Ga naar inhoud

justincase

Lid
 • Aantal items

  74
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door justincase

 1. Ik heb van meer mensen gehoord dat ze problemen hebben met die website van Spa. Anderen komen er gewoon probleemloos doorheen. Misschien even via een andere browser proberen?? Instellingen in je privacy/cookies? Heb nog wel moeten zoeken waar ze de 1 liter flessen verkopen, moest ervoor naar AH.
 2. Het is vast een goed boek maar inderdaad erg duur, 145 euro. Je kunt ook eens bij de Slegte kijken. Ik heb toevallig een ander (oud) boek gekregen waar ook heel veel in staat. En vergeet internet niet.
 3. Je kunt nu bij Spa gratis 5 flessen water krijgen. Altijd handig. http://www.spaophetwerk.nl
 4. Klopt Nature, daar bestel of koop ik ook wel eens wat maar ik heb voorlopig even niks nodig.
 5. Zandzakken en apparatuur kunnen ook kogels afremmen. Verder hier ook een betonvloer, het was een hele toer toen het trapgat gemaakt moest worden. Inbrekers zoeken juist makkelijke klussen en manieren, anders gaan ze op een ander. Ik denk niet dat ze heel lang blijven hangen, ze gaan het wel elders proberen. Blijven proberen is zonde van de tijd met een hele woonwijk verder nog te beroven.
 6. Ik heb hier ook over gedacht, eigenlijk vooral om de zolder af te sluiten en warmte op de zolder te houden. Voor de veiligheid zou ik denk ik , de droger en wasmachine bovenop het luik zou zetten als er plunderaars actief zouden zijn. Dan hebben we ook meteen iets meer ruimte. Hang- en sluitwerk houdt het kort, onze wasmachine krijg je echt niet makkelijk omhoog geduwd. De dakramen zouden we idd ook moeten beveiligen.
 7. Coco: ik gebruik al jaren dezelfde glazen neusdruppelflesjes en maak zelf een zoutoplossing als er iemand verkouden is. Eentje heeft een plastic druppelaar, let op dat je die korter meekookt met steriliseren anders wordt het plastic week en dat is niet goed voor de vorm maar ook niet gezond. Ben nog op zoek naar twee nieuwe flesjes helemaal uit glas, die kan ik beter uitkoken. Misschien toch eens vragen bij de apotheek. Verder recycle ik oude kleding; ik maak en vermaak er baby en kinderkleertjes van soms. Veel bakjes en potten kun je hergebruiken; om iets op te ruimen/ organiseren of om dingen in in te vriezen. Veel potten zijn geschikt om mee te wecken. Plastic flesjes kun je ook nog vaak opnieuw gebruiken maar het liefst koop ik die helemaal niet meer en neem ik drinken in een stevige fles, bidon of beker mee, die jarenlang mee kan. Ik geloof dat veel plastic flessen ook geschikt zijn om voedsel in te bewaren, ooit gehoord dat FEMA dit ook een goed idee zou vinden? Van plastic flessen kun je ook mini-kweekkastjes maken (open snijden (niet helemaal), closetrol met grond en zaadje erin, dicht klappen). Dozen zijn natuurlijk ook handig om allerlei dingen in op te slaan. En hersluitbare plastic zakjes (van rozijnen of nootjes etc.) om kleine spulletjes waterdicht in op te slaan. Ik koop er ook wel eens een doosje van en als het even kan, worden ze dan ook vaak opnieuw gebruikt. Broodzakken was ik uit, om zelfgebakken brood in te bewaren/ invriezen. Melkpakken kun je gebruiken om dingen in in te vriezen, als kraag om jonge plantjes of om bakjes of opslag van te maken. Bij de kringloop of in je omgeving kun je soms nog fijne prepspulletjes vinden, gebruikt. Pas nog een goede watertank met kraantje gekregen van mijn vader, die hij niet meer hoefde aangezien hij niet meer gaat kamperen. Ook kun je stukjes kaarsvet bewaren en er een nieuwe van maken etc. Wij scheiden verder al het afval wat we kunnen scheiden en brengen bruikbare spulen weg naar een goed doel, kringloopwinkel etc.
