Ga naar inhoud
GENEGEERD

Zelfvoorzienend maar na lang nadenken mbt euro crisis verdere stappen??


samurai
 Share

Recommended Posts

Geachte forumleden,

 

Ook al ben ik zelfvoorzienend, iets wat eigenlijk een rare term is gezien de afhankelijkheid

van de maatschappij mbt voedsel vergaring, daar de mogelijkheid van rijst kweken in Nederland

nogal te wensen overlaat door het koude klimaat en de ruimte die je nodig zou hebben, mijn volgende

overpeinzing en gelijk een vraag voor de die-hard en ervaren (blik) preppers.

 

Ik ben geen blikprepper omdat ik het momenteel (nadruk op momenteel :-)) niet nodig heb, maar gezien

de steeds duurder wordende prijzen van alles de volgende vraag die ik me stel:

 

Sparen doe ik niet of eigenlijk nooit gedaan met mijn opvatting/principe "Alles wordt duurder wat je nu aan geld

spaart is straks 10 keer minder waard en natuurlijk dat ik 20 jaar geleden al zag aankomen dat als er een beetje

stront aan de waaier hangt het snel mis kan gaan".

 

Ik doe niet aan goud of zilver preppen en al dat soort zaken. Goud kan ik niet eten en er is altijd wel een rat die

het goedkoper opkoopt dan waar je het voor verkoopt in tijden van crisis. De handelaren zie ik er weer van profiteren.

 

Omdat ik een cent of wat over houdt, ik bespaar tenslotte al mijn etensgeld :-) heb ik het idee opgevat om

in plaats van dit geld vast te houden (wat ik onzinnig vind gezien de crisis en de inflatie en de stijging van etensprijzen)

te besteden aan voorraad maar het moet aan 2 voorwaarden voldoen:

 

1. Erg lang houdbaar, dwz minstens 2.5 tot 3 jaar. Moet er erg lang gegarandeerd van kunnen eten.

2. Helemaal voor eigen gebruik, geen barter of ruilmiddel (niet in 1e instantie!)

3. De inhoud moet compleet eetbaar zijn, of een volledige maaltijd of lunch of ontbijt in 1.

4. Geen MRE maar echt voedsel, doe niet aan luxe prepperij.

5. Normale prijs, zie dus ook 4.

6. Geen groenten die je standaard in Nederland kan kweken (heb ook broeikas dus paprikas en moeilijke groenten kweek ik zelf),

die heb ik meer dan genoeg ;-)

 

Heb zo rond zitten zoeken al, en het enige wat ik kan vinden is ragout, soep, champignons in blik.

Dit zijn blikken die je open kan trekken en zo op kan eten als maaltijd..

 

Vind de houdbaarheid erg twijfelachtig als je zo rondzoekt in de supermarkt (ja daar kom ik nu weer wel nav

bovenstaand idee)

 

Iemand een lijstje van middelen die een goede investering zijn van je "spaargeld"?? en die je de komende

20 jaar wel zal eten altijd.

Misschien een leuke vraag wat kopen jullie als basis compleet blikvoer (blik=deel van maaltijd of maaltijd zelf)

  • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Omdat je het hebt over groenten die je NIET standaard in Nederland kunt kweken adviseer ik je dan eens te gaan neuzen in de toko, Surinaamse of Turkse winkels... Daar vind je nog wel eens onNederlandse groenten e.d. in blik

Weet niet hoe het zit met bijv. de houdbaarheid van Lychees, dat zijn die zoete vruchtjes die je ook wel eens bij de chinees kunt krijgen. Of speciale peulvruchten zoals grote witte bonen (gigantes/flagiola).

Link naar reactie
Share on other sites

@ Mrs Lotte,

 

Dank je voor je reaktie, misschien handig te vermelden dat ik zowat alles kweek, dus ook alle soorten bonen witten,grote,zwarte,

mungobonen,chilibonen noem het maar op. Ik kweek dus ook on-nederlandse groenten als paksoi etc..Ik ben geen echte Hollandse eter

zoals veel mensen met moestuine, doe het bijna professioneel en kweek veel vergeten groenten en oude rassen die niemand kent.

 

Dus mijn vraag betreft alles in blik waar geen hoog percentage groenten of fruit in zit. Dit kweek ik allemaal zelf en kan ook alles wecken..

