Cyberbeer Geplaatst: 30 mei 2014 Delen Geplaatst: 30 mei 2014 Brood, wie kent het niet? We zijn er allemaal mee groot geworden. Toch is ons brood door de jaren heen veel veranderd, net zoals het bakken van brood (geautomatiseerd, broodfabrieken). Daarnaast zouden verschillende bakkers grondstoffen toevoegen die er eigenlijk niet in horen, zoals de haren van dieren en mensen om het brood te verbeteren. Ondanks dat velen hun brood in de supermarkt kopen, bakken sommige gewoon zelf hun brood. Haar in brood http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2014/afleveringen/06-02-2014 Asbest in broodoven http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3574364/2014/01/09/Bakkerij-Bakkersland-ontkent-gevaar-door-asbest-in-broodoven.dhtml http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3574539/2014/01/09/AH-Asbest-in-broodovens-geen-aanleiding-voor-actie.dhtml Brood http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2004/afleveringen/28-06-2004 Brood bakken http://www.waterlily-unlimited.nl/brood/ https://www.goedboerenindestad.nl/recepten/de-bakkerij/basis-brood-bakken/ http://www.brood-bakken.net/ http://www.broodbakken.info/ http://www.broodbakshop.nl/ http://www.koopmans.com/brood-bakken/ http://broodbakken.startpagina.nl/ Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Stuudje Geplaatst: 30 mei 2014 Delen Geplaatst: 30 mei 2014 De oplossing, zelf brood bakken. @lewieke noemt het regelmatig. Het is lekkerder, bespaart kosten én je weet wat erin zit. Meel, zout, gist, water. Meer is niet nodig voor brood. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Wafels Geplaatst: 30 mei 2014 Delen Geplaatst: 30 mei 2014 @Stuudje ik doe er toch ook olijf olie en honing in maar dat hoeft inderdaad niet , vind het enkel wel lekkerder (en eventueel noten en rozijnen ) gr will Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Stuudje Geplaatst: 30 mei 2014 Delen Geplaatst: 30 mei 2014 Tuurlijk @Wafels, eenmaal aan het bakken zoek en vind je steeds weer lekkere recepten. Zo bak ik bij voorkeur met speltmeel, omdat dat brood me beter vult en ik minder honger krijg daardoor. Maar welk recept je ook gebruikt, de basis voor brood blijft hetzelfde. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 30 mei 2014 Delen Geplaatst: 30 mei 2014 Om brood te maken ( bakken ) heb je inderdaad alleen bloem (meel) gist en water . Zout is zelfs een toevoegsel dat niet noodzakelijk is . Voeg je daar een vet stof bij wordt het verbeterd brood . Ver vang je het water door melk enn voeg je suiker toe wordt het een koekebrood . Doe je er extra suiker parels toe wordt het suikerbrood . En zo verder met rozijnen gekonfijt fruit . En dal al de soorten graan dat er bestaat . Tientallen mogelijkheden . Geert Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Yoyo Geplaatst: 30 mei 2014 Delen Geplaatst: 30 mei 2014 Vergeet het asbestoven schandaal en de vreselijke hygiene bij de broodfabrieken ook niet. Wij bakken ook zelf omdat we uit ervaring weten hoe het er aan toe gaat in de broodfabrieken ?. En het vult en smaakt vele malen beter dat verse, eigengemaakte brood. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
lewieke Geplaatst: 30 mei 2014 Delen Geplaatst: 30 mei 2014 Ik heb in de paar jaar dat we brood bakken al veel dingen uitgeprobeerd. Mijn leukste en recentste ontdekking probeer ik hieronder te beschrijven. Als je meel koopt kan het wel eens gebeuren dat het te hard is waardoor je brood wat hard aanvoelt. Sommige mensen hebben liever wat zachter en luchtiger brood. Door er wat soya aan toe te voegen, verbeter je het brood aanzienlijk. Ik maak mijn mengeling zelf omdat dat veel goedkoper uitkomt. Als je soyameel koopt in de winkel betaal je snel 5€ voor 2.5kg. Ik kocht een zak van 25 kg soyameel (kleiner kon ik niet krijgen). Hiervoor betaalde ik 35€. Het meel dat ik zelf meng en prima bevalt ziet er als volgt uit. 7 kg wit meel(17€/25kg) 1 kg soyameel(1.35€/kg) 700 g volkorenmeel 300 g 6 granen meel. Het broodrecept dat ik gebruik op basis van mijn eigen ervaringen is het volgende : 690 g meel (van mijn mengsel) 413 ml water 15 g suiker 7 g zout 11 g droge gist 20 g maisolie 25 g vloeibare margarine Hopelijk heb je er wat aan. @rupsjenooitgenoeg Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
