Over het gebruik van het zeer goedkope en gemakkelijk verkrijgbare calciumchloride (CaCl2, bv. Bison Vochtvreter) heb ik al gepost [1], [2] en [3].
Deze posting beschrijft de voor- en nadelen van CaCl2 en silicagel voor de prepper om voedsel droog te bewaren.
De goodkoopste silica voor de particulier is, bij mijn weten, te verkrijgen bij Hinmeijer Chemie en komt in drie kwaliteiten:
Silcagel Blauw: 18,90 Eur/500 gram. Géén voedseltoelating!
Kleurindicator: Cobaltchloride. Blauw-> donkerrose
20% RV 8% gewichtstoename (tijdens drogen)
35% RV 13% gewichtstoename (tijdens drogen)
50% RV 20% gewichtstoename (tijdens drogen)
Silicagel Oranje: 22,40 Eur/500 gram. Voedseltoelating.
Kleurindicator: (nog) onbekend. Oranje -> kleurloos
10% RV 6,5% gewichtstoename (tijdens drogen)
80% RV 42% gewichtstoename (tijdens drogen)
Slilicagel Kleurloos: 30,79 Eur/1000 gr
Géén kleurindicator. Heeft voedseltoelating.
10% RV 6% gewichtstoename (tijdens drogen)
80% RV 32% gewichtstoename (tijdens drogen)
* RV = Relatieve Vochtigheid.
Silicagel Blauw heeft géén voedseltoelating vanwege de aanwezigheid van cobaltchloride. Als een zakje stukgaat in uw prepsel of per ongeluk wordt geperforeerd, bv. door een vork dan bent in de aap gelogeerd. Deze optie valt dus af voor de prepper. Silicagel Blauw wordt gebruikt voor het droog bewaren van voornamelijk electronica, leer en in de chemische praktijk (exsiccatoren). Electronica of batterijen, daarentegen, moet u niet droog bewaren boven calciumchloride; dat is vragen om moeilijkheden. CaCl2 is behoorlijk corrosief voor metalen! In mijn posting over zuurstofadsorbers wordt juist CaCl2 in de corrosieve coating toegepast om staalwol versneld te doen roesten.
Blijven over: Silicagel Oranje en kleurloos silicagel, waarvan het laatste het goodkoopst is maar moet worden gekocht per kilogram. Deze zijn in principe geschikt voor de prepper.
U moet echter deze losse silica's zelf verpakken in papieren of linnen zakjes zoals ook gebruikelijk met calciumchloride.
Aan de specificaties ziet u aan het verband tussen de relatieve vochtigheid (RV) en opname-capaciteit dat het om evenwichts-instellingen gaat tussen silica en de atmosfeer, iets wat calciumchloride niet doet. Calciumchloride droogt door tot het bittere eind en droogt altijd tot een zeer lage eindwaarde aan vocht.
Bij gebruik van voldoende silica zal echter een RV van 10% goed haalbaar zijn en dit is ruim onder de RV-grens van ca. 15-20% waarbij bacterie- en schimmelgroei in prepvoer onmogelijk is geworden.
Experiment (Drogen met silica)
De gewichtstoename van 5 gram silica werd gemeten tegen de tijd in de loop van ca. 2 dagen en het gewicht werd grafisch weergeven in een tabel en grafiek (Excel, zie foto). Een evenwichts-waarde werd bereikt binnen 2 dagen en lieten alleen wat schommelingen zien als functie van een veranderende RV (meteo Almelo). Deze waarneming bevestigt de reeds genoemde evenwicht tussen RV en opnamecapaciteits-waarde. De resultaten zijn weergegeven in de volgende foto:
Voor en nadelen van Silica en Calciumchloride.
Silica is véél duurder dan calciumchloride, zelfs als je de goedkoopste kleurloze vorm van Hinmeijer.nl koopt. Silica vervloeit echter nooit in tegenstelling tot calciumchloride in een vochtige ruimte en stoft niet. Calciumchloride (CaCl2, bv. Bison vochtvreter bereikt altijd lage eind-RV waardes en is zeer goedkoop. De droogcapaciteit van calciumchloride is véél groter dan dat van silica, maar deze vergelijking is niet helemaal eerlijk omdat calciumchloride, zelfs als het dreigt te vervloeien, nog steeds krachtig droogt. Beter is te stellen: De droogcapaciteit van beide middelen zijn vergelijkbaar (12-14% wateropname {gewichts%}).
Als u om bijzondere redenen tóch silica wilt gebruiken als een commerciëel gebruikelijk droogmiddel dat niet vervloeit als je de geopende pot/vat lang open laat staan, en euro's is geen probleem, dan is de beste optie 1 kg van de kleurloze vorm samen met andere prepper(s) te kopen. Vooraadpot silica na gebruik onmiddelijk goed sluiten!
@vheeswijk (huischemicus)