Ga naar inhoud

Het forum is weer online!

Welkom mede-preppers, zoals jullie zien is het forum na 4 jaar weer online. Tijd voor een feestje! Je kunt met je oude gebruikersnaam en wachtwoord inloggen. Als dit is gelukt, pas dan gelijk je e-mailadres aan. Deze klopt namelijk niet meer omdat we die 4 jaar geleden hebben verwijderd.

Weet je je wachtwoord niet meer? Dan kan je de wachtwoord vergeten functie NIET gebruiken, omdat we je e-mailadres dus niet meer hebben. Mail in dat geval naar forum@preppers.nl en noem je gebruikersnaam en voeg een notificatiemail bij van het oude forum als je die nog hebt.

Mocht je echt niks hebben mail ons dan sowieso je gebruikersnaam, we zullen je dan verdere instructies geven!

Erelijst


Populaire inhoud

Toont de inhoud met de hoogste reputatie sinds 08/20/20 in Posts

 1. 3 punten
  Noten zijn een goed product om te preppen, maar deze noten van de ALDI kun je beter terug brengen. In geroosterde amandelen van ALDI is tijdens een controle een te grote hoeveelheid van de giftige stof aflatoxine gevonden. De supermarkt haalt het product uit de schappen. Aflatoxine kan, in te hoge concentraties, schadelijk zijn voor de gezondheid. ALDI vraagt klanten dringend om het product niet te consumeren. Het gaat om de geroosterde amandelen, gezouten 200 gram met streepjescode 23046832 en houdbaarheidsdatum 03-2021. https://www.nvwa.nl/documenten/waarschuwingen/2020/09/01/belangrijke-veiligheidswaarschuwing-geroosterde-amandelen-gezouten-200-gram-aldi https://zorgnu.avrotros.nl/nieuws/item/amandelen-van-aldi-teruggeroepen-vanwege-giftige-stof/?utm_source=dmdelivery&utm_medium=email&utm_content=dmd-zorgnu&utm_campaign=20200901&at_medium=email&at_emailtype=retention&at_campaign=avrotros_dmd_zorgnu&at_send_date=20200901#at_emailtype=retention&at_medium=email&at_campaign=avrotros_dmd_zorgnu&at_send_date=20200901 Lees meer bij de NVWA. Als je noten, granen, peulvruchten of kruiden in huis hebt, moet je er zelf ook op letten dat je de producten goed bewaart. In dit artikel legt het Voedingscentrum uit wat je kunt doen: Giftig aflatoxine in noten, granen, peulvruchten en kruiden: zo bewaar je die producten goed. https://zorgnu.avrotros.nl/hulp/hulpartikelen/item/giftig-aflatoxine-in-noten-granen-peulvruchten-en-kruiden-zo-bewaar-je-die-producten-goed/
 2. 3 punten
  Begrijpelijk en ook alleen maar heel verstandig. Maar het is toch diep triest dat we tot dit soort beslissingen moeten komen. En het is niet alleen het onderwerp corona waar we voorzichtiger mee moeten worden , he? groet,mevr.Grijpstra
 3. 3 punten
  Vergeet vooral niet de aankomende financiëel - economische collaps. Ik denk dat veel, héél veel mensen niet weten waar ze 't zoeken moeten de komende jaren. Afhankelijk van de timing van die collaps zie ik in maart '21 nog wel een glorieuze overwinning voor mw. Kaag in het verschiet.
 4. 3 punten
  mijn tarwe gaat na aankoop per kilo in de vriezer. en dat voor 48uur dan zijn alle larven en kevers dood. hierna laten ontdooien en de tarwe in luchtdichte tonnen bewaren. ik heb nooit meer last van die kwalgeesten in mijn droog voedsel.
 5. 3 punten
  Ik sta er zo helemaal niet in. Het gaat om de gezondheid van ons allemaal. Ik vind het helemaal niet erg, om dit soort simpele dingen te doen, als dat gevraagd wordt. En als het me niet aanstaat, dan blijf ik daar gewoon weg. Momenteel, als het me ergens te druk is en mensen kunnen (of willen) zich niet aan de afstand houden, doe ik zelf al een mondkapje op. Ik heb daar helemaal geen problemen mee. Ik vind het jammer, dat er een groep mensen schijnt te zijn, die elke maatregel, om ons zo gezond mogelijk te houden, wil aanvechten met de wet in de hand. Dit is een heel nieuw fenomeen, natuurlijk is er nog geen sluitende wet- en regelgeving. We zullen over een poos wel gaan zien, wie er gelijk had, als dat zo belangrijk is. Maar ik vind: better safe than sorry.