Het gaat met name om blikken met volledig voedsel die ik zelf niet kan maken met basis middelen. Zo zou soep voor mij ook onnodig zijn,

daar de soep die ik maak een explosie is van groenten en vitaminen, ware het niet dat ik soep in blik handig vindt als dagoplossing, maar

dan alleen soep met veel vlees erin.

 

Mijn vraag is dus wat specialistischer omdat ik zelfvoorzienend ben in grote mate..

Bedankt wel voor de reaktie..

Je brengt me wel op een idee namelijk lang houdbare kruiden..de toko's bezoek ik geregeld voor mijn Indonesisch

koken..

 

Dank je, 1 goede tip!

Link naar reactie
Share on other sites

heel veel rijst of pasta, is goedkoop en eeuwig houdbaar

bedankt, ik heb een grote voorraad rijst al aanwezig, weet je toevallig wat de houdbaarheid is van die grote balen surinaamse rijst,

heb er een berg van gekocht, maar ben bang dat over 10 jaar dit niet goed meer is..alhoewel ik vaak anders vermeld zie..

@Mandy, bedankt, dat is interessant, aanvulling op zelfvoorzienendheid in de dingen die ik zelf niet kweek nl rijst, maar zekerheid

van bewaarbaarheid van lange tijd en toch "normaal" voedsel..

Link naar reactie
Share on other sites

Gevriesdroogde rijst van Mountain House? 25 jaar houdbaar....

 

Gekookt en gevriesdroogd, dus hoeft alleen nog maar opgewarmd of geweekt te worden. Maar toch, je zou niet goed wijs zijn om €47,86 per kilo rijst te betalen. Het zal sowieso droge rijst zijn die gekookt en gevriesdroogd is, dus voor de smaak zal het niets uitmaken. En juist opgeslagen is gedroogde rijst sowieso al decennia lang houdbaar.

Link naar reactie
Share on other sites

Gast Heksenboot

Ja, ik zat wel wat te antwoorden, maar ik had toch je vraag niet goed tot me door laten dringen. En je gaf wat antwoorden op vragen die ik nog niet gezien had.

 

Dus @samurai, wat dacht je van een andere benadering?

Je doet alles zelf al, doe dit dan ook zelf:

 

http://www.goeievraag.nl/vraag/eten-drinken/overig/levensmiddelen-hele-leven-bewaren.77542

 

 

Leuk he, een andere site, die prepper-vragen beantwoord :D

Link naar reactie
Share on other sites

Gekookt en gevriesdroogd, dus hoeft alleen nog maar opgewarmd of geweekt te worden. Maar toch, je zou niet goed wijs zijn om €47,86 per kilo rijst te betalen. Het zal sowieso droge rijst zijn die gekookt en gevriesdroogd is, dus voor de smaak zal het niets uitmaken. En juist opgeslagen is gedroogde rijst sowieso al decennia lang houdbaar.

Zeker, maar als extra zekerheid om naast je normale voorraad iets te hebben dat onder optimale omstandigheden is verwerkt en is ingeblikt met oxi-absorbers is me het extra geld wel waard voor een paar blikken.

Link naar reactie
Share on other sites

Mischien is voor jouw deze blikken beter, geen volledig maltijd maar proteine en evt vet,

anchovis, tonijn ,sardines, corned beef, hotdog.ect.

dat zijn dingen die niet snel in je tuin groeien ,ik weet ook niet welke dieren je houd ,maar melkpoeder en honing lijk mij een wardevol aanvulling.Daar naast flinke hoevelheid rijst en meel.Het geef je bulk in de winter en bij een slechte oogst.

Link naar reactie
Share on other sites

Ja, ik zat wel wat te antwoorden, maar ik had toch je vraag niet goed tot me door laten dringen. En je gaf wat antwoorden op vragen die ik nog niet gezien had.

 

Dus @samurai, wat dacht je van een andere benadering?

Je doet alles zelf al, doe dit dan ook zelf:

 

http://www.goeievraag.nl/vraag/eten-drinken/overig/levensmiddelen-hele-leven-bewaren.77542

 

 

Leuk he, een andere site, die prepper-vragen beantwoord :D

 

Dank je, je begint me al een beetje te kennen, ik probeer en wil alles zelf doen en neem standaard uitspraken met een kritische

noot. Ik neem niks voor waar aan en bezie alles met kritiek, doe ook experimenten om te zien of zaken niet waar zijn.

