PrepMama Geplaatst: 6 november 2012 Delen Geplaatst: 6 november 2012 Als ik google op hogedrukpan, krijg ik snelkookpan als resultaat, is dat hetzelfde? Ik had begrepen dat je sowieso alle gewekte producten minimaal 15 minuten moet koken voor je het op eet, is dat dat niet voldoende? Ik ken namelijk iemand die dat al jaren zo doet, ze leeft nog Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Joyke Geplaatst: 6 november 2012 Delen Geplaatst: 6 november 2012 Voor het wecken heb je een hogedruk weckketel nodig, PrepMama, maar ik heb ze in Nederland nog niet gevonden. Ik heb deze in de VS besteld, toendertijd bij Ebay: http://www.gopresto.com/products/products.php?stock=01781 Ik kook niet al mijn geweckte spullen 15 minuten, appelmoes en ander fruit eten we meestal koud, net als pickles, chutneys e.d. en ik leef ook nog. groetjes, Joyke Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
PrepMama Geplaatst: 6 november 2012 Delen Geplaatst: 6 november 2012 Maar op de link die eerder doo riemand hier werd gegeven lees ik dit: http://www.weckenonline.eu/Uitleg_werkwijze/Wecken_in_een_snelkookpan/wecken_in_een_snelkookpan.html Dat is toch ook prima dan lijkt me? Wecken is toch het beste in bokalen met klemmen? Ik zie namelijk op tv veel potjes met schroefdeksels maar ik vraag me af hoe veilig dat is en ik las hier ergens dat (mrsjones?) inmaakt in gewone hak potten? Dat durf ik niet hoor, is dat wel veilig?? Ik vind namelijk de weckpotten behoorlijk prijzig. Ik wilde in eerste instantie gaan wecken om te besparen (wij hebben een groot gezin met 8 kinderen) en ten tweede om een voorraad aan te maken maar als de potten zo duur zijn is het besparend aspect al gauw verdwenen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Joyke Geplaatst: 7 november 2012 Delen Geplaatst: 7 november 2012 Oh, dat had ik nog niet meegekregen van de snelkookpan. Dat zal best prima zijn, daar heb ik geen ervaring mee. Besef wel dat een snelkookpan niet zo groot is en er dus geen grote potten in kunnen en ik zie dat je een groot gezin hebt, dus heb je waarschijnlijk meer aan grote potten (1 liter). Ik weck bijna alleen maar in potten met schroefdeksels, is net zo veilig hoor. Je kunt zien en horen (als je op het deksel tikt) of een pot nog luchtdicht is. Je hebt dan alleen af en toe nieuwe deksels nodig en die kan je gewoon los kopen. Ik koop mijn potten en deksels bij brouwmarkt.nl, maar hergebruik ook hakpotten. Alleen nieuwe deksels voor de grote hakpotten zijn soms wat lastiger te krijgen. Ik hoorde laatst van brouwmarkt dat ze daarvoor afhankelijk zijn van hak zelf. De eerste aanschaf is altijd wat duurder, maar daarna doe je jaren met je potten. Zie hieronder een deel van mijn zelfgeweckte voorraad: groetjes, Joyke 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Vault 101 Geplaatst: 7 november 2012 Delen Geplaatst: 7 november 2012 Oh, dat had ik nog niet meegekregen van de snelkookpan. Dat zal best prima zijn, daar heb ik geen ervaring mee. Besef wel dat een snelkookpan niet zo groot is en er dus geen grote potten in kunnen en ik zie dat je een groot gezin hebt, dus heb je waarschijnlijk meer aan grote potten (1 liter). Ik weck bijna alleen maar in potten met schroefdeksels, is net zo veilig hoor. Je kunt zien en horen (als je op het deksel tikt) of een pot nog luchtdicht is. Je hebt dan alleen af en toe nieuwe deksels nodig en die kan je gewoon los kopen. Ik koop mijn potten en deksels bij brouwmarkt.nl, maar hergebruik ook hakpotten. Alleen nieuwe deksels voor de grote hakpotten zijn soms wat lastiger te krijgen. Ik hoorde laatst van brouwmarkt dat ze daarvoor afhankelijk zijn van hak zelf. De eerste aanschaf is altijd wat duurder, maar daarna doe je jaren met je potten. Zie hieronder een deel van mijn zelfgeweckte voorraad: groetjes, Joyke Wauw, jaloersmakend dit! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
