Ga naar inhoud

Ratman

Lid niveau 2
 • Items

  28
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  4

Ratman won de laatste dag op 4 mei

Ratman had de meest gelikete inhoud!

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

Ratman's prestaties

Elementary prepper

Elementary prepper (2/11)

29

Reputatie

 1. Stel je twijfelt of bepaalde voeding besmet is, hoe bepaal je dat? Je hebt een geiger teller maar welke waardes worden gevaarlijk? normale achtergrond straling is ongeveer 0.1 a 0.2uSv. Ik begrijp dat je de alfa of beta straling moet kunnen meten, bij mijn geigerteller kun je dat instellen met een schuifje. grote vraag is wat de grenswaardes moet zijn als je bijvoorbeeld een vis gevangen hebt, je wilt toch geen radioactieve vis eten......
 2. Ja dat kan met losse DCDC convertyers, zo heb ik dat ook, verschillende accu spanningen is dan ook geen probleem, bijvoorbeeld van 24V naar 12V of omgekeerd. Laadstroomverdeler heb ik niet gezien in de eerdere posts, of heb ik wat gemist.....
 3. Wasa knackebrod, 4 jaar over de datum, was nog prima. Unox Hamburgers 5 Jaar over de datum, smaakten nog prima.
 4. Of Corned beef van Impala, erg lekker
 5. nog even een link om welk apparaat het gaat https://www.airsain.nl/luchtontvochtiger-argoclima-alice-babe/
 6. Ik heb een lucht ontvochtiger en volgens mij doet hij hetzelfde, kost een fractie en het energieverbruik valt ook wel mee en je bereikt er twee doelen mee. De bak met water kun je naar een jerrycan leiden en dan naar behoefte met een dompelpomp naar een kraan leiden. Ik heb er dan nog een set filters tussen om het water te voorzien van gezonde mineralen en te ontdoen van mogelijke vervuiling.
 7. In mijn BOL is de situatie al redelijk, 4a5mm staal rondom maar wel wat raampjes en patrijspoorten die voor lek zorgen. Ook de toegangsdeur en schuifluik van kunststof zijn punten van aandacht. De GSM werkt binnen dan ook nog prima. Pluspunt is dat de Machinekamer en de tweede machinekamer allebei geen lekken hebben behalve dat ik nog een paar afschermde deuren moet maken, zijn nu van hout.... De tweede machinekamer is vooral belangrijk, daar zit een accubatterij van 24V 1100Ah LiFePo4 met BMS, MPPTs voor de zonnepanelen en een 5KW inverter en nog wat apparatuur. Het grootste gevaar voor deze appartuur is toch de leidingen naar buiten, een 12V systeem voor de verlichtig en koelkast en de 230V lijnen voor de keuken, en niet te vergeten de bekabeling naar de zonnepanelen. Denk dan ook aan snel lost te koppelen verbindingen intern met Anderson connectors (niet voor 230V). Uiteraard ook de eventuele walstroom aansluiting. Dit is natuurlijk leuk als je een waarschuwing van te voren krijgt van dat er wat aan zit te komen en je hebt tijd om alles los te koppelen Mijn interesse gaat nu vooral uit naar beveiliging van leidingen van buitenaf, denk aan verbruikers, antennes, zonnepaneelen, windmolen en walstroom aansluitingen.
 8. Ik ben veel aan het inslaan, groente in blik, cornedbeef, goulash, pasta. Olijf olie, zonnebloem olie. allemaal spul dat jaren houdbaar is. Ook pakken aardappelpuree en de vaccuum verpakte hamburgers. Ik had al een voorraad maar die groeit nu toch nu het wat spannender wordt. Ook een aardige: Wasa Knackebrod vezelrijk, eet ik al dagelijks vanwege de gezondheid.
 9. Zeker bij langdurige calamiteiten zijn FM zenders snel op te tuigen, zou zeker de mogelijkheid voor ontvangst van FM niet opgeven. Verder is de Middengolf ook nog steeds interessant, ik verwacht in zo'n situatie zeker nog wel uitzendingen van de overheid (al staat de betrouwbaarheid van info bij mij niet zo hoog aangeschreven). Ineens worden alle oude banden (dus ook korte golf) weer interessant.
