Erelijst
Populaire inhoud
Toont inhoud met de hoogste reputatie op 02/20/15 in alle zones
-
Op het forum vond ik al 1 andere review over de cold steel Kukri machete. Ik gebruik deze machete al een jaar of 2 en ben er nog steeds super enthousiast over en ik wil iedereen graag laten lezen wat ik vind van dit stuk staal. De machete heeft de vorm van een kukri machete een voordeel hiervan is dat de bolle kant duidelijk het zwaarste punt is van de machete. Dit maakt dat de machete ook als hachet (handbijl) gebruikt kan worden. Ook de gewone taken van een machete zoals het weghakken van dunne takjes, bladeren en ander klein struikgewas. resultaat van een uurtje werk In de twee jaar dat ik deze Kukri gebruik heeft hij nog nooit schade gekregen aan het 1055 koolstofstaal. Ook het handvat van polypropyleen vertoont geen mankementen. Het handvat ligt echter niet geweldig in de hand en geeft weinig grip onder natte omstandigheden. Ook als je de Kukri voor langer dan een uur gebruikt geeft hij snel een vorming van blaren op je hand. Ook met het gebruik van handschoenen is dit het geval. Wel kan je door de Kukri steeds voor kortere tijden gebruiken en hiermee een eelt laagje kweken op je hand. Ik ben van plan om het handvat te omwikkelen met 550 Para-cord dit zorgt voor meer grip en een verbeterde hou vast. De machete is 33 cm lang en weegt ongeveer 450 gram. Ik vind hem hierdoor ideaal voor het omhakken van kleine bomen en het verwerken van middel grote stukken hout. Ik vind het fijn om deze machete bij me te hebben in mijn Bug Out Bag omdat hij is opgewassen tegen veel taken en heel erg duurzaam is. Door Cold steel word deze machete hun ''workhorse'' of wel werkpaard model genoemd. Ik vind dat deze naam zeker past bij deze machete. Wel is het zo dat deze machete heel erg stomp word geleverd. Je kunt zelf de machete slijpen met een slijpsteen als je deze hebt. Bij de machete word ook een steath geleverd. Deze is verre van geweldig. Hij houd de machete redelijk op zijn plek met een beetje ruimte er op. Ook de lus om om de riem te doen is gewoon te groot. ook met de grootste riem die ik vinden kon zit hier nog gewoon teveel ruimte op. Door het in mijn ogen licht gewicht van deze machete vind ik hem makkelijk doorwerken. In een uur tijd kan je zo heel wat hout in bruikbare stukken hakken. Conclusie: Als je een gewoon goede machete zoekt en niet bang bent deze zelf te slijpen. Hij doet gewoon wat hij moet doen, echter raad ik wel aan handschoenen te gebruiken. De steath is niet van top kwaliteit, maar voor +-25 euro kan je dit ook niet echt verwachten. Voor dit geld vind de de machete echt een topper! Betere Kukri machetes zijn er wel deze kosten echten bijna 10x zoveel als dit model. Wil je een machete waar je jaren lang plezier van kunt hebben of waarop je kunt vertrouwen tijdens een SHTF situatie dan is de Cold steel Kukri machete zeker een goede koop!3 punten
-
@Ćevapči (ben ik de enige die je mentioned met zo'n naam ? ) Het hebben van een (te dikke) vetlaag zegt niets. Je conditie/uithoudingsvermogen telt ook mee en kracht natuurlijk ook. Maar om nu niet te gaan trainen omdat je spieren als eerste "op" gaan?? Op je r33t gaan zitten en zorgen dat je kilo's aan vet opbouwt lijkt me "tactisch" gezien weinig tot niet zinvol. Jezelf extreem "droog" trainen lijkt me ook niet heel slim. Probeer een goede balans te vinden tussen conditie/kracht/uithoudingsvermogen en lichaamsgewicht. Als je uithoudingsvermogen hebt maar weinig spierkracht kan je nog steeds een heel eind komen. (denk hier aan het lopen met een rugzak bijvoorbeeld) Andersom is lastiger. Stel je bent een flink gespierde koelkast maar je hebt een conditie van een natte krant....dan kom je ook niet echt ver verwacht ik. En niet trainen omdat het zonde zou zijn ??? Waarom dan zowieso preppen?2 punten
