Ga naar inhoud
GENEGEERD

Lowtech koelkast: Hoe kun je groente/fruit langer bewaren?


sunnysuzanna

Aanbevolen berichten

We zijn geneigd alles maar in de koelkast te stoppen, maar bepaalde groenten en fruit gaan daar juist sneller rotten. Onze voorouders gebruikten helemaal geen koelkast. Hun kennis kan handig zijn als om één of andere reden er geen gebruik meer gemaakt kan worden van elektriciteit en de keuken apparaten die daarvan afhankelijk zijn.

 

http://www.lowtechmagazine.be/2012/03/leven-zonder-koel-en-vrieskast-2-jihyun-ryou.html

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Ik heb in de yurt ook geen koelkast en met wat creativiteit is dat prima te doen. Van de winter is het sowieso geen probleem want dan staat alles buiten in een transportkist. Groenten en eieren staan sowieso binnen op de grond en eigenlijk mis ik hem totaal niet. Alleen melkproducten is een uitdaging dus die gebruik ik niet op poedermelk na.

 

De ontwerpen zijn leuk maar moeten wel veel groter uitgevoerd worden wil je een behoorlijke portie kwijt kunnen. Die drie wortels eet je natuurlijk meteen op, daar heb je geen bewaarplek voor nodig :)

 

Leuke site trouwens. Doet me ineens denken aan de zonnedroger die ik nog in aanbouw heb.

Link naar reactie
Delen op andere sites

ja geweldige website, hè? Je kunt er enorm veel ideeën opdoen! (met vaak ook bouwtekeningen om zelf te maken)

 

De grote uitdaging is om vlees, vis en melkproducten zonder koelkast goed te houden. Daarvoor moet je ouderwetse technieken toepassen: wecken, pekelen, roken, enz. Wie weet daar meer over? (ik zag wel posts over wecken, maar ik zou wel willen weten hoe je pekelt of rookt.)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ook een hele interessante low-tech oplossing om te koelen is doormiddel van verdamping,...

Denk Bijvoorbeeld aan:

Koelen met keramische potten

http://www.geenflauwekulletjes.nl/2011/07/bouw-je-eigen-koelkast-zonder.html

 

De coolgardie safe:

http://en.wikipedia.org/wiki/Coolgardie_safe

 

Verder zou je ook nog gebruik kunnen maken van de aarde zelf.

Gat graven in de schaduw, hier een kist in zetten en afdekken.

 

Voor groenten en fruit heb je overigens niet veel koeling nodig, dit bewaar je het beste tussen de 12 en 15 graden,... Dus kelder, kruipruimte en/of schuur voldoet hier in de meeste gevallen prima aan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb in de yurt ook geen koelkast en met wat creativiteit is dat prima te doen. Van de winter is het sowieso geen probleem want dan staat alles buiten in een transportkist. Groenten en eieren staan sowieso binnen op de grond en eigenlijk mis ik hem totaal niet. Alleen melkproducten is een uitdaging dus die gebruik ik niet op poedermelk na.

 

Mee eens, ik heb m'n koelkast/diepvries een half jaar geleden verkocht en mis het niet. Volgens mij zijn de meeste producten die je daarin bewaard luxe producten, of een manier van voorraad bewaren in geval van de diepvries. Dat laatste kan ook in pot, blik, gedroogd etc.

Link naar reactie
Delen op andere sites

ja geweldige website, hè? Je kunt er enorm veel ideeën opdoen! (met vaak ook bouwtekeningen om zelf te maken)

 

De grote uitdaging is om vlees, vis en melkproducten zonder koelkast goed te houden. Daarvoor moet je ouderwetse technieken toepassen: wecken, pekelen, roken, enz. Wie weet daar meer over? (ik zag wel posts over wecken, maar ik zou wel willen weten hoe je pekelt of rookt.)

 

Af en toe heb ik wel wat voorbij zien komen op dit forum, maar de zoekfunctie laat me hopeloos in de steek.

