Ga naar inhoud

Ratman

Lid niveau 2
 • Aantal items

  21
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  1

Ratman won de laatste dag op 11 november 2021

Ratman had de meest gelikete inhoud!

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

Ratman's Achievements

Jr. prepper

Jr. prepper (1/11)

24

Community reputatie

 1. Ik ben veel aan het inslaan, groente in blik, cornedbeef, goulash, pasta. Olijf olie, zonnebloem olie. allemaal spul dat jaren houdbaar is. Ook pakken aardappelpuree en de vaccuum verpakte hamburgers. Ik had al een voorraad maar die groeit nu toch nu het wat spannender wordt. Ook een aardige: Wasa Knackebrod vezelrijk, eet ik al dagelijks vanwege de gezondheid.
 2. Zeker bij langdurige calamiteiten zijn FM zenders snel op te tuigen, zou zeker de mogelijkheid voor ontvangst van FM niet opgeven. Verder is de Middengolf ook nog steeds interessant, ik verwacht in zo'n situatie zeker nog wel uitzendingen van de overheid (al staat de betrouwbaarheid van info bij mij niet zo hoog aangeschreven). Ineens worden alle oude banden (dus ook korte golf) weer interessant.
 3. Inderdaad, het beste is om de F licentie te halen maar dan moet je wel het een en ander van elektronica afweten. Anders de N licentie, die is eenvoudiger. Op zijn minst het boek van de Veron doornemen. Voor grotere afstanden zijn met name de 20 en 40m Band interessant, de 2m band zal vooral lokaal goed werken. Bij een SHTF is het vooral ook interessant om op alle frequenties te kunnen luisteren, de meeste Tranceivers voor HAM kunnen doorlopend van 1.8MHz tot 30MHz ontvangen. Peilen is vaak lastig, daarvoor moet de zendtijd al wat langer zijn om een goede kruispeiling te kunnen maken. Houd gesprekken (zendtijd) kort dan is peilen haast onmogelijk. Het is simpeler om een mobieltje te vinden, daar zijn allerlei systemen voor om de locatie van de telefoon te bepalen. Bij een SHTF denk ik dat men zich niet zo druk maakt om illegale uitzendingen, kennis van de apparatuur vind ik wel erg belangrijk om er op een correcte manier gebruik van te maken. Elkaar storen is geen optie.
 4. Ik heb zelf F licentie en mag dan op alle amateurbanden, mijn apparatuur kan dankzij een kleine mod ook buiten deze banden werken maar daar zal ik nooit gebruik van maken tenzij de nood aan de man is. Bij een serieuze SHTF is natuurlijk alles geoorloofd als het iets dient maar gebruik van gezond verstand is wel belangrijk, op dat moment moet je elke frequentie als nood verkeer beschouwen en de band niet onbruikbaar maken voor flauwekul gesprekken. Bedenk ook dat iedereen (dus ook de vijand) mee kan luisteren, spreek codes af en zo.
 5. Zeeziekte is wel een ding, zelf heb ik er niet zoveel last van maar merk wel dat sommige bezoekers er bij een stevige Noordwester er hier in de haven al last van hebben. Het is in mijn beleving ook een gewenningsproces, bij een zeereis heb je er vooral de eerste dagen/week last van. Voor mensen die niet langer varen is dat dus altijd! Ik moet soms na een stormachtige dag juist aan wennen als ik aan land kom, kom ik in een huis en lijkt het alsof het schommelt.
 6. Toch maar eens reageren na lange tijd. Ik woon al weer enige tijd op mijn boot (nu alweer 5 jaar) en ben aardig gewend, vele stormen meegemaakt. Het waait hier denk ik het meest van heel Nederland.... Langzamerhand komen er zonnepanelen en de windmolen komt volgende maand, gedeeltelijk zelfsupporting. De 12V lithium accubank nu net in gebruik genomen, de 24V accubank is nog Lood-zuur. De keuken wordt nu gevoed door de 5KW inverter die op 24V bank zit aangesloten. Het wordt steeds verder uitgebreid en streef ernaar om de hele energie voorziening volgend jaar onafhankelijk te hebben, nu moeten de accu's nog steeds worden bijgeladen. De watermaker schiet ook aardig op, ben nu met een nieuw frame bezig waarmee het een mobiele unit wordt.