 8. Leuk onderwerp. Ik heb er meerdere boeken over. Dit weekend weer een nieuw gekregen (juist een oud boek, heel goed boek). In mijn eigen tuin wil ik nog verschillende kruiden gaan kweken. Tot nu toe heb ik nog niet zo heel veel dingen gemaakt. Ik maak wel zelf crèmes, zalven en lipbalsem met etherische olie of zelf gemaakte olie (niet gedestileerd, alleen laten trekken). Ook leuk en lekker toegankelijk zijn "grow your own drugs" van James Wong of "oma weet raad".
 9. Ik was van plan om nog eens van die pakjes instant noodles te kopen maar ik bedacht me, dat het nog goedkoper kan. Voor 52 cent kun je een verpakking Chinese mie kopen, daar zit 250 gr in (349 cal p. 100 gr). Dat maak je ook zonder koken klaar met warm water. Wat zit er nog meer in zo'n zakje instant noodles? Bouillonpoeder en kruiden. Daar kun je ook zelf een voorraadje van aanleggen en je hebt precies hetzelfde.
 10. Bedankt voor de tip! Was al eens vaker de titel tegen gekomen maar wist niet dat het door Dick S geschreven was. Meteen mijn openstaande bon bij Bol.com omgezet in dit nuttige boek. Het boek is hier verslonden door zowel mijzelf als mijn man. Ik vind de hoofdstukken over tuinieren wel zeer nuttig, er staat een handig en simpel systeem in voor wisselteelt (met tips voor voeding van de groep groenten), een zaai- en oogstkalender met voor het fruit meteen erbij wanneer het gesnoeid moet worden. Zeker goed voor de beginner. Meestal moet je toch maar ergens beginnen met "trail and error". Ik ga zeker de methode van de grond afdekken met karton uitproberen, dat scheelt onkruid wieden en water. Ook de andere hoofdstukken waren zeker interessant en nuttig. Vertaalfouten vond ik inderdaad ook wel een paar. Iemand enig idee bijvoorbeeld hoe je aan 600 gram geperste vlierbloesems komt (vooral terwijl er op het plaatje gewone plukken vlierbloesem in een kan gaan ;-) ? De mede en vlierbloesem champagne lijkt me erg lekker, nu nog ergens een grote metalen kan vinden (hmm... wacht, kan natuurlijk ook in kleinere hoeveelheden gewoon in een metalen thermosfles, opgelost!).
 11. Ik heb ook wel eens zo'n bakje gehad voor een paar euro, dat ging best goed en snel maar een goede of tweede oogst zat er niet aan. Het jarenlang dromen van zelf kweken werd daar wel enigzins mee getemperd. Je kunt ook kant en klare "maaltijdstammetjes" kopen en die in de tuin zetten. Er zijn ook workshops om zelf te leren enten op hout.
 12. It's not easy being green is inderdaad heel nuttig en leuk. Dick heeft ook Planet Mechanics gepresenteert, in die programma's hebben ze een auto die op hout liep gemaakt, een boerderij voorzien van stroom op koeienpoep (geloof dat ze toen ook een graandroger hebben gemaakt), electriciteit aan zee door gebruik van de getijden, etc. etc. Ook leuk en nuttig, al ziet het er denk ik een stuk makkelijker uit als de twee heren het maken. Bijvoorbeeld:
 13. Ik heb van die plastic houdertjes gekocht ooit, die kunnen drijven op een vloeistof. Het zijn een soort bloemetjes. Je doet daarvoor water in een schaaltje en dan een laag plantaardige olie daarbovenop. Het lontje rol je van wc papier, je knipt dan een stukje lont en steekt dat in het houdertje. Dan moet het even staan in de olie, zodat het papier zich volzuigt. Dan steek je het aan. Het geeft wel wat walm vonden wij, daarom gebruiken we het niet meer. Je kunt ook met lijnzaad naar een oliemolen gaan maar dan moet die natuurlijk wel eentje in de buurt zijn. Oliemolens bestaan nog in Nederland, ook hobbymatig nog in bedrijf. Daar kunnen ze olie persen op de wind dus geen electra nodig. Wel hout om het fornuis te stoken. Het wordt daar eerst eigenlijk gewalst, dan verwarmd om de olie vrij te maken en dan in ik meen jute zakken super strak vastgeslagen tussen wiggen, de olie loopt er dan onderuit. Het vast- en losslaan gaat ook op windkracht. Een restproduct dat uit de zakken komt is lijnkoeken, dat is weer goed en lekker voor vee. Je kunt ook eens op een oliemolen gaan kijken hoe ze het daar doen, wel leuk om eens te zien. Dan weet je hoe het ongeveer zou kunnen in het klein, lijkt me wel erg veel werk.
