Husteng Geplaatst: 7 oktober 2012 Delen Geplaatst: 7 oktober 2012 Hoi, Bij sommige (keur)slagers kun je je vlees laten inblikken, makkelijk voor op vakantie. Je kunt je eigen vlees bereiden met je eigen hoeveelheid zout/peper/kruiden in je eigen jus. Het enige nadeel is dat je het vlees ook moeten kopen bij die (keur)slager en dat is soms duur. Ook is het vanuit mijn woonplaats ver rijden naar een "inblikker". Het voordeel is dat je het lang kan opslaan. Weten jullie waar er in Flevoland zo'n inblikker zit? Zijn er wellicht inblik machines te koop, ben ik niet meer afhankelijk! Graag jullie tips/tricks kan ik weer verder. Groet, Husteng Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Mrsjones Geplaatst: 7 oktober 2012 Delen Geplaatst: 7 oktober 2012 beste husteng welkom en je kun zelf inblikken, namelijk in glas weck potten.kook je gerecht en doen het zelf in een pasteuratie bad. kijk op deze site inmaken of online.de bieb heeft vast boeken over deze onderwerp. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
dR3 Geplaatst: 7 oktober 2012 Delen Geplaatst: 7 oktober 2012 Zijn er wellicht inblik machines te koop, ben ik niet meer afhankelijk! Jazeker, zie het wartime farm topic in het media gedeelte. Ik kwam een inblik apparaat tegen die niet op stroom werkt, zag 1000 blikken + deksel op dezelfde site voor €890. Grote voordeel van wecken is dat je de potten kunt hergebruiken (dus ook goedkoper). Nadeel is dat glas eerder breekt. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Husteng Geplaatst: 7 oktober 2012 Auteur Delen Geplaatst: 7 oktober 2012 Dank, maar in mijn campertje gaan die glazen weckpotten snel kapot door de hoppels! Moet het per sé in glas of kan het ook in kunststof? Kun je ook vlees op die manier bewaren? Ik dacht namelijk dat dit alleen voor fruit en groenten was? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
dR3 Geplaatst: 7 oktober 2012 Delen Geplaatst: 7 oktober 2012 Dank, maar in mijn campertje gaan die glazen weckpotten snel kapot door de hoppels! Moet het per sé in glas of kan het ook in kunststof? Kun je ook vlees op die manier bewaren? Ik dacht namelijk dat dit alleen voor fruit en groenten was? Nee hoor, je kunt bijna alles wecken, zelfs brood. Voor wat betreft je camper: weckpotten in een kartonnen doos met kartonnen tussenschotten zou voldoende bescherming moeten zijn. Mits die doos vastgezet is lijkt me. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Mrsjones Geplaatst: 7 oktober 2012 Delen Geplaatst: 7 oktober 2012 een inblik machine is vrij duur als je het alleen gebruik, kijk of andere met jouw samen gebruik van willen makken.een voordeel van glas buiten het hergebruik is dat je de conditie van je eten visuel kan checken. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Husteng Geplaatst: 7 oktober 2012 Auteur Delen Geplaatst: 7 oktober 2012 Nou, daar valt wat voor te zeggen! Hoef je het niet meer koud te houden als je bv vlees weckt, kan dat trouwens? Moet je dan de lucht er uithalen? Zag een advertentie, is dit iets? Jij bent de expert! : http://www.vanderkooyjubbega.nl/weck-inmaken/weck-startset.html Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Kaat Geplaatst: 7 oktober 2012 Delen Geplaatst: 7 oktober 2012 Met wecken zet je de glazen potten met rubber ring, deksel en klemmen in kokend water. Tijdens het koken kan de lucht er uit door de rubber ring, maar tijdens het afkoelen komt er geen nieuwe lucht in. Daardoor ontstaat een vacuum. Na het afkoelen kunnen de klemmen er af en zet het losse deksel vast door het vacuum. En nee, dit hoef je niet koud te houden. Wel regelmatig controleren of de deksels nog vast zitten. Mocht het mis gaan ontstaan er gassen en ligt het deksel weer los. Bij het openen trek je aan het lipje van de rubber ring en hoor je dat het vacuum opgeheven wordt. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Richard Friesland Geplaatst: 7 oktober 2012 Delen Geplaatst: 7 oktober 2012 ik ga binnenkort kipfilet en rundvlees wecken zal jullie laten weten hoe het gegaan is (als het mis gaat ben ik 7 kg vlees armer) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Husteng Geplaatst: 8 oktober 2012 Auteur Delen Geplaatst: 8 oktober 2012 kun je me een exacte url sturen want ik kan hem niet vinden en kom nergens iets tegen op internet! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Mrsjones Geplaatst: 8 oktober 2012 Delen Geplaatst: 8 oktober 2012 je kun ook prima in een gewone grote pan je potten wecken.je kook je gerecht, doe het in een glas pot met ruberen ring ,sluit de boel en je pasteurisseer ze in kokende water. ik denk dat zon start set handig kan zijn, maar vooral de tang en roster is nodig. je zo echt wat boeken over moeten lezen.of bij een paar oud tante op bezoek . het is vaak makkelijkher als je het zie gebeuren. soep, stoof, groente,dat gaat prima.jam is makkelijk om mee te beginen . Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Richard Friesland Geplaatst: 24 oktober 2012 Delen Geplaatst: 24 oktober 2012 Ik heb gisteren 5 kilo kipfilet geweckd samen met mijn vrouw. Is een puist werk geweest maar geeft erg veel voldoening Ik kan jullie nu nog niets vertellen of het allemaal goed gegaan is maar over 4 maanden zal ik er 1 openmaken en dan kan ik jullie vertellen of ik ziek ben geworden of niet Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
robbie Geplaatst: 24 oktober 2012 Delen Geplaatst: 24 oktober 2012 Ik ben benieuwd hoe het straks smaakt, hoor dat graag ter zijne tijd. ;)Ik zelf heb deze week chutney, peren,appels, mandarijnen en aardappels in geweckt. Het is inderdaad veel werk maar geeft je erg veel voldoening als alles op de plakken staat. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Pretletter Geplaatst: 5 november 2012 Delen Geplaatst: 5 november 2012 http://preppers.nl/forum/threads/1673-Inmaken/page5 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
robbie Geplaatst: 5 november 2012 Delen Geplaatst: 5 november 2012 Ik heb gisteren 5 kilo kipfilet geweckd samen met mijn vrouw. Is een puist werk geweest maar geeft erg veel voldoening Ik kan jullie nu nog niets vertellen of het allemaal goed gegaan is maar over 4 maanden zal ik er 1 openmaken en dan kan ik jullie vertellen of ik ziek ben geworden of niet Hoi richard, Heb jij daar ook een recept voor? Doe jij dit met bouillon etc. en hoe lang weck jij de kip? Gr.Robbie Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Richard Friesland Geplaatst: 5 november 2012 Delen Geplaatst: 5 november 2012 Hoi richard, Heb jij daar ook een recept voor? Doe jij dit met bouillon etc. en hoe lang weck jij de kip? Gr.Robbie Beste Robbie, ik kreeg van pretletter nog verontrustend berichtje over botulisme ik ga over een maand of 2 mijn kip laten testen voor alle zekerheid. Ik heb de kip in kleine stukjes gesneden (past er meer in de pot) Daarna gekookt met een bouillonblokje. In de potten gedaan en afgetopt met de bouillon. Daarna 1,5 uur geweckt zoals je dat met alles doet. Koel en donker opgeslagen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
robbie Geplaatst: 5 november 2012 Delen Geplaatst: 5 november 2012 Beste Robbie, ik kreeg van pretletter nog verontrustend berichtje over botulisme ik ga over een maand of 2 mijn kip laten testen voor alle zekerheid. Ik heb de kip in kleine stukjes gesneden (past er meer in de pot) Daarna gekookt met een bouillonblokje. In de potten gedaan en afgetopt met de bouillon. Daarna 1,5 uur geweckt zoals je dat met alles doet. Koel en donker opgeslagen. Dat had ik ook gelezen over botulisme. Daar bij stond ook dat je de kip minimaal weer 15 minuten moest koken alvorens je het kon gaan gebruiken. Weet nu niet meer wat waar is en niet. Dank je voor het recept, ga het toch proberen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Fluitketel Geplaatst: 5 november 2012 Delen Geplaatst: 5 november 2012 Maar koud eten doen we toch niet? dus eten moet je altijd opnieuw koken /warm maken Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Lion Geplaatst: 5 november 2012 Delen Geplaatst: 5 november 2012 Nou, daar valt wat voor te zeggen! Hoef je het niet meer koud te houden als je bv vlees weckt, kan dat trouwens? Moet je dan de lucht er uithalen? Zag een advertentie, is dit iets? Jij bent de expert! : http://www.vanderkooyjubbega.nl/weck-inmaken/weck-startset.html Hoi Husteng, deze ketel uit de advertentie is elektrisch? Even zoeken, er zijn ook ketels die niet elektrisch zijn, maar die je op een gasstel of kolenoven kan zetten. Er zit een thermometer op en hoe je het doet maakt niet uit, wanneer je maar op een bepaalde temperatuur komt. Kijk ook eens op bijvoorbeeld: http://www.brouwmarkt.nl/ Je kan ook eens googelen op inmaken of wekken. De vulhoogte in de wekglazen is ook afhankelijk van wat je wekt. Volgens mij is dit bij groente, fruit, vlees steeds anders. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Lion Geplaatst: 5 november 2012 Delen Geplaatst: 5 november 2012 Beste Robbie, ik kreeg van pretletter nog verontrustend berichtje over botulisme ik ga over een maand of 2 mijn kip laten testen voor alle zekerheid. Ik heb de kip in kleine stukjes gesneden (past er meer in de pot) Daarna gekookt met een bouillonblokje. In de potten gedaan en afgetopt met de bouillon. Daarna 1,5 uur geweckt zoals je dat met alles doet. Koel en donker opgeslagen. Ik had ook over botulisme gehoord, maar dacht eigenlijk dat dit alleen bij groente voorkwam. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Pretletter Geplaatst: 5 november 2012 Delen Geplaatst: 5 november 2012 http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/trefwoord/wecken.aspx leesvoer Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Joyke Geplaatst: 5 november 2012 Delen Geplaatst: 5 november 2012 Over het wecken van groente en vlees zijn de meningen nogal verdeeld. Zoals je kunt lezen bij het voedingscentrum wordt het hier afgeraden, maar dat is omdat in Nederland over het algemeen alleen met de waterbad methode wordt geweckt. Op die manier wordt het voedsel maar tot 100 graden C verhit en dat is niet voldoende om de botulisme bacterie te doden. In de VS kan je hoge druk weckketels kopen (ik heb er zelf eentje) en daarmee kan je voedsel tot hogere temperaturen verhitten waardoor het veilig is. Nou zijn ze in de VS ook wel weer doorgeslagen, want daar wordt alles geweckt, bv ook jam, die wij hier gewoon kokend heet inmaken, of groenten in zoetzuur. Dat gaat in de VS allemaal de waterbad weckketel in. Nu lees ik ook een Nederlands blog van iemand die ook heel veel weckt, maar zij doet alles in een waterbad weckketel, ook vlees en groente. Ik heb het wel eens aan haar gevraagd of ze dat veilig vond en haar antwoord was dat het risico te verwaarlozen was. Ik weet niet meer precies wat de cijfers waren, maar er was in de laatste ... jaar maar 1 geval van botulisme in Nederland voorgekomen. Daarbij is er een Nederlands weckboek (van Weck ), waarin recepten staan voor vlees en groente in de waterbad weckketel. Dit alleen ter info, iedereen moet voor zichzelf uitmaken welke risico's je aanvaardbaar vindt. groetjes, Joyke Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Fluitketel Geplaatst: 5 november 2012 Delen Geplaatst: 5 november 2012 Over het wecken van groente en vlees zijn de meningen nogal verdeeld. Zoals je kunt lezen bij het voedingscentrum wordt het hier afgeraden, maar dat is omdat in Nederland over het algemeen alleen met de waterbad methode wordt geweckt. Op die manier wordt het voedsel maar tot 100 graden C verhit en dat is niet voldoende om de botulisme bacterie te doden. In de VS kan je hoge druk weckketels kopen (ik heb er zelf eentje) en daarmee kan je voedsel tot hogere temperaturen verhitten waardoor het veilig is. Nou zijn ze in de VS ook wel weer doorgeslagen, want daar wordt alles geweckt, bv ook jam, die wij hier gewoon kokend heet inmaken, of groenten in zoetzuur. Dat gaat in de VS allemaal de waterbad weckketel in. Nu lees ik ook een Nederlands blog van iemand die ook heel veel weckt, maar zij doet alles in een waterbad weckketel, ook vlees en groente. Ik heb het wel eens aan haar gevraagd of ze dat veilig vond en haar antwoord was dat het risico te verwaarlozen was. Ik weet niet meer precies wat de cijfers waren, maar er was in de laatste ... jaar maar 1 geval van botulisme in Nederland voorgekomen. Daarbij is er een Nederlands weckboek (van Weck ), waarin recepten staan voor vlees en groente in de waterbad weckketel. Dit alleen ter info, iedereen moet voor zichzelf uitmaken welke risico's je aanvaardbaar vindt. groetjes, Joyke Heb je voor mij die site? of is dat wecken online? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Richard Friesland Geplaatst: 6 november 2012 Delen Geplaatst: 6 november 2012 Heb een linkje over botulisme http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/974-botulisme-hoe-en-wat.html Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Joyke Geplaatst: 6 november 2012 Delen Geplaatst: 6 november 2012 Fluitketel, bedoel je de blog die ik lees of het boek van Weck? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.