 7. Mijn plan is als volgt: Verwarmen op diesel, voorraad ca 700liter (Kabola ketel) generator op diesel zonnepanelen accubank 24V 1000Ah windmolen van ca 700Watt Inverter 5KW
 8. Heb zelf veel pakken van Unox hamburgers, zijn zeker 2 jaar houdbaar en ook veel langer. Verder Wasa vezelrijk, prima vervanger voor brood en heel gezond kikkererwten, sesamzaad en voldoende olijfolie, kun je zelf Tahin en Hoemoes maken. Camu camu poeder, goede aanvulling van vitamine C groente in blik en gedroogd en genoeg kruiden om alles op smaak te brengen. Pasta's zijn natuurlijk ook lang hoedbaar en aardappelpuree.
 9. Ik heb een tijdje een onderkomen gehad in een garagebox, uiteindelijk zit ik nu op een boot. bij een SHTF ben ik binnen een kwartier op zee met mijn boot. Verder heb ik tijdens mijn reizen regelmatig buiten geslapen, soms is het handig dat er nog wat sociale controle is. Zo heb ik in Turkije in een hangmat geslapen bij een parkeerplaats langs de snelweg, daar was een winkel die 24u open was en bewaking. andere keer op het strand, daar was ik wel helemaal alleen. In een gebedshuis of bij een bouwval in de woestijn. Eigenlijk was ik nooit bang voor mensen met slechte bedoelingen maar wel voorzichtig, in de woestijn werd ik wel een keer gewekt door een vos die op zoek was naar voedsel.
 10. Ik ook een budget prepper, nu bezig met de water installatie: 2e hands een set Osmose membranen gekocht en dit is nu min of meer werkend met een Karcher K2 hogedruk pomp. kan dan zeewater in drinkwater omzetten.
 11. Ik ben langzaam aan aan het overstappen op LiFePo4 accu's, de eerste accubank van 12V 270Ah is klaar, er volgt nog een grote 24V bank van 500Ah en daar moet de hele huishouding op draaien. Het opladen gebeurt met een aantal zonnepanelen en twee windmolens van ieder 400Watt. Verder een zaklampje van Olight die ook op Lithium cellen werkt, gaan erg lang mee.
 12. Grappig dit onderwerp. tijdens een motorreis door centraal azie heb ik vele huizen volgens deze bouwmethode gezien met als hoogtepunt de oude ommuurde stad Kiva in Oezbekistan. Deze stad had ook de vestingmuren geheel van stro en leem opgetrokken en het was al 500 jaar oud.
 13. Mijn boot is geheel van staal, dat is al een goede basis maar heeft vele lekken wat betreft EMC. Patrijspoorten, en luiken zijn genoeg om binnen te kunnen bellen en via 4G te interenetten De dakluiken kunnen van een metalen plaat worden voorzien plus een litze rand. Dan zijn er nog andere zaken om rekening mee te houden: Bedrading naar buiten toe (antennes/ wind sensoren/ walstroom/ navigatie verlichting) Wat kun je aan de ramen en de rubberr randen doen?
 14. Waar zou ik heen willen varen? Dat hangt van de situatie af, ik kan de zee op en dat is ook in geval van SHTF denk ik de enige optie. De haven waar ik lig is aan zee en ik hoef geen enkele sluis of brug te passeren om weg te komen. Genoeg voorraad me om een aantal maanden te overleven op zee, dat is sowieso fijn.. daarom heb ik de laatste weken ook niet hoeven te hamsteren. Er wordt gewerkt aan Lithium accu's en uitbreiding van de energievoorziening. Ik kook elektrisch maar er komt ook een spiritus kookstel met wat brandstof voor het geval dat.. Een reserve inductiekookplaat en wat onderdelen wordt ook aan gewerkt. Ook onderdelen om een van de omvormers te repareren is iets wat ik handig vind (ik ben elektronicus) Een goede watermaker mag ook niet ontbreken, ik ben er een aan het bouwen.
 15. Afgelopen week ziek geweest en geen mogelijkheid gehad om boodschappen te doen, kwam niet eens van mijn boot af.... dus maar eens de Prep voorraad aangesproken en oa de kips burgers. Dat viel me niet tegen. Effe in de airfryer en wat aardappelpurree erbij en een blik groente. Heb de oudste genomen ca 4 jaar oud, gewoon nog goed eetbaar. PS.. Ik prefereer wel de Hamburgers van Unox Het wordt ook tijd om de prep voorraad eens een beetje te verversen.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...