Goed voorbeeldje, het verhaal gaat dat je gekookte aardappels niet kunt invriezen en de gangbare opvatting is dat aardappels

vriezen niet de defacto standaard is.

Nouja dat moet je mij niet zeggen, na veel experimenteren kan ik het als fabeltje beschouwen, ik vries aardappels in, maak zelfgemaakte

vriesfriet en ja kan een bakje uit de vriezer in de magnetron zetten opwarmen en ik heb een lekker stevig gekookt aardappeltje.

 

Dat ik zelfvoorzienend ben betekent niet dat je niks kunt leren, arrogantie is de hoogste zonde.

 

Ik begrijp je antwoord, maar ik lees me een bult en doe niks anders dan onderzoek op internet, een goudbron!!

Ik zal eens kijken naar de links. Mbt dat verhaal van de oorlog, ja zo denk ik al de laatste 3 jaar, als het goed gaat

denken mensen niet aan wat er mis kan gaan. Zo leef ik ook. En ja ben ook aan het experimenteren met het makne

van droge mengsels. Vooral handig is die waarin je alles droogt en droge soep maakt door gewoon een lading van alles

gedroogd in een zakje te gooien. In een hete pan water en je hebt soep.

Ik hoop nog op een aantal goede reakties, ook al weet ik dat het moeilijk is voor niet-zelfvoorzienende mensen een reaktie

te geven door de complexiteit van zelfvoorziening, maar dat maakt mij geen reet beter. Hoe meer ik leer hoe beter.

Link naar reactie
Share on other sites

Mischien is voor jouw deze blikken beter, geen volledig maltijd maar proteine en evt vet,

anchovis, tonijn ,sardines, corned beef, hotdog.ect.

dat zijn dingen die niet snel in je tuin groeien ,ik weet ook niet welke dieren je houd ,maar melkpoeder en honing lijk mij een wardevol aanvulling.Daar naast flinke hoevelheid rijst en meel.Het geef je bulk in de winter en bij een slechte oogst.

 

Bedankt dat is een hele goede tip. Ben nooit een vis eter geweest maar wel een hoop blikjes vis ingeslagen nog veel te weinig.

Maar dit is een hele goede bron van voeding en lang houdbaar. Mooie tip, ik ga eens monsteren voor vis in de stumpermarkten..

Honing wist ik en natuurlijke honing is onbeperkt houdbaar..moet daar nog meer van inslaan buiten de lading die ik al heb, gaat trouwens snel

ook als je het als suikervervanger gebruikt.

 

En melkpoeder stond al op mijn lijst nav de review..mooie review trouwens..

 

Voorlopige lijst zelfvoorzieners (blik)prep:

 

(Veel meer) pasta,rijst,miehoen,meel

Melkpoeder,vis,ragout, vlees alle soorten(corned beef, hot dogs etc)

 

Kruiden kweek ik zelf, moet nog eens kijken naar of er iets is dat niet op smaak kan worden gebracht met eigen tuinkruiden.

 

Mooi zelfvoorzieners lijstje!

Link naar reactie
Share on other sites

Het is niet een hele maaltijd, maar als je niet van de Hollandse pot bent maar bijvoorbeeld wil wokken, olie. Olijfolie gebeurt niets mee over de jaren.

 

Voedzaam en eten, even hardop met je meedenken..., je hebt van die instant noodles. Je kunt bij grotere toko's al die gevriesdroogde groenten ook los kopen, net als de noodles en kruiden. Je zou je eigen voedzame(lees met meer groenten) instant noodles kunnen maken. Combineer dit met gepekeld en gedroogd vlees en je zou een instant noodles groenten vlees kruiden(zonder zout dan dat zit in het vlees) mix kunnen maken wat jaren goed is.

 

Kanttekeningen: Vlees zeker ander half jaargoed, waarschijnlijk langer. En noodles op basis van eieren schijnen dan weer niet lang houdbaar te zijn.

Link naar reactie
Share on other sites

Gast Heksenboot

Dat verhaal van die stikstof kon ik nog niet @samurai, jij wel?