PrepMama Geplaatst: 7 november 2012 Delen Geplaatst: 7 november 2012 Thanx voor de informatie! Dus als ik het goed begrijp gebruik jij gewone potten uit de supermarkt, hoeft niet speciaal van Hak te zijn? En dat weck jij in je weckketel? Voor ik er aan ga beginnen probeer ik zoveel mogelijk te weten te komen dus sorry voor alle vragen hoor, ik wil niet een heleboel eten weg moeten gooien omdat ik het verkeerd heb ingemaakt. En als je dus op het deksel tikt hoe klinkt het dan als het niet luchtdicht meer is? Dan staat het deksel toch weer bol? Gebruik je dezelfde deksels of zet je er nieuwe deksels op? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
PrepMama Geplaatst: 7 november 2012 Delen Geplaatst: 7 november 2012 Mooie voorraad trouwens! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Joyke Geplaatst: 7 november 2012 Delen Geplaatst: 7 november 2012 Ik gebruik allerlei potten, voornamelijk nieuw gekochte potten, want ik heb er nogal veel, maar ook allerlei potten uit de supermarkt (dus niet alleen hak). En die gebruik ik in de weckketel ja, afhankelijk van het soort eten dat je weckt gaat dat met de waterbad methode of de hoge drukmethode (is dezelfde ketel trouwens). Als de pot goed gesloten is staat het deksel een beetje hol en klinkt het juist niet hol. Als de pot niet meer goed gesloten is staat het deksel niet bol hoor, alleen niet meer hol. Als je deksel bol staat is er iets goed mis, dan is het eten waarschijnlijk aan het gisten. Ik gebruik niet iedere keer nieuwe deksels, liever niet zelfs. Alleen heb ik zelf het probleem dat ik mijn potten niet altijd open krijg met de hand en dan een speciaal soort tangetje heb waarmee ik ze open moet maken en dat beschadigt de deksels nogal snel. Ik voel dan altijd of het deksel nog goed is, niet teveel ingedrukt zeg maar. Maar als je de deksels gewoon met de hand kan openmaken kan je ze vrijwel altijd opnieuw gebruiken. Natuurlijk gebeurt het wel eens dat een pot niet goed gesloten is na het wecken, die zet je gewoon in de koelkast en gebruikt hem snel. Geen sorry nodig hoor, je mag zoveel vragen stellen als je wilt. Ik vind het ook prima, als je het leuk/prettig vindt, om het een keer voor te doen, geldt ook voor andere geïnteresseerden. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Madametomate Geplaatst: 7 november 2012 Delen Geplaatst: 7 november 2012 Gegroet,ik ben madametomate kom uit Vlaanderen en heb heel veel kennis over vergeten groenten en oude tomatenrassen kweken.Ik maak per jaar ongeveer 500 bokalen in! Kent u de firma Weckonline,zij doen nu extra kortingen op weckbokalen. weck en Le Parfait hebben ook rechtstreekse verkoop via hun onlineshop,eerst goed de verzendingsvoorwzarde lezen! de prijzen zijn zeer goed Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Fluitketel Geplaatst: 7 november 2012 Delen Geplaatst: 7 november 2012 Ik gebruik allerlei potten, voornamelijk nieuw gekochte potten, want ik heb er nogal veel, maar ook allerlei potten uit de supermarkt (dus niet alleen hak). En die gebruik ik in de weckketel ja, afhankelijk van het soort eten dat je weckt gaat dat met de waterbad methode of de hoge drukmethode (is dezelfde ketel trouwens). Als de pot goed gesloten is staat het deksel een beetje hol en klinkt het juist niet hol. Als de pot niet meer goed gesloten is staat het deksel niet bol hoor, alleen niet meer hol. Als je deksel bol staat is er iets goed mis, dan is het eten waarschijnlijk aan het gisten. Ik gebruik niet iedere keer nieuwe deksels, liever niet zelfs. Alleen heb ik zelf het probleem dat ik mijn potten niet altijd open krijg met de hand en dan een speciaal soort tangetje heb waarmee ik ze open moet maken en dat beschadigt de deksels nogal snel. Ik voel dan altijd of het deksel nog goed is, niet teveel ingedrukt zeg maar. Maar als je de deksels gewoon met de hand kan openmaken kan je ze vrijwel altijd opnieuw gebruiken. Natuurlijk gebeurt het wel eens dat een pot niet goed gesloten is na het wecken, die zet je gewoon in de koelkast en gebruikt hem snel. Geen sorry nodig hoor, je mag zoveel vragen stellen als je wilt. Ik vind het ook prima, als je het leuk/prettig vindt, om het een keer voor te doen, geldt ook voor andere geïnteresseerden. Kook jij speciaal om te wecken? of weck jij ook wat je over houdt van je avond eten? En kan ik bijvoorbeeld gehaktballen in jus ook wecken? Ze verkopen ze in de winkel ook in blik dus waarom zou ik ze dan neit kunnen wecken? Als ik ze daarna maar 15 minuten kook voor ik ze opdien toch? Lijkt me zowiezo lekkerder warm eten Zo een heb ik er met een thermometer die ruit steekt Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
