Ga naar inhoud

Erelijst

Populaire inhoud

Toont inhoud met de hoogste reputatie op 11/21/21 in alle zones

  1. Sind de verhuizing 3 jaar geleden wel een beetje aangerommeld in de achtertuin, maar dat is toch beperkte ruimte als je er ook een vijver en kippenren en sierplanten in hebt staan. 2 jaar geleden dus op de wachtlijst laten zetten voor een moestuin op het complex in de buurt. Niet te ver weg, bijna op route van/naar zoontje's school, mooie oppervlaktes en jeugdsentiment want mijn opa heeft daar ook heel lang een tuin gehad. Ein-de-lijk ongeveer anderhalve maand geleden een tuin aangeboden gekregen en aangenomen. 238 m2, kunstof huisje erop, watertank, vijver erin, iets van 8/9 fruitbomen, druif, 2 rabarberpollen, vijgenboompje, en een redelijk grote notenboom (als daar een liefhebber voor is, gratis op te halen, wel zelf uitgraven), en waarschijnlijk nog wel het een en ander kleins. Gezien de tijd van het jaar ben ik nu dus voornamelijk bezig met het grote werk aan de layout, tegels verplaatsen om vakken te maken, snoei, e.d. Kan niet wachten om er Γ©cht mee aan de slag te kunnen en weer heerlijk verse eigen oogst te hebben.
    1 punt
  2. Nog wat prep/bespaartrucjes. Een hele kool is hier vaak te veel om in een keer te eten. De rest kun je nog wel even bewaren in koelkast. Je kunt ook de rest fermenteren (zuurkool). Met kool is dit heel erg makkelijk, omdat het al veel goede enzymen bevat. Je neemt een schoon potje, stopt er de gesneden kool in en rond de 2 procent zout. Je zorgt dat het onderwater staat, dus eventueel iets zoutwater toevoegen (2 - 2,25 % zout). Een klein schaaltje of blaadje of steentje erop, zodat het eronder blijft. Dan een op kamertemperatuur laten, zodat het gaat fermenteren. Op iets koudere temperatuur, gang bijvoorbeeld, kan ook en kan iets meer smaak geven. Afhankelijk van hoe snel het proces gaat (o.a. temperatuur) kun je met 3 dagen tot 3 weken het klaar hebben en koud wegzetten. Dit is lang houdbaar, is het niet goed, zie of proef je het wel. Een schepje van iets gefermenteerds per maaltijd, kan de vertering heel goed ondersteunen vanwege het zuurtje en de enzymen. (echter heb je sibo/ teveel flora in je darmen, dan kun je meer gas of buikpijn krijgen. Zo niet kun je het ook zien als goedkope probiotica) Je kunt bottenbouillon lang opzetten tot wel dagen afhankelijk van het soort bot/vlees, maar ik heb laatst gelezen dat je met een half uurtje al veel voedingsstoffen hebt. Een hele mooie bron is Voedzame Tradities van S. Fallon. Er is een gratis PFD online te vinden. Of Nourishing Traditions als je het als boek wil. Het boek Guts and Psychology Syndrome van N Campball McBride vertelt meer over bouillon en je maag en darmen, heel erg interessant. Als je helemaal gezond bent, misschien een beetje medisch/saai om te lezen, tenzij je een nerd bent als ik πŸ˜› Vitamines ga ik ook nog preppen, maar deze zijn niet ongevaarlijk. Je kunt je sneller vergiftigen ermee, de balans verstoren, en ook zijn ze vaak niet effectief. Te veel vitamine C bijvoorbeeld kan tot diarree leiden, je kunt dan de dosis wat verlagen. Te veel vitamine C kan in je lijf omgezet worden in oxaalzuur en dat is op meerdere manier giftig, maar heeft ook nog eens de vorm van scheermesjes en maakt cellen stuk. Hiermee meteen mijn volgende punt. Oxaalzuur zit niet alleen in de bekende spinazie en rabarber, die we netjes eten met krijt, zuivel of ei. Ik denk dat het ook handig kan zijn ook krijt te preppen, denk dat dat ook lang en makkelijk houdbaar is, maar hier moet ik me nog in verdiepen. Het zit trouwens nog in veel meer producten (chocola, koffie, kiwi, bietjes, wortels, kolen, kruisbessen, zelf beetje in bonen en peulvruchten). Ik ben eigenlijk nog op zoek naar een boek die de chemie van planten beter uitlegt en ook bereidingmogelijkheden ed, ik sta open voor tips. Het hele dier van kop tot staart bevat veel voedingswaarde. Orgaanvlees zijn een van de rijkste voedingsbronnen die er zijn. Vaak zijn deze goedkoper te verkrijgen, omdat ze niet populair meer zijn.
    1 punt
  3. @ReadyMom, proficiat met de mooie aanwinst! Leuk dat je er foto's van deeltπŸ‘ Veel tuinierplezier hoor en veel goeie oogst ! 🌰πŸ₯”πŸ₯•πŸ… hartelijke groet, mevr.Grijpstra
    1 punt
  4. Lijken ophangen aan een galg. Bordje er op hangen. ” Dit doen wij met dieven β€œ Gebruikten de onderdrukkers vroeger ook op het dorpsplein.
    1 punt
×
×
  • Nieuwe aanmaken...