Het heeft hier nog wel eens op het forum gestaan, over water 30 jaar bewaren.

 

Maar als je eerst dingen vacuum opslaat, en dan stikstof toevoegt?

Ik wil zelf een vacuum-machine maken. Ik heb zo'n ding van de kringloop, maar dat gaat niet hard genoeg naar mijn zin.

Uit een ouwe koelkast kan je de pomp halen. Daar kan je heel goed mee vacuum zuigen.

 

Hier een voorbeeld. Dat gebruiken ze bij kunststof mallen met giethars.

 

http://ebb.home.xs4all.nl/kiteboard/html/handleiding/hl_24bou.html?page=eee

 

http://www.modelbouwforum.nl/forums/verlijming-constructie/13802-vacuum-bagging-wat-voor-zuigapparatuur-gebruik-5.html

 

Hehe, nog meer leesvoer ;)

 

en deze:

 

http://www.delangeemmen.nl/page/gas-vulstation

 

over stikstof.

Link naar reactie
Share on other sites

@ heksenboot en de rest,

 

Bedankt ik ga het allemaal nalezen en de links lezen, en mijn lijstje aanvullen met alle tips van iedereen, tip van olijfolie is ook

een hele goede, wederom een lading maar denk niet dat het genoeg is. Maar de opslagruimte kan ik zo wel optimaal

benutten voor de echte zaken die ik nodig heb voor een mogelijke SHTF in welke vorm dan ook en natuurlijk mijn zelfvoorzienendheid

expanderen. Een prepper is nooit klaar dunkt me..misschien een eigenschapje van een prepper, altijd bezig met preppen, net als

een moestuin altijd wat te doen :-)

 

Ga eruit nu, beetje overload aan info, eerst even lezen..Grinnn..

Link naar reactie
Share on other sites

Maar aan de andere kant je wilt geen goud!

 

Maar je kunt niet alles preppen

 

Let wel, ik zeg niet dat je een kilo goud moet gaan halen, maar wat dacht je van een leuke gouden ketting?

 

Hai Rien,

ja, ik heb zitten kijken naar goud, kwam zo ook via de Maya kalendar (21 december 2012) op een aantal docus

die ik al gezien had, namelijk dat de mayas goud vereerden omdat het toch een zeldzaam metaal is,

er was een interessante docu over dat goud zo zeldzaam is dat de aliens die hier al geweest zouden zijn volgens

sommigen,hier waren om goud te verzamelen..

 

Dus mijn interesse is wel gewekt.

Na het zien van een serie op discovery over opkopers die gewoon zilveren

sieraden omsmolten tot kleine staafjes zilver en die zo handig mee te nemen

waren leek me dit wel wat.

Zilver of goud (sieraden of wat??) zo smelten in handzame barretjes die makkelijk

mee te nemen zijn. Er werd ook vermeld dat puur zilver (dus zelf al omgesmolten)

mogelijk nog meer waard was dan sieraden zelf.

Ik ga nog ff wat onderzoek doen hoe hier het beste in te handelen.

 

Een ander punt wat ik voor mezelf heb is dat ik geen spaargeld wil bezitten en al

bezig ben dit om te zetten naar solides, voedsel en??. Nu zat ik al jaren te denken

aan gewoon een paar barretjes goud te kopen/maken/???, en deze gewoon als

spaargeld op te slaan, goud verliest immers geen noemenswaardige waarde

in tegenstelling tot papier met een hoofd erop of een saldo op een bankpapiertje.

(na SHTF wel natuurlijk want dan is een blikvoedsel veel goud waard in tegenstelling tot nu,

maar je begrijpt wat ik bedoel..)

 

Het is een item op mijn to do lijstje nu..het voldoet aan beide eisen die ik stel, spaargeld in

andere vorm en prep benodigdheid.

Dank voor je kiene tip!

Link naar reactie
Share on other sites

Voor het inmaken,bewerken van voedsel is ook nodig veel suiker,zout en azijn hoeveel dat goed zelf te makken is. Vetten die lang houdbaar zijn is palm en cocos vet,vaste vet worden minder snel ranzig.Je kun met melk poeder yogurt en kaas maken.

Wat voor besten houd jij?

