Ga naar inhoud
GENEGEERD

Impressie - Slijpen met Rubber Wheels


kwakster

Aanbevolen berichten

Sinds een aantal maanden ben ik aan het experimenteren met een (voor mij) nieuwe manier van slijpen, namelijk met natuurrubber schijven gevuld met grit in de vorm van losse korrels.

De schijven worden op bestelling vervaardigd en zijn hier verkrijgbaar: http://www.shinox.nl

Het standaard gebruikte grit in het rubber is aluminium oxide, maar silicium carbide is ook mogelijk en dat zit op mijn verzoek in mijn schijven, of Rubber Wheels zoals ik ze noem.

 

Het bijzondere aan deze schijven is dat ze in verschillende diameters, breedtes, en asgaten besteld kunnen worden, want alles wordt in eigen beheer vervaardigd naar wens van de klant.

Daarnaast is er de keus tussen 2 verschillende rubbersoorten die elk een verschillende hardheid hebben; het middelharde type R.O.K. (rood) dat ik nu in gebruik heb, en het zachtere type P.O.L (grijs) waarmee ik over een tijdje ook nog aan de gang hoop te kunnen.

Omdat het oppervlak van deze rubber schijven enigszins meegeeft (meer dan Paper Wheels) kun je er prima licht convexe snedes mee maken.

 

Mijn oude Creusen liep 3000 tpm en was bovendien hard aan vervanging toe, dus heb ik meteen maar een speciale laagtoerige Creusen bankslijpmachine aangeschaft (type DS7500TS met 1400/1700 tpm), mede omdat ik graag met 20 cm diameter schijven wilde kunnen werken, en deze kunnen maximaal 2400 tpm aan.

De kleinere diameters kunnen overigens hogere draaisnelheden aan:

 

Diameter 20 cm: max. 2400 tpm

Diameter 17,5 cm: max. 2800/3000 tpm

Diameter 15,0 cm: max. 3200 tpm

 

Na overleg met eigenaar/maker Dick (de man achter Shinox.nl), heb ik gekozen voor 2 schijven met een diameter van 20 cm en een breedte van 2,0 cm, en op zijn advies 1 slijpschijf gevuld met korrel 60 SiC grit, en 1 met korrel 180 SiC grit.

E.e.a. leek mij in eerste instantie weliswaar veel te grof, maar dit bleek niet zo te zijn.

De SiC gritkorrels zijn voor het grootste deel ingebed in het rubberoppervlak waardoor slechts de uiterste puntjes uitsteken, en doordat het rubber natuurlijk enigszins meegeeft is het slijpbeeld veel gladder en gelijkmatiger dan je op het eerste gezicht zou denken.

Ook de warmteontwikkeling valt alleszins mee, je zult dus niet snel je snedes oververhitten, al heb ik er voor de zekerheid wel altijd een bak water naast staan.

Net als bij Paper Wheels is het devies ook hier: ga niet duwen, maar laat de schijven hun werk doen voor het beste resultaat.

 

Dit is mijn slijphok, met midden achter de Tormek T7 natslijpmachine, en geheel rechts de achterstevoren geplaatste Creusen met daarop gemonteerd de Rubber Wheels (rechts korrel 60, links korrel 180):

 

GEDC5181.jpgGEDC5182.jpg

 

Apart gefotografeerd:

 

GEDC5183.jpgGEDC5184.jpg

 

Wat snedes zoals geproduceerd door de Rubber Wheels; hier een ZT302 in S30V staal van een forumlid van Messenforum.nl

(mijn goedkope cameraatje toont helaas weinig detail)

Uitgedund en geslepen tot tussen 30 & 35 graden inclusief met de korrel 60 schijf waarna direct afgebraamd met 3 micron diamantpasta op de leerschijf van de Tormek.

 

GEDC5199.jpgGEDC5200.jpg

 

Een ZT200 in 154CM staal, eveneens van een forumlid, eveneens uitgedund en geslepen tot tussen 30 & 35 graden inclusief met de korrel 60 schijf waarna direct afgebraamd met 3 micron diamantpasta op de leerschijf van de Tormek.

Klik 2 x op de tweede foto: het gedeelte net voor de punt toont het krasjespatroon van de korrel 60 schijf en de (vage) reflectie van het zwarte camerahuis.

 

GEDC5203.jpgGEDC5204.jpg

 

Een Spyderco Manix 2 in CTS-XHP staal, ook van een forumlid.

Uitgedund & geslepen tot ongeveer 30 graden inclusief met de korrel 60 schijf waarna weer direct afgebraamd met 3 micron diamantpasta op de leerschijf van de Tormek.

Klik 2 x op de tweede foto voor een beter beeld van het krasjespatroon, dat mijns inziens enigszins in de buurt van een iets fijnere fabriekssnede lijkt te komen (zij het dan licht convex)

 

GEDC5195.jpgGEDC5196.jpg

 

Mijn indruk tot nu toe:

 

Indien je regelmatig messen & ander snijtuig machinaal wilt kunnen slijpen en je bent in het bezit van een gewone bankslijpmachine dan zijn deze schijven wat mij betreft een aanrader, ook vanwege het feit dat e.e.a gewoon in Nederland gekocht kan worden.