 10. Inderdaad, het beste is om de F licentie te halen maar dan moet je wel het een en ander van elektronica afweten. Anders de N licentie, die is eenvoudiger. Op zijn minst het boek van de Veron doornemen. Voor grotere afstanden zijn met name de 20 en 40m Band interessant, de 2m band zal vooral lokaal goed werken. Bij een SHTF is het vooral ook interessant om op alle frequenties te kunnen luisteren, de meeste Tranceivers voor HAM kunnen doorlopend van 1.8MHz tot 30MHz ontvangen. Peilen is vaak lastig, daarvoor moet de zendtijd al wat langer zijn om een goede kruispeiling te kunnen maken. Houd gesprekken (zendtijd) kort dan is peilen haast onmogelijk. Het is simpeler om een mobieltje te vinden, daar zijn allerlei systemen voor om de locatie van de telefoon te bepalen. Bij een SHTF denk ik dat men zich niet zo druk maakt om illegale uitzendingen, kennis van de apparatuur vind ik wel erg belangrijk om er op een correcte manier gebruik van te maken. Elkaar storen is geen optie.
 11. Ik heb zelf F licentie en mag dan op alle amateurbanden, mijn apparatuur kan dankzij een kleine mod ook buiten deze banden werken maar daar zal ik nooit gebruik van maken tenzij de nood aan de man is. Bij een serieuze SHTF is natuurlijk alles geoorloofd als het iets dient maar gebruik van gezond verstand is wel belangrijk, op dat moment moet je elke frequentie als nood verkeer beschouwen en de band niet onbruikbaar maken voor flauwekul gesprekken. Bedenk ook dat iedereen (dus ook de vijand) mee kan luisteren, spreek codes af en zo.
 12. Zeeziekte is wel een ding, zelf heb ik er niet zoveel last van maar merk wel dat sommige bezoekers er bij een stevige Noordwester er hier in de haven al last van hebben. Het is in mijn beleving ook een gewenningsproces, bij een zeereis heb je er vooral de eerste dagen/week last van. Voor mensen die niet langer varen is dat dus altijd! Ik moet soms na een stormachtige dag juist aan wennen als ik aan land kom, kom ik in een huis en lijkt het alsof het schommelt.
 13. Toch maar eens reageren na lange tijd. Ik woon al weer enige tijd op mijn boot (nu alweer 5 jaar) en ben aardig gewend, vele stormen meegemaakt. Het waait hier denk ik het meest van heel Nederland.... Langzamerhand komen er zonnepanelen en de windmolen komt volgende maand, gedeeltelijk zelfsupporting. De 12V lithium accubank nu net in gebruik genomen, de 24V accubank is nog Lood-zuur. De keuken wordt nu gevoed door de 5KW inverter die op 24V bank zit aangesloten. Het wordt steeds verder uitgebreid en streef ernaar om de hele energie voorziening volgend jaar onafhankelijk te hebben, nu moeten de accu's nog steeds worden bijgeladen. De watermaker schiet ook aardig op, ben nu met een nieuw frame bezig waarmee het een mobiele unit wordt.
 14. Mijn plan is als volgt: Verwarmen op diesel, voorraad ca 700liter (Kabola ketel) generator op diesel zonnepanelen accubank 24V 1000Ah windmolen van ca 700Watt Inverter 5KW
 15. Heb zelf veel pakken van Unox hamburgers, zijn zeker 2 jaar houdbaar en ook veel langer. Verder Wasa vezelrijk, prima vervanger voor brood en heel gezond kikkererwten, sesamzaad en voldoende olijfolie, kun je zelf Tahin en Hoemoes maken. Camu camu poeder, goede aanvulling van vitamine C groente in blik en gedroogd en genoeg kruiden om alles op smaak te brengen. Pasta's zijn natuurlijk ook lang hoedbaar en aardappelpuree.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...