Ga naar inhoud

erwin

Lid
 • Items

  105
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  1

Alles dat geplaatst werd door erwin

 1. Deze misschien ? http://www.manuals.group/results.php?search=OHV EM5500CXE
 2. Ik heb wel wat ervaring maar zal me zelf niet heel ervaren noemen. Op dit moment droog ik voornamelijk kruiden en dat gaat goed. Je moet alles zo dun mogelijk hebben als je gember doet maak dan bijvoorbeeld heel dunnen plakjes. Sommige dingen zijn dun genoeg om gewoon te drogen maar hoe dunner hoe sneller het droogt. Ook gebruik ik geen oven maar zon dehydrator. Ik kwam het ding eigenlijk een keer bij toeval tegen (eigenlijk mijn vrouw) en de winkel die hem verkocht ging sluiten. Wij gebruiken een Espressions EP5600 voedseldroger. Wil geen linkje posten maar als je dit in google plakt kom je ze wel tegen. Het is eigenlijk gewoon een fohn die lucht door bakjes blaast waardoor alles droger wordt. Ik moest zelf ook even googlen maar ik zag dat hij bij de bijenkort 60 euro kost. Waarschijnlijk kun je hem wel goedkoper krijgen. Maar ik denk dat het beter is een droger als dit te gebruiken dan de oven. Als ik naar mijn oven kijk gebruikt die al snell 2000 watt. Dit kleine drogertje gerbuikt nog geen 100 watt. Ik meen me te herinneren rond de 30 maar nier zeker. Ik gebruik hem in het begon op de hoogste stand en na een paar uurtjes zet ik hem laag en laat ik hem de nacht doordrogen op de laagste stand. Alles komt er dan super droog uit. Er zijn ook veel grotere varianten te koop maar dit is voor mij voldoende. Soms moet ik meerdere dagen achter elkaar drogen maar dat is niet echt een probleem aangezet het een aanzetten en niet naar omkijken apparaat is. Ik hoop dat je er iets aan hebt Edit: Ik hoop dat linkjes mogen anders google: handleiding Espressions EP5600. Link naar handleiding met recepten dit maakt het leven makkelijker: https://www.gebruikershandleiding.com/Espressions-EP5600-Food-Dehydrator/preview-handleiding-801802.html
 3. 1. Potjes hak of eigen merk. Het is duurder dan verse groente maar je kan het 10 jaar + bewaren. Zelf geen ervaring met 10 jaar over datum. recent potje opengemaakt met einddatum 2018 en het smaakte prima. 2. Haal je graan zelf bij de molen en maak er zelf bloem van als je een keuken machine hebt. graan is goed te bewaren vergeleken met brood, bloem etc. 3. Koop een voedsel droger en droog groente fruit dat je in de aanbieding hebt gekocht. Het kan ook met vlees maar ik vertrouw mezelf hier nog niet mee. 4. Vlees in de aanbieding in de vriezer doen. Als je het uit de verpakking haalt en zelf opnieuw verpakt in diepvrieszakjes kun je aanzienlijk meer in de vriezer bewaren. Zorg wel dat je een vriezer hebt met minimaal 3*. dus -18 graden etc. En spendeer in een nofrost als het kan. 5. pasta. De gedroogde niet de verse is bijna eeuwig houdbaar. De houdbaarheidsdatum is eigenlijk te negeren. Als je punt 2 doet kun je natuurlijk je eigen pasta maken. Tweede hands winkels hebben soms spullen te koop om het maken van pasta makkelijk te maken. 6. Rijst is redelijk lang houdbaar 7. Soep in blik. Eigenlijk alles in blik. Het beste is natuurlijk eten te verbouwen maar in Nederland is het vaak erg moeilijk om een grote tuin te hebben en dieren is meestal helemaal uit den boze.
 4. Die generatie heeft de kansen die hij had benut zonder te kijken naar de toekomst. Daar zijn we als mensen nu eenmal goed in. Maar niet iedereen heeft absurt kunnen profiteren hiervan. Maar de vraag die belangrijker is. Hebben jou ouders/grootouders hier zo grof van geprofiteerd dat je ze laat stikken las ze met pensioen zjin en in de problemen komen?
 5. Meer nieuwsgierig in zijn algemeenheid. Niet perse wat jij er voor betaald. Ben zelf trouwes van mening dat ik niet een bugout wil doen. Als het mogelijk is wil ik zoveel mogelijk samenwerken met de mensen in mijn omgeving. Maar stel dat is niet mogelijk dan is een bol een goede laatste kans.
 6. Klinkt echt geniaal. Maar toch nieuwsgierig. Wat kost zoiets? En mag je er iets bouwen? Bijvb een vaste schuur of zelfs ondergronds iets bouwen?
 7. Het probleem is dat het niet goedkoop genoeg is. Ik kom oorspronkelijk uit drenthe en heb nu nog niet het budget om zo even een stukje grond te komen. (Misschien ben ik gewoon een armoed saaier)
 8. Ik weet het lekker late reactie. Maar dit gaat niet helpen ik heb wat verzorings te huizen bezocht in andere landen. En er zijn helaas mensen die geen drol geven om het feit dat hun ouders liggen te kreperen van armoe. Helaas is dat de realiteit. Ik denk dat als de overheid het bijvoorbeeld belasting technisch heel aantrekkelijk zou maken om je de ouders bij je thuis te houden dat meer mensen zouden zeggen. Geen probleem. Want helaas is geld waar het tegenwoordig om draaid. Maarja de overheid wil zoveel mogelijk geld harken en de burger ook. Ik ben trouwes van mening dat als mn ouders mn hulp nodig zouden hebben dat ze die ook krijgen. Desnoods komen ze bij me inwonen. Uiteraard wel uitbouw met hun eigen kamer want wil ook wel wat prive zo nu en dan
 9. Er is niets mis met je ouders helpen. Maar bij wet dit regelen gaat wel erg ver. En hoe ga je dit hanthaven. Dat is niet te doen.
 10. Heb geen tv en moet betalen als ik via de app wil kijken. Dus dan maar niet. De PDF`s zijn op zich wel leuk
 11. Nee het gaat me meer om de hint van ga nu is slapen. Kun je ook met je telefoon doen als alarm. Maar om structuur in je leven te brengen is dat wel een nuttige
 12. Best jaloers. Stukje grond kopen voor relatief weinig geld. Probeer dat is in Nederland.
 13. Ik zit zelf ook in de categorie van ADHD mensen. Dit combineer ik dan met het zijn van een extreme chaootischheid. Ik had het geluk dat er nog wel zoiets als speciaal onderwijs bestond. En dit heeft me achteraf gezien veel geholpen. Ik heb jaren medicijnen geslikt die zouden helpen. Ik werd er echter alleen traag en vermoed van. Daarom "vergat" ik ze nog wel eens als iets moest doen waarbij een hoge reactie tijd gewenst was. Het viel me op dat ik altijd wat vrolijker was zonder de medicijn. Dus rond mijn 20 heb ik maar besloten dat het goed was en ben gewoon gestopt met het nemen van medicijnen voor adhd. Het resultaat in nadeel is dat mijn concentratie soms te wensen over laat. Tenzij iets me echt intereseert. Ik kan me snel aanpassen aan de situatie. Wat betreft mensen die klagen over hoe druk ik soms ben. Dat is meer hun eigen probleem dan het mijne. Goede Protip van stuudje btw met de lampen automatisch uitzetten. Ik heb zelf ook gemerkt dat een strak schema erg goed helpt. Alleen het er aan houden is erg lastig. Dus dit soort kleine dingen zijn super nuttig.
 14. erwin

