Flos Geplaatst: 27 augustus 2013 Delen Geplaatst: 27 augustus 2013 Ik heb nu met het warme weer te veel tomaten . Ook heb ik er wat gekregen van de buurman en wat van mijn zwager . Dus in maken . Hoe ga ik te werk Ik heb een kleine 10 kg tomaten . Ik ontdoe ze van het groen en snij ze midden door . In mijn grootste kookpan breng ik ze langzaam aan de kook , zonder water aan toe te voegen . Af en toe eens om roeren . Als het voor het grootste deel puree is draai ik ze door de Passé-Vite . Dit om de pellen er uit te krijgen . Een tweede maal zeef ik ze door een punt zeef . Dit om de pitten er uit te krijgen . Dan moet de pulp rusten . Om bet dik te laten zakken en het water komt boven aan te staan . Met een sauslepel schep ik zoveel mogelijk water weg af . ( gooi dit weg ) . Tussen door heb ik mijn bokalen uit gekookt . En de deksels liggen in het koken water . Ik berg de tomaten pulp weer aan de kook en voeg er 1 afgestreken eetlepel zout aan toe . In mijn warme bokalen giet ik dan de pulp , sluit ik met een warm deksel . Die ik ondersteboven laat afkoelen . Op een theedoek . Een maal af gekoeld mogen ze gewoon recht op staan . Dit op een koele donkere plaats , dus in mijn kelder . Hoe doen jullie dit . Geert Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
niki Geplaatst: 27 augustus 2013 Delen Geplaatst: 27 augustus 2013 Ik heb nu met het warme weer te veel tomaten . Ook heb ik er wat gekregen van de buurman en wat van mijn zwager . Dus in maken . Hoe ga ik te werk Ik heb een kleine 10 kg tomaten . Ik ontdoe ze van het groen en snij ze midden door . In mijn grootste kookpan breng ik ze langzaam aan de kook , zonder water aan toe te voegen . Af en toe eens om roeren . Als het voor het grootste deel puree is draai ik ze door de Passé-Vite . Dit om de pellen er uit te krijgen . Een tweede maal zeef ik ze door een punt zeef . Dit om de pitten er uit te krijgen . Dan moet de pulp rusten . Om bet dik te laten zakken en het water komt boven aan te staan . Met een sauslepel schep ik zoveel mogelijk water weg af . ( gooi dit weg ) . Tussen door heb ik mijn bokalen uit gekookt . En de deksels liggen in het koken water . Ik berg de tomaten pulp weer aan de kook en voeg er 1 afgestreken eetlepel zout aan toe . In mijn warme bokalen giet ik dan de pulp , sluit ik met een warm deksel . Die ik ondersteboven laat afkoelen . Op een theedoek . Een maal af gekoeld mogen ze gewoon recht op staan . Dit op een koele donkere plaats , dus in mijn kelder . Hoe doen jullie dit . Geert Ik maak altijd gigantische ketels pastasaus, genoeg om de rest van het jaar heerlijke spaghetti te eten. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 27 augustus 2013 Auteur Delen Geplaatst: 27 augustus 2013 Ik maak altijd gigantische ketels pastasaus, genoeg om de rest van het jaar heerlijke spaghetti te eten. De tomaten pulp dat ik in maak gebruik ik zowel voor spaghetti saus als ook voor soep . Geert Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Bandoeng Geplaatst: 27 augustus 2013 Delen Geplaatst: 27 augustus 2013 Goed bezig @Geert Onze gele cherry tomaatjes zijn nu pas geel aan het worden. Door onze camping weekenden en weekje vakantie zijn ze wat wild geworden waar de zon niet er door komen. Maar als t zo ver is dan moeten we ook inmaken of drogen. Groet, Bandoeng Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
rupsjenooitgenoeg Geplaatst: 27 augustus 2013 Delen Geplaatst: 27 augustus 2013 Ik doe het bijna hetzelfde, ik zet de tomaten ook op zonder water. Draai ze door de Passé-Vite (roerzeef) de pitjes mogen van mij gewoon mee de potten in, en ook het water van de tomaten gaat de pot in. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 27 augustus 2013 Delen Geplaatst: 27 augustus 2013 Ik maak er vaak een basis saus van, dus alleen met een beetje ui en knoflook, peper en zout. Wellicht omdat ik tomatensaus toch altijd met die vier ingrediënten combineer. Het water, wat boven op de pulp komt te staan, kun je volgens mij ook nog gebruiken... 'k Kan niet op de naam komen (franse naam), of was dat toch weer wat anders? 'k zal eens een culinaire vriendin van me bellen, die weet het wel. Mijn tomaten beginnen net met rijpen (met alles wat laat begonnen), dus ik moet nog even geduld hebben. edit: Tomaten essence, een soort hangop van tomaten. http://www.koksforum.nl/phpBB2/viewtopic.php?f=7&t=6802 Of het water wat bovenop de pulp komt te staan bij het koken hetzelfde is, betwijfel ik nu. Kun je het niet even proeven @Geert? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
janvanloon Geplaatst: 27 augustus 2013 Delen Geplaatst: 27 augustus 2013 snijden, invriezen voor tomaten soep. of pasta saus maken. 1 keer heb ik ketchup gemaakt. maar die bleef maar een maand of 3 goed... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
janvanloon Geplaatst: 27 augustus 2013 Delen Geplaatst: 27 augustus 2013 snijden, invriezen voor tomaten soep. of pasta saus maken. 1 keer heb ik ketchup gemaakt. maar die bleef maar een maand of 3 goed... http://www.tuinadvies.be/ketchup-maken-ketchup-recept.htm Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 27 augustus 2013 Auteur Delen Geplaatst: 27 augustus 2013 @Raycoupe je kan tomaten water perfect gebruiken in een vinaigrette . Maar ik wil veel pulp een een bokaal dus haal ik zoveel mogelijk water er uit . Alles lukt toch niet . @janvanloon mooi ketchup recept ga ik zeker proberen . Geert Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 28 augustus 2013 Delen Geplaatst: 28 augustus 2013 @Geert: 'k Las dat je wat weggooide dus was benieuwd of dat ook nog ergens bruikbaar voor is. Vinaigrette dus, in een soepje gooien kan natuurlijk ook nog altijd (maar ja, dat kan met nagenoeg alles ) @janvanloon: Recept voor ketchup even opgeslagen. Misschien niet voor dit jaar, maar dan wel volgend jaar! Dank je. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Carnivora Geplaatst: 30 augustus 2013 Delen Geplaatst: 30 augustus 2013 Maar blijft het dan wel lang goed? Want het is niet geweckt en er zit geen zuur of suiker bij Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Mrsjones Geplaatst: 30 augustus 2013 Delen Geplaatst: 30 augustus 2013 ik doe bij het inmaken van tomaten in waterbad altijd wat balsemico azijn erbij om de ph waarde zo te houden dat er geen botulisme in kan groieen ( grown). een beetje zuiker versteek trouwens de smak van tomaten ,ong een eetlepel per pound tomaten.ben nu druk bezig met een solar dehydrator, ook voor tomaten. je kun ook in de oven tomaten drogen ,ong 8 uren op ong 100 celcius. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 26 augustus 2014 Auteur Delen Geplaatst: 26 augustus 2014 Nu mijn eigen tomaten oost mislukt is heb ik toch nog een beetje geluk . Ik heb al eens 20kg goedkoop kunnen kopen . Zonet komt een vriend en verre buurman met 12kg mooie tomaten . Dus morgen of overmorgen weer gaan inmaken of wekken . Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.