het onderstel te conserveren. Quote Link naar reactie Share on other sites More sharing options...
MamaM Geplaatst: 24 februari 2021 Share Geplaatst: 24 februari 2021 Op 22-2-2021 om 13:20, reconhell zei: glazen potjes allemaal op het zelfde moment gekocht maar heel uiteenlopende "tenminste houdbaar tot" datums. Staat er een productie datum op? Jij hebt ze dan wel op hetzelfde moment gekocht, maar dat wil niet zeggen dat het op hetzelfde moment geproduceerd is. Misschien zit daar ook een (deel van de) verklaring in? Quote Link naar reactie Share on other sites More sharing options...
Cardhu Geplaatst: 26 februari 2021 Share Geplaatst: 26 februari 2021 En het ligt natuurlijk ook aan de producent. De een hanteert een langere THT dan een andere. Producenten hebben uiteraard onderzoek gedaan naar de houdbaarheid. Deze is vaak gebaseerd op kleurverschil en minimale smaakverschillen. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe dit werkt in de fabriek en laboratorium van de fabriek van HAK. Quote Link naar reactie Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.