Ga naar inhoud
GENEGEERD

Review: Mes, Boker MTT


Kans

Aanbevolen berichten

Ik heb wat messen probeer ze regelmatig te gebruiken en slijp verander maak zelf ook af en toe wat.

Alleen over iets afwijkende zaken wil ik graag wat over vertellen.

Een redelijk standaard mes kennen we allemaal wel een beetje, al weet ik zeker dat er over elk mes heel veel te vertellen is, staalsoort en bijhehoende eigenschappen, constructie, handvat en materiaal, afmetingen en dus beoogd gebruik, schede, enz enz.

 

Maar daar zijn al tich forums en posts over dus als je daar iets over wilt weten kun je jezelf geheel uitleven volgens mij.

 

Dit is weer zo'n afwijkend mes waar ik graag wat over wil vertellen, de Boker Mega Tanto Tip:

image.jpg.9e333c1783c362cff1bf02d07083d0b1.jpg

 

Het mes is nog nieuw, maar dat betekent bij mij dat hij meteen kritisch bekeken wordt en zoals bijna altijd meteen over de slijpstenen gaat:rolleyes:

Op de foto is ook mooi te zien dat de enkelzijdige hole slijping door de dikte van het lemmet best extreem is.

De mtt komt mooi verpakt aan, alleen het kartonnetje met een nietje erdoor om de wereld tegen de punt te beschermen is absoluut onvoldoende.

Dit is al een redelijk scherp vaststaandmes fabrieksaf en als de verpakking zou vallen al is dat maar zo'n 30 cm dan valt de punt door het gewicht van het mes, kaal mes 239 gram!, door nietje en doosje heen om vervolgens zichzelf in het eertsvolgende object te boren :p

Ik heb het even geprobeert en een licht klap op een houtenblad was voldoende om het mes door nietje en doosje te laten komen, bij nadere inspectie was het mes dus door een kant van het nietje gegaan en had dit zonder moeite doorgesneden.

 

Het mes wordt met kydexschede geleverd, dit is een fabrieksproduct. Als enige nadeel van kydex kan ik het hoge gewicht verzinnen! Bij zo'n kleine schede als deze is dat ook geen probleem te noemen. Je krijgt er ook een tek-lock bij. Ik vind die tek-locks een mooie en fijne oplossing al is het een vrij dikke oplossing voor een riem!

 

Dit is een nononsens werkpaard, met een dikte van 7,2mm het je een onverwoestbaar mes.

image.jpg.986ca37586babb33ac137139d79e43c2.jpg

 

Aan slechts een zijde zit een g10 handvat met een voor de ontwerper, Jesper Voxnæs, kenmerkend rode liner.

Het staal is 440c een gemiddelde messenstaal soort met als pluspunt dat je het zelf redelijk makkelijk kunt slijpen, natuurlijk is het goed roestvast.

De zijde zonder handvat is vlak gehouden, dit is een van de redenen dat ik deze aan de collectie heb toegevoegd het maakt het bewerken en met name afvlakken van hout goed mogelijk, een van de zaken die met bijna alle andere messen niet te doen is.

Dit is dus een redelijk unieke beitelfunctie.

Dat vlak zijn heb ik dus maar even getest door het mes even een kleine 20 minuten aan zijn eerste slijp/polijstactie te onderwerpen.

Eerst 15 minuten met de 800 steen, vervolgens nog even met de 3000 en 6000 stenen om een spiegeloppervlak te krijgen:

image.jpg.d2236a1ca2f94e5effd658275f6077dc.jpg

 

De 'rode' streep die je ziet is een houten balk op 6 meter afstand (plafond) daarachter is het metselwerk zichtbaar.

De vlakken/vlekken/ strepen die je verder op het lemmet ziet zijn de oneffenheden die fabrieks af in het lemmet zaten, deze zijn niet even met een 800 korrel steen weg te krijgen, daar moet ik nog eens een 400 steen of zo voor aanschaffen en dan zal ik nog wel al snel 30-60 minuten bezig zijn om het hele lemmet vlak te krijgen, daarna is het een koud kunstje om van dat lemmet een spiegelvlak te maken dat weer een extra functie van je mes kan zijn.

Na ook even de snede te hebben gedaan kan ik de haartjes van mijn hand eraf snijden en is voor deze eerste poging voldoende.

