Ga naar inhoud

Hm4S

Lid
 • Items

  11
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Persoonlijke Informatie

 • Nieuwsbrief
  Ja

Hm4S's prestaties

Jr. prepper

Jr. prepper (1/11)

10

Reputatie

 1. Hallo allemaal, Enige tijd geleden kreeg ik van de kaasboer bij ons op de markt de vraag of ik ook messen kan repareren. Hij liet mij 2 kaasmessen zien, waarvan de kopse handgreep was uitgebroken. Toen ik de messen thuis had eerst contact gehad met Boska, de fabrikant van deze messen. Gevraagd of er ook losse handgrepen leverbaar waren, maar dat was helaas niet het geval. Dus hebben we zelf van een voorhamersteel een met een beetje creativiteit zelf handgrepen gemaakt. Helaas lukt het mij niet om afbeeldingen in mijn berichten te krijgen, iemand die mij hierbij op weg kan helpen?
 2. Hallo Kwakster, Je hebt aardig wat machines staan. Helaas heb ik niet ze veel ruimte. Om toch met verschillende toerentallen te kunnen werken hebben wij zelf een slijpopstelling gemaakt. Dat wil zeggen, ik heb van mijn werk onderdelen meegekregen, mijn zwager heeft er iets van gemaakt. Door simpel een poelie te wisselen kan het toerental verhoogd/verlaagd worden. Hij doet het erg goed! Als ik de arbeids-uren had moeten betalen kwam het duur uit, zwagerlief is al blij met een avondje uit eten samen. Hij hoeft dus voorlopig ook niet te betalen voor zijn slijpwerk.
 3. Hallo, Sommige mensen vonden dat hun messen na het slijpen begonnen te roesten. Zelf heb ik het idee dat dit door de vaatwasser komt. Heeft iemand hier iets meer over te melden. Worden messen (de goedkopere) vanaf de fabriek voorzien van een (tijdelijke) roestwerende coating? Die er vervolgens door gebruik van vaatwasser in de loop der tijd afgaat? Dat is mijn eigen gedachte. Wie weet hier meer over te zeggen?
 4. Hallo Kwakster, Dat dacht een slijper in Limburg destijds ook. Heb het toen nagevraagd aan die meneer. Als je op onderstaande link klikt, dan krijg je een kiekje van oude Groningse middenstanders, waarop ook de heer Willem Reinders is te zien, met mes in de hand. http://www.groningeninbeeld.nl/Middenstand/portret.htm Hij vertelde mij dat hij sleep op een speciaal voor hem ontwikkeld slijpwiel. Het vereist dus nogal wat oefening om op een slijpwiel een dergelijke snede te kunnen maken. Heb ook de foto's gezien waarop meneer Reinders te zien was terwijl ie aan het slijpen was. Wat mij zo verbaasd is het geringe verschil in slijpbeeld tussen het slijpwerk en het uiterlijk van de messen zelf. Waarschijnlijk had zijn slijpwiel een korrel grofheid die overeen kwam met die welke door de fabrikanten gebruikt wordt bij de productie van de messen. Heb het zelf al geprobeerd op mijn rubber schijf van 15 cm. Dat valt nog niet mee. Denk dat daarom sommige slijpers ook op een groot wiel slijpen. Je kunt de snede natuurlijk licht convex maken door onder verschillend hoeken te slijpen. Hoe het ook zij, het is vakwerk!
 5. Hallo, Hier een foto van een mes zoals die 20 jaar geleden werd geslepen door een meesterslijper. Hoop dat het slijpbeeld een beetje goed te zien is. Zoals je kunt zien is het mes onder een veel dunnere hoek geslepen. Voor koksmessen die gebruikt worden voor fijn snijwerk, het mes wat hier afgebeeld is is een trancheermes, is dat erg geschikt. De messen waren na het slijpen extreem scherp, en blijven dat ook gedurende langere tijd. Vraag mij af wat voor soort groot slijpwiel deze meneer tot zijn beschikking had dat hij zo een mooi slijpbeeld kon maken.
 6. Hallo Geert, Ben langs die voorstel ronde geweest hoor. Groet, Henry, hm4s
 7. Hallo Na het lezen van dit artikel ook overgestapt op deze wielen. Ze slijpen inderdaad bijzonder scherp. Meer dan 20 jaar geleden had ik al eens een verlangen om het slijpambacht te willen leren. Zat toen op de hotelschool, mijn koksmessen, sabatiers, waren wel eens aan een slijpbeurt toe. Een leraar verwees me toen door naar een zaakje in Groningen. Toen ik mijn messen geslepen terug kreeg keek ik echt even mijn ogen uit. Zonder uitzondering scheermes scherp. De man had dus niet overdreven toen ie dat zei. In 1994 liep ik stage voor de hotelschool in Limburg, bij het zien van mijn messen vroegen de koks daar of ik hun messen ook een keer mee wilde nemen. Je moest hun ogen eens zien toen ze hun messen geslepen terug kregen. Zulk mooi slijpwerk hadden ze nog nooit gezien. Met dat slijpwerk als voorbeeld hoop ik mij nu ook in het ambachtelijke slijpen te bekwamen. Het is een hele zoektocht naar het juiste metariaal. Maar het slijpbeeld van de rubber wielen is mooi te nemen, en de messen worden absoluut zeer scherp. Nu gebruik ik nog 2 wielen van 15 cm, 3 cm breed, korrel 60 en 180. Nog deze week hoop ik een andere opstelling te krijgen zodat ik met verschillende toerentallen kan werken, dmv. poelie / v-snaar overbrenging. Dan stap ik over op wielen van 25 cm. Korrel 24 en 60. De korrel 180 is zeer goed voor het slijpen van scharen.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...