Daenerys Geplaatst: 29 maart 2013 Delen Geplaatst: 29 maart 2013 Vandaag de wonderpan binnen gekregen. Brood, cake of taart bakken zonder oven! Je kan het langzaam laten garen op bijvoorbeeld een petroleumbrander. Klinkt ideaal als je niet over een oven beschikt! Vroegah in grootmoeders tijd werd deze veel gebruikt, geloof tot jaren 60. Moet het natuurlijk nog uitproberen maar deze gaat zeker mee als we gaan kamperen en misschien ook wel bij de volgende meeting! De pan is van alluminium dus lekker licht! Als ik het heb uitgeprobeerd dan laat ik het resultaat uiteraard hier zien! Het principe van de wonderpan is heel eenvoudig. De bodemplaat wordt verwarmd. De warmte stijgt op door het gat in het midden en verlaat de pan weer via de ventilatiegaten. Daardoor wordt de warmte heel gelijkmatig verdeeld, zodat het baksel overal goed gaar wordt. Een normale oven moet eerst voorverwarmd worden en daarna op een vrij hoge temperatuur worden gehouden. Bij de wonderpan is de bakvorm de oven zelf. De temperatuur in de pan is ook veel lager. Dat kost veel minder energie en het baksel zal niet zo snel verbranden. Iemand al ervaring met deze pan? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
juri Geplaatst: 29 maart 2013 Delen Geplaatst: 29 maart 2013 Weet iemand of het goed/slecht/neutraal is om alumium te gebruiken als pannen?... ik meende wel eens klepel gehoord te hebben dat dit voor keertje wel kan maar beter niet constant?.. Zo heb ik bijvoorbeeld ook lekker licht alumium koffiepercolator en toch ben ik dan huiverig.. Goed dit is niet een antwoord op je vraag want ervaring met de wonderpan dat zeer interessant klinkt heb ik niet, maar mogelijk heeft dit toch ook jou interesse daar het dus aluminium pan betreft. Jur Krijg nu ook reacties op de FB groep; living off the grid NL en daarin wordt gezegd dat omdat alumium vrij zacht metaal is dat het dan makkelijk stukjes loslaat en daarom mogelijk niet aan te raden om al te langdurig mee te kokkerellen.. die persoon gaat nog even verder uitzoeken. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Daenerys Geplaatst: 29 maart 2013 Auteur Delen Geplaatst: 29 maart 2013 Ik denk dat het wel meevalt hoor. Je moet er alleen geen zure dingen in maken want dat tast het metaal aan. Volgens mij zijn de meningen erover verdeeld als je op internet kijkt. Maar als het echt zo schadelijk zou zijn dan zou je ze toch niet meer in de verkoop verwachten? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
popeye Geplaatst: 29 maart 2013 Delen Geplaatst: 29 maart 2013 Weet iemand of het goed/slecht/neutraal is om alumium te gebruiken als pannen?... ik meende wel eens klepel gehoord te hebben dat dit voor keertje wel kan maar beter niet constant?.. Zo heb ik bijvoorbeeld ook lekker licht alumium koffiepercolator en toch ben ik dan huiverig.. Goed dit is niet een antwoord op je vraag want ervaring met de wonderpan dat zeer interessant klinkt heb ik niet, maar mogelijk heeft dit toch ook jou interesse daar het dus aluminium pan betreft. Jur Krijg nu ook reacties op de FB groep; living off the grid NL en daarin wordt gezegd dat omdat alumium vrij zacht metaal is dat het dan makkelijk stukjes loslaat en daarom mogelijk niet aan te raden om al te langdurig mee te kokkerellen.. die persoon gaat nog even verder uitzoeken. Aluminium is lichter en goedkoper dan RVS. Het verhaal gaat nog steeds dat aluminium slijpsel de kans op de ziekte van Alzheimer zou verhogen. Inmiddels is bewezen dat dit verhaal niet waar is, maar 'broodje-aap-verhalen' zijn een lang leven beschoren. Hoe zuiverder de aluminiumlegering is, hoe beter de warmtegeleiding, maar ook hoe duurder de pan, hoe zachter en dus kwetsbaarder de pan is. Doordat aluminium de warmte gelijkmatig en snel geleidt heb je minder last van aanbranden dan bij RVS het geval is. Nadeel van aluminium: zuur tast aluminium aan, corrodeert het. Water kan in sommige gebieden zuur zijn en ook sommige ingrediënten. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