 

Ik weet het, ik heb zelf geregeld cider azijn gemaakt, lekker simpel, appelschillen in water, en lucht geven maar goed afdekken met

kaasdoek, op mindere kamertemperatuur niet te warm of koud laten gisten. Om het proces te stimuleren kan je er wat gist bijdoen,

maar ja 100 jaar geleden deden ze het ook zonder. gaat erg goed, je hebt wel veel appelschillen nodig om een beetje goede

azijn te krijgen maar okay weer een goed doel voor wat de meeste mensen als afval beschouwen..

En yoghurt moet een ideale temperatuur hebben. Daar kan je trouwens je droger heel goed voor gebruiken..

 

Heb vandaag een ladinkje melkpoeder ingeslagen ;-). Bij een goed adresje de grootste Nido blikken melkpoeder ingeslagen..

Die zijn moeilijk te vinden maar heb nu een ideaal adres..voor degenen die een tip willen, ga eens bij de Turk langs..

 

De turken zijn trouwens eigenlijk ook natuur preppers..ze maken en koken tenslotte alles ook zelf en dat zie je

af aan de toko..Hier ook een lading droge gist bijgekocht..allemaal bulkverpakkingen die je in de supermarkt niet ziet!!

 

Ik ga komende tijd voor kerst maar wederom eens een projectje doen, samurai's saucijzebroodjes, ham/kaasbroodjes maken..

 

Ik had kippen en konijnen, maar daar ben ik van af gestapt..de tijd niet voor, ook ik moet meedraaien in een baan en sociaal leven..

Ik stond op 10 jarige leeftijd al in het slachthuis tussen de leegbloedende koeien en we speelden oogjes gooien, met alle koeie

ogen die in bergen overal lagen. Dus ik ben met dieren, vlees en slachten opgegroeid..

 

Besteed al 80% van mijn vrije tijd aan zelfvoorziening, bijna elke avond wel, en sta er mee op en ga ermee naar bed maar op

leuke manier..bedenken wat ik nog meer kan verbeteren..

 

Maar ik ben zoveel mogelijk vegetarier dus eet weinig tot geen vlees..

Bij dezelfde Turk trouwens vandaag 10 kilo kippenbouten gekocht voor 16 euro..tegen 40 a 50 euro bij de supermarkt een

goede prepslag..

En een lading vis in blik ingeslagen..tot 2016 goed, erg mooi.

De Nido melkpoeder vond ik tegenvallen, is goed tot 2014..maar daarna nog wel bruikbaar..

Bij kruidvat vitamine c tabletten gekocht waren erg goedkoop, 500 tabletten voor 500 dagen..nog een

paar blikken en het is goed.

 

De vitamine C tabletten kan je ook als broodverbeteraar gebruiken, kruimel een tabletje fijn in je deeg.

het is tenslotte ascorbinezuur..

 

Nouja weer flink bezig geweest..

Link naar reactie
Share on other sites

Dat verhaal van die stikstof kon ik nog niet @samurai, jij wel?

Het heeft hier nog wel eens op het forum gestaan, over water 30 jaar bewaren.

 

Maar als je eerst dingen vacuum opslaat, en dan stikstof toevoegt?

 

Hey Heksenboot,

 

Ja helaas heb ik er brandende ogen aan overgehouden in het verleden over drogen en bewaren..

Het eerste wat je doet nadat je wecken hebt geleerd..lang houdbaar gedroogd voedsel met mylar

oxygen bags in een emmer of vacuum verpakte zak doen..en vooral niet te zuinig met de absorbers..

 

Bedankt voor de links heel attent van je, zit de laatste dagen trouwens meer te lezen over Nibiru en planet X,

nav 21 december die eraan komt. De wetenschappers zijn het er over eens dat er iets gaat gebeuren niet speciaal

die dag maar ja..wel heel interessant voor de wetenschapper in ons..

 

Nog een fijn weekend by the way!

Link naar reactie
Share on other sites

Zelf omsmelten heeft als nadeel dat een potentiële koper niet weet wat hij krijgt. I.e. "hoeveel karaat is dat goud"?

In sierraden staat het opgedrukt. Dat is imo een voordeel.

 

Bedankt, ik vond het al te mooi zijn om waar te zijn, misschien had die persoon een bepaalde reputatie van goed.

