Ga naar inhoud
GENEGEERD

Brood


Aanbevolen berichten

Brood, wie kent het niet? We zijn er allemaal mee groot geworden. Toch is ons brood door de jaren heen veel veranderd, net zoals het bakken van brood (geautomatiseerd, broodfabrieken). Daarnaast zouden verschillende bakkers grondstoffen toevoegen die er eigenlijk niet in horen, zoals de haren van dieren en mensen om het brood te verbeteren. Ondanks dat velen hun brood in de supermarkt kopen, bakken sommige gewoon zelf hun brood.

 

Haar in brood

http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2014/afleveringen/06-02-2014

 

Asbest in broodoven

http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3574364/2014/01/09/Bakkerij-Bakkersland-ontkent-gevaar-door-asbest-in-broodoven.dhtml

http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3574539/2014/01/09/AH-Asbest-in-broodovens-geen-aanleiding-voor-actie.dhtml

 

Brood

http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2004/afleveringen/28-06-2004

 

Brood bakken

http://www.waterlily-unlimited.nl/brood/

https://www.goedboerenindestad.nl/recepten/de-bakkerij/basis-brood-bakken/

http://www.brood-bakken.net/

http://www.broodbakken.info/

http://www.broodbakshop.nl/

http://www.koopmans.com/brood-bakken/

 

http://broodbakken.startpagina.nl/

 

 

 

brood.jpg.3625d88b94b2ad1e602eeb53b5d051c1.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Om brood te maken ( bakken ) heb je inderdaad alleen bloem (meel) gist en water . Zout is zelfs een toevoegsel dat niet noodzakelijk is . Voeg je daar een vet stof bij wordt het verbeterd brood . Ver vang je het water door melk enn voeg je suiker toe wordt het een koekebrood . Doe je er extra suiker parels toe wordt het suikerbrood . En zo verder met rozijnen gekonfijt fruit . En dal al de soorten graan dat er bestaat . Tientallen mogelijkheden .

 

Geert

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vergeet het asbestoven schandaal en de vreselijke hygiene bij de broodfabrieken ook niet. Wij bakken ook zelf omdat we uit ervaring weten hoe het er aan toe gaat in de broodfabrieken ?. En het vult en smaakt vele malen beter dat verse, eigengemaakte brood.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb in de paar jaar dat we brood bakken al veel dingen uitgeprobeerd. Mijn leukste en recentste ontdekking probeer ik hieronder te beschrijven. Als je meel koopt kan het wel eens gebeuren dat het te hard is waardoor je brood wat hard aanvoelt. Sommige mensen hebben liever wat zachter en luchtiger brood. Door er wat soya aan toe te voegen, verbeter je het brood aanzienlijk. Ik maak mijn mengeling zelf omdat dat veel goedkoper uitkomt. Als je soyameel koopt in de winkel betaal je snel 5€ voor 2.5kg. Ik kocht een zak van 25 kg soyameel (kleiner kon ik niet krijgen). Hiervoor betaalde ik 35€.

 

Het meel dat ik zelf meng en prima bevalt ziet er als volgt uit.

 

7 kg wit meel(17€/25kg)

1 kg soyameel(1.35€/kg)

700 g volkorenmeel

300 g 6 granen meel.

 

Het broodrecept dat ik gebruik op basis van mijn eigen ervaringen is het volgende :

 

690 g meel (van mijn mengsel)

413 ml water

15 g suiker

7 g zout

11 g droge gist

20 g maisolie

25 g vloeibare margarine

 

Hopelijk heb je er wat aan. @rupsjenooitgenoeg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb in de paar jaar dat we brood bakken al veel dingen uitgeprobeerd. Mijn leukste en recentste ontdekking probeer ik hieronder te beschrijven. Als je meel koopt kan het wel eens gebeuren dat het te hard is waardoor je brood wat hard aanvoelt. Sommige mensen hebben liever wat zachter en luchtiger brood. Door er wat soya aan toe te voegen, verbeter je het brood aanzienlijk. Ik maak mijn mengeling zelf omdat dat veel goedkoper uitkomt. Als je soyameel koopt in de winkel betaal je snel 5€ voor 2.5kg. Ik kocht een zak van 25 kg soyameel (kleiner kon ik niet krijgen). Hiervoor betaalde ik 35€.