missbir Geplaatst: 29 maart 2013 Delen Geplaatst: 29 maart 2013 Ik vind de wonderpan geweldig.. Geweldig .. Geweldig.. Heb m al jaren.. Wil m noooooit meer kwijt. Dr zijn hier op het foum meerdere onderwerpjes te vinden waar die in voorkomt.. (zoekfunctie wonderpan) Maar de alllllerbeste tip voor de wonderpan (mijn 2cent mening ;o) Brood bakken op waxine lichtjes Neeeee wonderpan op 4 grote waxinelichten of op een rechaud zetten.!! Vrolijke paastulband, paasstol.. enige nadeel !!! ALLLLLES komt er in tulbandvorm uit keep on prepping.. vrolijk pasen xxbirgittexx Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
juri Geplaatst: 29 maart 2013 Delen Geplaatst: 29 maart 2013 Ik denk dat het wel meevalt hoor. Je moet er alleen geen zure dingen in maken want dat tast het metaal aan. Volgens mij zijn de meningen erover verdeeld als je op internet kijkt. Maar als het echt zo schadelijk zou zijn dan zou je ze toch niet meer in de verkoop verwachten? ja, wat je zegt, zal wel meevallen en dan vooral even voorzichtig met de zure dingen. Ik hoop dat je ook nog antwoord op je vraag krijgt! Overigens heeft als je googled wonderpan en green evelien deze vrouw nog vond ik leuk stukje geschreven over de wonderpan en haar ervaringen! Sowieso is Green Evelien mogelijk interessant als je ook houdt van consuminderen, milieu en meer off grid. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
juri Geplaatst: 29 maart 2013 Delen Geplaatst: 29 maart 2013 dank voor deze leerzame info! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Daenerys Geplaatst: 29 maart 2013 Auteur Delen Geplaatst: 29 maart 2013 @missbir, echt op waxinelichtjes? Wat gaaf haha! Hoe lang duurt het voor het gaar is? Dat wil ik zeker gaan proberen! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
missbir Geplaatst: 29 maart 2013 Delen Geplaatst: 29 maart 2013 @Daenerys hier op het forum te vinden broodbakken op waxine lichtjes .. (zoekfuntie rechtsboven ;o) Tijden varieren nogal.. maar mijn 2 cent mening.. Als ik normaal de wonderpan gebruik gewoon op het kleinste gasvlammetje van het fornus.. Kijk maar s naar de vlam.. hij moet geen druppel meer zijn maar stromen.. (als je ziet snap je het..) Duurt ongeveer een uurtje.. ;o) Als je hem op die manier gebruikt .. is t eigelijk een oven op het fornuis!! Heb je een rechaud? (warmhoudplaatje op een theelichtje.. dan passen daar een stuk of 4 waxine lichtjes in +1 in midden. ;o) Die vlammetjes produceren ongeveer hetzelfde als het fornuis. Ietsje pietjse langer.. (gewoon controleren na poosje hoe gaar het is met een sateprikker of scherp droog mes. als die droog blijft is het gaar . ;o) (mocht je dit hele gedoe buiten doen.. ligt het een beetje aan de buitentemperatuur.. iets kouder buiten duurt iets langer dus ..!! of je zet je waxinelichtjes op het gasfornuis (mocht je geen gas hebben .. uh de essent houdt ermee op .. hahaha Vrolijk pasen en bak ze.. ;o) xxbirgittexx Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
