Ga naar inhoud
GENEGEERD

Bijzondere recepten gevraagd


FincaInSpanje

Aanbevolen berichten

Naar aanleiding van een draadje over de bruine rat ging ik op zoek naar bijzondere recepten die je niet dagelijks zult maken\eten. Ten tijden van een SHTF weten we allemaal dat we mogelijk uit de natuur moeten eten. Deel hier dus je bijzondere recepten, vlees, vis, veggie het maakt niet uit om tijdens een SHTF toch een maaltijd te kunnen bereiden uit de natuur of dieren die je normaal niet zo snel zult eten. Voor mij en de meeste mensen geldt waarschijnlijk dat je ze zelf niet hebt geproefd of gemaakt, maar dat maakt niet uit.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Leguanensoep (Antilliaans)

 

1 flinke leguaan1,5 liter leguaan bouillon (eventueel is kippenbouillon een goed alternatief)2 bouillon blokjes (kippen)1 teen knoflook1 lenteui1 tomaat, in stukjes1 ui in grove stukken gehakt1 groene peper, grof gehakt1/4 witte kool1 eetlepel komijn1 snuf nootmuskaatzout en pepereventueel voor de liefhebbers vermicelli

 

 

Voorbereiding

 

Dood de leguaan, vil hem (hiervoor kan je de basisbereiding voor het villen van ratten aanhouden) en snijd het vlees in kleine stukjes. Trek van de het karkas, de staart en de kop een bouillon.

Bereidingswijze

 

Doe in een grote pan de bouillon te samen met de blokjes, knoflook, lente-ui, groene peper en de kool. Breng dit aan de kook en laat het een half uur zachtjes sudderen. Voeg de stukjes leguanenvlees toe en laat dit alles nog een half uurtje sudderen tot het vlees gaar is. Haal de pan van het vuur en zeef de bouillon. Haal het leguanenvlees eruit en verwijder de laatste botjes. Zet de bouillon weer terug op het vuur en voeg alle kruiden naar smaak toe. Voeg (als je daar liefhebber van bent ook de vermicelli toe) de leguaan toe en warm de soep goed door.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voorbereiding

 

Allereerst heb je tarantula's nodig. Die kun je bij diverse dierenwinkels kopen. Let op; dit zijn wel kleintjes, misschien moet je daarom het aantal verdubbelen. Mocht je de hand weten te leggen op een exemplaar uit het Amazone gebied, doen! Deze zijn zo groot als king crabs en dan voldoet 1 spin als hoofdgerecht voor 6 personen!

Bereidingswijze

 

Tarantula's

 

Maak de tarantula's dood. Hiervoor kan je alle hulpmiddelen gebruiken die je denkt nodig te hebben. Let op, sla ze niet te plat!

Verwijder het achterlijf (abdomen) en strip de eitjes (bij de vrouwtjesexemplaren). Gooi de lijven in het vuur om ze te ontharen en het vlees te laten garen. Het is een beetje afhankelijk van de grootte en de hitte van het vuur hoe lang dit duurt.

 

De tarantula's zijn klaar wanneer de poten en de borstholte zijn open geknapt. Je kan ze dan eten zoals krab.

De eitjes kan je in een bananenblad (of aluminiumfolie) verpakt in het vuur laten garen.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Muskusrat (slachten ervan)

 

Nodig: Scherp mes, water, zout

 

Voorbereiding

 

De rat moet zo snel mogelijk na het vangen gevild worden. Snijdt de huid in van de binnenkant van de achterpoten naar de voorpoten. Snijdt de voor- en achterpoten en de staart af. Vil vervolgens de huid, maar probeer zo min mogelijk gebruik van het mes te maken (voorzichtig bij de ogen en de mond). Verwijder het hoofd van het karkas en been het dier uit: steek het lemmet (scherpe kant naar boven) in de bovenkant van het borstbeen en snijdt door de dunne buikhuid naar beneden naar (deze omcirkelen) de anus.