Hij zette ook zijn specifieke stempel erop zoals je beschrijft mbt die zilver raffinaderij.

bedankt voor de tip, wist dat niet over die zgn "handel" kettingen..

Link naar reactie
Share on other sites

Voor degenen die zelfvoorzienend zijn uit eigen tuin hier mijn samengestelde lijstje, moet zeggen dat het een stuk simpeler is als je alle

groenten en fruit uit eigen tuin haalt, met de noot dat een droger,automatische weckmachine (en vrieskist van 500 liter buiten SHTF) wel nodig zijn

Hiermee kan je bv zelf rozijnen en tutti frutti maken voor in de muesli.

En ga maar door, deze items zie je ook niet terug in de lijst.

 

Mits je goed vegetarisch kan zijn en weinig vlees eet, en een beetje verdiept in vegetarisch koken of gewoon creatief zijn met koken:

 

 

Koken/olie:

Zonnebloemolie

Olijfolie (Extra virgine, dan ook als lichaamszalf te gebruiken, ontsmetting,

in salades lekkerder)

 

Groenten:

Als enige want erg lang houdbaar en niet heel makkelijk te kweken voor snelle prep.

Champignons in blik

 

Koolhydraten:

 

Pasta

Rijst

Miehoen (voor Noodles/bami)

Granen (en/of) meel

Melkpoeder

Eipoeder

 

Proteinen en goede vetten (Omega vetzuren):

 

Vis in blik

Ragout in blik

Vlees in blik (corned beef, hot dogs, worsten)

 

Vitaminen:

 

Vitamine C, Multivitamines

 

Dranken:

-Water 2 liter per persoon per dag, in bulk opslaan, lege 2 liter petflessen.

1 per dag per persoon voor drinken. 1 per dag voor koken.

 

-Koffie

-Thee

Kan je kweken, maar de opbrengst vereist veel ruimte en klimaat

niet geschikt en koffie qua prijs is goedkoper voor non longterm SHTF

Echter thee kan ook gezet worden van tuinkruiden, lees hiervoor een kuridenatlas of geneeskrachtig kruidenboekje.

 

-Sterke drank ie Vodka etc..

-Whiskey (ook ontsmetting en ruilmiddel)

-Koffie

-Thee

-Cappucino en gedroogde koffiepoeders

-Koffiecreamer poeder

 

Zoetstoffen:

-Custardpoeder (vanille vla maken en custard)

-Honing

-Suiker

Met name de bruine rietsuiker

Gewone witte kristalsuiker (wecken onbeperkt houdbaar)

-Chocoladepoeder Nestle etc voor chocomelk en dranken.

-Cacaopoeder

 

Vezels:

 

-Basis muesli (als je niet teveel wilt kweken anders ook mogelijk zelf maken)

-Cornflakes (zou je zelf kunnen maken maar ook dit is goedkoop genoeg)

 

Sauzen/kruiden:

Alle soorten sauzen lang houdbaar, zoals de rode loempiasaus, op alles

bruikbaar. En verder wat je lekker vindt. Het meeste kan je zelf maken

met basiskennis van een kok.

 

-Sojasaus

-Witte Azijn

-Kruiden Azijn (bruin)

-Zeezout (wecken)

-Jozo zout (dagelijks gebruik)

-Cider/appelazijn (zelf kan je dit maken maar best een process voor opstarten)

 

Hygiene/zorg:

 

-Vuilniszakken

-WC-papier

-Keukenrol (onmisbaar)

-Chloor

-Afwasmiddel

-Schoonmaakmiddel (de sterke versies)

-Boterhamzakjes

-Diepvrieszakken

-Aluminium

-plakfolie vers houden levensmiddelen

-uierzalf en alle soorten zalven voor huid soepel te houden en ontsmetting.

-Dettol en antiseptische ontsmetting zeepjes

-Zeep blokken en vloeibaar

-Biotex (sterk voor ontsmetting wonden en beschadigde handen)

-Antivries

 

-Paracetamol ibuprofen etc..

Voor de oergeneeskunde gebruik ik mijn eigen geneeskrachtige planten dus

voor mij is paracetamol genoeg als pre-SHTF middel.

