Ga naar inhoud
GENEGEERD

Apparatuur stuk, en nu?


Communicator

Aanbevolen berichten

Mja...

 

daar sta je dan met je wereld ontvangert ... of je 'bakkie' of wat dan ook...

Geen stroom... hoe ga je dat nu solderen?

 

Ik heb een soldeerbout op gas en voldoende voorraad aan gas om de komende jaren meerdere reparaties uit te voeren.

Altijd makkelijk :) ik heb ook een portable bankschroef...

 

Dit heb ik niet speciaal aangeschaft om te preppen, maar heb ik al jaren in mijn bezit vanwege mijn radiografische hobby :)

 

Maar wel een puntje om bij stil te staan!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Goed punt! Je moet dan ook wel weten wat er in die apparatuur zit, hoe je het vervangt en met wat. Niet elke weerstand of condensator is gelijk, en als het is doorgebrand kun je soms de kleurcodes niet meer lezen. Wel een voordeel: er zal genoeg apparatuur rondzwerven waar je onderdelen uit kunt halen.

 

Misschien een goed idee om voor je belangrijkste apparatuur nu alvast schema's, onderdelenlijst en reserve onderdelen te regelen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Goede post TC. Persoonlijk mag van mij het eea uitvallen. Ik ben niet zo afhankelijk van electronica. Alle andere zaken zoals gereedschap, machines etc daar is nu al het eea voor te regelen. Voor je auto etc kan je al spare parts en gereedschap aanschaffen. Doe het zelf boeken, etc zijn ook erg zinvol. Plus, probeer NU al het eea te repareren zonder stroom of met beperkte middelen. Dan ben je al gewend aan de mogelijke issues bij grotere problemen. Tevens wordt je vindingrijkheid nu al op de proef gesteld.... :D en kan je eventueel zaken die je mist nu nog aanvullen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tegenwoordig valt er weinig meer te solderen vanwege het gebruik van Surface-mount Technology (SMT). Je hebt specialistische apparatuur nodig om daar wat mee te kunnen doen. Daarom wordt tegenwoordig een gehele printplaat vervangen ipv dat men individuele onderdelen repareert.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Surface-mount_technology

 

Oude apparatuur (jaren '80 en eerder) kun je wel doorgaans repareren mbv een soldeerbout.

Link naar reactie
Delen op andere sites

wil ik alles aan de praat houden? nee dat is te veel werk en gedoe

maaaaaarrrrr, in principe zijn er een aantal dingen die ik persoonlijk echt de moeite waard vind om werkend te houden, en daar ook tijd en middelen aan wil spenderen

denk aan batterijen voor zaklampen, portofoons, veldtelefoons, radio's, iets wat verlichting, ROOKMELDERS, misschien wel een paar alarmsensoren zulk soort dingen, lekker luxe een mp3 speler

dit zijn dingen die je leven een stuk aangenamer/veiliger/makkelijker maken, of je gigantische voordelen geven.

daar heb ik geen 60 ampere 220 voor nodig, een klein zonnepaneeltje en een auto accu zouden je daar al een heel eind mee helpen.

al die apparaten hebben opzich niet veel stroom nodig, maar de mogelijkheid om bv wonden te kunnen verzorgen snachts of de situatie elders te kunnen inschatten of de buurt veilig te houden omdat je wachtposten hebt

voorbeeldje mijn voorraadkast zit echt in het midden van het huis, daar heb je licht nodig anders zie je niks, als je daar snachts kan rommelen terwijl niemand het ziet of hoort dat heeft gigavoordelen

ik denk dat je in die richting moet denken

Link naar reactie
Delen op andere sites

Goed idee... Vanwege me werk/opleiding/hobbie heb ik regelmatig een soldeerstift in me handen. Tevens een aardige 'stash' aan de basis reserve onderdelen (weerstanden uit de E series, transistoren, LEDs ed).

 

Heb ook eens een soort geleidende klei gehad. Werkte beter dan ik dacht! Kon er gewoon draden mee aan elkaar 'kleien' met een zeer lage weerstand...

 

CFK

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...