xxmarijnw Geplaatst: 27 november 2013 Delen Geplaatst: 27 november 2013 Spullen nodig: 1 half pakje margarine met papier er nog omheen. 1 stukje papier (normaal papier) Snij een pakje margarine in half met een scherp mes. Pak een stukje papier rol het op en buig de onderkant.m Duw het stukje papier in de boter en rol het topje van het papiertje door de boter. Steek het aan. En klaar is kaars. (Brandt ongeveer 3 á 5 uur) 2 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Lindaja Geplaatst: 27 november 2013 Delen Geplaatst: 27 november 2013 als je het woordje goedkoop laat vallen ;-) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
xxmarijnw Geplaatst: 27 november 2013 Auteur Delen Geplaatst: 27 november 2013 als je het woordje goedkoop laat vallen ;-) Inderdaad Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 27 november 2013 Delen Geplaatst: 27 november 2013 Hoeveel kost een half pak boter ? Hoeveel kost een kaars in de action ? Geert Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
xxmarijnw Geplaatst: 27 november 2013 Auteur Delen Geplaatst: 27 november 2013 Hoeveel kost een half pak boter ? Hoeveel kost een kaars in de action ? Geert Het iseen nood kaars voor als je niets anders meer hebt 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Amero Geplaatst: 27 november 2013 Delen Geplaatst: 27 november 2013 Kudo voor het delen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 27 november 2013 Delen Geplaatst: 27 november 2013 Het iseen nood kaars voor als je niets anders meer hebt Dat begrijp ik wel . Maar het is gemakkelijker kaarsen in te slaan ( preppen ) dan boter . Dus je zal eerder zonder boter zitten dan zonder kaarsen . Maar goed te weten dat het werkt . Geert Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
prepass Geplaatst: 27 november 2013 Delen Geplaatst: 27 november 2013 Spullen nodig: 1 half pakje margarine met papier er nog omheen. 1 stukje papier (normaal papier) Snij een pakje margarine in half met een scherp mes. Pak een stukje papier rol het op en buig de onderkant.m Duw het stukje papier in de boter en rol het topje van het papiertje door de boter. Steek het aan. En klaar is kaars. (Brandt ongeveer 3 á 5 uur) Wederom marijn, heb je dit zelf wel eens getest? Het lijkt me namelijk niet zonder gevaar. Boter wordt snel erg vloeibaar...... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
GuywithAplan Geplaatst: 27 november 2013 Delen Geplaatst: 27 november 2013 en boter brand ook heter dan wax en als het heet wordt kan het ook vlam vatten lijkt me een beetje gevaarlijke optie Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
xxmarijnw Geplaatst: 28 november 2013 Auteur Delen Geplaatst: 28 november 2013 Wederom marijn, heb je dit zelf wel eens getest? Het lijkt me namelijk niet zonder gevaar. Boter wordt snel erg vloeibaar...... Dit is natuurlijk wel gevaarlijker als een waxinelichtje maar het valtbest mee hoe snel het vlamvat Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
frank1964 Geplaatst: 28 november 2013 Delen Geplaatst: 28 november 2013 Ik ga het nu proberen en laat jullie vanavond weten hoe het uitgepakt heeft. Overigens ben ik het helemaal met Geert eens dat het handiger is kaarsen te preppen. Ik geloof namelijk dat er nog kaarsen te vinden zijn, lang nadat de boter op is Edit: Een half pakje boter en een lont van krantenpapier als uitgangsbasis. De boter in het papier laten zitten om uitlekken te voorkomen, maar al snel ben je dan gedwongen om te gaan pielen met het paper weghalen om te voorkomen dat het mee gaat branden. Dit is lastig want die boter wordt bloedheet. In het begin van het branden is het een gespetter van jewelste, dus oppassen geblazen! Na een paar minuten begint het gelijkmatig te branden en vult de keuken met de geur van net te heet gebakken pofertjes, ergo, mijn vrouw op tilt Na weer een paar minuten later begint de lont op te branden en moet ik deze bijknippen. Het resultaat is in eerste instantie een mooie vlam, die even later roemloos uitdooft, omdat de overgebleven pit, niet meer voldoende hitte lijkt te genereren om de boter voldoende te smelten. Of het zou kunnen zijn dat het papier niet voldoende snel de boter kan transporteren. Opnieuw aansteken dus, maar dit proces