netuyas Geplaatst: 7 november 2012 Delen Geplaatst: 7 november 2012 Aan de weckspecialisten, Zijn de nieuwe hak deksels ook te hergebruiken? we wecken nog niet, maar zijn al wel de potjes en potten aan het bewaren om ze in de toekomst te gebruiken. Bij de nieuw gekochte hakpotten zitten andere deksels op die makkelijker opengaan, maar ik zou graag willen weten of die nieuwe deksels ook te hergebruiken zijn. BVD Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
PrepMama Geplaatst: 7 november 2012 Delen Geplaatst: 7 november 2012 @Joyke, ik ben zeker geinteresseerd in een demonstratie van jou! Er gaat hier behoorlijk wat boodschappen door iedere week dus potten genoeg! Ik wilde alleen zeker weten dat inmaken in zulke potten veilig voor mijn kinderen is. Ik heb geen weckketel en was in principe ook niet van plan om die gelijk aan te schaffen aangezien ik hele grote pannen heb en ik had begrepen dat je daar ook in kan wecken, dan wel een thermometer gebruiken om de temperatuur in de gaten te houden. Dacht dat ik dat wel bij Blokker kon scoren een thermometer. Roostertje op de bodem van de pan en wecken maar! Of denk ik te simpel en heb ik dan met de "hak" potten een hogedrukketel nodig? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Fluitketel Geplaatst: 7 november 2012 Delen Geplaatst: 7 november 2012 @Joyke, ik ben zeker geinteresseerd in een demonstratie van jou! Er gaat hier behoorlijk wat boodschappen door iedere week dus potten genoeg! Ik wilde alleen zeker weten dat inmaken in zulke potten veilig voor mijn kinderen is. Ik heb geen weckketel en was in principe ook niet van plan om die gelijk aan te schaffen aangezien ik hele grote pannen heb en ik had begrepen dat je daar ook in kan wecken, dan wel een thermometer gebruiken om de temperatuur in de gaten te houden. Dacht dat ik dat wel bij Blokker kon scoren een thermometer. Roostertje op de bodem van de pan en wecken maar! Of denk ik te simpel en heb ik dan met de "hak" potten een hogedrukketel nodig? Je kan ook een handdoek op de bodem leggen ipv een rooster Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Richard Friesland Geplaatst: 7 november 2012 Delen Geplaatst: 7 november 2012 Je kan ook een handdoek op de bodem leggen ipv een rooster Ik gebruikte een kaasdoek Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Joyke Geplaatst: 7 november 2012 Delen Geplaatst: 7 november 2012 @Fluitketel Ik kook meestal speciaal om te wecken ja, want van het gewone avondeten blijft niet veel over. Wat ik wel eens doe is bv een hele grote pan erwtensoep of chili maken en dan het grootste gedeelte wecken en een klein deel meteen opeten. Ik maak normaal bepaalde dingen in die in het seizoen zijn, dus aardbeienjam in juni/juli, sperciebonen en komkommer in juli/augustus, tomaten in augustus/september ( heel veel tomaten), appels en stoofperen in oktober/november. Op die manier weet ik precies wat er in zit en waar het vandaan komt. Wat betreft die gehaktballen, ik zou ze niet met de waterbad methode doen (zoals jij hebt), maar in een hoge druk weckketel, zoals al eerder besproken. Er zijn echter mensen die dat wel doen. @netuyas Je bedoelt die rare deksels met die extra ring? Ik heb geen idee of die her te gebruiken zijn, ik vind het vreemde dingen. Gelukkig had ik toevallig wat deksels die op die potten passen, want het is weer een andere maat dan de oude hakpotten. @PrepMama Ja je kunt ook in grote pannen met een rooster of theedoek op de bodem wecken. Dat is dan de waterbad methode en nee de hakpotten hoeven niet perse in de hoge druk weckketel. Dat ligt aan wat je wilt gaan wecken, tenminste dat vind ik, zoals gezegd verschillen daar de meningen over en dat is prima. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
