Inmiddels is het gewoon in NL om een eenvoudige woning of flat te kopen voor een slordige 2 ton tot 250.000 euro voor een appartement of huis (rijtjeshuis) voor deze bedragen.
De hypotheek moet door 2 personen die een modaal loon hebben worden opgehoest. (2X 1600 euro inkomsten, ongeveer).
Of als starterswoning vanaf 180.000 euro voor 2 kleine salarissen zo'n 1300 tot 1400 euro netto per maand. en dan ongeveer in 30 jaar aflossen met dus 2 werkenden die dus eigenlijk een soort verplichte lening moeten aflossen in 30 jaar tijd met 2 salarissen.
Zeg maar effe een soort dwangarbeid voor een huisje in de werkzame periode van je leven.
Als je stopt met betalen zijn de rapen gaar en gaat de bank "hun" huis vorderen en verkopen en kun je het verlies op de verkoop alsnog ophoesten.
Ik heb van een econoom geleerd dat in een normaal functionerende maatschappij men met 1 modaal loon een goede ruime nieuwe woning moet kunnen kopen zonder extreme woonlasten, zeg maar 30 tot 40% van je loon. daarnaast is een gezin met kinderen zonder werkende partner mogelijk met deze woonlasten.
In de jaren 80 vorige eeuw koste een nieuwbouw huis bijvoorbeeld zo'n 150.000 gulden, waarvan het huis (royale eengezinswoning) zelf 75000 gulden koste en de grond van de gemeente dus ook zo'n 75000 gulden. Samen dus 150.000 gulden nieuw opgeleverd.
Dat was dan met 1 modaal loon te kopen en af te lossen en daarnaast ook nog belastingvoordeel.
Dat kan dus in Nederland heden ten dage (tegenwoordig) niet meer.
Maar om te laten zien dat het ook anders kan is een engelse boer aan de slag gegaan met een andere insteek, namelijk zelf bouwen met wat je hebt.
In een tijd waarin huizenprijzen torenhoog zijn, is een Engels boer aan de slag gegaan met een budget van nul en bouwde een huis voor bijna niets.
De 59-jarige Michael Buck bouwde voor een miezerig bedrag van £ 150 ($ 250) een klein, maar gezellige huis.
Hij bouwde dit in de tuin van zijn huis in Oxfordshire.
De voormalig tekenleraar tekende de plannen voor het huis op de achterkant van een envelop. Hij heeft geen speciale bouwvergunningen nodig omdat het werd geclassificeerd als een zomerhuis (voor Engeland). Buck verzamelde in twee jaar tijd natuurlijke en gerecyclede materialen voor de bouw.
Het kostte hem nog eens acht maanden om het te bouwen met zijn blote handen, hij heeft geen elektrisch gereedschap gebruikt.
[ATTACH=CONFIG]6685[/ATTACH]
Lees verder op de link (klik)