 6. 2 punten
  De economie is al bezig met omvallen. werkloosheid is aanzienlijk gestegen. en een deel vd werkloosheid is nog niet zichtbaar omdat de steun vd overheid voorkomen heeft dat mensen in de ww belanden. maar ik voorzie een gigantische werkloosheid en dito kosten voor de overheid om dit te kunnen betalen. belastingverhogingen zullen ons deel zijn. ben wat dat betreft blij dat ik in een tak van sport zit waar ik weinig risico loop op ontsag. Maar de mensen van 40 jaar of jonger dan 55 die werkloos raken kan ik maar 1 ding adviseren. begin voor jezelf als dat kan.
 7. 2 punten
  Puur uit zelfbescherming heb ik me inmiddels zo ver van de samenleving ontkoppelt dat het me (emotioneel) allemaal (bijna) niet meer raakt. Ik wens de samenleving nog steeds het beste, maar ik geloof daar absoluut niet in. We gaan onder. Punt. Uit. De impliciete wens tot zelf destructie is te groot geworden. Het goede nieuws is dat hieruit een phoenix kan oprijzen zonder die onzinnige ballast die vandaag de dag opgedrongen wordt. Het blijft alleen te hopen dat ze dan niet dezelfde fouten gaan maken als onze voorgangers en wijzelf. (Maar tegen die tijd ben ik al stof, dus ook dat raakt me nauwelijks)
 8. 2 punten
  @Cynica Vertel: dat alle ophef een mooie uitstel & ontwijk manoeuvre zou kunnen zijn rondom (wan)beleid en noodwet. Welke: dat sterftecijfers en ic opnames al maanden nihil zijn en men toch doorzet, opschaalt en angst blijft zaaien. En men iedereen die daar vragen over heeft of zich boos maakt als "wappie" wegzet. Nu de spoedwet er bijna is zal ik niet tot weinig meer over corona posten. Heb geen zin om oom agent aan mijn voordeur te treffen. Alles wat ik eerder schreef zie je voor je ogen uitgerold worden. Stap voor stap. Wereldwijd. Ik ben er zò ontzettend klaar mee. Heb mn preps klaar voor 6+ maanden lockdown. Want dat komt, als ik het goed inschat, er snel aan...18 september als 'start' voor europa zoemt al wéken als datum over twitter. Verder houd ik uiteraard een schuin oog op de natuur, aardbevingen en vulkanisme. In mijn ogen nog steeds een belangrijk onderdeel van deze wereldwijde lockdown & reset. Ook opstelling Kaag zou je in dit kader kunnen plaatsen. Om het allemaal in 1 plaatje te vangen Dit is de kant die we op gaan:
 9. 2 punten
  Overzicht van Covid-gerelateerde opkomsten/demonstraties: Slovenie Dublin Berlijn London Geneve Ottawa Parijs Auckland In Washington was ook iets, maar maar daar speelt momenteel zo veel dat ik die heb weggelaten. Draadje over van Dissel: (gewoon op klikken om te lezen, ook als je geen twitter hebt) https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5180442/corona-paria-ziek-familie-test-negatief Langzaam komt er ruimte voor andere geluiden: Deze tweet is zo veelzeggend en tevens zo stuitend dat ik er lang over nagedacht heb. Alles wat ik in mijn draadje schreef in 1 tweet samengevat. Dat grenzen aan groei is een boek, Limits to growth, van de club of Rome. En de basis en kern van de SDG's en het klimaat beleid... https://en.m.wikipedia.org/wiki/The_Limits_to_Growth
 10. 2 punten
  Ik zie niet wat die twee onderwerpen met elkaar te maken hebben. Denk dat het zelfs kwetsend is voor betrokkenen en afstammelingen van Holocaust overlevers om deze analogie te hanteren. Afkeken van de Amerikaanse Tiktok gebruikers die vrezen voor hun accounts op dat platform en zich identificeren/vergelijken met Holocaust slachtoffers? Daarnaast geloof ik niet in het complot wat je schetst. Tientallen miljoenen (zo niet meer) mensen (artsen, wetenschappers, rijken, regeringsleiders, ziekenhuizen, journalisten, etc)|, in zo'n beetje alle landen ter wereld zouden tegelijk moeten samenwerken en het geheim houden om wereldwijd een politiestaat in te voeren?