  Mijn eigen kasje

  Daar heb je best een goed punt eigelijk. Misschien iets te goed geisoleerd
 15. Daar ben ik ook achter gekomen. Het koste me ongeveer 6 euro om de vloer weer op temparatuur te krijgen. Dus Het duurde echter ook erg lang voordat de warmte er uit was dus ik ga er vanuit dat uit nogsteeds goedkoper is. Ik heb ook getest of snachts uit goedkoper is dan het aanlaten zoals door de meeste specialisten beweerd word. Ik merkte het volgende op. Ik ga tussen 22:00 en 0:00 meestal slapen. Ik zet de verwarming om ongeveer 21:00 twee graden lager. Als het echt een koude nacht is gaat deze een keer ergens later in de ochtend weer aan. Ik schat 05:00. Dit scheeld me per dag toch al snel 2 euro. Helaas voor het testen is het momenteel te warm geworden. De verwarming gaat nu nog nauwelijks aan dus wat stookkosten kom ik onder de 2 euro. tenzij ik hem zelf een keer op 21 zet. Wat thermostaat betreft. Ik heb nog zon ding die alleen aan en uit snapt en niet goed overweg kan met de vloerverwarming. Hierdoor schiet hij over in beide richtingen. Ik zit er aan te denken om een Thermosmart te kopen. http://www.thermosmart.nl/. Er zijn genoeg goedkopere alternatieven op de martk. Dus dit is ook meer een hebbeding dan echt noodzaak. Maar het lijkt me gewoon leuk om er mee te spelen. Je kunt er namelijk doormiddel van een api je eigen code tegen aan laten praten.
 16. Heb nooit gerookt dus helaas geen ervaringstips oid. Maar in iedergeva @iedereen goed bezig stoppen met roken heeft alleen maar voordelen. Als je er echter vanaf bent is het misschien wel handig een pakej oid in huis te hebben als ruil middel. Ooit kan het nogwel is wat waard worden...
 17. erwin