 14. ;-) Vrees dat in spinnewiel toch wel veel plek inneemt in de BOB en waar zet je dat schaap of die alpaca dan neer op je BIL? Niet iedereen iedere mama of baby kan (of wil) borstvoeding dus reken niet TE vast op borstvoeding. Mijn dochtertje heeft veel last gehad van doorkomende tandjes maar wilde bijna nooit ergens lekker op bijten. Als ze dat wel willen kun je altijd nog je eigen vinger aanbieden. Soms helpt het om even met een schone vinger op het tandvlees te drukken zodat het tandje erdoor is, dan is de druk eraf en doet het minder zeer. Even vervelend (al gaf mijn dochter geen kik en was ze alleen maar opgelucht) maar het helpt echt als het tandje er bijna door is maar het laatste stukje niet wil. Je kunt ook kruidnagel olie gebruiken (commercieel verkrijgbaar met zoet smaakje).
 15. Hier een moeder van een met ook nog eentje op komst. Babies kunnen ook na een half jaar op gewone melk, zeker vanaf een jaar. Wat er nu in de winkels staat is gewoon bedacht door de fabrikanten. Bij borstvoeding moet de moeder wel zelf voldoende kunnen eten en drinken. Koop niet te veel crèmes etc.. Na een week kraamhulp heb ik snel een voorraad babydouchegel, babyolie en zalfjes bij gekocht, daar zit ik nu nog mee te kijken. Gewoon niet te veel smeren en als je het doet dan dun, laat de natuur vooral haar werk doen. Met een flesje babyshampoo heb ik bijna 3 jaar gedaan. Zalf heb ik denk ik maar een of twee tubes gebruikt. In plaats van talkpoeder kun je ook maizena of zelfs gewone bloem gebruiken bij kapotte billetjes. Bij katoenen luiers is het idealiter wel handig om er een inlegger in te leggen (stuk keukenrol?), dat gooi je makkelijker weg en je krijgt de luiers makkelijker schoon. Maar ja, het neemt weer veel ruimte in natuurlijk. Doekjes kun je zelf maken van oude 't hirts (zie instructables) en als je niet wilt of kunt wassen van een keukenrol. Of je maakt gewoon een beetje toiletpapier wat vochtig en dan goed drogen. Verder is een naaisetje misschien wel handig, dan kun je te grote kleertjes tijdelijk innnemen. Vooral de broekspijpen of shirtjes die zo veel te groot zijn, dat de baby stof in de mond kan krijgen, wat verstikkingsgevaar kan opleveren. Denk ook een een riempje (reepje stof, lint) bij nog te grote broeken.
 16. Ik heb er eentje van Action maar deze week ook gezien bij Wibra (achter de kassa's), heel goedkoop. Had ik gekocht vanwege mijn solartas maar die werkte voor geen meter en ging retour afzender. Even een paar jaar wachten maar tot de kinderziektes uit de solar (rug)tassen zijn. Ik heb ook een knijpkat waarmee je een mobiel op kunt laden* en ik bedenk me nu pas, dat ik die oplader dus nu weer ergens in kan steken. *mijn mobiel, modelletje alleen kleppen en tikken (sms'en) hoef ik maar eens per 10 a 14 dagen op te laden maar ik betwijffel of je een smartphone ver genoeg aangeslingerd krijgt om een gesprek te voeren.
 17. Ik ken de droom ook! Tot nu toe nog niet ver genoeg gekomen, komt nog wel. Maar, ik heb niet alles gelezen trouwens, hoe zit het met je water voorraad en zuivering?
 18. Ik vind het ook wel leuk om te kijken, kan me voorstellen dat het een vorm van financiele zekerheid is voor veel van die mensen. Velen beginnen er ook aan omdat ze krap zitten. Toch ben ik blij dat we het niet hebben in Nederland, want wie betaalt uiteindelijk de prijs voor alles wat de producent en de supermarkt samen weggeven en uitgeven aan promotie? Juist, de klant. Ik krijg wel kortingsbonnen een paar keer per jaar van ik geloof Procter & Gamble, allerlei wasmiddelen, shampoo, pampers, prefab hap (maar ik vind dat vaak nog te duur ten opzichte van eigen merk), ik gebruik ze vaak niet. Ik krijg die bonnen omdat ik me ooit heb aangemeld voor de blije doos ofzoiets. Deze week had ik wel kips paté gratis plus 10 cent erbij via een actie.