prepass Geplaatst: 29 maart 2013 Delen Geplaatst: 29 maart 2013 Wonderpan is echt wonderbaarlijk..... nee, hij werkt echt goed. Weinig brandstof nodig voor een goed resultaat. Ideaal om inderdaad op een petroleumstel brood/cake etc te bakken. Ik heb er altijd goede resultaten mee. Goede aankoop! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 29 maart 2013 Delen Geplaatst: 29 maart 2013 Ik heb geen ervaring met de wonderpan wel met aluminium op de kook plaat . Aluminium pannen zijn op een na de pannen met de best geleiding .vermijdt alleen zuur . Rabarber is het mooiste voorbeeld . Al zie ik u geen rabarber klaar maken in uw wonderland . Maar citroën cake zou ik ook niet aan raden . Ben benieuwd naar het resultaat . Geert Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Daenerys Geplaatst: 29 maart 2013 Auteur Delen Geplaatst: 29 maart 2013 @Daenerys hier op het forum te vinden broodbakken op waxine lichtjes .. (zoekfuntie rechtsboven ;o) Tijden varieren nogal.. maar mijn 2 cent mening.. Als ik normaal de wonderpan gebruik gewoon op het kleinste gasvlammetje van het fornus.. Kijk maar s naar de vlam.. hij moet geen druppel meer zijn maar stromen.. (als je ziet snap je het..) Duurt ongeveer een uurtje.. ;o) Als je hem op die manier gebruikt .. is t eigelijk een oven op het fornuis!! Heb je een rechaud? (warmhoudplaatje op een theelichtje.. dan passen daar een stuk of 4 waxine lichtjes in +1 in midden. ;o) Die vlammetjes produceren ongeveer hetzelfde als het fornuis. Ietsje pietjse langer.. (gewoon controleren na poosje hoe gaar het is met een sateprikker of scherp droog mes. als die droog blijft is het gaar . ;o) (mocht je dit hele gedoe buiten doen.. ligt het een beetje aan de buitentemperatuur.. iets kouder buiten duurt iets langer dus ..!! of je zet je waxinelichtjes op het gasfornuis (mocht je geen gas hebben .. uh de essent houdt ermee op .. hahaha Vrolijk pasen en bak ze.. ;o) xxbirgittexx Ik ga even terug zoeken! Dank je! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 29 maart 2013 Delen Geplaatst: 29 maart 2013 @Daenerys , wat ik ervan begrepen heb, is het een pan IN een pan. Heb jij dat ook? En de gebruiksaanwijzing en zo, zal je ook wel hebben, maar hier is er nog 1: http://wonderbakpan.biedmeer.nl/downloads Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Daenerys Geplaatst: 29 maart 2013 Auteur Delen Geplaatst: 29 maart 2013 @Daenerys , wat ik ervan begrepen heb, is het een pan IN een pan. Heb jij dat ook? En de gebruiksaanwijzing en zo, zal je ook wel hebben, maar hier is er nog 1: http://wonderbakpan.biedmeer.nl/downloads Nee het is geen pan in een pan. De echte ouderwetse zijn wel zo gemaakt. Dit is een nieuwerwetse haha...er zit een bodemplaatbij die als vlamverdeler fungeert. Er zit een boekje bij en een hoop recepten. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
200m² Geplaatst: 29 maart 2013 Delen Geplaatst: 29 maart 2013 Wa? Da's duur! Maar goed, aangezien de fantastische slimme electriciteitsmeter niet toelaat boven een bepaald Ampère verbruik te gaan is onze oven onbruikbaar (tenzij we de koelkast en vriezer uitzetten) en is dit een zeer goede tip. Nu kan de electriciteitsleverancier zeker mijn rug op met hun 8 Ampere om ons te beschermen tegen hoge facturen. Die zijn dan wel van mijn gezaag verlost dankzij de 'slimme kookpot' Beste tip deze week! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 29 maart 2013 Delen Geplaatst: 29 maart 2013 Nee het is geen pan in een pan. De echte ouderwetse zijn wel zo gemaakt. Dit is een nieuwerwetse haha...er zit een bodemplaatbij die als vlamverdeler fungeert. Er zit een boekje bij en een hoop recepten. Okee, dat boekje zal wel hetzelfde als die downloads zijn, maar er stonden wel leuke dingen in en nuttige tips. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Daenerys Geplaatst: 29 maart 2013 Auteur Delen Geplaatst: 29 maart 2013 Wa? Da's duur! Maar goed, aangezien de fantastische slimme electriciteitsmeter niet toelaat boven een bepaald Ampère verbruik te gaan is onze oven onbruikbaar (tenzij we de koelkast en vriezer uitzetten) en is dit een zeer goede tip. Nu kan de electriciteitsleverancier zeker mijn rug op met hun 8 Ampere om ons te beschermen tegen hoge facturen. Die zijn dan wel van mijn gezaag verlost dankzij de 'slimme kookpot' Beste tip deze week! Ze staan ook wel op marktplaats hoor! Daar heb ik hem ook vandaan! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Daenerys Geplaatst: 29 maart 2013 Auteur Delen Geplaatst: 29 maart 2013 Okee, dat boekje zal wel hetzelfde als die downloads zijn, maar er stonden wel leuke dingen in en nuttige tips. Ja volgens mij komt deze pan daar ook oorspronkelijk vandaan. Heb hem van marktplaats maar hij is wel nieuw! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 29 maart 2013 Delen Geplaatst: 29 maart 2013 Ja volgens mij komt deze pan daar ook oorspronkelijk vandaan. Heb hem van marktplaats maar hij is wel nieuw! Mooi! Nou bak en experimenteer ze! Misschien nog meer foto's en avonturen hoe je alles hebt gedaan? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Daenerys Geplaatst: 29 maart 2013 Auteur Delen Geplaatst: 29 maart 2013 Mooi! Nou bak en experimenteer ze! Misschien nog meer foto's en avonturen hoe je alles hebt gedaan? Ja dat zal ik zeker doen! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Daenerys Geplaatst: 29 maart 2013 Auteur Delen Geplaatst: 29 maart 2013 Ik heb geen ervaring met de wonderpan wel met aluminium op de kook plaat . Aluminium pannen zijn op een na de pannen met de best geleiding .vermijdt alleen zuur . Rabarber is het mooiste voorbeeld . Al zie ik u geen rabarber klaar maken in uw wonderland . Maar citroën cake zou ik ook niet aan raden . Ben benieuwd naar het resultaat . Geert Ja dat zure wist ik. Zou ook wel andere dingen erin willen klaarmaken, meer hartige hap zeg maar. Maar eerst maar brood en cake proberen Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Bandoeng Geplaatst: 29 maart 2013 Delen Geplaatst: 29 maart 2013 cake bakken dit weekend @Daenerys? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Daenerys Geplaatst: 29 maart 2013 Auteur Delen Geplaatst: 29 maart 2013 cake bakken dit weekend @Daenerys? Ja wat dacht je dan? Uitproberen! En brood misschien ook! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Mrsjones Geplaatst: 29 maart 2013 Delen Geplaatst: 29 maart 2013 @Daenerys , je kun ook prima quiche maken in zon pan. ook zonder deeg maar bvb de boden en zijkant met rauwe ham belegen, een mix maken van eiren,kaas, groenten die over zijn , wat kruiden ed.en dan bak je op een heel zacht vuur voor 45 minutes.ook voor je ontbijt buiten kun je dat maken, laat in de nacht als de as nog warm zijn, aardappellen erbij en je het een flink ontbijt als je waker woord. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Bandoeng Geplaatst: 29 maart 2013 Delen Geplaatst: 29 maart 2013 Ja wat dacht je dan? Uitproberen! En brood misschien ook! lekkuuuuuhhh. met wormen? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.