sunnysuzanna Geplaatst: 16 september 2013 Delen Geplaatst: 16 september 2013 We zijn geneigd alles maar in de koelkast te stoppen, maar bepaalde groenten en fruit gaan daar juist sneller rotten. Onze voorouders gebruikten helemaal geen koelkast. Hun kennis kan handig zijn als om één of andere reden er geen gebruik meer gemaakt kan worden van elektriciteit en de keuken apparaten die daarvan afhankelijk zijn. http://www.lowtechmagazine.be/2012/03/leven-zonder-koel-en-vrieskast-2-jihyun-ryou.html 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Kans Geplaatst: 16 september 2013 Delen Geplaatst: 16 september 2013 Leuke site dat low tech magazine, bedankt voor de link. Grt K a ns Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast gerbewoner Geplaatst: 16 september 2013 Delen Geplaatst: 16 september 2013 Ik heb in de yurt ook geen koelkast en met wat creativiteit is dat prima te doen. Van de winter is het sowieso geen probleem want dan staat alles buiten in een transportkist. Groenten en eieren staan sowieso binnen op de grond en eigenlijk mis ik hem totaal niet. Alleen melkproducten is een uitdaging dus die gebruik ik niet op poedermelk na. De ontwerpen zijn leuk maar moeten wel veel groter uitgevoerd worden wil je een behoorlijke portie kwijt kunnen. Die drie wortels eet je natuurlijk meteen op, daar heb je geen bewaarplek voor nodig Leuke site trouwens. Doet me ineens denken aan de zonnedroger die ik nog in aanbouw heb. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
sunnysuzanna Geplaatst: 16 september 2013 Auteur Delen Geplaatst: 16 september 2013 ja geweldige website, hè? Je kunt er enorm veel ideeën opdoen! (met vaak ook bouwtekeningen om zelf te maken) De grote uitdaging is om vlees, vis en melkproducten zonder koelkast goed te houden. Daarvoor moet je ouderwetse technieken toepassen: wecken, pekelen, roken, enz. Wie weet daar meer over? (ik zag wel posts over wecken, maar ik zou wel willen weten hoe je pekelt of rookt.) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
JamHard Geplaatst: 16 september 2013 Delen Geplaatst: 16 september 2013 Ook een hele interessante low-tech oplossing om te koelen is doormiddel van verdamping,... Denk Bijvoorbeeld aan: Koelen met keramische potten http://www.geenflauwekulletjes.nl/2011/07/bouw-je-eigen-koelkast-zonder.html De coolgardie safe: http://en.wikipedia.org/wiki/Coolgardie_safe Verder zou je ook nog gebruik kunnen maken van de aarde zelf. Gat graven in de schaduw, hier een kist in zetten en afdekken. Voor groenten en fruit heb je overigens niet veel koeling nodig, dit bewaar je het beste tussen de 12 en 15 graden,... Dus kelder, kruipruimte en/of schuur voldoet hier in de meeste gevallen prima aan. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
dR3 Geplaatst: 16 september 2013 Delen Geplaatst: 16 september 2013 Ik heb in de yurt ook geen koelkast en met wat creativiteit is dat prima te doen. Van de winter is het sowieso geen probleem want dan staat alles buiten in een transportkist. Groenten en eieren staan sowieso binnen op de grond en eigenlijk mis ik hem totaal niet. Alleen melkproducten is een uitdaging dus die gebruik ik niet op poedermelk na. Mee eens, ik heb m'n koelkast/diepvries een half jaar geleden verkocht en mis het niet. Volgens mij zijn de meeste producten die je daarin bewaard luxe producten, of een manier van voorraad bewaren in geval van de diepvries. Dat laatste kan ook in pot, blik, gedroogd etc. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Wafels Geplaatst: 16 september 2013 Delen Geplaatst: 16 september 2013 Wat @JamHard zegt werkt goed , twee ceramische potten met nat zand ertussen (werkt op verdamping ) er zijn ook wat modernere uitvoering met staal maar ceramische potten is prima http://www.buildingwithawareness.com/blog/tag/low-tech/ gr will Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 17 september 2013 Delen Geplaatst: 17 september 2013 ja geweldige website, hè? Je kunt er enorm veel ideeën opdoen! (met vaak ook bouwtekeningen om zelf te maken) De grote uitdaging is om vlees, vis en melkproducten zonder koelkast goed te houden. Daarvoor moet je ouderwetse technieken toepassen: wecken, pekelen, roken, enz. Wie weet daar meer over? (ik zag wel posts over wecken, maar ik zou wel willen weten hoe je pekelt of rookt.) Af en toe heb ik wel wat voorbij zien komen op dit forum, maar de zoekfunctie laat me hopeloos in de steek. Kan alleen dit draadje nog vinden: http://preppers.nl/forum/threads/3900-Pekelen-en-zouten?highlight=pekelen Ikzelf heb het boekje "Alles over inmaken" van Eike Linnich. Dit soort boekjes zijn vaak prima tweedehands bij de kringloop te halen. De hele opleving van het 'zelf doen' eind jaren zeventig en begin jaren tachtig, heeft vele geschreven juweeltjes afgeleverd. Spaar die boekjes! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
