Voor de mensen die meer willen weten over de diverse 'permacultuur' technieken zal ik proberen om hier zo nu en dan wat nuttige informatie te posten.
Het is de bedoeling om daarbij diverse onderwerpen aan bod te laten komen die nuttig zijn voor iedereen die geheel of gedeeltelijk in zijn eigen voedsel behoefte wil voorzien.
Ook het produceren van bouwmaterialen behoort tot de mogelijkheden.
Denk hierbij aan snelgroeiende bomen voor de productie van hout, wilgentwijgen voor het maken van manden, of planten met sterke vezels die gebruikt kunnen worden voor het maken van touw (yucca).
Je kunt er heel veel kanten mee op en het kan zo simpel of ingewikkeld als jezelf wilt.
Waar het uiteindelijk om draait is dat je een duurzaam systeem hebt met veel productie waar je als mens maar weinig aan hoeft te doen om alles in goede banen te leiden.
In feite laat je de natuur het harde werk voor je doen.
Dit kun je bereiken door te kijken naar de manier waarop de natuur werkt en dit in je eigen voordeel te gebruiken door dit na te doen in je eigen tuin.
Denk maar aan het onkruid dat op verwaarloosde stukken land opschiet.
De climax (het einddoel)van de natuur is in bijna elk geval een bos.
Dit bos bevat heel andere planten en boomsoorten dan er in eerste instantie groeien op het verwaarloosde stuk land. (de onkruiden)
Nu zou je kunnen denken waarom zou de natuur dan niet direct die soorten laten groeien die het volwassen bos vormen?
Het antwoord is dat de planten die in volwassen ongestoord bos voor komen niet zullen gedijen op een open verwaarloosd stuk land.
Dus wat is nou de rol van die onkruiden?
Zij bereiden de grond voor en maken haar geschikt voor de planten die er uiteindelijk moeten groeien.
Het zijn de pioniers van de plantenwereld.
Iedere soort geeft zijn eigen toevoeging; de een haalt voedingsstoffen uit diepere lagen van de grond omhoog (smeerwortel), de ander bindt met behulp van bacteriën stikstof uit de lucht (klaver, luzerne, lupine).
En zo zijn er nog veel meer manieren waarop deze zogenaamde 'onkruiden' bijdragen aan verrijking van de grond.
Uiteindelijk zullen deze kort levende planten afsterven en met hun resten de bodem bedekken en voeden.
Op dat moment begint het bodemleven op gang te komen om deze resten af te breken zodat zij weer beschikbaar komen voor de planten.
De humus die daardoor ontstaat zal de grond steeds verder opbouwen waardoor er een steeds dikkere laag van donkere vruchtbare grond ontstaat die ook het water beter vast houdt.
Zo kunnen grotere perioden van droogte worden overbrugd en zal het microklimaat steeds stabieler en gunstiger worden voor de planten en bomen die uit eindelijk de climax (het echte bos) vormen.
Nu vaag je jezelf misschien af wat kunnen wij met deze natuurlijke cyclus?
Het antwoord is simpel.
We vervangen de onkruiden waar wij zelf geen baat bij hebben door planten die dezelfde natuurlijke functie hebben maar ook nuttig voor ons zijn of hun taak nog net iets sneller of beter uitvoeren dan de gangbare onkruiden.
Op die manier vul je een natuurlijke nis en zullen bij voldoende aanplant de ongewenste onkruiden geen kans krijgen.
Zo kan je voor het binden van stikstof ook een enorme verscheidenheid aan bonen en peulvruchten gebruiken die los van hun functie als stikstof bemester ook eetbare bonen en erwten kunnen leveren.
Om snel anorganisch materiaal om te zetten in organisch materiaal (humus) kan je bijvoorbeeld Oost-Indische kers aanplanten waarvan je de bladeren en bloemen kan gebruiken in salades en al het overige materiaal af kan hakken en op de grond laten vergaan. (Chop n drop zoals ze dat op z'n Engels zeggen)
Om voedingsstoffen dieper uit de grond te halen kan je smeerwortel gebruiken waarvan blad en wortel uitwendig kunnen helpen tegen gewrichtspijnen, of kudzu waarvan de bladeren en opslagorganen ook eetbaar zijn. (kudzu is ook te gebruiken voor de chop n drop methode door zijn snelle groei)
Om het bodemleven nog eens extra te stimuleren kan je ook elders blad, houtsnippers en dergelijken verzamelen om in je tuin uit te spreiden en de bodem te bedekken.
Vooral materiaal uit het bos is extra goed omdat je dan ook nuttige bodemdiertjes mee neemt die er anders veel langer over zouden doen om jouw systeem te bereiken.
Wanneer alles een beetje op gang begint te komen kan je langzaam aan jonge struiken en bomen planten die je later van vruchten, noten en dergelijken kunnen voorzien.
Ook bomen en struiken die stikstof binden zijn een must.
Probeer bij het planten bomen en struiken van dezelfde soort zo veel mogelijk verspreid te planten zodat wanneer eentje door een plaag wordt getroffen niet direct alle exemplaren daar last van zullen hebben.
Diversiteit in soorten is sowieso een must.
Op deze manier kan je het systeem steeds verder uitbouwen.
De volgende keer zal ik dieper ingaan op hoe je de grond op de juiste manier voorbereid en hoe je kan zien wat de behoeftes zijn.
Mocht je nog vragen hebben of behoefte hebben aan de behandeling van een specifiek onderwerp laat het gerust weten:cool:.
Groeten Permaculturist