Ga naar inhoud
GENEGEERD

Makkelijke, Goedkope, Noodkaars! DIY


xxmarijnw

Aanbevolen berichten

Spullen nodig:

1 half pakje margarine met papier er nog omheen.

1 stukje papier (normaal papier)

 

Snij een pakje margarine in half met een scherp mes. Pak een stukje papier rol het op en buig de onderkant.m Duw het stukje papier

in de boter en rol het topje van het papiertje door de boter. Steek het aan. En klaar is kaars. (Brandt ongeveer 3 á 5 uur)

  • Leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
Spullen nodig:

1 half pakje margarine met papier er nog omheen.

1 stukje papier (normaal papier)

 

Snij een pakje margarine in half met een scherp mes. Pak een stukje papier rol het op en buig de onderkant.m Duw het stukje papier

in de boter en rol het topje van het papiertje door de boter. Steek het aan. En klaar is kaars. (Brandt ongeveer 3 á 5 uur)

 

Wederom marijn, heb je dit zelf wel eens getest? Het lijkt me namelijk niet zonder gevaar. Boter wordt snel erg vloeibaar......

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ga het nu proberen en laat jullie vanavond weten hoe het uitgepakt heeft.

Overigens ben ik het helemaal met Geert eens dat het handiger is kaarsen te preppen. Ik geloof namelijk dat er nog kaarsen te vinden zijn, lang nadat de boter op is ;)

 

Edit: Een half pakje boter en een lont van krantenpapier als uitgangsbasis. De boter in het papier laten zitten om uitlekken te voorkomen, maar al snel ben je dan gedwongen om te gaan pielen met het paper weghalen om te voorkomen dat het mee gaat branden. Dit is lastig want die boter wordt bloedheet.

In het begin van het branden is het een gespetter van jewelste, dus oppassen geblazen! Na een paar minuten begint het gelijkmatig te branden en vult de keuken met de geur van net te heet gebakken pofertjes, ergo, mijn vrouw op tilt :D

Na weer een paar minuten later begint de lont op te branden en moet ik deze bijknippen. Het resultaat is in eerste instantie een mooie vlam, die even later roemloos uitdooft, omdat de overgebleven pit, niet meer voldoende hitte lijkt te genereren om de boter voldoende te smelten. Of het zou kunnen zijn dat het papier niet voldoende snel de boter kan transporteren. Opnieuw aansteken dus, maar dit proces herhaalt zich. Op zich als nood dus een lichtpuntje inderdaad, maar praktisch gezien m.i een laatste optie.

Voor de BHV'ers onder ons, ik heb het geheel in een pan gezet, op het fornuis. Mocht het fout gegaan zijn had een deksel op de pan het probleem opgelost. Behalve dan de overweldigende poffertjeslucht in de keuken :rolleyes:

  • Leuk 3
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ga het nu proberen en laat jullie vanavond weten hoe het uitgepakt heeft.

Overigens ben ik het helemaal met Geert eens dat het handiger is kaarsen te preppen. Ik geloof namelijk dat er nog kaarsen te vinden zijn, lang nadat de boter op is ;)

 

Edit: Een half pakje boter en een lont van krantenpapier als uitgangsbasis. De boter in het papier laten zitten om uitlekken te voorkomen, maar al snel ben je dan gedwongen om te gaan pielen met het paper weghalen om te voorkomen dat het mee gaat branden. Dit is lastig want die boter wordt bloedheet.

In het begin van het branden is het een gespetter van jewelste, dus oppassen geblazen! Na een paar minuten begint het gelijkmatig te branden en vult de keuken met de geur van net te heet gebakken pofertjes, ergo, mijn vrouw op tilt :D

Na weer een paar minuten later begint de lont op te branden en moet ik deze bijknippen. Het resultaat is in eerste instantie een mooie vlam, die even later roemloos uitdooft, omdat de overgebleven pit, niet meer voldoende hitte lijkt te genereren om de boter voldoende te smelten. Of het zou kunnen zijn dat het papier niet voldoende snel de boter kan transporteren. Opnieuw aansteken dus, maar dit proces herhaalt zich. Op zich als nood dus een lichtpuntje inderdaad, maar praktisch gezien m.i een laatste optie.

Voor de BHV'ers onder ons, ik heb het geheel in een pan gezet, op het fornuis. Mocht het fout gegaan zijn had een deksel op de pan het probleem opgelost. Behalve dan de overweldigende poffertjeslucht in de keuken :rolleyes:

 

Bij mij werkte het wel. Maar ja ik denk ook dat kaarsen iets goedkoper zijn :p

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ga het nu proberen en laat jullie vanavond weten hoe het uitgepakt heeft.

Overigens ben ik het helemaal met Geert eens dat het handiger is kaarsen te preppen. Ik geloof namelijk dat er nog kaarsen te vinden zijn, lang nadat de boter op is ;)

 

Edit: Een half pakje boter en een lont van krantenpapier als uitgangsbasis. De boter in het papier laten zitten om uitlekken te voorkomen, maar al snel ben je dan gedwongen om te gaan pielen met het paper weghalen om te voorkomen dat het mee gaat branden. Dit is lastig want die boter wordt bloedheet.