De Shinox website zelf is weliswaar hoognodig toe aan een inhoudelijke update, maar als je telefonisch of via mail contact opneemt dan zorgt Dick ervoor dat je krijgt wat je nodig hebt.

 

Rubber Industrie Emma Irene van Dick Cornelissen de Beer

Website: http://www.shinox.nl

Telefoonnummer: 0575 - 570808

 

Het slijpbeeld van de beide schijven die ik op dit moment in gebruik heb (korrel 60 en 180) is weliswaar verre van hooggepolijst zoals dat bijvoorbeeld bij de Paper Wheels het geval is (daarvoor heb je echt schijven met fijnere grittypes nodig), maar de geproduceerde snedes zijn zonder uitzondering zeer scherp, blijven dat ook gedurende langere tijd (getest met diverse messen), en zijn vanwege de aanzienlijke hoeveelheid bite in veel gevallen misschien wel te prefereren boven de echte hooggepolijste snedes.

 

Prijzen voor deze schijven: +/- 70,00 Euro per stuk (kan enigszins variëren vanwege de prijs van de grondstoffen)

 

Foto's van de slijpresultaten van de korrel 180 schijf volgen nog,

  • Leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Wat je op de foto's ziet is zuiver het slijpresultaat van de Rubber Wheels nadat het braampje verwijderd is door stroppen op de leerschijf van de Tormek, er is verder bewust niets aan gedaan.

Dat stroppen kun je overigens ook prima doen met een zelfgemaakte leren handstrop voorzien van wat groene chroomoxide van de bouwmarkt.

 

Mijn onderschrift schijnt bij meer mensen wel in de smaak te vallen ;-)

Goeie zaak, het wordt ook hoog tijd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tja, velen die ik ken zeggen "dat doe ik ff" tot het er op neer komt @kwakster.

En vroeger...kunnen de meesten niet meer. Kennis wordt niet meer overgegeven van vader/op/zoon.

We hebben toch het internet.!! Dat knutsel ik zo in elkaar of niet @Raycoupe.

Wat mensen niet weten, dat in een SHTF situatie dat "internet" niet meer werkt.

In een SHTF sleep je die slijpapparaten niet even mee naar je BOL.

En je pdf'jes op je laptop kun je niet meer openen omdat een EMP je laptop heeft afgefikt.

Dan komt het op parate kennis aan, en die hebben jullie allemaal met bakken in huis, daar ben ik van overtuigd...tot het er op aankomt.

Kan me nog goed herinneren dat een 120 kilo zware marinier meeging naar Zweden. En "doe ik ff" met een vuurboog aan de gang ging.

Drie liter zweet, veel gevloek en anderhalf uur later met dimmend licht niets...nakkus.

Zelf voor onze Hare Maje uitgezonden geweest, en wij hadden het vaak, en veel verdomde zwaar om met fucking niets onze missie's te laten lopen zoals we wilden.

 

Preppers.nl. Keep it real, en denk niet te vaak "dat doe ik ff"

Is prachtig om elkaar wat onderuit te halen en te prikken met scherpe opmerkingen, maar "keep it real" ok?

We preppen voor iets, door iets, en met de gedachte naar iets.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Over het wel of niet bruikbaar zijn van deze slijpmethode tijdens een SHTF kunnen we natuurlijk nog uren delibreren, maar daar is deze thread natuurlijk niet voor bedoeld.

Het doel is uitsluitend het onder de aandacht brengen van een slijpmethode waar ik zelf goede resultaten mee boek en die vrijwel iedereen met een bankslijpmachine binnen korte tijd onder de knie kan hebben.

Terzijde: de Haagse messenslijper van Rangelrooij heeft deze Rubber Wheels sinds enige tijd ook in gebruik, en naar volle tevredenheid zo is mij meegedeeld.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 8 maanden later...

Hallo

 

Na het lezen van dit artikel ook overgestapt op deze wielen. Ze slijpen inderdaad bijzonder scherp.

Meer dan 20 jaar geleden had ik al eens een verlangen om het slijpambacht te willen leren.

 

Zat toen op de hotelschool, mijn koksmessen, sabatiers, waren wel eens aan een slijpbeurt toe.

Een leraar verwees me toen door naar een zaakje in Groningen. Toen ik mijn messen geslepen terug kreeg keek ik

echt even mijn ogen uit. Zonder uitzondering scheermes scherp. De man had dus niet overdreven toen ie dat zei.

 

In 1994 liep ik stage voor de hotelschool in Limburg, bij het zien van mijn messen vroegen de koks daar of ik hun messen ook een keer mee wilde nemen. Je moest hun ogen eens zien toen ze hun messen geslepen terug kregen. Zulk mooi slijpwerk hadden ze nog nooit gezien.