 

Bereidingswijze

 

Leg het karkas open en verwijder de ingewanden (deze kan je bij de maag vastpakken en eruit trekken). Verwijder ook het hart en de longen. Was het karkas zorgvuldig van binnen en van buiten met warm gezouten water. Snijd de muskusklieren uit de binnenkant van de poten, verwijder alle witte huid en het vet. Laat het vlees voor 2-3 uur weken in een oplossing van 1 eetlepel zout op een kwart liter water om al het bloed te verwijderen. Goed uit laten lekken en afdrogen.

 

De huid kan verder alsvolgt verwerkt worden: schraap al het vlees en vet van de binnenkant af. Was de huid in lauwwarm water om alle resten te verwijderen en span de huid op een plank (bontkant naar binnen) om te drogen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Herten stoverij:

 

Ingrediënten

 

1 kg braadvlees uit de voorbout van hert (of ree) (in blokjes van 2 x 2 cm), 2 el bloem, 2 uien in ringen, 2 tenen knoflook (fijngesnipperd), ½ groene, ½ gele en ½ rode paprika in reepjes gesneden, ½ l runderbouillon, 200 g cherrytomaten gepeld, kruidenbuiltje met jeneverbes, kruidnagel en laurier, 3 dl blended whisky (bijvoorbeeld Famous Grouse, Johnny Walker), olijfolie, zout, peper.

 

Bereiding

 

Doe het vlees met de bloem en peper en zout in een ruime plastic zak. Houd de zak dicht, schud en hussel zodoende een laagje bloem op het vlees. Neem het vlees uit het plastic en gooi de overtollige bloem weg.

 

Bruin het vlees in een ruime pan in de hete olijfolie. Een paar keer keren, zodat alle kanten mooi dichtgeschroeid zijn.

 

Haal het vlees uit de pan. Fruit in olijfolie ui, knoflook en paprika’s aan.

 

Doe het vlees er weer bij en ook de tomaatjes. Voeg kruidenbuiltje, bouillon en tweederde van de whisky toe.

 

Zet het deksel op de pan en plaats deze in een oven van 200°C. Draai na 20 minuten de temperatuur naar beneden tot circa 120°C en laat het vlees zo’n vier uur lang zeer zachtjes sudderen. Het kookvocht moet zeer traag “blub blub” doen. Kijk af en toe of er nog wat water bij het vocht moet; de saus moet licht gebonden zijn. Voeg aan het eind van de bereidingstijd het restant whisky toe en roer dat door de saus. Verwijder het kruidenbuiltje.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kabeljauw met Lamsoren

 

Neem een ruime klomp roomboter, laat het bruin worden in een koekenpan, ondertussen heeft U een lekker stuk kabeljauw gepeperd en die mag worden dichtgeschroeid in de boter. Als één kant mooi bruin is, voorzichtig omkeren, andere kant bruin maken - alles steeds op een hoog vuur. Zodra de andere kant ook bruin is (maar de vis dus nog niet gaar), anderhalf wijnglas van een mooie droge witte wijn bij de boter en de vis kieperen (Chablis of Pouilly Fumé), dat spettert dus pas op. Beetje zout over de kabeljauw strooien, en direct de vis helemaal bedekken met lamsoren (ongeveer 300-400 gram voor een gewone koekenpan), enkele stukken blauwe schimmelkaas verkruimelen over de lamsoren, strooi er wat geroosterde pijnboompitjes over en dan snel een grote deksel op de koekenpan, vuur op de laagste stand zetten, ongeveer 10 minuten later is alles gaar. De kabeljauwfilets serveren met de lamsoren erbovenop uiteraard en aangezien vis moet zwemmen het geheel wegspoelen met dezelfde wijn alwaar mee gekookt werd. Ben je helemaal van de zeegroenten, dan kun je er zeekraal overheen strooien bij het serveren.

 

Voor het voorgerecht zou ik kiezen voor lekkere sashimi tonijn met zeewiersalade, gember, wasabi en zoute soja. Bij de vis een groente serveren; venkel en wortel uit de oven doen het erg goed qua smaak bij de vis.