herhaalt zich. Op zich als nood dus een lichtpuntje inderdaad, maar praktisch gezien m.i een laatste optie. Voor de BHV'ers onder ons, ik heb het geheel in een pan gezet, op het fornuis. Mocht het fout gegaan zijn had een deksel op de pan het probleem opgelost. Behalve dan de overweldigende poffertjeslucht in de keuken 3 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Communicator Geplaatst: 28 november 2013 Delen Geplaatst: 28 november 2013 M.a.w. een dikke no go dus. Boter lijkt mij daar in meerdere opzichten ook te kostbaar voor. Vuur/licht/warmte is op meerdere en goedkopere manieren te bewerkstelligen. toch bedankt voor het melden @xxmarijnw en voor het proberen @frank1964 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
xxmarijnw Geplaatst: 28 november 2013 Auteur Delen Geplaatst: 28 november 2013 Ik ga het nu proberen en laat jullie vanavond weten hoe het uitgepakt heeft. Overigens ben ik het helemaal met Geert eens dat het handiger is kaarsen te preppen. Ik geloof namelijk dat er nog kaarsen te vinden zijn, lang nadat de boter op is Edit: Een half pakje boter en een lont van krantenpapier als uitgangsbasis. De boter in het papier laten zitten om uitlekken te voorkomen, maar al snel ben je dan gedwongen om te gaan pielen met het paper weghalen om te voorkomen dat het mee gaat branden. Dit is lastig want die boter wordt bloedheet. In het begin van het branden is het een gespetter van jewelste, dus oppassen geblazen! Na een paar minuten begint het gelijkmatig te branden en vult de keuken met de geur van net te heet gebakken pofertjes, ergo, mijn vrouw op tilt Na weer een paar minuten later begint de lont op te branden en moet ik deze bijknippen. Het resultaat is in eerste instantie een mooie vlam, die even later roemloos uitdooft, omdat de overgebleven pit, niet meer voldoende hitte lijkt te genereren om de boter voldoende te smelten. Of het zou kunnen zijn dat het papier niet voldoende snel de boter kan transporteren. Opnieuw aansteken dus, maar dit proces herhaalt zich. Op zich als nood dus een lichtpuntje inderdaad, maar praktisch gezien m.i een laatste optie. Voor de BHV'ers onder ons, ik heb het geheel in een pan gezet, op het fornuis. Mocht het fout gegaan zijn had een deksel op de pan het probleem opgelost. Behalve dan de overweldigende poffertjeslucht in de keuken Bij mij werkte het wel. Maar ja ik denk ook dat kaarsen iets goedkoper zijn Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 28 november 2013 Delen Geplaatst: 28 november 2013 Ik ga het nu proberen en laat jullie vanavond weten hoe het uitgepakt heeft. Overigens ben ik het helemaal met Geert eens dat het handiger is kaarsen te preppen. Ik geloof namelijk dat er nog kaarsen te vinden zijn, lang nadat de boter op is Edit: Een half pakje boter en een lont van krantenpapier als uitgangsbasis. De boter in het papier laten zitten om uitlekken te voorkomen, maar al snel ben je dan gedwongen om te gaan pielen met het paper weghalen om te voorkomen dat het mee gaat branden. Dit is lastig want die boter wordt bloedheet. In het begin van het branden is het een gespetter van jewelste, dus oppassen geblazen! Na een paar minuten begint het gelijkmatig te branden en vult de keuken met de geur van net te heet gebakken pofertjes, ergo, mijn vrouw op tilt Na weer een paar minuten later begint de lont op te branden en moet ik deze bijknippen. Het resultaat is in eerste instantie een mooie vlam, die even later roemloos uitdooft, omdat de overgebleven pit, niet meer voldoende hitte lijkt te genereren om de boter voldoende te smelten. Of het zou kunnen zijn dat het papier niet voldoende snel de boter kan transporteren. Opnieuw aansteken dus, maar dit proces herhaalt zich. Op zich als nood dus een lichtpuntje inderdaad, maar praktisch gezien m.i een laatste optie. Voor de BHV'ers onder ons, ik heb het geheel in een pan gezet, op het fornuis. Mocht het fout gegaan zijn had een deksel op de pan het probleem opgelost. Behalve dan de overweldigende poffertjeslucht in de keuken Met geklaarde boter schijnt het beter te gaan. Maar 't blijft zonde van de boter. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Wafels Geplaatst: 28 november 2013 Delen Geplaatst: 28 november 2013 @Communicator @Raycoupe @frank1964 @xxmarijnw dit werkt gewoon hoor en er is niets nieuws onder de zon sterker nog het is één van de oudste methode om licht en warmte te maken namelijk een zogenaamde Fatlamp '' vetlamp '' men nam van een geslacht dier het vlees met vet en kookte dit eraf (zoals wij reuzel maken) of zoals de Inuit deden gewoon het blubber (vet van een zeedier (walvis zeerob zeehond ed) dit vet werd in een ondiepe schaal gelegd(vaak uit speksteen gesneden) en voorzien van een ''pit'' meestal mos of pluis van een lisdodde ed Wij gebruiken zoiets als lamp maar de Inuits gebruikte hem ook voor warmte in een hut of om op te koken en de lengte van het deel van je pit bepaalde hoeveel licht /warmte je krijgt maar het beste voor dit soort lampen is een ondiepe schaal waar je vet in legt Nu is margarine nu niet bepaald geschikt hiervoor wil je zo'n nood lamp maken dan kun je beter reuzel (varkensvet) of rundvet (het bekende ossewit van de frietjes ) nemen en dit in een ondiepe schaal doen en aan één of twee kanten de lont erin laten liggen . een alternatief hiervoor is ook een olie lamp van een plantaardige olie (olijf of zonnebloem ed) deze kun je wel in een jampot doen en de lont dmv een stukje draad rechtop laten staan maar ook hier de olie zal niet echt op gezogen worden dus de lont moet vlakbij de olie zijn een methode die ook wel wordt gedaan is de olie in een glazen ( jam ed )pot olie erin en dan een klein plat stukje kurk of hout snijden met in het midden een gaatje waar het lontje door kan en op de bovenkant doe je een stukje aluminium folie zodat het kurk of hout niet gaat branden . ik hoop dat dit wat licht heeft geworpen op het branden van vet gr will 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Wafels Geplaatst: 28 november 2013 Delen Geplaatst: 28 november 2013 Dit hier is een moderne versie van zo'n drijvend lontje het is voor een ''Vigil Lamp '' )wordt nog altijd in kerken gebruikt _ zoek maar eens op floating wick + Vigil lamp ( maar is ook heel simpel zelf te maken in geval van nood of als je nog olijf olie over hebt die over de datum is gegaan ) is allemaal gewoon zo oud als de weg naar Rome gr will 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
frank1964 Geplaatst: 28 november 2013 Delen Geplaatst: 28 november 2013 Hoi @Wafels Mooie aanvulling. Ik ben inderdaad bekend met het verhaal van de dierlijke vetten en plantaardige olieen. Dat werkt prima! Het grote verschil met margarine, maar ook echte boter is, dat er bij de laatste nog een aandeel water inzit. Dit maakt dat het problemen kan geven bij het branden. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Wafels Geplaatst: 28 november 2013 Delen Geplaatst: 28 november 2013 @frank1964 Ik weet dat water wordt gebruikt (met nog een paar andere stofjes) om van olie margarine te maken (http://www.hyfoma.com/nl/content/voedingsmiddelen-branches-processing-bereiding-productie/olie-vet-margarine-sauzen/margarine/ ) dat klopt en is dus ook gelijk het probleem het zorgt voor het gespetter en het zal de temperatuur van de vlam omlaag brengen Wat wel grappig is en dat is wel geen lamp maar een noodkachel als je een noodkachel maakt door olie in je ''kachel'' te druppelen (op een hete plaat waardoor de olie verdampt ) dan kun je gebruik maken van water door dit samen met olie te druppelen op die hete plaat zal de waterdruppel ervoor zorgen net als bij het gespetter van je margarine dat de olie beter verdampt (men zorgt er eerst voor dat de kachel voldoende heet is en daarna wordt er via 2 aparte kanaaltjes water en olie gedruppeld op de ''verdampeer '''plaat gr will Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Johnny BravoNL Geplaatst: 28 november 2013 Delen Geplaatst: 28 november 2013 Ik had vandaag waxinelichtjes op mijn boterham... But seriously, we gaan toch geen ETENSWAREN in de fik steken?! Zijn jullie jullie nu helemaal! Dat doet NIEMAND in een SHTF. Denk ik... Toch? Briefjes van 50 euro gebruiken als aanmaakpapier, dat snap ik dan nog, maar etenswaren? Neen. JB, met boter op zijn hoofd. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