sunnysuzanna Geplaatst: 17 september 2013 Auteur Delen Geplaatst: 17 september 2013 De pot in pot koeling koelt slechts enkele graden af. Dan is in de kelder of een gat in de grond beter. De coolgardie-safe is wel een mooi systeem met al die wind in Nederland, en ook goed zelf te maken. Thx voor de tips en links. Ik ga nu even op zoek naar boek over inmaken/wecken/pekelen/drogen/roken. (ik verzamel altijd boeken of print de info omdat bij een eventuele SHTF w.s. geen internet meer is.) Het valt me wel een beetje tegen dat gepekeld vlees slechts 2 maanden houdbaar is... fruit, groente, vis, vlees en kruiden kunnen lang bewaard worden door ze te drogen, bijvoorbeeld in deze zelf te bouwen zonnedroger: http://www.lowtechmagazine.be/2011/10/een-voorraadkast-in-de-tuin-of-op-het-balkon-bouw-een-zonnedroger.html Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 17 september 2013 Delen Geplaatst: 17 september 2013 De pot in pot koeling koelt slechts enkele graden af. Dan is in de kelder of een gat in de grond beter. De coolgardie-safe is wel een mooi systeem met al die wind in Nederland, en ook goed zelf te maken. Thx voor de tips en links. Ik ga nu even op zoek naar boek over inmaken/wecken/pekelen/drogen/roken. (ik verzamel altijd boeken of print de info omdat bij een eventuele SHTF w.s. geen internet meer is.) Het valt me wel een beetje tegen dat gepekeld vlees slechts 2 maanden houdbaar is... fruit, groente, vis, vlees en kruiden kunnen lang bewaard worden door ze te drogen, bijvoorbeeld in deze zelf te bouwen zonnedroger: http://www.lowtechmagazine.be/2011/10/een-voorraadkast-in-de-tuin-of-op-het-balkon-bouw-een-zonnedroger.html Droge worst is wat langer houdbaar. Vacuum verpakt, koel en donker. Vochtvreters en zuurstofadsorbers: nog langer. En dat geldt niet alleen voor worst. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 17 september 2013 Delen Geplaatst: 17 september 2013 De pot in pot koeling koelt slechts enkele graden af. Dan is in de kelder of een gat in de grond beter. De coolgardie-safe is wel een mooi systeem met al die wind in Nederland, en ook goed zelf te maken. Thx voor de tips en links. Ik ga nu even op zoek naar boek over inmaken/wecken/pekelen/drogen/roken. (ik verzamel altijd boeken of print de info omdat bij een eventuele SHTF w.s. geen internet meer is.) Het valt me wel een beetje tegen dat gepekeld vlees slechts 2 maanden houdbaar is... fruit, groente, vis, vlees en kruiden kunnen lang bewaard worden door ze te drogen, bijvoorbeeld in deze zelf te bouwen zonnedroger: http://www.lowtechmagazine.be/2011/10/een-voorraadkast-in-de-tuin-of-op-het-balkon-bouw-een-zonnedroger.html Vlees kun je ook drogen: http://preppers.nl/forum/threads/2958-Recept-Beef-Jerky?highlight=beefjerky http://preppers.nl/forum/threads/360-Vlees-conserveren-zonder-vriezer!?highlight=beefjerky Ook nog: http://preppers.nl/forum/threads/1728-gedroogd-eten-(dehydrating-food)?highlight=beefjerky Vlees kan langer houdbaar worden gemaakt doordat ze methoden combineren. Zouten, roken en drogen. Bv. diverse soorten hammen(alle combi's) of de bekende droge worst (zout en droog) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
sunnysuzanna Geplaatst: 17 september 2013 Auteur Delen Geplaatst: 17 september 2013 Wow, wat vind ik hier veel handleidingen geweldig! Pluim voor wie dit heeft gemaakt. xxx http://www.pssurvival.com/ Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 17 september 2013 Delen Geplaatst: 17 september 2013 Wow, wat vind ik hier veel handleidingen geweldig! Pluim voor wie dit heeft gemaakt. xxx http://www.pssurvival.com/ Met een webleacher programma, kun je de hele site binnen trekken, of gebruik maken van de aangeboden zipfiles voor download. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.