 11. 2 punten
  Wat echt ook goed en langdurig wil branden al je niets bij je hebt is zon dop van een petfles, zon rode schroefdop, die liggen praktisch overal in Nederland. Duurt even voor hij brandt maar brandt lang is mijn ervaring. Verder geeft @Gamble alle tips die voldoende moeten zijn om een vuurtje te stoken
 12. 2 punten
  wat watten met vaseline werkt ook prima, ook handig om in een waterdicht zakje te bewaren samen met het strijkkartonnetje van een pakje lucifers en een paar lucifers. Daarnaast is wat kaarsvet op de aanmaakhoutjes ook een goede manier. In het dagelijks leven( en ik verwarm mijn huis alleen met een houtkachel) gebruik ik die bruine aanmaakblokjes van de action. Kost weinig en werkt erg goed. 1 blokje voor het aanmaken van de houtkachel, 2 blokjes voor het aansteken van de bbq
 13. 2 punten
  @wandering neone Om het makkelijk te maken: Twijgjes zijn zo'n beetje het slechtste aanmaak materiaal die je je maar kan bedenken, maar daar ben je zelf al achter gekomen Hars houdend hout zoals Spar,Den, Connifeer zal een veel beter resultaat geven. De bast van een Berk is perfecte tondel om vuur mee aan te maken en als je enkele Berken heb staan in je omgeving, trek dan wat losse stukjes bast er van af en bewaar dit in een zakje. Zo ben je altijd voorzien van voldoende aanmaakmateriaal. Begin je vuur door je tondel aan re steken. Doe hier kleine (droge) takjes bovenop (geen twijg 😛 ) en zorg ervoor dat je voldoende zuurstof door je takjes laat lopen zodat je vuur ontsteekt. Als dit eenmaal goed brand, kan je wat dikkere takjes er op leggen (let er altijd op dat je rekening houd met ruimte voor zuurstof). Bij eventueel enigzins nat hout, kan je de takken splijten zodat het droge binnenste makkelijk vlam vat. In de natuur altijd hout zoeken dat van een boom gevallen is en los in takken/struiken hangt. Dit hout zal relatief droog zijn. Bij nat weer nooit takken van de grond rapen. Deze zijn vaak doorweekt namelijk. Bij een goed brandend vuurtje geraapte takken tegen je kookstel aanleggen/rond je vuurtje leggen, zodat deze opdrogen en makkelijker vlam vatten. Hou er rekening mee dat je deze takken in de gaten houdt en dat deze geen vlam vatten voordat je ze op je vuurtje gooit. Als na ongeveer 1,5 uur je kooltjes knal oranje zijn en er zo goed als geen zwarte kooltjes meer te zien zijn, kan je zo goed als elk hout er opgooien. Dan brand namelijk alles. Succes!
 14. 2 punten
  Wijn? WIJN? Hoor ik daar iemand WIJN zeggen? [ATTACH=CONFIG]19884[/ATTACH]
 15. 1 punt
  Helaas zijn door de hitte deze zomer al mijn rozebottels verschrompeld, bloesem zat, maar nauwelijks bottels, helaas. Vroegah vond ik het heerlijk, rozenbottels snoepen. Van riet had ik nog nooit gehoord dat dat ook hoge doses vitamine C heeft, Gewoon uit de plaatselijke vijver trekken? Hoe kom ik aan riet? Prachtige foto`s, @martin!
 16. 1 punt
  Ze branden idd heel snel op. Is bijna de moeite van het werk en de tijd niet waard
 17. 1 punt
  Facebookpagina ‘Nee tegen 1,5 meter’ (173.000+ volgers) verwijderd: ‘Dit is van hogerhand gekomen’ Ik was een van de 173000+ volgers.