Kan alleen dit draadje nog vinden: http://preppers.nl/forum/threads/3900-Pekelen-en-zouten?highlight=pekelen

 

Ikzelf heb het boekje "Alles over inmaken" van Eike Linnich.

 

Dit soort boekjes zijn vaak prima tweedehands bij de kringloop te halen. De hele opleving van het 'zelf doen' eind jaren zeventig en begin jaren tachtig, heeft vele geschreven juweeltjes afgeleverd.

Spaar die boekjes! :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

De pot in pot koeling koelt slechts enkele graden af. Dan is in de kelder of een gat in de grond beter.

De coolgardie-safe is wel een mooi systeem met al die wind in Nederland, en ook goed zelf te maken.

 

Thx voor de tips en links. Ik ga nu even op zoek naar boek over inmaken/wecken/pekelen/drogen/roken. (ik verzamel altijd boeken of print de info omdat bij een eventuele SHTF w.s. geen internet meer is.)

 

Het valt me wel een beetje tegen dat gepekeld vlees slechts 2 maanden houdbaar is...

 

fruit, groente, vis, vlees en kruiden kunnen lang bewaard worden door ze te drogen, bijvoorbeeld in deze zelf te bouwen zonnedroger:

http://www.lowtechmagazine.be/2011/10/een-voorraadkast-in-de-tuin-of-op-het-balkon-bouw-een-zonnedroger.html

Link naar reactie
Delen op andere sites

De pot in pot koeling koelt slechts enkele graden af. Dan is in de kelder of een gat in de grond beter.

De coolgardie-safe is wel een mooi systeem met al die wind in Nederland, en ook goed zelf te maken.

 

Thx voor de tips en links. Ik ga nu even op zoek naar boek over inmaken/wecken/pekelen/drogen/roken. (ik verzamel altijd boeken of print de info omdat bij een eventuele SHTF w.s. geen internet meer is.)

 

Het valt me wel een beetje tegen dat gepekeld vlees slechts 2 maanden houdbaar is...

 

fruit, groente, vis, vlees en kruiden kunnen lang bewaard worden door ze te drogen, bijvoorbeeld in deze zelf te bouwen zonnedroger:

http://www.lowtechmagazine.be/2011/10/een-voorraadkast-in-de-tuin-of-op-het-balkon-bouw-een-zonnedroger.html

 

Droge worst is wat langer houdbaar.

Vacuum verpakt, koel en donker. Vochtvreters en zuurstofadsorbers: nog langer. En dat geldt niet alleen voor worst.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De pot in pot koeling koelt slechts enkele graden af. Dan is in de kelder of een gat in de grond beter.

De coolgardie-safe is wel een mooi systeem met al die wind in Nederland, en ook goed zelf te maken.

 

Thx voor de tips en links. Ik ga nu even op zoek naar boek over inmaken/wecken/pekelen/drogen/roken. (ik verzamel altijd boeken of print de info omdat bij een eventuele SHTF w.s. geen internet meer is.)

 

Het valt me wel een beetje tegen dat gepekeld vlees slechts 2 maanden houdbaar is...

 

fruit, groente, vis, vlees en kruiden kunnen lang bewaard worden door ze te drogen, bijvoorbeeld in deze zelf te bouwen zonnedroger:

http://www.lowtechmagazine.be/2011/10/een-voorraadkast-in-de-tuin-of-op-het-balkon-bouw-een-zonnedroger.html

 

Vlees kun je ook drogen: http://preppers.nl/forum/threads/2958-Recept-Beef-Jerky?highlight=beefjerky

http://preppers.nl/forum/threads/360-Vlees-conserveren-zonder-vriezer!?highlight=beefjerky

 

Ook nog: http://preppers.nl/forum/threads/1728-gedroogd-eten-(dehydrating-food)?highlight=beefjerky

 

Vlees kan langer houdbaar worden gemaakt doordat ze methoden combineren. Zouten, roken en drogen. Bv. diverse soorten hammen(alle combi's) of de bekende droge worst (zout en droog)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...