  Mijn eigen kasje

  @Range @konijn @Geert Bedankt voor positieve reacties. Kudos naar mn pa btw. Ik ben wat minder handig. Het was oorspronkelijk niet de bedoeling om de kas zo groot te maken. Maar als je geen glas kunt bewerken heb je toch wat minder keuze. Wat betreft dubbelglas en sneller of langzamer groeien. Ik weet het nog niet zo of dubbel beter is dan enkelglas. Wat me wel opvalt dat planten buiten de kas aanzienlijk harder groeien. Maar eingelijk is het nu al een beetje aan de late kant voor groeien in een kas. Wat er in staat begint ondertussen wel te groeien.
 18. Ik woon in een hoek woning 2 personen. Momenteel wordt er veel verbouwd maar vorige week is er niets verbouwd de vrouw was niet thuis dus kon ik een leuk experimentje runnen. Ik heb zaterdag de verwarming teruggeschroefd naar 10. En alle electra uitgeschakeld met uitzondering van de koel , vries en de pomp van de vloerverwarming. Aangezien we iedere avond alle meterstanden noteerden kon ik al snel het effect zien. Normaal gesproken betaalen we ongeveer 1,30 aan electra per dag. Dit zakte naar 44 cent. Gas ging van 5 euro naar 11 cent. Dit scheelt aanzienlijk. En water zakte van 30 naar 3 cent. Per dag lijken deze bedragen niet gigantisch maar als je dit over een jaar uitspreidt scheelt het aanzienlijk. Om zoveel te besparen ben ik wel anders gaan leven. Ik heb gelukkig genoeg te doen op mijn werk dus ik ben gewoon elke dag vroeg begonnen en zo laat mogelijk naar huis gegaan. meestal betekende dit 7:30 tot 20:00 op het werk zijn. Indien mogelijk nam ik dan ook nog een thermosvles mee zodat ik thuis nog eventueel wat heet water tot mijn beschikking had. Voor mijn werk heb ik een labtop met dataverbinding en deze heb ik dus gebruikt om te internetten tot de accu leeg was. Tegen deze tijd was het al donker en ben ik maar gewoon gaan slapen. Ik had nog meer kunnen besparen door op de zaak te douchen maar ik ben niet echt een ochtend mens en er zijn grensen aan wat ik wil offeren. Wat me het meeste opviel is dat de pc`s toch stiekemn redelijk wat stroom gebruiken ookal staan ze uit. Ik heb een redlijk aantal thuis staan. Sommige gaan in deep sleep dus officeel minder dan 1 wat stroomgebruik. MAar ik heb ook een paar die wake on lan aanhebben. Deze echt uitdoen als je ze niet nodig hebben scheeld aanzienlijk op de energierekening.
 19. erwin