In het begin van het branden is het een gespetter van jewelste, dus oppassen geblazen! Na een paar minuten begint het gelijkmatig te branden en vult de keuken met de geur van net te heet gebakken pofertjes, ergo, mijn vrouw op tilt :D

Na weer een paar minuten later begint de lont op te branden en moet ik deze bijknippen. Het resultaat is in eerste instantie een mooie vlam, die even later roemloos uitdooft, omdat de overgebleven pit, niet meer voldoende hitte lijkt te genereren om de boter voldoende te smelten. Of het zou kunnen zijn dat het papier niet voldoende snel de boter kan transporteren. Opnieuw aansteken dus, maar dit proces herhaalt zich. Op zich als nood dus een lichtpuntje inderdaad, maar praktisch gezien m.i een laatste optie.

Voor de BHV'ers onder ons, ik heb het geheel in een pan gezet, op het fornuis. Mocht het fout gegaan zijn had een deksel op de pan het probleem opgelost. Behalve dan de overweldigende poffertjeslucht in de keuken :rolleyes:

 

Met geklaarde boter schijnt het beter te gaan. Maar 't blijft zonde van de boter. :o

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Communicator @Raycoupe @frank1964 @xxmarijnw dit werkt gewoon hoor en er is niets nieuws onder de zon sterker nog het is één van de oudste

methode om licht en warmte te maken namelijk een zogenaamde Fatlamp '' vetlamp '' men nam van een geslacht dier het vlees met vet en kookte dit eraf (zoals wij reuzel maken)

of zoals de Inuit deden gewoon het blubber (vet van een zeedier (walvis zeerob zeehond ed) dit vet werd in een ondiepe schaal gelegd(vaak uit speksteen gesneden)

en voorzien van een ''pit'' meestal mos of pluis van een lisdodde ed Wij gebruiken zoiets als lamp maar de Inuits gebruikte hem ook voor warmte in een hut of om op te koken

en de lengte van het deel van je pit bepaalde hoeveel licht /warmte je krijgt maar het beste voor dit soort lampen is een ondiepe schaal waar je vet in legt

Nu is margarine nu niet bepaald geschikt hiervoor ;) wil je zo'n nood lamp maken dan kun je beter reuzel (varkensvet) of rundvet (het bekende ossewit van de frietjes :D ) nemen

en dit in een ondiepe schaal doen en aan één of twee kanten de lont erin laten liggen . een alternatief hiervoor is ook een olie lamp van een plantaardige olie (olijf of zonnebloem ed)

deze kun je wel in een jampot doen en de lont dmv een stukje draad rechtop laten staan maar ook hier de olie zal niet echt op gezogen worden dus de lont moet vlakbij de olie zijn

een methode die ook wel wordt gedaan is de olie in een glazen ( jam ed )pot olie erin en dan een klein plat stukje kurk of hout snijden met in het midden een gaatje waar het lontje

door kan en op de bovenkant doe je een stukje aluminium folie zodat het kurk of hout niet gaat branden .

ik hoop dat dit wat licht heeft geworpen op het branden van vet :)

gr will

fatlamp.jpg.4172779db7902d28567999b8e0237a0b.jpg

InuitFatLampPhoto.jpg.6b0b42e956cce68786f6d1c791722624.jpg

inuitfatlamp.jpg.a37ac711ca500bd92e74917861f09e78.jpg

fat_lamp_041-732708.jpg.e22216890d04345ed6c41ab49934634d.jpg

fat_lamp_045-727035.jpg.c56a2910304e30ba4e436c81b04600ae.jpg

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dit hier is een moderne versie van zo'n drijvend lontje het is voor een ''Vigil Lamp '' )wordt nog altijd in kerken gebruikt _

floatingwickVigillamp.JPG.13cd885e3375b6ef6f46344c97df5b79.jpg

zoek maar eens op floating wick + Vigil lamp :D ( maar is ook heel simpel zelf te maken in geval van nood of als je nog olijf olie over hebt die over de datum is gegaan ;) )

is allemaal gewoon zo oud als de weg naar Rome :rolleyes:

gr will

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

@frank1964 Ik weet dat water wordt gebruikt (met nog een paar andere stofjes) om van olie margarine te maken

(http://www.hyfoma.com/nl/content/voedingsmiddelen-branches-processing-bereiding-productie/olie-vet-margarine-sauzen/margarine/ )

dat klopt en is dus ook gelijk het probleem het zorgt voor het gespetter en het zal de temperatuur van de vlam omlaag brengen

 

Wat wel grappig is en dat is wel geen lamp maar een noodkachel als je een noodkachel maakt door olie in je ''kachel'' te druppelen (op een hete plaat waardoor de olie verdampt )

dan kun je gebruik maken van water door dit samen met olie te druppelen op die hete plaat zal de waterdruppel ervoor zorgen net als bij het gespetter van je margarine

dat de olie beter verdampt (men zorgt er eerst voor dat de kachel voldoende heet is en daarna wordt er via 2 aparte kanaaltjes water en olie gedruppeld op de ''verdampeer '''plaat

gr will

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had vandaag waxinelichtjes op mijn boterham...