 18. 1 punt
  Je kunt bepaalde vruchten/groenten in huis of in de zon drogen (in een SHTF situatie kun je ook prima je auto gebruiken, wel eens in een auto in de zon de temperatuur gevoeld?) Vroegah hadden mensen hun huis volhangen met appelring slingers en vast ook ander fruit. Ik wil nog een droognet kopen voor het drogen van pitten en zaden in de zon/wind. Daarnaast heb je ook (bouwpakketen) van zonnedrogers, waarin je dus een droogoven creëert door de warmte (en dus thermiek die erbij vrij komt) van de zon.
 19. 1 punt
  Alleen verboden op de openbare weg of publiek gebied. Niet in je eigen huis of op eigen terrein.
 20. 1 punt
  De moderne variant van de hooikist is bijvoorbeeld "de Hooimadam" https://www.hooimadam.com/Webwinkel-Category-499814/Hooimadam.html Je kunt het vergelijken met de oude theemuts Is allemaal prima zelf te maken. Als je nog een oud dekbed heb of slaapzak dan kan je aan de slag Voldoende info te vinden via google.
 21. 1 punt
  Best @Info_junky Het is in en in triest dat je in NL dus niet meer je mening mag verkondigen, als jij dat zegt zal het wel zo ernstig zijn. Heel fijn dat je ons steeds hebt bij gestaan, heb bewondering voor jou/jullie.
 22. 1 punt
  @JJ&A https://www.sreality.cz/en/detail/sale/house/hut/zlutice-zlutice-/3182485340#img=0&fullscreen=false ff op engels klikken voor leesbare taal. amper 10duizend euro en ik denk een bod rond de 9 ook wel geaccepteerd zal worden. uiteraard de lokale kosten. woon kosten zijn dan 0 euro en jullie hebben aow en daar kom je dan ook wel mee uit de voeten. dit zijn best aardige huisjes voor niet al teveel geld denk ik dan maar
 23. 1 punt
 24. 1 punt
  "Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) registreert weliswaar jaarlijks het aantal overledenen met als doodsoorzaak griep, maar die aantallen geven een onderschatting, omdat griep vaak niet door de arts als directe aanleiding van overlijden wordt gemeld. Het RIVM gaat ervan uit dat bij een groot deel van de sterfte aan long-, hart- en vaatziekten een infectie met het influenzavirus een rol speelt, ook al staat influenza niet op het overlijdenscertificaat." citaat uit tekst op de volgende webpagina : https://nidi.nl/demos/griep-en-sterfte-onder-tachtigplussers/ Ik weet het natuurlijk niet zeker , maar hieruit zou je kunnen concluderen dat griep /influenza als zodanig dus een officiele doodsoorzaak kan zijn. Meestal zal het mss ook afhangen hoe een arts het ziet : is iemand overleden aan de griep(bv uitputting door hoge koorts) of aan de gevolgen van griep(bv longontsteking) in het laatste geval zal mss eerder longontsteking als oorzaak worden aangegeven. En wat betreft "Covid-19" als overlijdensoorzaak , daar valt volgens mij helemaal geen peil op te trekken. Heb zo m'n twijfels of de heren medici het daar zelf onderling wel over eens zijn.... Niet handig en betrouwbaar voor de statistieken! groet,mevr.Grijpstra
 25. 1 punt
  Omdat er n.a.v. m'n Hotsauce wat peperkweekvragen naar boven komen open ik daar maar even een apart topic voor zodat die andere niet te veel OffTopic gaat. Heb nog even gezocht of er al een vergelijkbaar topic bestond maar die pepertopics gingen weer nét ergens anders over. Dus hier een plek om je vragen met betrekking tot het kweken van pepers te stellen. Denk dat er, zo te lezen, op dit forum genoeg peperkweekkennis bij leden aanwezig is om de vragen te beantwoorden. Zonder foto's is het ook maar zo kaal... Edit: En dit topic is natuurlijk voor alle pepervrienden hier om te reageren en kweek tips en ervaringen te delen.
 26. 1 punt
  2 de golf: (Alle grafieken zijn van gemelde opnames) Je moet goed kijken, maar er is/was wel een tweede golf(je). Totaal aantal gemelde opnames in de 2de golf: ca 280. Uitvergroting tweede golf: Tweede golf in vergelijk met eerste golf: Tweede golf valt duidelijk later. Dit duit op een lagere R0 dan in de eerste golf. Hetgeen natuurlijk ook te verwachten was gezien het feit dat de vector voor de eerste golf vooral in de verzorging/verpleging lag. En tenslotte een uitvergroting van alleen de tweede golf: Deze week zijn de correcties niet zo massief en ver terug als de vorige week. Dan zou het voor de hand liggen dat de tweede gold inmiddels al (lang) over zijn hoogtepunt heen is. Ik acht dit ook een indicatie dat de derde (herfst/winter) golf -zo die al komt- ook heel klein zal uitvallen.