 

Met dat slijpwerk als voorbeeld hoop ik mij nu ook in het ambachtelijke slijpen te bekwamen. Het is een hele zoektocht naar het juiste metariaal.

 

Maar het slijpbeeld van de rubber wielen is mooi te nemen, en de messen worden absoluut zeer scherp.

 

Nu gebruik ik nog 2 wielen van 15 cm, 3 cm breed, korrel 60 en 180.

 

Nog deze week hoop ik een andere opstelling te krijgen zodat ik met verschillende toerentallen kan werken, dmv. poelie / v-snaar overbrenging.

 

Dan stap ik over op wielen van 25 cm. Korrel 24 en 60.

 

De korrel 180 is zeer goed voor het slijpen van scharen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@kwakster Mooi geslepen , en ik geloof graag dat ze scherp zijn , maar in feite maak jeomet deze slijpmanier een fijne en korte '' hollow grind'' door op deze manier te slijpen

dat ze scherp zijn geloof ik graag maar ik heb zo mijn bedenkingen bij het lang scherp blijven van deze snede . Natuurlijk moet je elke mes bijhouden als je er veel mee

snijdt dus mijn vraag hoelang gaat deze snijkant zo mee ??

gr will

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Wafels: Ge zijt abuis mijn waarde.

Doordat de Rubber Wheels een heel klein beetje meegeven tijden het slijpen ontstaat zelfs het tegendeel van een hollow grind, namelijk een convex grind.

Bij mijn eigen testen en volgens de feedback die ik krijg van mensen voor wie ik slijp presteren de aldus vervaardigde snedes uitstekend.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@kwakster

@Wafels: Ge zijt abuis mijn waarde.

Doordat de Rubber Wheels een heel klein beetje meegeven tijden het slijpen ontstaat zelfs het tegendeel van een hollow grind, namelijk een convex grind.

Bij mijn eigen testen en volgens de feedback die ik krijg van mensen voor wie ik slijp presteren de aldus vervaardigde snedes uitstekend.

Je hebt gelijk , dom van me :o dat ik daar niet aan gedachte heb , en de graad van hardheid van het rubber bepaalt hoe convex die snede zal zijn

(ik slijp altijd op een muismatje , is eigenlijk nagenoeg hetzelfde principe )

gr will

Link naar reactie
Delen op andere sites

DSC_7768.jpg.fcd9ef8dab47db62324480a96073451b.jpg

 

Hallo,

 

Hier een foto van een mes zoals die 20 jaar geleden werd geslepen door een meesterslijper.

Hoop dat het slijpbeeld een beetje goed te zien is. Zoals je kunt zien is het mes onder een veel dunnere hoek

geslepen. Voor koksmessen die gebruikt worden voor fijn snijwerk, het mes wat hier

afgebeeld is is een trancheermes, is dat erg geschikt. De messen waren na het slijpen extreem scherp, en blijven dat ook gedurende langere tijd.

 

Vraag mij af wat voor soort groot slijpwiel deze meneer tot zijn beschikking had dat hij zo een mooi slijpbeeld kon maken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Hm4S: ik vermoed dat voor dat mes een zgn "slack belt" gebruikt is.

Eigenlijk niets anders dan een bandslijpmachine waarvan de slijpband deels niet ondersteund wordt, en waardoor je een geheel lemmet convex kunt slijpen i.p.v. enkel een snede.

Nu wordt bij dit soort Sabatier-achtige messen vaak een zachtere staalsoort gebruikt, dus het zou me niet verbazen als er tevens een kleine microbevel op zit om de snede sterker te maken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo Kwakster,

 

Dat dacht een slijper in Limburg destijds ook. Heb het toen nagevraagd aan die meneer.

 

Als je op onderstaande link klikt, dan krijg je een kiekje van oude Groningse middenstanders, waarop ook de heer Willem Reinders is te zien, met mes in de hand.

 

http://www.groningeninbeeld.nl/Middenstand/portret.htm

 

Hij vertelde mij dat hij sleep op een speciaal voor hem ontwikkeld slijpwiel. Het vereist dus nogal wat oefening om op een slijpwiel een dergelijke snede te kunnen maken.

 

Heb ook de foto's gezien waarop meneer Reinders te zien was terwijl ie aan het slijpen was.

 

Wat mij zo verbaasd is het geringe verschil in slijpbeeld tussen het slijpwerk en het uiterlijk van de messen zelf. Waarschijnlijk had zijn slijpwiel een korrel grofheid die overeen kwam met die welke door de fabrikanten gebruikt wordt bij de productie van de messen.

 

Heb het zelf al geprobeerd op mijn rubber schijf van 15 cm. Dat valt nog niet mee. Denk dat daarom sommige slijpers ook op een groot wiel slijpen.

 

Je kunt de snede natuurlijk licht convex maken door onder verschillend hoeken te slijpen. Hoe het ook zij, het is vakwerk!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...