netuyas Geplaatst: 7 november 2012 Delen Geplaatst: 7 november 2012 @Joyke, ja die rare dingen. Steeds meer potjes hebben ze, en als ze niet te hergebruiken zijn heeft het voor mij geen zin ze te bewaren. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
PrepMama Geplaatst: 7 november 2012 Delen Geplaatst: 7 november 2012 Ik heb even flink gegoogled en ik neem toch het zekere voor het onzekere en ga de groenten en vlees in "echte" weckpotten wecken. Fruit en zuur kan prima in hak potten. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
backschless Geplaatst: 7 november 2012 Delen Geplaatst: 7 november 2012 Ik weck gewoon in een groote pan met een handdoekje op de bodem en deksel op de pan en weckt als een tierelier:D Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
PM89 Geplaatst: 7 november 2012 Delen Geplaatst: 7 november 2012 GEWELDIG!!!!!!! Ik heb weer inspiratie opgedaan! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast sarapouly Geplaatst: 8 november 2012 Delen Geplaatst: 8 november 2012 Ik heb toch weck prestaties gedaan,maar nog niet hoe ik-ahum- specialist wil zijn. Potten allerlei in zuur. Augurk olijf paprika zilveruitjes. Vier grote potten en vijf kleintjes. Had haast een tweedehands weckketel te pakken voor 25 euro maar die viel toch tegen en zegde ik af. Zat een raar groot gat in de deksel... dacht nou dat is een gat.Lees net hier ergens boven dat dat kan horen. Hoorde thermometer in hahha . Dus uiteindelijk niet gekocht, ik zoek nog verder. Verder moet ik nog veel leren en experimenteren. Heb wel gekocht, hygiene handschoenen, vacuummachine,vacuumfolierollen en zakjes, oxyabsorberscachets, vijf weckpotten nieuw en vier tweedehandse. Kreeg acht plastic foodbuckets Pet nogwat met deksels 6 liter per stuk. Dus ik schiet al een beetje op Ik blijf dit topic aandachtig volgen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Joyke Geplaatst: 8 november 2012 Delen Geplaatst: 8 november 2012 Ik heb even flink gegoogled en ik neem toch het zekere voor het onzekere en ga de groenten en vlees in "echte" weckpotten wecken. Fruit en zuur kan prima in hak potten. Waarom denk je dat de "echte" weckpotten veiliger zijn voor groenten en vlees? En ben je dan van plan groenten en vlees wel in een waterbad te wecken? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
PrepMama Geplaatst: 8 november 2012 Delen Geplaatst: 8 november 2012 Omdat de echte weckpotten een afsluitring hebben? Volgensmij moeten groenten en vlees sowieso in een hogedrukpan en ik lees overal dat gewone potten niet in een hogedrukpan kunnen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Joyke Geplaatst: 8 november 2012 Delen Geplaatst: 8 november 2012 Hm, ik ben nog nergens tegengekomen dat gewone potten niet in een hoge druk weckketel kunnen en bij mij gaan ze er gewoon in en komen er goed afgesloten uit. Het gaat om het luchtdicht afgesloten krijgen van de potten en dat kan bij een echte weckpot net zo goed mislukken als bij een gewone pot. Je moet bij beiden ook regelmatig controleren of ze nog goed gesloten zijn. Maar natuurlijk is het je eigen keus. In ieder geval succes! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Dick Berts Geplaatst: 12 november 2012 Delen Geplaatst: 12 november 2012 http://www.inmaakenbewaar.nl/Culinair-erfgoed-centrum Workshop inmaken en bewaren. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
rlsailer Geplaatst: 13 november 2012 Delen Geplaatst: 13 november 2012 lol ik maak alles in en doe het in jampot glazen of potten van de rooie kool of wat dan ook na dat alle is klaar is dan vul ik de potten zeg met peren compote doe de pot ver afvullen met hete vocht deksel er op pan op het vuur water koken.. zorgen dat de potten niet onder water komen door verschillende hoogtes neem 1 klinker of schotel en zet dan de potten weer trug in het kookend water. zet de pit laag en wacht 40 min potten er uit halen met 1 tang klaar smorgens weg zetten in de kelder Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.