-
Gm all appie zaadjes brengen wel weer meer mensen tijdelijk bezig met eigen groenten en kruiden. Ik ben laatste 2 jaar beetje bezig in onze voortuin (achter licht niet echt goed in de zon ) Afgelopen jaar flink wat worteltjes kunnen planen en oogsten ook wat tomaten zaadjes gedaan toen omgeplant in de tuin (toen ruime week op vakantie en toen lag de halve tuin vol, waren alleen niet meer met goed fatsoen omhoog te geleiden) dus over de grond laten groeien (gaan we dit jaar anders doen) ook al jaren aarbbeien uit eigen tuin soms wel kilo's per jaar. Na al een 2 kilo rode tomaten geoogst te hebben. Moesten de tomaten i.v.m. slecht weer en het op de grond liggen nog groen de tuin uit (waren wel al lekker groot al) dit was de opbrengst in de 2-3 weken erna was en is ruim 80% nog mooi rood geworden. ik heb dit samen met vele andere ingredienten omgetoverd tot een enorme lading spaghettie bolognaise saus (gewoon saus waar je weet wat er in zit en geen toegevoegde E nummers e.d.) Inmiddels staan er weer 3 verschillende bakken in het raamkozijn (paprika's) van vele zaadjes zijn er maar 2 echt uitgegroeid tot plantje (en komkommers en tomaten zittend e zaadjes in kweekbakjes in het raamkozijn en benieuwd wat hieruit gaat komen als not zo gaat als vorig jaar weer heeeeel veel tomaten sause e.d. Als de vorst er weer uit is ga ik dit jaar ook eens uien en knoflook proberen, en wederom peentjes. Voor dit jaar: staat in de voortuin en komt erin (voortuin op de foto te zien) -Peren (klein boompje) -Appels (klein boompje) -Aardbijen (komen dit jaar een meter of 2 in bakken onder het raam bakken inmiddels gemaakt, zie foto onder) -Witte druif -Braam -peentjes -Rode uit (wordt proberen) -Knoflook (wordt proberen) -Tomaten (mits de zaadjes het gaan doen en gaan we dit jaar wel omhoog zetten) -Komkommers (mits de zaadjes het gaan doen -Paprika plantjes Alles in die kleine voortuin van ons of het gaat lukken, en of er veel af gaan komen weet ik niet, we doen ons best, zo niet ach lekker buiten bezig geweest. beloofde bakken gemaakt van 14 euro nieuw hout en veel rest hout van, vorige verbouwingtjes thuis.2 punten
-
Zo, er is wat tijd over heen gegaan maar ik wou nu toch maar weer een update plaatsen met nieuwe informatie. Nu wou ik het hebben over hoe je de bodemgesteldheid kan 'lezen' en de grond voorbereid op gebruik. Wat lang niet iedereen (meer) weet is dat je de aan- of afwezigheid van sommige stoffen in de bodem vast kan stellen door te kijken naar onkruiden. Veel van deze planten maken of trekken ontbrekende voedingsstoffen naar zich toe. Andere indicatorplanten zoals brandnetels groeien op plaatsen waar veel stikstof in de grond zit. Duizendblad groeit uitbundig op vervuilde grond om deze te reinigen. zelf kan ik dit bevestigen omdat het mij opviel dat juist langs drukke autowegen veel duizendblad groeit. Op sommige plaatsen zelfs zo sterk dat het aanwezige gras wordt verdrongen. Een kruid dat de grond helpt ontzuren is veldzuring. Vaak groeit het op dichte grond waar de waterhuishouding is verstoord en de PH daalt doordat de grond te lang nat blijft en er niet