 27. 1 punt
  Thanx. Interessante info! En ja, de verschillen toen en nu, zijn dus inderdaad appels en peren. De Duitsers hadden vertrouwen in de overheid (het nazi-bewind) die hen - aanvankelijk - uit de ellende 'leek' te helpen. Het NL hier en nu: Ik - en veel mensen om me heen, die ik spreek - hebben een bergafwaarts slinkend vertrouwen in deze overheid. Zoals ik Willie Wartaal (Jeugd van Tegenwoordig) hoorde zeggen: 'Mensen die altijd liegen moet je ineens gaan geloven'. Dat is wel de spijker op z'n kop.
 28. 1 punt
  Dat heb je in NL toch ook? Zorg dat je van te voren met banken hebt gesproken over de hoogte van de hypotheek en de mogelijkheden. In Duitsland is een mondelijke overeenkomst (of in afwachting van hypotheek) niet bindend. Je hebt eigen vermogen nodig. Kosten koper is in bijna alle gevallen voor eigen rekening en als je pech hebt moet je 5-20% van de koopsom zelf inleggen. Dat was in ieder geval in mijn tijd zo. Als het je lukt, probeer verkopers/huizen te benaderen zonder tussenkomst van de makelaar. Zodra je een folder bij hen hebt opgevraagd ben je aan hen gebonden, maar met alleen internet (en fysieke) research kun je hen omzeilen en scheelt dat je al gauw 5% op de koopsom! En het is hier geen beschermd beroep, dus er lopen veel tussen die van de ballen verstand hebben. Zonder makelaar kun je prima kopen! (hebben wij ook gedaan)
 29. 1 punt
  Hey iedereen, Je kent waarschijnlijk de solar oven, waarbij je de zon/hitte gebruikt als oven voor preparatie van je voedsel. Een tijd geleden heb ik de sunflair solar oven eens kunnen uit testen, met goed resultaat. links: https://www.sunflair.net Ik kan jullie gerust zeggen dat deze kit doet wat het zegt, redelijk compact, makkelijk te organiseren, en te gebruiken, ook beschikbaar met accessoires die geschikt zijn. Ik heb het intussen meermaals gebruikt om een bierbroodje te bakken (een recept te vinden op hun website - https://www.sunflair.net/beer-bread/). Ik moet er wel bij vermelden, dat ik geen vergelijkingen heb met andere opties, alsook, moet ik erbij vermelden dat er ook DIY opties zijn, meer kost effectief. Een vb vind je hier terug, met een windshield: En vooral: het principe werkt, met wat meer geduld, en wat zonlicht, heb je je maaltijd klaar, zonder energie te moeten verbruiken van het net. hope this helps, godspeed all 🙂
 30. 1 punt
  da's simpelweg niet het geval, indien je het niet gebruikt als firestarter (in mijn geval, heb dergelijke bricks eens gemaakt, zonder wax of dergelijke als test) Eens je een vuurtje gaande hebt, kan het een goeie additie zijn, zeker gezien het aantal van dergelijke dagbladen, momenteel nog beschikbaar. maar let wel, mijn aanvoelen is dat de brand tijd van dergelijke paper bricks minder zijn dan ze zeggen. Het is nog altijd veel minder lang dan een gewoon stuk hout.
 31. 1 punt
  Deze had ik nog niet langs zien komen geloof ik: https://coronalocator.knack.com/corona-locator dashboards, rapporten, overzichten en statistieken van recente Coronagevallen. Altijd handig om even je woonplaats, werk of school te checken. :edit: hij was al een keer genoemd, maar de url is ondertussen veranderd. Was al genoemd in :
 32. 1 punt
  yep, je hebt gelijk, daarom ook dat ik dacht aan een "vertical garden", dat de hitte wat meer afweert, een beetje zoals een klimop zou doen, en tegelijkertijd mee zorgt voor decoratie/voedsel.