 19. De zomerbanden liggen alweer een paar weken op zolder (zelf wisselen en opslaan). Ik heb ook winterzolen. Dat zijn van die dingen die je even snel onder je schoen vast kunt maken. Bij Hema liggen ze voor een tientje, bij Marskramer voor 5 euro. Als er een gelegenheid is om op m'n gezicht te gaan, zal ik 'em niet snel missen dus wel handig vind ik.
 20. Nee hoor, denk dat een pindakaaspot ook wel bij geluk een goede keuze was, het plastic in combinatie met panty maakt het niet zo glad. Dekseltje op z'n kop op het aanrecht, dan de pot een beetje schuin erop (op de rand van de deksel) en klaar.
 21. Ik heb nu drie verschillende zakjes van Peuleschil staan, ik bestel die gewoon bij de natuurvoedingswinkel in mijn woonplaats. Die zakjes kosten 2 euro nog iets per stuk. Kweken doe ik bij de kleine dingen in een bakje van de chinees met twee stukken keukenrol erin gevouwen, water geven en pas na het ontkiemen weer water geven. Bakje met opgekomen waterkers staat nu in de koelkast, kan ik er weer meerdere dagen van nemen. Taugé en salademix doe ik in een oude pindakaaspot, er gaat een oude panty overheen en vervolgens zet ik de pot op z'n kop schuin op de deksel. Spoelen etc. is zo ook heel makkelijk. Voor een paar euro en niks kun je dus al beginnen en uitproberen.
 22. @Aeron & others: bij IKEA kun je een snelkookpan kopen tegen een redelijke prijs. Geen 30L model. Weckketel hebben we via Marktplaats, mijn man gebruikt 'em ook bij het bier brouwen (daar kun je ook goed voor terecht bij de brouwmarkt). Soms staan er ook weckpotten op Marktplaats, van mensen die ermee stoppen. Ik weck ook wel eens wat, in de officiele weck of in bewaarde potjes met de goede deksel. Ik heb eens hutspot geweckt, dat ging helemaal mis. Alle potjes begonnen te pruttelen en spuiten in de voorraadkast, dat was nog een leuk plakkerig schoonmaakwerkje, sindsdien volg ik toch maar goede instructies en ga ik niet zelf proberen.
 23. Ik prep denk ik vooral voor meer zelfredzaamheid, dat vind ik belangrijk ivm peakoil en ik sluit niet uit, dat de prijzen voor voedsel nog wel eens flink zouden kunnen stijgen (Monsanto-praktijken, peakoil, mislukte oogsten, klimaatveranderingen, etc. etc.) Zelfredzaamheid is een middel om met minder middelen of grotere uitgaven het toch nog te redden. Daarnaast woon ik niet zo ver van een snelweg, spoor, druk bevaren kanaal en wat industriële bedrijven. Er kunnen ongelukken gebeuren en kwalijke stoffen vrij komen. Verder woon ik onder NAP, dus een overstroming is ook nog een optie. Dan nog uitval van gas-water-licht, door diverse oorzaken. En ook instorting van de economie, terrorisme en andere pleuris uitbraken.
 24. Ik geloof dat periodieke onthouding niet de beste oplossing is. Zoals Herman Finkers ooit zei "je moet ontzettend goed kunnen rekenen en ontzettend gek met kinderen zijn". Een spiraaltje kun je 5 jaar laten zitten, wil je toch zwanger worden, dan kun je het weer laten verwijderen. Je hebt dus alleen pech als SHTF een paar maanden voor je aan een nieuw spiraaltje toe was. Half jaartje pil op voorraad? Ik ken wel verhalen van het oude Egypte dat er kruiden werden ingebracht maar geen idee welke en hoe betrouwbaar het was.
 25. Heb dat soort fluitjes meer gezien, kompas okee maar ik wil toch niet weten hoe koud ik het echt heb als de poep bijna meteen aan de ventilator vastvriest?
×
×
 • Nieuwe aanmaken...