voldoende zuurstof door kan dringen. Alhoewel verzuring ook door andere factoren (zure regen) kan worden veroorzaakt. Een ander kruid dat verzuurde grond kan verraden is de distel. Wat ze in feite doen is mineralen en dan voornamelijk ijzer en koper die op zure gronden onbeschikbaar zijn geworden omhoog halen en ophopen zodat de PH weer stijgt. Eigenlijk doen zij tot op zekere hoogte hetzelfde als de eerder besproken smeerwortel die voedingsstoffen diep uit de grond omhoog haalt en zo weer beschikbaar maakt voor andere planten (zij het na afsterven). Met als uitzondering dat zij zich richten op het ontzuren van de grond en de smeerwortel een veel breder spectrum aan stoffen omhoog haalt. Je moet het zo zien dat deze planten allemaal hun eigen taak hebben om het evenwicht in de grond te herstellen en die specifieke mineralen daar heen brengen waar ze nodig zijn. Andere planten die zeer nuttig zijn voor ons in de tuin zijn lupine, klaver, brem, luzerne, fenegriek en peulvruchten. Dit zijn allen stikstof fixerende planten wat betekent dat zij in samenwerking met bacteriën stikstof vastleggen in de grond. Vooral de klaver, fenegriek en peulvruchten zou ik aanraden omdat deze voor ons de meeste geneeskrachtige en eetbare waarde hebben. De stikstof die zij produceren gebruiken zij in eerste instantie voor zichzelf en komen pas beschikbaar voor andere planten na het afsterven van de plant. Om andere planten toch eerder van de stikstof gebruik te laten maken kan je de stikstof fixerende plant bovengronds bijsnoeien. Dan zal de plant namelijk een deel van zijn wortelgestel afstoten omdat dit niet meer noodzakelijk is voor de kleinere hoeveelheid bladgroen. Met de afgestoten wortels komt er gelijk een deel van de stikstof beschikbaar voor omringende planten. Een belangrijk aspect van de permacultuur wat voor veel mensen moeilijk te vatten is is het achterwegen laten van ploegen en spitten. Je zou toch zeggen dat je de grond los en luchtig moet maken en nieuwe voedingsstoffen door de grond moet werken voor een goede oogst. Het tegendeel is waar. Wanneer wij de grond met rust laten en de natuur een kans geven wordt dit alles voor ons gedaan door het bodemleven en hoeven wij verassend weinig arbeid daar in te steken. Het belangrijkste is om de anders kale grond te bedekken met organisch materiaal zoals bladeren, stro en houtsnippers. Dit lokt vanzelf wormen, bacteriën, schimmels en ander bodemleven dat al het dode materiaal afbreekt en beschikbaar maakt voor de planten. Hierbij zorgen de wormen er voor dat de grond luchtig blijft door de gangen die zij graven en in tegenstelling tot kunstmest komen de voedingsstoffen geleidelijk vrij waardoor de planten ze beter kunnen opnemen. Een ander voordeel van niet spitten en ploegen is dat het netwerk van mycorrhiza schimmels zich volledig kan ontplooien. Dit is als het ware het internet van de plantenwereld waardoor informatie wordt uitgewisseld en zelfs voedingsstoffen. Planten kunnen elkaar hierdoor waarschuwen voor plagen waardoor naburige planten zich kunnen voorbereiden en de impact minder groot zal zijn. Wanneer je de Engelse taal machtig bent kan je hier meer lezen over dit onderwerp: http://www.bbc.com/earth/story/20141111-plants-have-a-hidden-internet Zoals ik al eerder had aangehaald kan je veel goeds doen door je tuin te enten met kleine hoeveelheden bosgrond (loofbos). Hier in zitten nuttige micro-organismen die anders pas veel later of nooit je tuin zouden bereiken. Een gezond bodemleven is de basis voor een gezonde tuin. Veel mensen hebben het over het voeden/bemesten van planten maar wat je eigenlijk doet is het voeden van de grond. Wanneer je goed voor het bodemleven zorgt zorgt het bodemleven voor je planten. Ik hoop dat jullie hier iets van op hebben kunnen steken en mocht je nog vragen hebben stel ze gerust ! Groeten Permaculturist1 punt