 

But seriously, we gaan toch geen ETENSWAREN in de fik steken?! Zijn jullie jullie nu helemaal!

 

Dat doet NIEMAND in een SHTF. Denk ik... Toch?

 

Briefjes van 50 euro gebruiken als aanmaakpapier, dat snap ik dan nog, maar etenswaren? Neen.

 

JB, met boter op zijn hoofd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

oude frituurolie werkt ook stinkt als de hel maar ach je hebt warmte en licht

 

Dit hier is een moderne versie van zo'n drijvend lontje het is voor een ''Vigil Lamp '' )wordt nog altijd in kerken gebruikt _

floatingwickVigillamp.JPG.13cd885e3375b6ef6f46344c97df5b79.jpg

zoek maar eens op floating wick + Vigil lamp :D ( maar is ook heel simpel zelf te maken in geval van nood of als je nog olijf olie over hebt die over de datum is gegaan ;) )

is allemaal gewoon zo oud als de weg naar Rome :rolleyes:

gr will

Link naar reactie
Delen op andere sites

hey @Johnny BravoNL en oude frituur olie mag dat wel dan in jou optiek????

 

Ik had vandaag waxinelichtjes op mijn boterham...

 

But seriously, we gaan toch geen ETENSWAREN in de fik steken?! Zijn jullie jullie nu helemaal!

 

Dat doet NIEMAND in een SHTF. Denk ik... Toch?

 

Briefjes van 50 euro gebruiken als aanmaakpapier, dat snap ik dan nog, maar etenswaren? Neen.

 

JB, met boter op zijn hoofd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had vandaag waxinelichtjes op mijn boterham...

 

But seriously, we gaan toch geen ETENSWAREN in de fik steken?! Zijn jullie jullie nu helemaal!

 

Dat doet NIEMAND in een SHTF. Denk ik... Toch?

 

Briefjes van 50 euro gebruiken als aanmaakpapier, dat snap ik dan nog, maar etenswaren? Neen.

 

JB, met boter op zijn hoofd.

 

Dat hangt af van de SHTF. Als ik na een aardbeving in de kelder van mijn ingestortte huis zit (je zult maar in Groningen wonen ...), mijn zaklamp is kapotgevallen, ik voel tocht dus er is frisse lucht en ik heb niks anders bij de hand? Natuurlijk gebruik ik dan een pakje roomboter om licht te maken, waarom niet? En zo zijn er nog wel meer voorbeelden te bedenken van noodsituaties waarin een vorm van verlichting belangrijker is dan het verspillen van voedsel. Soms moet je iets loslaten voor de lange termijn om op korte termijn te overleven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat hangt af van de SHTF. Als ik na een aardbeving in de kelder van mijn ingestortte huis zit (je zult maar in Groningen wonen ...), mijn zaklamp is kapotgevallen, ik voel tocht dus er is frisse lucht en ik heb niks anders bij de hand? Natuurlijk gebruik ik dan een pakje roomboter om licht te maken, waarom niet? En zo zijn er nog wel meer voorbeelden te bedenken van noodsituaties waarin een vorm van verlichting belangrijker is dan het verspillen van voedsel. Soms moet je iets loslaten voor de lange termijn om op korte termijn te overleven.

 

Tsss.... Prutser, ik zou me dan helemaal uitkleden, me in m'n blote nakie insmeren met vijf pakjes margarine, via het tochtgat naar buiten glibberen en dan uitschreeuwen "Aanschouw! De geboorte van uw Leider!!! Ontsproten uit de puinhopen van de beschaving!" En dan mijn rechtvaardige troon opeisen...

 

Maarja, ik spoor dan ook niet helemaal...

 

Maar jij zit nog in de kelder, met je margarinekaars... en ik sta buiten! Ingesmeerd met margarine... En naakt... Dat dan weer wel...

 

JB

 

Thank God it's friday...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tsss.... Prutser, ik zou me dan helemaal uitkleden, me in m'n blote nakie insmeren met vijf pakjes margarine, via het tochtgat naar buiten glibberen en dan uitschreeuwen "Aanschouw! De geboorte van uw Leider!!! Ontsproten uit de puinhopen van de beschaving!" En dan mijn rechtvaardige troon opeisen...

 

Maarja, ik spoor dan ook niet helemaal...

 

Maar jij zit nog in de kelder, met je margarinekaars... en ik sta buiten! Ingesmeerd met margarine... En naakt... Dat dan weer wel...

 

JB

 

Thank God it's friday...

 

Precies. Want omdat jij daar buiten staat, naakt ingesmeerd met margarine, blijf ik lekker binnen zitten met mijn boterkaars ;)

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...