-Geneesmiddelen

-Pleisters

-Wondgaas

-Verband

-Armcompres en draagtourniquette

-Pincet

-Schaartje

-Ontsmetmiddel

 

Verlichting/roken:

-Tabak (kan je ook zelf maken, ruilmiddel/ontsmettingsmiddel/genotsmiddel)

-Kaarsen

-Lampolie

-Aanstekers

-Flint (outdoor dumpzaak)

-Batterijen

-Lucifers

-Hervulbussen gas aanstekers.

-Hervulbare gasaanstekers (ook wegwerp maar met navulmogelijkheid, zorg dat

de ingang geen extra nippel vereist)

 

Tools:

-Pennen, papier, potloden

-Touw in alle soorten en maten en visdraad

-Multitool

-Bijl

-Messen voor koken, tuin, verdediging

-Combi Machete (mes/machete)

-Schaar, grote knipschaar met speciaal krachtvat

 

Dit is een snelle 1e inventarisatie van mijn eigen voorraad die ik al

jaren rouleer ongeveer, ik heb alles wat ik nodig heb met bovenstaande in de categorie levensmiddelen. Hiermee kan je alles maken als je tenminste alles aan

fruit en groente zelf verbouwt met genoeg afwisseling aan soorten en toch wel

een broeikas voor de moeilijkere soorten als paprika en aubergines. En

gebruik maakt van alle conserveringsmethoden als wecken, drogen etc..

Link naar reactie
Share on other sites

Nou dat is een aardige lijst.

 

Maar je zegt zelfvoorzienend te zijn... Dus je kweekt je eigen groenten, maar ook aardappelen? En tarwe? Suikerbiet? Bijen? Mais? Koeien? Kippen? Varkens? Geiten? Ganzen? (ik bedoel t niet verkeerd hè!)

 

Wij hebben een moestuin die we gebruiken voor een groot deel van ons dieet, maar komen gewoon iedere week in de super ;) Wij bakken eigen brood, maar zijn daarin niet zelfvoorzienend, omdat ik ongeveer een halve hectare tarwe nodig zou hebben om ons twee van genoeg bloem te voorzien ;)

 

Onze kippen eten legmeel, dat ik koop, en voor de rest moestuin restjes en groen. Onze hond en kat eten gekocht voedsel. En ik maak niet altijd zelf mn roomboter... Ik heb ook geen koe, en zeker geen stier die haar komt bevruchten om na het kalven te kunnen melken. (wel schoonouders met melkvee bedrijf ;) )

 

Ik wil maar zeggen, hoe zelfvoorzienend is zelfvoorzienend?

Link naar reactie
Share on other sites

Nou dat is een aardige lijst.

 

Maar je zegt zelfvoorzienend te zijn... Dus je kweekt je eigen groenten, maar ook aardappelen? En tarwe? Suikerbiet? Bijen? Mais? Koeien? Kippen? Varkens? Geiten? Ganzen? (ik bedoel t niet verkeerd hè!)

 

Wij hebben een moestuin die we gebruiken voor een groot deel van ons dieet, maar komen gewoon iedere week in de super ;) Wij bakken eigen brood, maar zijn daarin niet zelfvoorzienend, omdat ik ongeveer een halve hectare tarwe nodig zou hebben om ons twee van genoeg bloem te voorzien ;)

 

Onze kippen eten legmeel, dat ik koop, en voor de rest moestuin restjes en groen. Onze hond en kat eten gekocht voedsel. En ik maak niet altijd zelf mn roomboter... Ik heb ook geen koe, en zeker geen stier die haar komt bevruchten om na het kalven te kunnen melken. (wel schoonouders met melkvee bedrijf ;) )

 

Ik wil maar zeggen, hoe zelfvoorzienend is zelfvoorzienend?

 

Nee je hebt helemaal gelijk, in de huidige maatschappij wordt je gewoon niet toegestaan om zelfvoorzienend te zijn, de problemen die je krijgt bij

het houden van dieren, zoals ik al eerder vermeldde heb ze weggedaan omdat ik de tijd niet meer had.

 

Ik eet zelden brood dus dat is voor mij geen probleem..eet al 20 jaar alleen muesli in de ochtend..

En rijst koop ik, maar niet bij de super ;) Dit voor de afwisseling, maar strikt zou ik het kunnen laten, maar hoe ver ga je als je nog een sociaal leven hebt en werk??