 33. 1 punt
  Laatste corona-nieuws op nu.nl: https://www.nu.nl/coronavirus/6070222/de-jonge-verplichte-quarantaine-voor-wie-nauw-contact-had-met-coronapatient.html bericht van minister de Jonge groet,mevr.Grijpstra
 34. 1 punt
  Die kans is aannemelijk aangezien dit forum 2859 leden heeft en iets van 50% van de bevolking in 1 of meer complotten gelooft. Ik ook. Maar de term complotdenker is erg ruim want dat kan variëren tussen een kritische denker tot een complete idioot die ervan overtuigd is dat de aarde plat is en de maanlanding nooit heeft plaatsgevonden. Ik denk dat de "radicale complotdenker" het heel belangrijk vind om zoveel mogelijk medestanders te vinden. Hoe meer medestanders, hoe veiliger hij zich zal voelen met zijn eigen fragiele denkbeeld. Je zou het kunnen vergelijken met mensen die crypto aanschaffen en vanaf dat moment zoveel mogelijk mensen proberen te overtuigen om dit ook te doen. Het versterkt het gevoel dat ze het "juiste pad" hebben gekozen. Dat is dan lekker ruim op tijd Ik weet niet of dit het juiste forum is om iemand te benaderen. Een prepper is over het algemeen iemand die een "plan b" vooraf heeft uitgewerkt. Dat heeft meer te maken met onvoorziene omstandigheden. Ik kan niet zo goed een link bedenken tussen prepper en complotdenker. Als je contact opneemt met een willekeurige handbalvereniging dan zullen er ook wel complotdenkers tussen zitten. Ik wens je in ieder geval wel veel succes met het artikel en als het af is zien we graag een link verschijnen. (maar dan liefst eentje zonder dat we moeten aanmelden op de standaard)
 35. 1 punt
  Als snelheid niet het belangrijkste is, is een Mercedes Vario misschien ook een optie? of wordt het een 4 wheel-drive?
 36. 1 punt
  Zelf heb ik een Chevrolet bus op LPG, op zich een prima ding maar niet handig in het buitenland. Diesel is makkelijk te verkrijgen en eventueel zelf te maken. Daarom wil ik deze bus inruilen voor een ouwe diesel van Chevrolet of Ford. Bouwjaar van max 1993 zodat de motor niet afhankelijk is van elektronica, behalve de startmotor.
 37. 1 punt
  Enige weken geleden gekocht. Professioneel laten slijpen. Een tank van een mes. [ATTACH=CONFIG]21457[/ATTACH] Ik ben er erg blij mee.
 38. 1 punt
  Oplossing: koop er twee. Één om te gebruiken en de ander voor de vitrine of spare?
 39. 1 punt
  Ik denk dat je verzekeringstechnisch gewoon de lul bent. Je hebt meer in huis dan direct nodig voor eigen gebruik of zo. Overigens is dat met die petroleum in bak niet zo'n goede test. Als je een lek hebt dan loopt de brandstof over je vloer, zeg maar, daarbij verdunt de boel zich en wordt het weer makkelijk brandbaar. Metalen gasflessen buiten neerzetten is vragen om roest. En aangezien je de flessen met lpg gevuld hebt ben je hier ook weer de sjaak. (verzekeringstechnisch dan).
 40. 1 punt
  ach,ik hoor het al,hij is helemaal verpest
 41. 1 punt
  Wauw cool, zou m wel kopen... Ben alleen wel benieuwd hoe het eruit ziet als je m in elkaar geschoven hebt, dat plaatje kan ik nergens vinden.
 42. 1 punt
  http://www.offgridworld.com/the-drinkable-book-can-save-lives-provide-purified-water-for-years/ Dit. Zeker dit. Gewijzigd om zilver tevreden te stellen.
 43. 1 punt
  De super compacte take down survival bow met take down pijlen [ATTACH=CONFIG]9997[/ATTACH] http://xpectre.com/index.php?main_page=product_info&cPath=1&products_id=2&zenid=9334f3cdca9bb3ee082cac21fff5070a
 44. 1 punt
  Heb ik het over het hoofd gelezen of mis ik de meest vrij verkrijgbare en meest Multi-functionele van allemaal? Honing...
