Ga naar inhoud
GENEGEERD

Stirling generator


Heidiho

Aanbevolen berichten

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Dit stuk las ik nog op wikipedia.

 

Een stirlingmotor of heteluchtmotor is een motor die gebruikmaakt van de thermodynamische stirlingcyclus. Dat wil zeggen dat er gebruik wordt gemaakt van de expansie van lucht of andere gassen door verhitting en de contractie ervan bij afkoeling. Deze motoren hebben een hoog rendement en zijn geluidsarm. Bekend zijn ook de Ericsoncyclus, het Otto- en het Dieselproces, en de Rankine- en Braytonclycli (voor turbines). Deze bestaan alle uit ten minste de volgende vier hoofdonderdelen : 1 compressie 2 warmtetoevoer 3 expansie 4 warmteafvoer. In de door de Schotse dominee Robert Stirling uitgevonden versie wordt lucht door een verplaatser (bijna) zonder arbeid heen en weer geschoven tussen een hete en een koude ruimte, waarbij de lucht in de hete ruimte onder het opnemen van warmte expandeert en arbeid verricht door een zuiger te bewegen, waarna de lucht door de verplaatser weer naar de koude ruimte wordt bewogen, daar afkoelt en krimpt.

Er zijn verschillende belangrijke verfijningen mogelijk:

De hete lucht kan door een regenerator van poreus metaal worden geleid op weg van de warme naar de koude ruimte, die een deel van de warmte vasthoudt zodat deze bij de terugpompslag van koud naar warm weer kan worden opgenomen, wat de motor zuiniger maakt. (Dit is de eigenlijke verbetering die door Stirling is bedacht en waardoor zijn naam aan het concept verbonden is geraakt).

Verliezen door wrijving van de gasstroom kunnen worden verminderd door zeer lichte gassen als helium en waterstof te gebruiken.

De energiedichtheid kan worden opgevoerd door bij hogere druk te werken.

Het eerste patent dateert al van 1816.

 

Voordelen van de stirlingmotor:

Het theoretisch rendement ligt hoger dan bij inwendige-verbrandingsmotoren.

Stirlingmotoren kunnen op allerlei soorten brandstoffen lopen omdat de verhitting van buitenaf plaatsvindt en arbeid geleverd wordt door het verplaatsen van warmte naar een koudere omgeving; hierdoor kan het verbrandingsproces vrij gemakkelijk worden geoptimaliseerd zodat weinig milieuvervuiling wordt veroorzaakt,

De verhitting kan met eender welke bron gebeuren, b.v. ook met zonnespiegels of de verbranding van houtpellets.

Ze hebben heel weinig bewegende delen en zijn zeer bedrijfszeker.

Ze zijn zeer stil in bedrijf.

 

Niettemin zijn stirlingmotoren nog niet algemeen in gebruik, hoewel grote bedrijven als NASA, Philips en General Motors er al miljoenen aan geld in hebben gestopt en met zeer innovatieve oplossingen zijn gekomen, voortbordurend op hetzelfde thema. De drie belangrijke zwakke punten zijn nog steeds:

De benodigde warmte-wisselaars zijn kostbaar en een design-moeilijkheid.

Een stirlingmotor loopt het best bij een vast toerental en vermogen, en kan niet snel accelereren;Door buffervaten of het toepassen van speciale bewegingsmechanismen zoals de swash-plate of meerdere onderling verstelbare krukassen is de stirlingmotor te regelen maar dat is gecompliceerd en dus kostbaar.

Voor zeer grote vermogens (elektriciteitscentrales etc.) zijn er andere, minstens even efficiënte, alternatieven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

als je bij een Stirling motor nou de schijf met magneten als vliegwiel gebruikt zou het toch moeten lukken om hier (een beetje) stroom uit te halen? al was het genoeg voor een radio of een LED lamp van 5 watt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb in het verleden ook aardig wat research gedaan naar de sterling motor en wat ik er mee zou kunnen doen. Het bouwen van een simpele sterling motor is redelijk eenvoudig maar wat kan je (als prepper) ermee doen?

Mijn conclusie was: niet zo veel. Je zou er een ventilatortje van kunnen maken maar als je meer mechanische of elektrische energie wilt gebruiken zijn er veel betere alternatieven.

 

Zelf heb ik ooit een telefoonlader gekocht op zon energie. Deze kan via usb opgeladen worden of natuurlijk door zonlicht. Dit laatste is natuurlijk heel interessant.

 

usb werkt met een spanning van 5V en een stroomsterkte van 0,5A. Dit is een handige low voltage standaard om mee te werken omdat er heel wat goedkope applicaties te verkrijgen zijn voor bv je laptop die hier op werken.

 

Dus, voor een paar euro euro heb je een usb charger en dingen als usb verlichting of ventilators (probeer dit eens met een rocket stove!) zijn voor een habbekrats te verkrijgen bij aktion of lidl.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...