nanna Geplaatst: 30 mei 2014 Delen Geplaatst: 30 mei 2014 Ik heb in de paar jaar dat we brood bakken al veel dingen uitgeprobeerd. Mijn leukste en recentste ontdekking probeer ik hieronder te beschrijven. Als je meel koopt kan het wel eens gebeuren dat het te hard is waardoor je brood wat hard aanvoelt. Sommige mensen hebben liever wat zachter en luchtiger brood. Door er wat soya aan toe te voegen, verbeter je het brood aanzienlijk. Ik maak mijn mengeling zelf omdat dat veel goedkoper uitkomt. Als je soyameel koopt in de winkel betaal je snel 5€ voor 2.5kg. Ik kocht een zak van 25 kg soyameel (kleiner kon ik niet krijgen). Hiervoor betaalde ik 35€. Het meel dat ik zelf meng en prima bevalt ziet er als volgt uit. 7 kg wit meel(17€/25kg) 1 kg soyameel(1.35€/kg) 700 g volkorenmeel 300 g 6 granen meel. Het broodrecept dat ik gebruik op basis van mijn eigen ervaringen is het volgende : 690 g meel (van mijn mengsel) 413 ml water 1 soeplepel suiker 1 theelepel zout 11 g droge gist 20 g maisolie 25 g vloeibare margarine Hopelijk heb je er wat aan. Luistert het zo nauw.....690 gr meel en 413 ml water? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
nanna Geplaatst: 30 mei 2014 Delen Geplaatst: 30 mei 2014 Ik vergat die 11 gr gist Kunnen dat geen ronde gewichten zijn of gaat het dan fout? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Stuudje Geplaatst: 30 mei 2014 Delen Geplaatst: 30 mei 2014 Even een check doen...jij bedoelt denk ik met soeplepel de soep-eetlepel @lewieke, en niet de soep-opscheplepel...dit om misverstanden vanwege taal te voorkomen. Hier is soeplepel de opscheplepel namelijk. Soeplepel Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Yoyo Geplaatst: 30 mei 2014 Delen Geplaatst: 30 mei 2014 @lewieke , wij gebruiken dit recept van jou tot zeer grote tevredenheid van het hele gezin en gasten waarvoor dank! 413 ml water 2.25 theelepel zout 555 g witte bloem 135 g roggebloem 1.5 theelepel gist 1.5 theelepel olie (iets meer maakt je brood wat lekkerder vind ik, ik giet er een flinke scheut in) 1 eetlepel suiker. de roggebloem vervang ik ook door volkoren of maïsmeel als olie gebruik ik olijfolie. ook de bloem vervang ik regelmatig met spelt. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
lewieke Geplaatst: 30 mei 2014 Delen Geplaatst: 30 mei 2014 Ik vergat die 11 gr gist Kunnen dat geen ronde gewichten zijn of gaat het dan fout? Je kan dat vast wel afronden. Dit zijn de maten die ik gebruik voor mijn broodmachine. Ik heb dat proefondervindelijk vastgesteld door één parameter tegelijk op punt te stellen. Nu is mijn recept voor mijn broodmachine perfect. Ik pas altijd recepten aan. En natuurlijk bedoel ik een eetlepel al kan ik me niet voorstellen dat je een halve kg suiker in je brood doet. 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
rupsjenooitgenoeg Geplaatst: 30 mei 2014 Delen Geplaatst: 30 mei 2014 Een soeplepel is niet overal hetzelfde of word anders begrepen, is dat een lepel waar je soep mee eet of mee opschept bv. Hetzelfde verhaal is met theelepels. Ik heb liever recepten met gewichten, en vooral niet recepten met beide. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