 

Het meel dat ik zelf meng en prima bevalt ziet er als volgt uit.

 

7 kg wit meel(17€/25kg)

1 kg soyameel(1.35€/kg)

700 g volkorenmeel

300 g 6 granen meel.

 

Het broodrecept dat ik gebruik op basis van mijn eigen ervaringen is het volgende :

 

690 g meel (van mijn mengsel)

413 ml water

1 soeplepel suiker

1 theelepel zout

11 g droge gist

20 g maisolie

25 g vloeibare margarine

 

Hopelijk heb je er wat aan.

 

Luistert het zo nauw.....690 gr meel en 413 ml water?

Link naar reactie
Delen op andere sites

@lewieke , wij gebruiken dit recept van jou tot zeer grote tevredenheid van het hele gezin en gasten waarvoor dank!

 

 

 

413 ml water

2.25 theelepel zout

555 g witte bloem

135 g roggebloem

1.5 theelepel gist

1.5 theelepel olie (iets meer maakt je brood wat lekkerder vind ik, ik giet er een flinke scheut in)

1 eetlepel suiker.

 

 

 

de roggebloem vervang ik ook door volkoren of maïsmeel als olie gebruik ik olijfolie.

ook de bloem vervang ik regelmatig met spelt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vergat die 11 gr gist :)

 

Kunnen dat geen ronde gewichten zijn of gaat het dan fout?

 

Je kan dat vast wel afronden. Dit zijn de maten die ik gebruik voor mijn broodmachine. Ik heb dat proefondervindelijk vastgesteld door één parameter tegelijk op punt te stellen. Nu is mijn recept voor mijn broodmachine perfect. Ik pas altijd recepten aan. En natuurlijk bedoel ik een eetlepel al kan ik me niet voorstellen dat je een halve kg suiker in je brood doet.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

@lewieke , wij gebruiken dit recept van jou tot zeer grote tevredenheid van het hele gezin en gasten waarvoor dank!

 

 

 

413 ml water

2.25 theelepel zout

555 g witte bloem

135 g roggebloem

1.5 theelepel gist

1.5 theelepel olie (iets meer maakt je brood wat lekkerder vind ik, ik giet er een flinke scheut in)

1 eetlepel suiker.

 

 

 

de roggebloem vervang ik ook door volkoren of maïsmeel als olie gebruik ik olijfolie.

ook de bloem vervang ik regelmatig met spelt.

 

 

Je gebruikt het ook echt ? Super. Moet je eens een mengeling met soya maken, dat brood is nog lekkerder.

Link naar reactie
Delen op andere sites

10 gram gist, een soeplepel water, een theelepel zout ofzo kan ik niks mee :-) doe dan alles in grammen

Goede kookboeken hebben ook omrekentabel. Zoals deze:

 

In plaats van wegen

1 eetlepel water- ca. 15 g

1 eetlepel zout- ca. 10 g

1 eetlepel suiker- ca. 12 g

1 eetlepel boter- ca. 12 g

1 eetlepel bloem- ca. 8 g

1 eetlepel rijst- ca. 12 g

1 eetlepel cacao- ca. 7 g

1 eetlepel poedergelatine- ca. 10 g

1 eetlepel bakpoeder- ca. 8 g

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je gebruikt het ook echt ? Super. Moet je eens een mengeling met soya maken, dat brood is nog lekkerder.

 

Ga ik zeker proberen! Heb je nog meer van die lekkere recepten? De kleine broodjes en witbrood worden hier ook verslonden dus kom maar op met die keukengeheimen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een soeplepel is niet overal hetzelfde of word anders begrepen, is dat een lepel waar je soep mee eet of mee opschept bv. Hetzelfde verhaal is met theelepels. Ik heb liever recepten met gewichten, en vooral niet recepten met beide.

 

Aangepast voor jou. 7g zout -15g suiker

Link naar reactie
Delen op andere sites

Koop bij een Kookwinkel een goede set maatschepjes in theelepel, eetlepel, en Amerikaanse cups. Universeel, altijd de goede hoeveelheid en je kunt zowel normale als Engelstalige recepten maken. Kleine uitgave, groot plezier!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...