 

531_7e87f773d9b7bdee182972148728aaca.jpg.744f232032b450b96585237e4a42f43d.jpg

512_b674a41c559c8f233ac20e3b90763a04.jpg.597a4f5878d4b31feb8290d523cf9320.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Natuurlijk heeft elke prepper aardpeer in zijn tuin staan, of wildgezaaid op plekken die alleen hij(m/v) weet.

Vandaar dit SHTF-receptje voor aardpeer.

 

Aardpeersoep met gierst

voor 4 personen

 

60 gr gierst

200 gr aardpeer

1 l bouillon

1/2 blikje (1 volle el) tomatenpuree

1 tl gedroogde tijm

scheutje room

zout, peper

 

Schil de aardpeer en snij hem in stukjes. Spoel de gierst af in een zeef onder de kraan en zet hem op met de bouillon. Voeg de aardpeer toe en ook de tomatenpuree en de tijm. Roer tot de tomatenpuree opgelost is. Laat 30 minuten koken.

Pureer de soep met de staafmixer en doe een er een scheutje room bij. Voeg indien nodig nog wat zout of peper toe.

Garneer eventueel met wat peterselie.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Van de Nederlandse Hosta vereniging:

 

Nog even, en ze steken hun kopjes weer boven de aarde. Misschien steken ze op een enkel koud, maar beschut plekje zelfs nog even boven de sneeuw uit....

 

In Japan en de Verenigde Staten is het een goede gewoonte hosta-bladeren in gerechten te verwerken. En waarom zullen we, nadat de culinaire bladen in het verleden ook al met bloemblaadjes hebben gekookt, ons ook niet te buiten gaan aan tuinplanten.

 

De Nederlandse Hosta-vereniging geeft in haar clubblad Het Hostablad een aantal hosta-recepten opgenomen. En een vriendin van een cateringbedrijf van een van de leden heeft al aangeboden de recepten dit voorjaar uit te proberen en aan te passen aan de Hollandse keuken.

 

De beste tijd om hosta's te eten zijn het voorjaar en de vroege zomer. 'Op het moment dat de neuzen scheuten worden, de bladeren zich uitrollen of nog jong en mals zijn.'

 

Enige kennis van hosta's is een vereiste, want, zo wordt gemeld, 'sommige variëteiten hebben de neiging bitter te worden later in het seizoen'. Honeybells kunnen zo goed als het hele jaar door gegeten worden, dus vraag er in dit geval het tuincentrum eens om.

 

De jonge scheuten en de stengels van de hosta's kunnen zowel rauw als gekookt worden gegeten. Als ook hosta-bladeren worden verwerkt, moeten die worden gekookt tot ze zacht zijn. Dit duurt een kwartier tot twintig minuten.

 

Het beste oogstmoment is de ochtend: als er nog het meeste vocht in de plant zit.

 

Hosta-sla met sesamzaadjes, voor vier personen.

 

Snijd ongeveer 32 scheuten met een lengte van een centimeter of 8 in stukjes van 1 centimeter. Breng in een pan ruim water aan de kook en blancheer de hosta-stukjes een minuut of vier. Schep ze uit het water en laat ze in een vergiet goed uitlekken en afkoelen.

 

Rooster in een droge koekenpan 8 eetlepels sesamzaadjes.

 

Kook in een steelpannetje 12 eetlepels rijstwijn in totdat er drie eetlepels ingekookte wijn overblijven. (In plaats van rijstwijn kan ook sake worden gebruikt, maar voeg dan een volle eetlepel suiker toe).

 

Roer de ingrediënten door elkaar en klop het mengsel met de mixer net zolang tot alles aan elkaar blijft plakken.

 

Pak vier ontbijtbordjes en leg op elk bord een mooi hosta-blad met de mooie kant boven. Schep daarop met een ijsschep een bolletje van het sesammengsel.

 

Lekker met een snee geroosterd witbrood.

 

Tip: verhuis de hosta's in uw tuin als het even kan naar een plek waar niemand bij de plant kan komen, want stel je voor dat dit een rage wordt. Geen hosta die zich in een voortuin nog veilig waant.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 7 maanden later...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...