 45. 1 punt
  Maaruh., na een TOTALE SHTF, wat moet je nog met een horloge/tijd? Op tijd op kantoor komen??:p
 46. 1 punt
  "ons" goud in amerika is natuurlijk helemaal niet "ons" goud. Jij en ik zullen daar nooit ook maar en gram van zien. We zullen er nooit zeggenschap over hebben. En als het gebruikt wordt, dan kan ik je garanderen dat het voor zaken gebruikt wordt die het huidige systeem ondersteunen.
 47. 1 punt
  Ik zie geen probleem omdat het goud wat ik ooit heb aangeschaft (is inderdaad onmogelijk om dit anoniem aan te schaffen want ieder rekeningnummer van een goudhandelaar is keurig geregistreerd, net als jou ideal betaling bij deze shop) ,ooit in een psychose in zee/kanaal/rivier heb gegooid Hoewel het niet geloofwaardig is, is het ook niet uit te sluiten dat ik dit gedaan zou hebben
 48. 1 punt
  Ik denk dat je dit boek moet lezen: "How to make a forest garden". Mijn review: http://www.overbeterleven.nl/beter-leven/permacultuur/boeken/forest-garden/
 49. 1 punt
  Heb weer een paar nieuwe boeken aangeschaft (kan er geen genoeg van krijgen, hihi). Boek wat ik al langer heb en wat ik een erg leuk én fijn boek vind (ook erg duidelijke tekeningen van de planten erbij + foto) is De Kruidenbijbel. Bovendien staan er hele leuke recepten in (een aantal, 't is geen heel dik boek), kruidencosmetica, huidverzorging, natuurlijk ook geneeskrachtige kruiden en een behoorlijk aantal aandoeningen en als laatste wat geinige dingen als Potpourri en dergelijke. Er bestaat ook een 'Nieuwe Kruidenbijbel' maar die ken ik niet.. Boek wat ik zojuist heb gekochten ook erg in de smaak valt is 'Kruiden Kweken' en daarin vond ik ook weer heleboel vernieuwende dingen - vind het plantengedeelte alleen iets minder. Verdere info is wel heel erg leuk! En wat vond ik daar: Kruidenwijn en 'Kruidengeest' (speciaal voor Cardhu) Vloeibare 'kruidengeest' - Neem bij voorkeur een likeur of brandewijnfles met een brede halsopening - Voeg de (meestal gedroogde) kruiden toe (een flinke handvol per liter) - Vul de fles met heldere brandewijn of jenever (ten minste 30%) - whisky kan ook wel neem ik aan - Met de kurk erop laat u de fles 2 á 3 weken trekken op een zonnige plaats - Tussendoor herhaaldelijk schudden/bewegen is bevordelijk - Zeef het drankje en giet het in droge flessen - Als je liever kruidenlikeur hebt, voeg je suiker (gekookt in water) toe - Voor kruidenjenever kunnen mengsels van de volgende kruiden gebruikt worden: Citroenmelisse, Lavas, Muntsoorten, Gentiaanwortel, Sint-Janskruid(niet doen als je anticonceptie slikt), Sleepruimen, Valkruid, Rozemarijn en Tijm Medicinale Wijn - Als basis neem je Witte, Rode of Zoete wijn van goede kwaliteit - Per liter een handvol (30-40 gram) kruiden in een glazen fles - Afgedekt wegzetten op een donkere plaats bij kamertemperatuur - Na enkele dagen de kruidenwijn afgieten; je kunt hem nu drinken - Geschikte kruiden zijn: Rozemarijn, Basilicum, Citroenmelisse, Muntsoorten, Salie, Lavendel, Kamille Als ik tijd heb zet ik er volgende week wat kruiden op
 50. 1 punt
  Kruiden kun je in diverse vormen gebruiken, namelijk als: - Verse plant (sap) - Gedroogd kruid - Olie (inwendig of uitwendig) - Tinctuur - Thee (ook wel infuus genoemd) - Zalf - Capsules (als het alleen plant en geen vulmiddel bevat) - Elixer (is vloeibaar plantensap, gekookt) - Siroop (bevat veel suiker) Verse plant Bepaalde kruiden kun je fijngesnipperd over het eten gebruiken of als salade. Het kruid kun je uitpersen in bijvoorbeeld een sapcentrifuge en het pure plantensap als medicijn gebruiken. (is zeer geconcentreerd) Het verse kruid kan als compres worden gebruikt of het gekneusde blad direct op een wond of