  Mijn eigen kasje

  Goed bezig. Ik heb zelf mijn kasje recent ook afgemaakt (nouja mn vader met een beetje hulp van mij.) Ook gebruik gemaakt van allemaal afval had ramen over van een verbouwing. Toch wel wat kosten gemaakt met name het dak moest ik iets mooier maken. Om de buren tevreden te houden. Ze zagen de plastic rand en dat irriteerdee ze. Ben waarschijnlijk een van de weinige mensen met een dubbelglas kas. En moet nog zien hoe effectief dubbelglas is het hoort ook warmte buiten te houden namelijk. Ik moet nog een keer een likje verf eroverheen doen en dan is het klaar. Ook fotos voor het kasjes topic
 20. Ik ben niet echt fan van electrische auto voor prepdoeleinden. Met name omdat accu`s niet eeuwig meegaan. Moderene accurs kun je zelf vaak ook nog wel iets aan doen om de levensduur te verlengen maar uiteindelijk gaan ze stuk. Dan zou ik nog liever voor de houtvergasser gaan zoals eerder aangegeven.
 21. Ik ga dan mijn buffer vergroten. Naar voldoende eten voor een maand. Mischien langer afhankelijk van de ruimte. Ik ben alleen niet vanplan om het 40 jaar te bewaren. Maar gewoon het rond de tht datum op te eten.
 22. bedrankt voor de tips. Ik heb trouwens geen blikken gekocht maar die glazen potjes hak. Het deksel is alleen wel van blik. Maar in een plastic zak luchtdicht afsluiten is opzich een zeer goed idee. Ik zit er ook sterk aan te denken zo in de ruimte onder het aanrechte te stoppen. Het is daar minder vochtig en ik doe toch niets met die ruimte. Ik denk dat ik daar ook wel een maand aan eten kwijt kan
 23. Hallo allemaal, Ik heb al een poosje zitten lezen op preppers maar was nog niet actief begonnen met preppen dit omdat ik een krot van een woning gekocht heb en hier nog het een en ander aan gedaan moest worden. Ik ben nu toch op een punt gekomen dat ik het bewoonbaar genoeg vind om toch maar eens actief te gaan preppen. Ik ben van plan in geval van SHTF om thuis te blijven. ik woon in een straat waar iedereen redelijk veel contact met elkaar heeft en elkaar ook ondersteund. (dit heb ik iig het afgelopen halfjaar zo ervaren) Ik ben echter niet van plan informatie te dellen dat ik me ergens op voorbereid. Maar mocht er iets gebeuren dan ga ik de mensen bij elkaar halen om het samen op te lossen. Nu bedacht ik me het volgende. Eten: Te allen tijde voor minimaal 2 weken eten en drinken in huis hebben. Daarom dacht ik om wanneer er zich aanbiedingen voordoen van grote hoeveelheden HAK groenten te kopen. Dit meer omdat ik op internet voldoende informatie hun productie proces kan vinden. Dit geeft een beetje vertrouwen dat ik geen rare dingen in mijn eten heb zitten. (zojuit voor meer dan 2 weken aan potjes verschillende groente gekocht) Iemand nog tips over lang houdbaar eten? Ik zat er aan te denken de kruipruimte te gebruiken voor dit soort dingen. Het nadeel is dat deze erg vochtig is. Heeft iemand hier ervaring mee? Waar ik me een beetje zorgen om maak zijn die dekseltjes gaan die uiteindelijk roesten? of valt dit mee? Drinken: Water ben ik nog niet helemaal uit. Plastic flessen zijn een optie maar als je die jaren bewaard gaan deze schijnbaar lekken en krijg je de zacht makers van het plastic in het drinkwater. Dodelijk zal het niet zijn en in geval van nood gaat het zeker gedronken worden. Omdat ik er nog niet uit ben houd ik het Houdbaarheid kraanwater topic in de gaten. Heeft iemand al een schatting gedaan over hoeveel water er per dag nodig is? Zo ja doe is delen Koken: Ik twijfel een beetje tussen een 25 Liter butaan of propaan gas met bijbehorende brander. Of een multifuel brander en losse camping gas of andere brandstoffen. Zolang het maar handig te bewaren is en bij voorkeur goedkoop Verwarming: De winters in Nederland zijn over het algemeen mild maar je zult net zien bruine rommel in de ventilator gecombineerd met 3 maand -20 graden. Ik zit te denken om een Zibro R 224 T te kopen. Deze werd genoemd in het topic over de Tonysun Foetsie. De Zibro lijkt me veiliger dan de Foetsie. Vervoer: Ik heb geen auto misschien dat ik er dit jaar 1 koop maar voorlopig is mijn vervoersmiddel de fiets. Ik heb nog niet nagedacht over bugout gear waarschijnlijk worden dat mijn kampeer spullen in een tas. Ik ben eigenlijk van plan om 50 euro o.i.d. per maand uit te geven en dan langzaam alles bij elkaar te sprokkelen. Ik ben waarschijnlijk nog genoeg dingen vergeten. Alle tips zijn welkom.
 24. Linkje voor wie het nog niet gezien heeft. De eerste 25 minuten kun je overslaan. http://www.npo.nl/nieuwsuur/23-01-2015/VPWON_1235667 Beetje jammer ik zit -2 meter maar opzich op de 2e verdieping kan ik het wel even uithouden. Moet ik wel eten uit blik uit het water halen. Iemand enig idee hoe snel het water stijgt als het fout gaat? Als in hoe snel moet ik spullen boven hebben staan? Mn servers haten water
 25. Dit is wel een heel interessant apparaatje. Ik heb ooit nagedacht over die brunton. Maar het kan economisch niet uit om die te kopen. Die brandstofcellen zijn absoluut niet goedkoop. Je moet daarnaast ook nog eens dat hervul apparaat loskopen en de hoeveelheid energie die het oplevert is ook niet echt boeiend.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...