hamster Geplaatst: 29 november 2013 Delen Geplaatst: 29 november 2013 oude frituurolie werkt ook stinkt als de hel maar ach je hebt warmte en licht Dit hier is een moderne versie van zo'n drijvend lontje het is voor een ''Vigil Lamp '' )wordt nog altijd in kerken gebruikt _ zoek maar eens op floating wick + Vigil lamp ( maar is ook heel simpel zelf te maken in geval van nood of als je nog olijf olie over hebt die over de datum is gegaan ) is allemaal gewoon zo oud als de weg naar Rome gr will Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
hamster Geplaatst: 29 november 2013 Delen Geplaatst: 29 november 2013 hey @Johnny BravoNL en oude frituur olie mag dat wel dan in jou optiek???? Ik had vandaag waxinelichtjes op mijn boterham... But seriously, we gaan toch geen ETENSWAREN in de fik steken?! Zijn jullie jullie nu helemaal! Dat doet NIEMAND in een SHTF. Denk ik... Toch? Briefjes van 50 euro gebruiken als aanmaakpapier, dat snap ik dan nog, maar etenswaren? Neen. JB, met boter op zijn hoofd. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Pathfinder Geplaatst: 29 november 2013 Delen Geplaatst: 29 november 2013 Ik had vandaag waxinelichtjes op mijn boterham... But seriously, we gaan toch geen ETENSWAREN in de fik steken?! Zijn jullie jullie nu helemaal! Dat doet NIEMAND in een SHTF. Denk ik... Toch? Briefjes van 50 euro gebruiken als aanmaakpapier, dat snap ik dan nog, maar etenswaren? Neen. JB, met boter op zijn hoofd. Dat hangt af van de SHTF. Als ik na een aardbeving in de kelder van mijn ingestortte huis zit (je zult maar in Groningen wonen ...), mijn zaklamp is kapotgevallen, ik voel tocht dus er is frisse lucht en ik heb niks anders bij de hand? Natuurlijk gebruik ik dan een pakje roomboter om licht te maken, waarom niet? En zo zijn er nog wel meer voorbeelden te bedenken van noodsituaties waarin een vorm van verlichting belangrijker is dan het verspillen van voedsel. Soms moet je iets loslaten voor de lange termijn om op korte termijn te overleven. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Johnny BravoNL Geplaatst: 29 november 2013 Delen Geplaatst: 29 november 2013 Dat hangt af van de SHTF. Als ik na een aardbeving in de kelder van mijn ingestortte huis zit (je zult maar in Groningen wonen ...), mijn zaklamp is kapotgevallen, ik voel tocht dus er is frisse lucht en ik heb niks anders bij de hand? Natuurlijk gebruik ik dan een pakje roomboter om licht te maken, waarom niet? En zo zijn er nog wel meer voorbeelden te bedenken van noodsituaties waarin een vorm van verlichting belangrijker is dan het verspillen van voedsel. Soms moet je iets loslaten voor de lange termijn om op korte termijn te overleven. Tsss.... Prutser, ik zou me dan helemaal uitkleden, me in m'n blote nakie insmeren met vijf pakjes margarine, via het tochtgat naar buiten glibberen en dan uitschreeuwen "Aanschouw! De geboorte van uw Leider!!! Ontsproten uit de puinhopen van de beschaving!" En dan mijn rechtvaardige troon opeisen... Maarja, ik spoor dan ook niet helemaal... Maar jij zit nog in de kelder, met je margarinekaars... en ik sta buiten! Ingesmeerd met margarine... En naakt... Dat dan weer wel... JB Thank God it's friday... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Pathfinder Geplaatst: 29 november 2013 Delen Geplaatst: 29 november 2013 Tsss.... Prutser, ik zou me dan helemaal uitkleden, me in m'n blote nakie insmeren met vijf pakjes margarine, via het tochtgat naar buiten glibberen en dan uitschreeuwen "Aanschouw! De geboorte van uw Leider!!! Ontsproten uit de puinhopen van de beschaving!" En dan mijn rechtvaardige troon opeisen... Maarja, ik spoor dan ook niet helemaal... Maar jij zit nog in de kelder, met je margarinekaars... en ik sta buiten! Ingesmeerd met margarine... En naakt... Dat dan weer wel... JB Thank God it's friday... Precies. Want omdat jij daar buiten staat, naakt ingesmeerd met margarine, blijf ik lekker binnen zitten met mijn boterkaars 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Johnny BravoNL Geplaatst: 29 november 2013 Delen Geplaatst: 29 november 2013 Precies. Want omdat jij daar buiten staat, naakt ingesmeerd met margarine, blijf ik lekker binnen zitten met mijn boterkaars Mooi, dan mag je het boek lezen waar ik mee bezig was, bij je margarinekaars. Ik wel hem overigens wel terug hebben, jij hebt er toch niks aan... 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.