kneuzing Je kunt ook kruidenthee maken van verse plant Gedroogd kruid Dit wordt het meest gebruikt, onder andere als; - Keukenkruiden - Kruidenthee - Voor stoombaden - In het badwater Kruidenolie Dit is een aftreksel van bloemen (& evt blad) in plantaardige olie. Kruidenolie maak je met verse bloemen in de zomer, wanneer er volop zon is. Welk kruid je neemt hangt af van het doel, wat je ermee wilt bereiken. Dit moet je dus per aandoening / plant bekijken. Hoe maak je het? - Neem een glazen pot en vul deze tot de nok toe met het verse kruid waar je de olie van wilt maken - Neem bij voorkeur zonnebloemolie of een andere dunne plantaardige olie met neutrale geur. Olijfolie kan ook, maar is erg dik en kan ongewenste haargroei als bijwerking geven. Tarwekiemolie bevat de hoogste concentratie vitamine E (goed voor de huid) en is ook een goede olie - Vul de pot met het kruid nu verder met de olie tot de pot bijna vol is - Dek de pot af met een doekje en een elastiekje (het moet kunnen ademen anders gaat het schimmelen, dus geen deksel) - Zet de pot 2 á 3 weken in de zon. De eerste week kun je het doorroeren als de bloemen boven de olie uitkomen. Hierna zakken ze naar de bodem. Verhouding moet zijn: 2/3e bloemen, 1/3e olie (dit kun je zien als de bloemen gezakt zijn. Evt extra verse bloemen aanvullen) - Na de 2 á 3 weken wordt het plantmateriaal slap en zeef je het eruit: in een andere (donker glas) pot door een theedoek zodat de plantresten achterblijven (je houdt heldere olie over) - Fles afsluiten en opbergen Toepassing: Uitwendig: 1 á 2 keer daags de huid of het lichaamsdeel inwrijven (afhankelijk van het doel) Inwendig: 1 theelepeltje medicinale olie puur op de nuchtere maag Tinctuur Dit is een aftreksel van een kruid in alcohol. De werkzame bestanddelen van de plant worden in de alcohol opgenomen en geconserveerd. Tinctuur maak je meestal van het verse kruid (dit zal in de praktijk dus vaak in de zomer zijn). Hoe maak je het? - Vul een schone glazen pot voor 1/3e met plantendelen - Vul de pot op met alcohol en sluit hem af. Neem hiervoor een zuivere en neutraal smakende alcohol zoals wodka / brandewijn (speciaal voor Cardhu? ) - Schrijf op het etiket de naam van het kruid + de datum waarop het gemaakt is - Zet de pot 3 weken op een donkere plaats, de eerste week af en toe bewegen zodat alle plantdelen verzadigd zijn van alcohol - Na deze 3 weken zeven door een theedoek, in een flesje, afsluiten en donker bewaren Toepassing: Uitwendig: 40 druppels tinctuur in een halve liter gekookt & afgekoeld water. Hiermee 2 x daags de huid inwrijven, compres of zwachtel mee maken. Soms hoeft de tinctuur niet verdund te worden (ligt aan de plant). Voor oogdruppels: 12 druppels tinctuur op 30 ml gekookt water Inwendig: 3x daags 10-15 druppels in wat water (voor of na het eten en 1x voor het slapen gaan) gedurende 3 weken. Bij acute gevallen: ieder halfuur 5-10 druppels tot de klacht vermindert en daarna weer 3x daags. Kruidenthee Dit is een aftreksel van verse of gedroogde kruiden in heet water. Hoe maak je het? - één eetlepel gedroogd kruid op een halve liter water of één theelepel per kopje - Laat dit 10 minuten trekken, niet korter en ook niet veel langer! (werking vermindert door te lang trekken) - Kruidenmengsel zeven en drinken Of - Verse kruiden breken, overgieten met heet water en laten trekken (denk aan muntthee wat je overal kunt kopen tegenwoordig) Toepassing: Bij medicinale toepassing drink je 3x per dag 1 á 2 kopjes thee. Niet te lang achter elkaar dezelfde kruidenthee gebruiken, afwisseling is belangrijk. Stoppen als de thee tegen gaat staan.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...