-
Chocolade zou ik ook niet in de auto willen bewaren. De pure chocolade (60% cacao) die ik lekker vind smelt boven de 30 graden en dat krijg je idd een wit uitgeslagen, vormeloze massa. Het blijft lastig in de auto, want hier in huis variëren de temperaturen al van 3 t/m 30 graden in de voedselopslag. In de auto heb je wellicht te maken met temperaturen van -20 t/m + 80 graden! Er is maar weinig behalve blik en droogvoer wat daar tegen kan op langere termijn. Ipv chocolade zou je voor de snelle energie Dextro (druivensuiker) tabletten kunnen gebruiken. Ik heb ooit van @Geert een noodrantsoen van het Franse leger gekregen, daar zit een esbit brandertje bij in begrepen, naast direct consumeerbaar spul. Dat zijn leuke pakketten voor jouw doel.1 punt
-
Dat is nog een goed voorbeeld. Mensen die all round duur sporten beoefenen zien er dan meestal ook niet uit als afgetrainde atleten1 punt
-
In meerdere verslagen over expedities lees ik de tip om een paar kilo overgewicht te preppen. Uiteraard heb je het dan niet over 15kg, maar slechts een paar. Een kilo of drie vet geeft je toch een weekje extra voordeel op calorieën/energie gebied en niets draagt zo makkelijk als een paar kilo vet om je lichaam ipv een paar kg voedsel in je rugzak. Wat extra vet sluit uiteraard een goede conditie en spiermassa niet uit (neem bv. een Sumo worstelaar), maar ook dat moet je niet overdrijven. In dat programma 'Utopia' zat een professioneel worstelaar, zo'n afgetraind spierbundeltje 'Emile' (als ik me niet vergis). Die had het knap lastig op een dieet waar ieder normaal mens prima van rond kon komen. Spieren verbruiken ook calorieën in rusttoestand. Alles met mate en in balans want je weet van te voren niet wat je het meest nodig gaat hebben. Als je van te voren weet dat je lopend 100km moet afleggen is elk beetje extra gewicht een nadeel en conditie een pré en als weet dat je snel 100 bomen moet omhakken zullen spieren weer een stuk belangrijker zijn. Aangezien je dat allemaal van te voren niet weet kun je het beste zo all round mogelijk zijn.1 punt
-
Wat is volgens jullie het beste type voedsel om in je auto te bewaren? De energybars zoals cliff bars en dergelijke kunnen niet zo goed tegen de hitte in de auto in de zomer. Welk soort voedsel zou dit wel aardig kunnen doorstaan zonder binnen een jaar te verpieteren of te smelten?1 punt
-
Ik heb nog wel een kilo of 25 reserve op dit moment hoewel ook daar aan gewerkt word1 punt
-
Wbt de Appie zaadjes, als ik zo kijk naar degene die ikzelf heb tot nu toe en wat ik her en der op internet lees zijn ze in elk geval ook zo aardig om heirloom zaadjes uit te delen. Lijstje tot zover gevonden: Broccoli (Groene Calabrese) HL Snijselderie (Gewone Snij) HL Veldsla (Noordhollandse) HL Aubergine (Black Beauty) HL Lente ui/bos ui (White Lisbon) Wortel (Amsterdamse Bak) HL Spinazie (Matador) Rucola (Coltivata) Kropsla (Meikoningin) HL1 punt
-
Klopt. En daarom heb ik altijd 2 messen bij me. Voor het ruige werk een Gerber Prodigy. Voor het fijnere werk een Gerber Freeman folder (met perenhouten grip).1 punt