lewieke Geplaatst: 30 mei 2014 Delen Geplaatst: 30 mei 2014 @lewieke , wij gebruiken dit recept van jou tot zeer grote tevredenheid van het hele gezin en gasten waarvoor dank! 413 ml water 2.25 theelepel zout 555 g witte bloem 135 g roggebloem 1.5 theelepel gist 1.5 theelepel olie (iets meer maakt je brood wat lekkerder vind ik, ik giet er een flinke scheut in) 1 eetlepel suiker. de roggebloem vervang ik ook door volkoren of maïsmeel als olie gebruik ik olijfolie. ook de bloem vervang ik regelmatig met spelt. Je gebruikt het ook echt ? Super. Moet je eens een mengeling met soya maken, dat brood is nog lekkerder. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Yoyo Geplaatst: 30 mei 2014 Delen Geplaatst: 30 mei 2014 Luistert het zo nauw.....690 gr meel en 413 ml water? Koken kun je doen op gevoel. Bakken op gevoel is een recept voor een grote tegenvaller. 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
rupsjenooitgenoeg Geplaatst: 30 mei 2014 Delen Geplaatst: 30 mei 2014 10 gram gist, een soeplepel water, een theelepel zout ofzo kan ik niks mee :-) doe dan alles in grammen Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Stuudje Geplaatst: 30 mei 2014 Delen Geplaatst: 30 mei 2014 10 gram gist, een soeplepel water, een theelepel zout ofzo kan ik niks mee :-) doe dan alles in grammen Goede kookboeken hebben ook omrekentabel. Zoals deze: In plaats van wegen 1 eetlepel water- ca. 15 g 1 eetlepel zout- ca. 10 g 1 eetlepel suiker- ca. 12 g 1 eetlepel boter- ca. 12 g 1 eetlepel bloem- ca. 8 g 1 eetlepel rijst- ca. 12 g 1 eetlepel cacao- ca. 7 g 1 eetlepel poedergelatine- ca. 10 g 1 eetlepel bakpoeder- ca. 8 g Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Yoyo Geplaatst: 30 mei 2014 Delen Geplaatst: 30 mei 2014 Je gebruikt het ook echt ? Super. Moet je eens een mengeling met soya maken, dat brood is nog lekkerder. Elke dag 2 broden Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Yoyo Geplaatst: 30 mei 2014 Delen Geplaatst: 30 mei 2014 Je gebruikt het ook echt ? Super. Moet je eens een mengeling met soya maken, dat brood is nog lekkerder. Ga ik zeker proberen! Heb je nog meer van die lekkere recepten? De kleine broodjes en witbrood worden hier ook verslonden dus kom maar op met die keukengeheimen! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
lewieke Geplaatst: 30 mei 2014 Delen Geplaatst: 30 mei 2014 Elke dag 2 broden�� Heb je al een recept voor kleine broodjes ? Anders geef ik je dat ook even. Helemaal zelf op punt gesteld. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
lewieke Geplaatst: 30 mei 2014 Delen Geplaatst: 30 mei 2014 Een soeplepel is niet overal hetzelfde of word anders begrepen, is dat een lepel waar je soep mee eet of mee opschept bv. Hetzelfde verhaal is met theelepels. Ik heb liever recepten met gewichten, en vooral niet recepten met beide. Aangepast voor jou. 7g zout -15g suiker Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Yoyo Geplaatst: 30 mei 2014 Delen Geplaatst: 30 mei 2014 Koop bij een Kookwinkel een goede set maatschepjes in theelepel, eetlepel, en Amerikaanse cups. Universeel, altijd de goede hoeveelheid en je kunt zowel normale als Engelstalige recepten maken. Kleine uitgave, groot plezier! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Yoyo Geplaatst: 30 mei 2014 Delen Geplaatst: 30 mei 2014 Heb je al een recept voor kleine broodjes ? Anders geef ik je dat ook even. Helemaal zelf op punt gesteld. Eerlijk gepikt uit jouw post met simpele broodrecepten alhier..... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
lewieke Geplaatst: 30 mei 2014 Delen Geplaatst: 30 mei 2014 Ga ik zeker proberen! Heb je nog meer van die lekkere recepten? De kleine broodjes en witbrood worden hier ook verslonden dus kom maar op met die keukengeheimen! Ik heb nog een super recept voor klaaskoeken.[ATTACH=CONFIG]10578[/ATTACH] Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Yoyo Geplaatst: 31 mei 2014 Delen Geplaatst: 31 mei 2014 Ik heb nog een super recept voor klaaskoeken.[ATTACH=CONFIG]10578[/ATTACH] Klinkt goed! Die wil ik graag uitproberen.... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.