Ik ben helaas geen kunstenaar zoals kwakster dus mijn snede is wel scherp maar geen kunstwerk :p

 

image.jpg.33bf41301741b819fd29c7351f878f76.jpg

 

De kydex schede is redelijk maar zie de spleet tussen handvat en schede die aangeeft dat het beter kan:

image.jpg.a3845dabc8db4bba4e23e0e16db3da4d.jpg

 

Als je wat druk uitoefend dan sluit hij perfect, dus dit is makkelijk zelf op orde te maken door zelf wat van het G10 deel van het handvat af te vijlen waar die klemt zodat de schede vanzelf perfect sluit:

image.jpg.b85c890a5abae9c86c9ad37f00d1c402.jpg

 

Een ander voordeel van dit mes is dat het veelzijdig en veilig is.

Je kunt het gemakkelijk door de speciale stand van het snijvlak gebruiken om te snijden, vlees snijden of villen.

image.jpg.14508fb62fa684f5769ae88c2f1eeddd.jpg

Ook takken afsnijden kan maar zal beperkt worden door het relatief korte snijvlak van zo'n 6,5 cm.

Doordat het lemmet zo kort is kun je wel makkelijk de snijdiepte met je duim of vinger regelen waardoor je bijvoorbeeld makkelijk dozen opensnijd zonder de inhoud te beschadigen omdat je te diep snijd.

Door deze redelijk bijzonder stand zul je ook in 99% van de gevallen automatisch van je afsnijden ipv naar je toe.

De geheel vlakke zijde, zonder handvat, maakt het afvlakken van een oppervlakte mogelijk, bv een plank, loopvlak, enz.

Ik zou dit mes dan ook wel, onder begeleiding !, door mijn kinderen laten gebruiken, het is vergelijking met ander messen; kort en door de stand van het snijvlak, van je af, redelijk veilig.

image.jpg.95f508a7eabbaaa4b1fd2d5d20601940.jpg

 

Ondanks dat het mes maar aan een zijde een handvat heeft is dit door de dikte van het lemmet en de iets afgeronde hoeken toch bijzonder goed vast te houden. Of dat ook na een uur ermee werken nog zo is zal ik nog moeten ondervinden. Op de foto' zie je handvat omdat ik het mes voor de fot's met links vasthoud. Normaal ben ik rechts en zit de g10 zijde aan de juiste kant en in je hand, ik denk dat om deze reden het mes redelijk rechtshandig is !

 

Door de kydex schede heb je een compact en stevig geheel:

image.jpg.52136884045ee6347aa46646a78c0145.jpg

Het mes zit redelijk vast, zo vast dat het er niet zomaar kan uitkomen, ook niet als je het ondersteboven zou willen bevestigen aan bv je schoudergordel van je rugzak, en zo los dat je het redelijk makkelijk kunt lostrekken.

Als je het mes vaster wilt hebben zitten zul je even 15 minuten aan het handvat/schede moeten spenderen om de knelpunten te vinden en weg te vijlen van het handvat woordoor de schede perfect zal sluiten. Hierdoor zul je ook wel extra kracht nodig hebben om het mes uit de schede te trekken. Wil je nog verder gaan dan kun je met een extra schroefje of potnagel, of tweecomponentenlijm de kydex schede aan de bovenkant extra verstevigen waardoor de kydex helften nog veel moeilijker opengaan en je echt kracht moet zetten om het mes uit de schede te krijgen.

Dit alles is natuurlijk ook perfect realiseerbaar door een stukje paracord dat je door het oog in het handvat doet en om de kydexschede laat komen, op zo'n manier dat het mes er niet meer uit kan omdat het touwtje dat blokkeert en het dus alleen kan door eerst het touwtje over de kydexschede te trekken en zo het mes 'vrij te geven', voor noodgevallen is dit natuurlijk wel een extra handeling !

 

Door de tek-lock kun je de schede aan bijna alles vastmaken, riem, rugzak, tas, enz.

Alhoewel het formaat het een EDC maakt, zal de tek-lock dit weer, deels, teniet doen, de tek-lock zorgt ervoor dat het handvat mooi iets naar buiten komt en dus perfect om snel te kunnen pakken en terugsteken, maar deze stand maakt het relatief kleine mesje, en dan met name het handvat, wel heel prominent zichtbaar :cool: Als dat kan geen probleem maar in mijn huidige werkomgeving, uhhm, onwenselijk :p

 

Ik denk dat het wel in mijn tas zal verdwijnen het is een bijzonder handig ding!

O ja bij onze k&t shop kost hij 92 euro nogwat.

http://www.knivesandtools.nl/nl/pt/-boker-plus-mtt-02bo274.htm

Die prijs heeft me even tegengehouden..., een aanbieding online gezien en ik heb maar een setje gekocht.....

 

Prep ze,

K a n s

  • Leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...