Meer in baalverpakking. Dus nee in de strikte zin ben ik niet zelfvoorzienend, omdat dat niet mogelijk is in een stad en doe je het wel zoals ik mezelf uitdaag

dan vraag je je af als er geen SHTF is, waarom zou je? Als je als aanvulling eens wat anders kan eten. Maar als het moet gaat het wel.

 

Het probleem zit hem hierin dat als je helemaal alleen bent en eet, het wel lukt als je vegetarier wordt wat bij mij zo ongeveer het geval is geworden.

Ben ik alleen en eet ik alleen dan wel..ik krijg alle voeding uit de tuin.

 

Maar ja mijn naasten lusten wel van alles extra. Dus ben zeker geen hypocriet, en ga geregeld naar de supermarkt voor mijn naasten. Zeker ook voor kerst..

al heb ik dan wel 50 verschillende zelfgemaakte chutneys op tafel staan..

 

Ik kweek alles ja, aardappels, mais, en tarwe. Koop dus echt niks bij de groente-afdeling van de super, lig daar sowieso in een deuk als ik zie hoe weinig ze hebben.

Maar vanaf volgend jaar ga ik nav mijn aanwezigheid hier, veel vitaminerijkere en anti-oxidanten groenten en fruit kweken ipv de standaard die ik kweekte.

Zoals paarse tomaten met dezelfde anti-oxidanten als bosbessen. Dus de vitamine tabletten zou je kunnen schrappen..het is allemaal een afweging tussen tijd en moeite.

 

En ga ook tabak kweken..eigenlijk voor de lol en uitdaging..

 

Zo ga ik volgend jaar de gekleurde zaadvaste indianenmais kweken ipv de standaard, heb er goede verhalen over gelezen. Dus ook ik blijf leren en ben zeker

geen supertuinder, niet voor mezelf althans wel misschien voor anderen. Maar ik kweek zeker vreemde soorten die ik nergens anders zie, omdat ik het als uitdaging zie,

er is geen uitdaging meer voor mij in het standaard kweken. Ben een perfectionist en heb al een kiempercentage van 100%, 30 koolzaadjes zaaien, dan heb ik 30 kolen.

 

Maar dan nog mis je afwisseling..heb al zitten kijken naar een eigen viskweek, nouja de tijd die je nodig hebt is te groot.

 

Laat ik het samenvatten, zonder een eigen plak land met een huis erop en alle faciliteiten lukt zelfvoorzienendheid niet perse.

 

Dat het mij wel lukt en ik de uitspraak doe is omdat ik er een kunst van heb gemaakt om met conserveringstechnieken als bv drogen en wecken,

alle soorten groenten en fruit die ik heb veel verschillende zaken te koken..maar dat is ook een vaardigheid..en je moet niet kieskeurig zijn en vegetarier willen zijn.

 

En ik kweek ook sojabonen en gebruik die als vleesvervanger..Als je het lekker genoeg en goed maakt merk je niet dat er geen vlees in zit.

 

Al met al een lang verhaal maar het lukt wel als je tenminste bereid bent zoveel verschillende soorten te kweken, ook de moeilijke..

En dat is zeker geen makkelijke opgave, maar ik vind het leuk en dat scheelt..

Link naar reactie
Share on other sites

Helemaal mee eens, en ik vind het jammer, maar ik heb niet de gelegenheid een plak land te bezitten etc..

De reden dat ik hier zit, en dat ik ben gaan preppen is vanwege de financieen..dus tja..

 

En was vergeten te zeggen dat bovenstaande lijst natuurlijk een andere lijst is, nl een preplijst nav mijn vraag. Zaken als

melkpoeder etc had ik niet, dus het is een aanpassing van mijn levenswijze, dus ik begrijp de vraagtekens die eva1986 zet

bij mijn zelfvoorziendheid, en sinds mijn aanwezigheid hier is die dus niet strikt meer. Wil maar zeggen ik kan het, maar besef

waarom moet ik als het makkelijker kan? Perfectionisme heeft een zwakke kant, namelijk dat je zover gaat dat je het moeilijk

kan maken voor jezelf.

 

Maar het is wel een droom van me, een stukje land ergens afgelegen en volledig zelfvoorzienend met dieren..

Tja een mens moet dromen hebben he..

Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...